Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

BYLINKY PRE CHUŤ A ZDRAVIE


Už tisíce rokov sú bylinky využívané nielen ako výborné liečebné prostriedky, ale aj k dochucovaniu jedál. Väčšina z nich k nám prišla z Orientu a prispôsobila sa chladnejším klimatickým podmienkam.


Bylinky, ktoré sa používame v kuchyni majú tiež liečivé účinky, ale v dávkach, v ktorých ich používame k ochucovaniu jedál, sú veľmi slabé.


Naviac bylinky obsahujú vitamíny a minerálne látky, stopové prvky a éterické oleje. Povzbudzujú trávenie, podľa konkrétneho druhu povzbudzujú alebo ukľudňujú.
Niektoré z nich okrem toho obsahujú aj dezinfekčné a protizápalové zložky alebo zložky povzbudzujúce krvný obeh.

Čerstvé bylinky môžeme kúpiť na trhoch, predávajú sa vo zväzkoch, alebo v črepníkoch. Pokiaľ ich zo zväzkov nepoužijeme hneď dáme ich holé stonky do studenej vody. Ak ich potrebujem skladovať dlhšie, uložíme ich v miktroténovom sáčku do chladničky, alebo ich dáme zamraziť.


Bylinky v črepníkoch udržujeme vlhké a môžeme ich raz za 14 dní pohnojiť. Poprípade, ak ich pestujeme dlhší čas, presadíme ich do väčšej nádoby.


Sušené bylinky najlepšie vydržia v dobre uzavretých dózach z plastu alebo tmavého skla.



MedovkaMedovka - má sviežu citrónovú vôňu, môže sa využiť všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra (nápoje, krémy, šaláty..) Ukľudňuje, zlepšuje trávenie, znižuje krvný tlak a dokáže utíšiť migrénu.





 

 

 

 

 


TymiánTymián - chutí nahorkle a trošku štipľavo. Používa sa do mletého mäsa, k syrovým jedlám, do omáčok a k zelenine. Zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde, má dezinfekčné účinky.

 



 

 

 




ŠalviaŠalvia - má korenistú trošku nahorklú chuť. Využitie v kuchyni nájde pri jedlách z rýb, v omáčkach a pomazánkach. Dokáže zmierňovať potenie, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, napomáha žlčníku a pečeni.




 

 


pažítkaPažítka - chuť ostrejšia, podobná cibuli. Využíva sa v polievkach, pomazánkach, omáčkach. Požíva sa čerstvá, lebo varením stráca chuť a vitamíny. Výborne sa hodí k hríbom.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a karoténu. Podporuje chuť do jedla a trávenie. Znižuje krvný tlak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




rozmarinRozmarín - vôňou pripomína kadidlo, chuť má mierne živicovú. Hodí sa do polievok, šalátov, k zelenine, rybám a jahňacine. Varí sa spolu s jedlom a dávkuje sa kvôli svojej prenikavej aróme veľmi úsporne.
Povzbudzuje krvný obeh, činnosť pečene, má antibakteriálne vlastnosti.

 

 



MajoránkaMajoránka - mierne nahorklá chuť. Využitie nájde v paštétach, pri zabíjačkách, v jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Varíme ju priamo s jedlom.
Podporuje trávenie, vhodne pôsobí proti neurózam a nadúvaniu.

 






Petržlenová vňaťPetržlenová vňať - chuť a vôňa korenistá. Môže byť pridávaná takmer do všetkých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Používame ju čerstvú i sušenú. Dá sa o nej povedať, že je zásobárňou vitamínov a minerálov. Pomáha pri problémoch s močovými kameňmi a menštruáciou, zvyšuje činnosť ľadvín.





MätaMäta - príchuť a vôňa mentolu. Pridáva sa čerstvá i sušená k mäsu, rybám, do omáčok a pri pečení do krémov. Využitie nájde aj pri mixovaných nápojoch.
Ovplyvňuje vylučovanie žlče, pôsobí proti žalúdočným neurózam a ovplyvňuje nadúvanie.




 

 

 



Estragón Estragón - mierne korenistá, natrpklá chuť. Prísada vinných a bylinkových octov, hodí sa do omáčok, majonéz a plniek k mäsu. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a je močopudný.


 





žeruchaŽerucha - štipľavá chuť, pripomínajúca chreň. Vynikajúce na chlieb s maslom, do pomazánok, zemiakového šalátu, využitie nájde aj pri príprave mäsa na ražni. Používať by sa mala surová.
Pomáha proti únave, znižuje horúčku a povzbudzuje látkovú výmenu.

 

 

 



KôporKôpor - veľmi osobitá a výrazná chuť aj vôňa. Využíva do šalátov, polievok, pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny, je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a smotanovým omáčkam. Podporuje chuť do jedla a má ukľudňujúce účinky.



 

 

 

 


BazalkaBazalka - výrazne pripomína klinčeky. Používame ju k príprave jedál z rýb a hydiny, k mäkkým syrom, hubám a cestovinám. Pridáva sa len do hotových pokrmov. Prečisťuje organizmus, stimuluje odbúravanie tukov a ukľudňuje.

 

 

 

 




TrebuľkaTrebuľka - sladko korenistá chuť a vôňa. Použitie nájde všade tam, kde petržlenová vňať. Zjemňuje bylinkové polievky, je chutný v dusenej zelenine. Pridávame ho do jedál z vajec, hydiny a teľacieho mäsa. Pridáva sa do hotových jedál alebo tesne pred ich dovarením.

 


 


TIPY:
Bylinky pred zmrazením umyjeme a usušíme papierovou servítkou. Potom vložíme do mikroténového sáčku, alebo nasekáme a po dávkach zmrazíme v nádobke na výrobu kociek ľadu.


Bylinky najrýchlejšie usušíme v mikrovlnke alebo sušičke. Lístky otrháme a v tenkej vrstve položíme na čistý papier. Sušíme pri najvyššom stupni asi minútu. Potom lístky obrátime a sušíme ešte asi jeden a pol minúty.
Ideálne pre pestovanie byliniek v kvetináči je slnečné miesto- pažítka, žerucha a mäta znesú aj polotieň.


Semená podľa druhu vysievame na jar alebo v jeseni do hĺbky max. 3 cm. Zemina nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá (suchú zeminu dobre znáša iba medovka, tymián a rozmarín).

 

A predstavte si ako by ich pestovanie oživilo interiér vášho bytu a celý ho dokonale prevoňalo...

 

 

Foto: eda.rueda.ru, likar.info, ogorodsadovod.com, fourhourbodygirl.com, spiceboxx.de,


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

ukoncenie.jpg

Urobte si sami: Shamballa náramok

Náramky shamballa dobývajú „západný“ svet už niekoľko rokov. Sú trendy a navyše majú v sebe nádych mystiky. Pôvodná shamballa je nepálskym náramkom, ktorý symbolizuje jednoduchú myšlienku, že VŠETKO BUDE V PORIADKU.


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
david.jpg

Penis – stoporený analfabet

Voľné pokračovanie článku o vagíne bez inšpirácie je venované pánskej „pýche“, ktorá má síce mnoho pomenovaní, no my ju budeme nazývať striktne anatomicky – penis.


 
1.jpg

Hydroizolácia betónového bazéna

Špecifiká hydroizolácie bazénových telies neradno podceňovať!


 

Šištičky s marhuľovou omáčkou

Banány rozmixujte, pridajte vajcia a ušľahajte. Postupne vmiešajte pol ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.9.2014

meniny má: Konštantín

podrobný kalendár


12177935

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Konštantín | Piatok 19.9.2014 |
Úvodná stránka