Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Pastierov koláč

 

Pastierov koláčPôvodné írsko-anglické recepty na túto pochúťku kládli dôraz na spotrebúvanie zvyškov z kuchyne a komory. Dnes je tento pokrm superlahôdkou, vyrábanou z mletého mäsa, zapečeného v rúre so zemiakovou kašou. Naučíme vás, ako si pripraviť Shepherd´s Pie – pastierov koláč.

 

Recept je veľmi jednoduchý a celý proces aj s pečením zvládnete do hodiny. To radí tento pokrm medzi „rýchle“.

Na jeden pekáč budete potrebovať 400 – 500 g hovädzieho (teľacieho) mletého mäsa. Tu musíme podotknúť, že v mnohých slovenských receptoch nájdete túto lahôdku s použitím bravčoviny. Odborník na írsku kuchyňu však varuje – bravčovinu nie – počas restovania pustí tuk a pokrm by doslova mohol plávať v omastku).

Ďalej potrebujeme: 2dcl hovädzieho vývaru (môže byť aj bujón), 2ks väčšej mrkvy, hrsť hrachu, 1 strúčik cesnaku (fajnšmekri 2 kusy), 2 ks petržlenu (nemusí byť), 1ks cibule, pár ihličiek rozmarínu, korenie na divinu (alebo podľa chuti – diabolské, pikantné a pod.), trošku vorchestrovej omáčky (pár kvapiek), maslo, parmezán, zemiaky, mlieko, soľ.

Na masle orestujte čerstvú mrkvu (aj petržlen) nakrájanú na rezance. Môžete ju aj nastrúhať, ale je lepšie keď je tá štruktúra vo výslednom pokrme vidieť. Skúste si privoňať. Takéto vône a chute zo zmrazenej mrkvy nikdy nedosiahnete. Nebuďte preto leniví a kúpte si čerstvú.

Až sa mrkva trošku zatiahne, pridajte cibuľu, korenie a pár ihličiek rozmarínu. Tým sa korenie rozvonia. Nakoniec ešte nezabudnite na cesnak a potom už môžete orestovať mleté ​​mäso, osoliť a okoreniť. So soľou to nepreháňajte, až sa zredukujú všetky suroviny, bude zmes celkovo plná chutí a aromatická.

Akonáhle mäso zhnedne, pridajte trochu drvených paradajok alebo pyré, nechajte vypiecť a prilejte vývar s červeným vínom. Chvíľku trvá, než sa tekutina zredukuje tak, aby zmes prestala byť tekutá. Po vývare a víne zostane len chuť. Tým máme prvé poschodie  "torty" pripravené.

Kým sme pripravovali mäsovú zmes, nechali sme variť zemiaky na kašu. Tú urobíte s pridávaním mlieka a masla. So solením to nepreháňajte, kaša by mala tvoriť protipól mäsu doslova naplnenému chuťou.

Do kaše môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu, ten kašu pri zapekanie spevní. Môžete použiť zapekacie misky pre jednotlivé porcie, alebo veľkú misu, z ktorej budete jednotlivé porcie vykrajovať. Zhruba do tretiny misu naplňte mäsom, zvyšok kašou. Taký by mal byť zhruba pomer mäsa k prílohe, aby bola chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáča posypte opäť syrom, aby dostal hnedastú kôrku.

Pečte zhruba 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.

 

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Pečenie

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: recipes.wikia.com

Autor: Ivan Nôta


 
avatar_to_doma.jpg

Neuveriteľné...krčmu vymenil za internet!

Handlová-Odkedy majú doma internet za jedno euro mesačne, manžel ledva vytiahne päty z domu.


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
04.jpg

11 zaujímavých spôsobov využitia banánovej šupky


O výhodách banánovej dužiny ste už určite počuli v súvislosti s dodávaním stopových prvkov pre vaše telo. Nemenej užitočná je aj jeho šupka a to z mnohých hľadísk, o ktorých netušíte. Ak vyhadzujete šupky z banánov, tento článok je práve pre vás!


 
07.jpg

Spôsoby ovládania osvetlenia schodiska

Najpohodlnejšie sú samozrejme pohybové senzory. Práve ony umožňujú okamžite osvetliť schodisko ihneď ako k nemu pristúpi osoba, ktorá chce po ňom vyjsť nahor alebo zísť dolu. Zvážte však, či je tento spôsob ovládania schodiskového osvetlenia pre vás tým p


 
a.jpg

Ako roztiahnuť topánky, ktoré tlačia


V predajni s obuvou neodoláte topánkam, ktoré vám padnú do oka. Vyskúšate si ich, kúpite a po príchode domov zistíte, že predsa len nie sú až také voľné (hoci v obchode sa zdalo, že je všetko v poriadku). Čo robiť?


 

Plnená paprika

Umyté a osušené mäso pokrájajte na menšie kúsky a zomeľte v mäsovom ml ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
gauc.jpg

Jednoduché a lacné úpravy interiéru

Vaše bývanie by si zaslúžilo rekonštrukciu, ale chýbajú vám čas a peniaze. Interiér pritom môžete vylepšiť dekoráciami prakticky za pár eur.


 

dnes je: 1.3.2017

meniny má: Albín

podrobný kalendár

20113613

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Albín | Streda 1.3.2017 |
ÚvodÚvodná stránka