Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

KRUŠPÁN A VAVRÍN


KRUŠPÁN A VAVRÍN

Nenáročné, večne zelené rastlinky pre vašu terasu.

Ak patríte k tým, ktorí nemajú čas pestovať rastliny náročné na starostlivosť a predsa túžite mať peknú zelenú terasu, ponúkame vám nasledovný tip.

KRUŠPÁN

Odrezky krušpánu (Buxus) sa odoberajú v mesiacoch marec- apríl a potom neskôr v auguste.
Ak doma už krušpán máte, vyberte vrcholové odrezky, ktorých koniec môžete vložiť do zakoreňovacieho prášku. Z odrezku odstránite na spodnej časti asi z dvoch tretín listy a túto časť vložte do zeme.
Krušpánu sa darí rovnako dobre v črepníkoch, ako aj na záhradke. Do záhradky ho môžete vysadiť na jar, alebo v lete. Ak máte ťažkú pôdu, pridajte piesok. Odrezky treba pravidelne polievať.
Má rád slnečné, ale i polotieňové miesta a vlhkú pôdu.
Pre náročnejších- buksus ako bonsaj...






VAVRÍN

Vavrín má rád slnko, preto ho umiestnime na slnečné miesta, alebo do polotieňa. V lete vyžaduje výdatnú zálevku, samozrejme, najlepšie večer. Rozmnožujeme ho vrcholovými výrastkami od leta až do jari, tak, že výrastky zapichujeme do substrátu bez obsahu vápnika. Presádza sa zriedka, vždy až po niekoľkých rokoch. V jeseni znesie aj nižšie teploty, prezimujeme ho v pivnici, alebo chladnejšej miestnosti, kde sa teploty pohybujú od 10 až 12, maximálne do 15 °C. V zime ho polievame len zriedka, stačí aj raz za mesiac.

Vavrín môžeme pestovať aj celoročne aj v byte, kde vám  interiér spríjemní svojimi sýtozelenými listami a príjemnou vôňou. Bude sa mu dobre dariť najmä na východnom či západnom okne, lebo potrebuje dobré jasné svetlo. Potrebuje pravidelnú zálievku a prihnojovanie, ako aj na občasné osprchovanie.
Jeho lístky môžeme usušiť a využívať na dochucovanie jedál v kuchyni (bobkový list).

Krušpán a vavrín sa môžete naučiť zastrihávať do pekných tvarov.  


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

sol.jpg

Pravda o soli

V dôsledku spracovania sa soľ stáva neživou - je z nej vyrábaný neprírodný chlorid sodný s chemickými prísadami, ktoré znemožňujú jej zužitkovanie v tele. Telo potom musí vynakladať obrovské množstvá energie a obetovať mnoho bunkových tekutín, aby neutral


 
uniky tepla.jpg

Úniky tepla pri balkónoch a lodžiách

Balkóny sú často príčinou masívnych únikov tepla a nízkej vnútornej povrchovej teploty.


 
kefir.jpg

Efektívne prečistenie čriev

Ako dostať odpad z čriev? Poznáme spôsob: Konzumácia 1 - 3 lyžíc ľanovej múky po dobu 3 týždňov môže úplne vyčistiť črevá od hlienu, nánosov a parazitov. Pričom naplno zachováva črevnú mikroflóru!


 

Grilované bravčové stehno s kyslou smotanou

Umyté bravčové stehno odblaňte, osušte obrúskom a pokrájajte na hrubši ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 1.3.2015

meniny má: Albín

podrobný kalendár


13373502

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Albín | Nedeľa 1.3.2015 |
Úvodná stránka