Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Hliva ustricová

Hliva ustricováPatrí medzi najzdravšie huby, ktoré možno nájsť na našom území, no jej význam nie je ešte docenený. Dostupná je po celý rok, pretože mimo toho, že je dostupná v prírodných podmienkach, sa celoročne pestuje na zvláštnych farmách.

 

Okrem sieti potravinárskych obchodov sa hliva ustricová vyskytuje od októbra do marca v trsoch na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov, najčastejšie na bukoch a topoľoch. Na ihličnanoch je ju možné vidieť len vo výnimočných prípadoch.
Jej klobúk je 40-200 mm široký, klenutý až plochý, holý, hladký, suchý, lesklý, hnedoolivový, modrastohnedý, tmavomodrý až sivomodrý. Dužina hlivy je biela a príjemne vonia.


Môžete si ju pomýliť len s hlivou vŕbovou, ktorá rastie v rovnakom období aj podmienkach, ale jej klobúk je hnedý.
Hliva je v čerstvom ale i upravovanom stave vhodnou potravinou pre redukčnú diétu, znižuje hladinu krvných tukov a cholesterolu a podporuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám.
Obsahuje výborné liečivo glukán, ktorý je schopný aktivácie a prestavby imunitného systému a jej pravidelná konzumácia dokonca znižuje krvný tlak.

 


Účinky hlivy ustricovej

 

- znižuje poruchy metabolizmu cukru a tuku
- zmierňuje chronické infekcie a zápaly
- napomáha potláčať pocit únavy
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- zmierňuje strnulosť šliach a končatín
- upravuje krvný tlak a ochraňuje cievny systém
- napomáha správnemu pohybu čriev

 

Pre tých, ktorým sa nechce čakať na sezónu a chcú hlivu ustricovú pestovať celoročne prinášame popis, ako na to.

Hliva sa dá doma pestovať 2 spôsobmi, a to v igelitových vreciach alebo na klátikoch.

 

Hliva ustricová


 

Pestovanie hlivy na dreve


Hliva bude rásť na klátikoch dlhých 30-80 cm, samozrejme len z listnatých stromov. Drevo by nemalo byť zoťaté dlhšie ako pol roka. Do klátikov treba navŕtať dierky alebo pílkou narezať zárezy, do ktorých sa dá natlačiť zakúpený očkovací substrát.


Klátiky je potom potrebné umiestniť do vreca a nechať 2-3 mesiace prerastať. Potom sa klátiky zapustia z 1/3 do zeme v časti záhrady, ktorá leží v tieni. Ak je veľké sucho, je potrebné klátiky pravidelne kropiť vodou. Ak sú dodržané tieto podmienky, klátiky sú schopné rodiť 2-5 rokov, čo je závislé aj od výživnej schopnosti dreva.
 

Pestovanie hlivy na slame


Slamu na pestovanie je potrebné pred očkovaním sterilizovať, aby sa zničili baktérie, ktoré môže obsahovať. Sterilizácia prebieha 2 spôsobmi a to:


1. Slama sa vloží do veľkej nádoby, zaleje horúcou vodou a nechá sa v nej odstáť až do vychladnutia. Potom sa slama z vody vyberie a ešte raz zaleje vriacou vodou a znovu sa nechá vychladnúť. Potom sa môže zaočkovať hlivou.


2. Pripravená slama sa vloží do veľkej nádoby, zaleje teplou vodou, uvedie sa do varu a varí sa pri teplote 100°C približne hodinu. Potom sa nechá vychladnúť na teplotu 20-25°C, kedy je pripravená na očkovanie.

 

Očkovanie slamy znamená jej prekladanie s rozdrobeným očkovacím substrátom a uzavretie do igelitového vreca. Balenie očkovacieho substrátu vystačí na 15-20 kg vlhkej slamy a toto množstvo sa zmestí do igelitového vreca o veľkosti cca 50-100 cm. Nožom alebo žiletkou sa potom do vreca vyreže asi 10 zárezov veľkých 3-5 cm.

 

Pestovanie hlivy na slame

 

Ideálna teplota na pestovanie hlivy sa pohybuje v rozsahu 15-25 °C. Pri vyššej teplote rastie hliva rýchlejšie, ale zároveň sa aj rýchlejšie minú živiny zo slamy. Teplota sa teda môže korigovať podľa toho, aká má byť momentálna spotreba hlív.


Ak je požiadavka na spotrebuje hlív menšia, je vrecko potrebné preniesť na chladnejšie miesto a opačne.


Hliva rodí približne 4 mesiace, potom sa živiny zo slamy vyčerpajú a je potrebné založiť novú kultúru, ktorá sa dá urobiť aj preočkovaním už použitej slamy na čerstvú. Z jedného balenia očkovacieho substrátu sa dajú dopestovať v priemere asi 3 kg hlivy.

 

Foto: griby.org.ua, futaragro.com, agroinfo.kz


 
1.jpg

Ako delíme záhradné chodníky podľa povrchu

Dôležité pre výber materiálu je vedieť, čo chceme a poznať svoju predstavu.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

uzem02.jpg

Vyzujte topánky a uzemnite sa!

Nová metóda, stará tisíce rokov. Tak by sa dal nazvať liečebný postup, nazývaný UZEMNENIE - ako čím ďalej väčšia a úspešnejšia liečebná metóda, o ktorej píšu v zahraničí aj kliniky, špecializujúce sa na kardiovaskulárne choroby.


 
1.jpg

Stupne odolnosti záhradného osvetlenia

Viete akú záťaž znesie vaše vonkajšie osvetlenie a čo je schopné ho nenávratne poškodiť?


 
napoj.jpg

Uhorkáda – pripravte si elixír zdravia

Limonáda z uhoriek sa stala hitom posledných letných sezón nielen v prímorských krajinách, ale aj v našich končinách. Osviežujúci nápoj však s našim telom a zdravím dokáže divy nielen v lete. Po celý rok môžeme piť uhorkádu – uhorkovú limonádu.


 

Banícky bravčový rezeň

Naklepané rezne osoľte, potrite plnkou, zviňte, zviažte, obaľte v múke ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 4.7.2015

meniny má: Prokop

podrobný kalendár

14415600

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Prokop | Sobota 4.7.2015 |
Úvodná stránka