Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Pastierov koláč

 

Pastierov koláčPôvodné írsko-anglické recepty na túto pochúťku kládli dôraz na spotrebúvanie zvyškov z kuchyne a komory. Dnes je tento pokrm superlahôdkou, vyrábanou z mletého mäsa, zapečeného v rúre so zemiakovou kašou. Naučíme vás, ako si pripraviť Shepherd´s Pie – pastierov koláč.

 

Recept je veľmi jednoduchý a celý proces aj s pečením zvládnete do hodiny. To radí tento pokrm medzi „rýchle“.

Na jeden pekáč budete potrebovať 400 – 500 g hovädzieho (teľacieho) mletého mäsa. Tu musíme podotknúť, že v mnohých slovenských receptoch nájdete túto lahôdku s použitím bravčoviny. Odborník na írsku kuchyňu však varuje – bravčovinu nie – počas restovania pustí tuk a pokrm by doslova mohol plávať v omastku).

Ďalej potrebujeme: 2dcl hovädzieho vývaru (môže byť aj bujón), 2ks väčšej mrkvy, hrsť hrachu, 1 strúčik cesnaku (fajnšmekri 2 kusy), 2 ks petržlenu (nemusí byť), 1ks cibule, pár ihličiek rozmarínu, korenie na divinu (alebo podľa chuti – diabolské, pikantné a pod.), trošku vorchestrovej omáčky (pár kvapiek), maslo, parmezán, zemiaky, mlieko, soľ.

Na masle orestujte čerstvú mrkvu (aj petržlen) nakrájanú na rezance. Môžete ju aj nastrúhať, ale je lepšie keď je tá štruktúra vo výslednom pokrme vidieť. Skúste si privoňať. Takéto vône a chute zo zmrazenej mrkvy nikdy nedosiahnete. Nebuďte preto leniví a kúpte si čerstvú.

Až sa mrkva trošku zatiahne, pridajte cibuľu, korenie a pár ihličiek rozmarínu. Tým sa korenie rozvonia. Nakoniec ešte nezabudnite na cesnak a potom už môžete orestovať mleté ​​mäso, osoliť a okoreniť. So soľou to nepreháňajte, až sa zredukujú všetky suroviny, bude zmes celkovo plná chutí a aromatická.

Akonáhle mäso zhnedne, pridajte trochu drvených paradajok alebo pyré, nechajte vypiecť a prilejte vývar s červeným vínom. Chvíľku trvá, než sa tekutina zredukuje tak, aby zmes prestala byť tekutá. Po vývare a víne zostane len chuť. Tým máme prvé poschodie  "torty" pripravené.

Kým sme pripravovali mäsovú zmes, nechali sme variť zemiaky na kašu. Tú urobíte s pridávaním mlieka a masla. So solením to nepreháňajte, kaša by mala tvoriť protipól mäsu doslova naplnenému chuťou.

Do kaše môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu, ten kašu pri zapekanie spevní. Môžete použiť zapekacie misky pre jednotlivé porcie, alebo veľkú misu, z ktorej budete jednotlivé porcie vykrajovať. Zhruba do tretiny misu naplňte mäsom, zvyšok kašou. Taký by mal byť zhruba pomer mäsa k prílohe, aby bola chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáča posypte opäť syrom, aby dostal hnedastú kôrku.

Pečte zhruba 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.

 

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Pečenie

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: recipes.wikia.com

Autor: Ivan Nôta


 
aqua.jpg

Aquatherm Nitra 2017: začiatok novej éry

Aquatherm Nitra, veľtrh vykurovacej, klimatizačnej, ventilačnej, meracej a regulačnej, sanitárnej a ekologickej techniky sa bude konať 7. - 10. februára 2017 na nitrianskom výstavisku Agrokomplex.


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kytica.jpg

Sladká kytica na Valentína svojimi rukami


Už ste niekedy dali svojej láske darček so sladkou vôňou? Nie? Nevadí. V každom prípade u väčšiny žien zabodujete s vlastne vyrobenou čokoládovo cukríkovou valentínskou kyticou. My vás dnes naučíme, ako sa takýto jedinečný darček vyrába.


 
umiestnenie.jpg

Umiestnenie plastových pivníc

Podzemné plastové pivnice sa môžu umiestňovať priamo pod dom. V takomto prípade je bez problémov možné mať vstup do pivnice v jednej z miestností - často sa jedná o kuchyňu. Ďalším častým umiestnením plastových pivníc je miesto obklopené stromami. Tie tot


 
kapusta.jpg

Kyslá kapusta ako superliek


Na začiatok dôležité upozornenie. Tento článok je venovaný pozitívnym účinkom domácej kyslej kapusty, nie tej, ktorú kúpite v obchode a ktorá okrem kapusty, soli a bežných korenín obsahuje takmer desať konzervačných zložiek s neznámymi názvami.


 

Cibuľový koláč

Cesto: Múku preosejte, premiešajte so soľou, pridajte kvások pripraven ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obr.jpg

Využitie plastovej dlažby a jej výhody

Plastové dlažby môžu vďaka svojim vlastnostiam nájsť extrémne široké využitie vo výrobe, skladoch, prenájmoch, ako podlaha do garáže, podlaha do dielne – to všetko sme už spomínali. No úspešne sa tento typ využíva aj ako športová podlaha, v detských kútik


 

dnes je: 23.1.2017

meniny má: Miloš

podrobný kalendár

19758332

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Miloš | Pondelok 23.1.2017 |
ÚvodÚvodná stránka