Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

BYLINKY PRE CHUŤ A ZDRAVIE


Už tisíce rokov sú bylinky využívané nielen ako výborné liečebné prostriedky, ale aj k dochucovaniu jedál. Väčšina z nich k nám prišla z Orientu a prispôsobila sa chladnejším klimatickým podmienkam.
Bylinky, ktoré sa používame v kuchyni majú tiež liečivé účinky, ale v dávkach, v ktorých ich používame k ochucovaniu jedál, sú veľmi slabé.
Naviac bylinky obsahujú vitamíny a minerálne látky, stopové prvky a éterické oleje. Povzbudzujú trávenie, podľa konkrétneho druhu povzbudzujú alebo ukľudňujú.
Niektoré z nich okrem toho obsahujú aj dezinfekčné a protizápalové zložky alebo zložky povzbudzujúce krvný obeh.

Čerstvé bylinky môžeme kúpiť na trhoch, predávajú sa vo zväzkoch, alebo v črepníkoch. Pokiaľ ich zo zväzkov nepoužijeme hneď dáme ich holé stonky do studenej vody. Ak ich potrebujem skladovať dlhšie, uložíme ich v miktroténovom sáčku do chladničky, alebo ich dáme zamraziť.
Bylinky v črepníkoch udržujeme vlhké a môžeme ich raz za 14 dní pohnojiť. Poprípade, ak ich pestujeme dlhší čas, presadíme ich do väčšej nádoby.
Sušené bylinky najlepšie vydržia v dobre uzavretých dózach z plastu alebo tmavého skla.

MedovkaMedovka - má sviežu citrónovú vôňu, môže sa využiť všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra (nápoje, krémy, šaláty..) Ukľudňuje, zlepšuje trávenie, znižuje krvný tlak a dokáže utíšiť migrénu.







TymiánTymián - chutí nahorkle a trošku štipľavo. Používa sa do mletého mäsa, k syrovým jedlám, do omáčok a k zelenine. Zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde, má dezinfekčné účinky.

 







ŠalviaŠalvia - má korenistú trošku nahorklú chuť. Využitie v kuchyni nájde pri jedlách z rýb, v omáčkach a pomazánkach. Dokáže zmierňovať potenie, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, napomáha žlčníku a pečeni.






pažítkaPažítka - chuť ostrejšia, podobná cibuli. Využíva sa v polievkach, pomazánkach, omáčkach. Požíva sa čerstvá, lebo varením stráca chuť a vitamíny. Výborne sa hodí k hríbom.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a karoténu. Podporuje chuť do jedla a trávenie. Znižuje krvný tlak.




rozmarinRozmarín - vôňou pripomína kadidlo, chuť má mierne živicovú. Hodí sa do polievok, šalátov, k zelenine, rybám a jahňacine. Varí sa spolu s jedlom a dávkuje sa kvôli svojej prenikavej aróme veľmi úsporne.
Povzbudzuje krvný obeh, činnosť pečene, má antibakteriálne vlastnosti.

 



MajoránkaMajoránka - mierne nahorklá chuť. Využitie nájde v paštétach, pri zabíjačkách, v jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Varíme ju priamo s jedlom.
Podporuje trávenie, vhodne pôsobí proti neurózam a nadúvaniu.

 






Petržlenová vňaťPetržlenová vňať - chuť a vôňa korenistá. Môže byť pridávaná takmer do všetkých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Používame ju čerstvú i sušenú. Dá sa o nej povedať, že je zásobárňou vitamínov a minerálov. Pomáha pri problémoch s močovými kameňmi a menštruáciou, zvyšuje činnosť ľadvín.





MätaMäta - príchuť a vôňa mentolu. Pridáva sa čerstvá i sušená k mäsu, rybám, do omáčok a pri pečení do krémov. Využitie nájde aj pri mixovaných nápojoch.
Ovplyvňuje vylučovanie žlče, pôsobí proti žalúdočným neurózam a ovplyvňuje nadúvanie.





Estragón Estragón - mierne korenistá, natrpklá chuť. Prísada vinných a bylinkových octov, hodí sa do omáčok, majonéz a plniek k mäsu. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a je močopudný.






žeruchaŽerucha - štipľavá chuť, pripomínajúca chreň. Vynikajúce na chlieb s maslom, do pomazánok, zemiakového šalátu, využitie nájde aj pri príprave mäsa na ražni. Používať by sa mala surová.
Pomáha proti únave, znižuje horúčku a povzbudzuje látkovú výmenu.

 



KôporKôpor - veľmi osobitá a výrazná chuť aj vôňa. Využíva do šalátov, polievok, pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny, je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a smotanovým omáčkam. Podporuje chuť do jedla a má ukľudňujúce účinky.




BazalkaBazalka - výrazne pripomína klinčeky. Používame ju k príprave jedál z rýb a hydiny, k mäkkým syrom, hubám a cestovinám. Pridáva sa len do hotových pokrmov. Prečisťuje organizmus, stimuluje odbúravanie tukov a ukľudňuje.





TrebuľkaTrebuľka - sladko korenistá chuť a vôňa. Použitie nájde všade tam, kde petržlenová vňať. Zjemňuje bylinkové polievky, je chutný v dusenej zelenine. Pridávame ho do jedál z vajec, hydiny a teľacieho mäsa. Pridáva sa do hotových jedál alebo tesne pred ich dovarením.


TIPY:
Bylinky pred zmrazením umyjeme a usušíme papierovou servítkou. Potom vložíme do mikroténového sáčku, alebo nasekáme a po dávkach zmrazíme v nádobke na výrobu kociek ľadu.
Bylinky najrýchlejšie usušíme v mikrovlnke alebo sušičke. Lístky otrháme a v tenkej vrstve položíme na čistý papier. Sušíme pri najvyššom stupni asi minútu. Potom lístky obrátime a sušíme ešte asi jeden a pol minúty.
Ideálne pre pestovanie byliniek v kvetináči je slnečné miesto- pažítka, žerucha a mäta znesú aj polotieň.
Semená podľa druhu vysievame na jar alebo v jeseni do hĺbky max. 3 cm. Zemina nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá (suchú zeminu dobre znáša iba medovka, tymián a rozmarín).

 

A predstavte si ako by ich pestovanie oživilo interiér vášho bytu a celý ho dokonale prevoňalo...


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

srdiecko.jpg

Srdiečko zo sena

Na to, aby ste vyrobili pekné srdiečko zo sena, potrebujete okrem sena alebo slamy, kartónový papier, tenký a pekný drôt na ozdobovanie kytíc.


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
repa.jpg

Pripravte si sami: vitamínovo - detoxikačné nápoje

Ak si myslíte, že tie najsilnejšie liečivá nájdete v lekárňach, mýlite sa. Nielenže stoja dosť veľa peňazí, navyše mnohé z nich majú vedľajšie účinky o ktorých sa dozviete až potom, keď ich užijete.


 
strecha.JPG

Pálená verzus betónová škridla

Ktorá je "lepšia"?


 

Francúzska zeleninová polievka

Šalotky očistite, nadrobno nakrájajte a opražte v hrnci na zohriatom o ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.4.2014

meniny má: Juraj

podrobný kalendár


11372480

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Juraj | Streda 23.4.2014 |
Úvodná stránka