Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

BYLINKY PRE CHUŤ A ZDRAVIE


Už tisíce rokov sú bylinky využívané nielen ako výborné liečebné prostriedky, ale aj k dochucovaniu jedál. Väčšina z nich k nám prišla z Orientu a prispôsobila sa chladnejším klimatickým podmienkam.


Bylinky, ktoré sa používame v kuchyni majú tiež liečivé účinky, ale v dávkach, v ktorých ich používame k ochucovaniu jedál, sú veľmi slabé.


Naviac bylinky obsahujú vitamíny a minerálne látky, stopové prvky a éterické oleje. Povzbudzujú trávenie, podľa konkrétneho druhu povzbudzujú alebo ukľudňujú.
Niektoré z nich okrem toho obsahujú aj dezinfekčné a protizápalové zložky alebo zložky povzbudzujúce krvný obeh.

Čerstvé bylinky môžeme kúpiť na trhoch, predávajú sa vo zväzkoch, alebo v črepníkoch. Pokiaľ ich zo zväzkov nepoužijeme hneď dáme ich holé stonky do studenej vody. Ak ich potrebujem skladovať dlhšie, uložíme ich v miktroténovom sáčku do chladničky, alebo ich dáme zamraziť.


Bylinky v črepníkoch udržujeme vlhké a môžeme ich raz za 14 dní pohnojiť. Poprípade, ak ich pestujeme dlhší čas, presadíme ich do väčšej nádoby.


Sušené bylinky najlepšie vydržia v dobre uzavretých dózach z plastu alebo tmavého skla.



MedovkaMedovka - má sviežu citrónovú vôňu, môže sa využiť všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra (nápoje, krémy, šaláty..) Ukľudňuje, zlepšuje trávenie, znižuje krvný tlak a dokáže utíšiť migrénu.





 

 

 

 

 


TymiánTymián - chutí nahorkle a trošku štipľavo. Používa sa do mletého mäsa, k syrovým jedlám, do omáčok a k zelenine. Zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde, má dezinfekčné účinky.

 



 

 

 




ŠalviaŠalvia - má korenistú trošku nahorklú chuť. Využitie v kuchyni nájde pri jedlách z rýb, v omáčkach a pomazánkach. Dokáže zmierňovať potenie, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, napomáha žlčníku a pečeni.




 

 


pažítkaPažítka - chuť ostrejšia, podobná cibuli. Využíva sa v polievkach, pomazánkach, omáčkach. Požíva sa čerstvá, lebo varením stráca chuť a vitamíny. Výborne sa hodí k hríbom.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a karoténu. Podporuje chuť do jedla a trávenie. Znižuje krvný tlak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




rozmarinRozmarín - vôňou pripomína kadidlo, chuť má mierne živicovú. Hodí sa do polievok, šalátov, k zelenine, rybám a jahňacine. Varí sa spolu s jedlom a dávkuje sa kvôli svojej prenikavej aróme veľmi úsporne.
Povzbudzuje krvný obeh, činnosť pečene, má antibakteriálne vlastnosti.

 

 



MajoránkaMajoránka - mierne nahorklá chuť. Využitie nájde v paštétach, pri zabíjačkách, v jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Varíme ju priamo s jedlom.
Podporuje trávenie, vhodne pôsobí proti neurózam a nadúvaniu.

 






Petržlenová vňaťPetržlenová vňať - chuť a vôňa korenistá. Môže byť pridávaná takmer do všetkých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Používame ju čerstvú i sušenú. Dá sa o nej povedať, že je zásobárňou vitamínov a minerálov. Pomáha pri problémoch s močovými kameňmi a menštruáciou, zvyšuje činnosť ľadvín.





MätaMäta - príchuť a vôňa mentolu. Pridáva sa čerstvá i sušená k mäsu, rybám, do omáčok a pri pečení do krémov. Využitie nájde aj pri mixovaných nápojoch.
Ovplyvňuje vylučovanie žlče, pôsobí proti žalúdočným neurózam a ovplyvňuje nadúvanie.




 

 

 



Estragón Estragón - mierne korenistá, natrpklá chuť. Prísada vinných a bylinkových octov, hodí sa do omáčok, majonéz a plniek k mäsu. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a je močopudný.


 





žeruchaŽerucha - štipľavá chuť, pripomínajúca chreň. Vynikajúce na chlieb s maslom, do pomazánok, zemiakového šalátu, využitie nájde aj pri príprave mäsa na ražni. Používať by sa mala surová.
Pomáha proti únave, znižuje horúčku a povzbudzuje látkovú výmenu.

 

 

 



KôporKôpor - veľmi osobitá a výrazná chuť aj vôňa. Využíva do šalátov, polievok, pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny, je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a smotanovým omáčkam. Podporuje chuť do jedla a má ukľudňujúce účinky.



 

 

 

 


BazalkaBazalka - výrazne pripomína klinčeky. Používame ju k príprave jedál z rýb a hydiny, k mäkkým syrom, hubám a cestovinám. Pridáva sa len do hotových pokrmov. Prečisťuje organizmus, stimuluje odbúravanie tukov a ukľudňuje.

 

 

 

 




TrebuľkaTrebuľka - sladko korenistá chuť a vôňa. Použitie nájde všade tam, kde petržlenová vňať. Zjemňuje bylinkové polievky, je chutný v dusenej zelenine. Pridávame ho do jedál z vajec, hydiny a teľacieho mäsa. Pridáva sa do hotových jedál alebo tesne pred ich dovarením.

 


 


TIPY:
Bylinky pred zmrazením umyjeme a usušíme papierovou servítkou. Potom vložíme do mikroténového sáčku, alebo nasekáme a po dávkach zmrazíme v nádobke na výrobu kociek ľadu.


Bylinky najrýchlejšie usušíme v mikrovlnke alebo sušičke. Lístky otrháme a v tenkej vrstve položíme na čistý papier. Sušíme pri najvyššom stupni asi minútu. Potom lístky obrátime a sušíme ešte asi jeden a pol minúty.
Ideálne pre pestovanie byliniek v kvetináči je slnečné miesto- pažítka, žerucha a mäta znesú aj polotieň.


Semená podľa druhu vysievame na jar alebo v jeseni do hĺbky max. 3 cm. Zemina nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá (suchú zeminu dobre znáša iba medovka, tymián a rozmarín).

 

A predstavte si ako by ich pestovanie oživilo interiér vášho bytu a celý ho dokonale prevoňalo...

 

 

Foto: eda.rueda.ru, likar.info, ogorodsadovod.com, fourhourbodygirl.com, spiceboxx.de,


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

veniec.jpg

Adventný veniec zo 4 druhov vetvičiek

Jednoduchá príprava a kopec radosti. Potrebujete holé vetvičky tuje na výrobu korpusu, zelený drôt a vetvičky napríkla jedle, smreku, tuje a buksusu. Výber záleží len od vašich možností a fantázie.


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
med.jpg

Nahraďte chémiu medom

Med si môžeme dávať do čaju a kávy, mazať ho na chlieb alebo len tak jesť po lyžičkách. Môžeme ho vlastne použiť všade tam, kam sme zvyknutí dávať cukor, ale pozor - ak zahrejete med na viac ako 40 stupňov, jeho liečivé účinky sa strácajú.


 
1.jpg

Rozdelenie bytov podľa stupňa elektrizácie

Ako sa rozdeľujú byty podľa príkonu elektrickej energie?


 

Baranie ražniči so šampiňónmi

Mäso umyte v celku, osušte obrúskom, odblaňte a pokrájajte na malé rez ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.11.2014

meniny má: Emília

podrobný kalendár


12657551

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Emília | Pondelok 24.11.2014 |
Úvodná stránka