Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Prekyslenie organizmu – pôvodca takmer všetkých chorôb

Prekyslenie organizmu , pH balanciaNie je to žiadna Jóbova zvesť z agentúry „Jedna pani povedala“, ale drsný fakt. Odborníci a lekári z celého sveta varujú – prekyslenie organizmu je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších degeneratívnych zdravotných problémov na Zemi. Problém, s ktorým by sa dalo úspešne bojovať, keby sa mu venovala patričná pozornosť, keby nás hypermarkety denno denne nezásobovali kyselinami v potravinách, keby sme neboli pohodlní a aspoň raz v živote by sme chceli pre svoje zdravie urobiť niečo, za čo nám naše telo bude vďačné. Tých „keby“ je veľa. Ak však chceme zostať na tomto svete ešte pár rokov bez zdravotných komplikácií a nepríjemných skúseností s našim telom budeme musieť vstúpiť do svojho JA.


 


Zlatý kľúč ku zdraviu


Kedysi to bola zosmiešňovaná teória. Dnes ju akceptujú aj tie najväčšie svetové lekárske kapacity: „Ak dokážeme udržať správnu zásadito – kyslú rovnováhu v našom tele, takmer nikdy neochorieme.“ Stav prebytku kyselín totiž priamo spôsobuje či zhoršuje drvivú väčšinu nemocí, ktoré poznáme. Pokiaľ vieme nastoliť správny pomer kyselín a zásad v našom tele, je vždy a v každom veku možnosť nápravy zdravotného stavu či dokonca úplné vyliečenie. Neveríte? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako pracuje naše telo a ako vznikajú choroby. A nielen to. Dozviete sa fakty, ktoré vás možno prinútia zmeniť postoj k sebe samému.


Nie sme z prachu, ale z vody

Každý vie, že ľudské telo sa skladá prevažne z vody. Priemerne 70% toho, čo nazývame „Ja“ tvorí táto pre mnohých bežná tekutina. Ak by sme chceli náš život vyjadriť vo „vodnom“ grafe, uvidíme krivku postupného vysychania nášho organizmu smerom nadol v závislosti od veku. To znamená, že čím je človek starší, tým menej vody je schopné jeho telo udržať. Všetky tekuté prostredia ľudského organizmu počnúc krvou a slinami končiac majú alkalickú reakciu vyjadrenú v jednotkách kyslosti – pH. Keď je telo veľmi prekyslené, imunitný systém sa oslabuje a vírusy, baktérie či plesne dostávajú zelenú. Začnú sa množiť oveľa rýchlejšie, ako vo vyrovnanom prostredí. Do kyslého prostredia sa najhoršie vstrebávajú vitamíny a minerály tak potrebné pre naše celkové fungovanie. Následky takéhoto stavu sú devastujúce – postupne sa objavuje onemocnenie ciev, srdca, kĺbov a čo je najhoršie, vytvárajú sa podmienky pre vznik rakovinotvorných buniek. Telo si pomáha, ako vie. Zbavuje sa prebytočnej kyseliny hlavne potom a močom. Verili by ste, že aj moč aj pot majú kyslú reakciu? Je to práve z dôvodu udržania acidobazickej rovnováhy, ktorá je základom zdravia. Naše telo však nie je zázračné. Ak je náš organizmus dlhodobo prekyslený nad normu, je to začiatok nášho konca.

 


Prekyslenie, alebo čo je vlastne pH ?

Trochu vedy o vode: Časť molekúl vody sa vyskytuje v disociovanom stave ako H+ a OH- . V chemicky čistej vode je koncentrácia týchto častíc 10-14 mol/l, pričom H+ a OH- sú zastúpené rovnakým dielom. Koncentrácia H+ je teda 10-7 mol/l.
pH vyjadruje záporný logaritmus tejto hodnoty.
Zložité? Pre nás je podstatný hlavný fakt, vyplývajúci z tejto definície. Ak máme chemicky čistú vodu, jej pH bude presne 7. Túto vodu nazývame neutrálnou. Je uprostred stupnice 0 – 14, ktorou sa pH vyjadruje. Pokiaľ je pH hodnota vyššia, ako 7, hovoríme o zásaditej vode a naopak, ak je nižšia, hovoríme o kyslej vode. A opäť – keďže naše telo je v podstate voda, tak presne tam sa bude ukrývať naše prekyslenie.

 

Prekyslenie organizmu

 


Príčiny prekyslenia
 

Nesprávna výživa a nevhodné stravovacie návyky. Ruku na srdce, koľkí z nás preťažujú svoj organizmus nadvýživou? Ráno nejedávame, šupneme do seba kávu a poďho pracovať. Zato neskôr sa napukáme do plna (veď do fajrontu ďaleko) a potom poobede, keď sa vrátime z práce si dáme rýchlo ešte raz, aby sme sa tvárili, že chudneme a po 17:00 už nič nejeme. Nič horšie pre seba nemôžeme urobiť. Jesť sa má v malých dávkach a päťkrát denne. A nech sa vám zdá akokoľvek smiešne tvrdenie, že každé sústo musíme požuť 20 krát predtým, ako ho prehltneme, je to svätá pravda (kravy by vedeli rozprávať :) ). Nedostatočné prežúvanie podporuje kyselinotvorné prostredie v žalúdku. Svoj organizmus preťažujeme nevhodnou stravou – veľa bielkovín, cukru, nasýtených mastných kyselín a tiež alkohol, nikotín či jedy z požívatín (insekticídy, pesticídy, herbicídy, potravinové prísady, konzervačné a farbiace prísady, chlór) – to všetko sú naši hrobári, ktorí trpezlivo čakajú na svoju prácu...
Narušenie črevnej flóry – dá sa vyjadriť jednoducho a zrozumiteľne – kvasenie v tenkom čreve, zahnívanie v hrubom čreve. Nechceli by ste to vidieť na vlastné oči, stačí ak to cítite pri vykonávaní veľkej potreby, že?
Nedostatok vody. Zámerne som nenapísal, že nedostatok tekutín. Tekutina je aj rum, sirup, káva, slivovica a podobne. Je to však voda a zas len voda, pri ktorej nedostatku stúpa koncentrácia kyslých odpadov hlavne v tuku a v nervových tkanivách.
Duchovná a duševná stránka nás samých. Žeby? Áno. Zlosť, nenávisť, agresia, stres a nahromadená duševná záťaž prekysľujú náš organizmus vo vysokej miere. Len nedávno vyšla štúdia o priamej úmere stresu a vzniku rakoviny. Čo myslíte, je to blud?

 

Následky prekyslenia sú priam hororovým čítaním
 

Acidóza je porucha homeostázy vnútorného prostredia, ktorej podstatou je vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v extracelulárnej tekutine organizmu a poklesom pH Stabilná hodnota pH je nevyhnutná pre správny priebeh veľkého množstva chemických reakcií, prebiehajúcich v organizme. Porucha regulácie acidózy vedie k rozvratu vnútorného prostredia až k smrti.

Za týmto tvrdením sa ukrýva súvislosť medzi acidózou (prekyslením) a väčšinou civilizačných chorôb:

Prekyslenie organizmukardiovaskulárne problémy
rakovina
cukrovka
obezita
oslabenie imunity
poškodenie organizmu voľnými radikálmi
predčasné starnutie
osteoporóza
nedostatok energie
únava
psychická nevyrovnanosť

 

Čo k tomu dodať? Naše telo obsahuje neuveriteľných 96 000 (!) metrov cievnych sietí, ktoré neustále narušujeme našim nevhodným správaním. Vzhľadom k tomu, že táto sieť ciev sprostredkováva (tak, ako internet vo virtuálnom svete ) spojenie medzi všetkými bunkami, stačí málo a poškodenie sa rozšíri do celého tela.

 

Keď nemám, tak si požičiam, keď mám tak uložím do banky
 

Pochopili sme teda, že správny pomer kyselín a zásad je v tele žiadúci a nutný. Náš organizmus to aj bez nášho pričinenia vie úplne presne a preto s geniálnou presnosťou udržuje v správnom pH substanciu, ktorú považuje za najdôležitejšiu pre náš život – krv! Krv má pH 7,35 až 7,4 s veľmi nepatrnými odchýlkami. Ak by sa táto hranica výraznejšie znížila pod 7,35 človek umrie. Je koniec. A to len z toho dôvodu, že sme nášmu prekysleniu nevenovali pozornosť a nestíhalo to urobiť naše telo. Smrť však nie je cieľom pre náš organizmus. Práve naopak. Celý rad biochemických procesov v našom vnútri je zameraný práve na udržanie pH krvi a to aj za cenu nesprávneho fungovania iného orgánu. Krv má proste prednosť. Za každú cenu.
V záujme udržania zásaditého prostredia krvi si tak telo požičiava zásadotvorné látky zo zásob. Nadávali ste niekedy nad úrokmi pri pôžičke z banky? Nadávajte aj teraz. Cena za zásadité pH je ešte vyššia: napríklad minerálne látky, akými sú vápnik, draslík, horčík odoberá zo životne dôležitých orgánov a kostí, aby neutralizovalo kyseliny a rýchlejšie ich vylúčilo z tela. Takže vážení chudí, ktorí tak často vykrikujete: „Ja sa môžem prejedať aj o polnoci a nepriberiem“ nejasajte. Telo si na odbúranie kyselín požičia vápnik z vašich kĺbov a kostí. A bude to sakra bolieť. Postupne stratíte látky, ktoré potrebujete pre zdravie a silu. Vápnik tak ľahko neobnovíte a okrem bolesti chrbtice a kĺbov vám hrozí osteoporóza. Vlastne budete radi, že v štyridsiatke nezostanete na vozíku. Zavádzam? Uvidíte sami.

Aby som však meral rovnakým metrom. Tuční ľudia nie sú vystavení len posmechu okolia, ale riziku, že v štyridsiatke budú rovno po smrti. Dôvod? Vyskúšali ste diéty a nechudnete? Cvičíte, beháte, bicyklujete a nič? A čo tak jojo efekt? Dostavil sa po diéte a teraz vážite viac, ako predtým? Opäť za to môže hlavne vaše prekyslenie. Jedným zo spôsobov (zákerných, ale účinných) boja organizmu proti kyslým bunkám je ich ukladanie do tuku. Kyslá bunka, obalená v tuku je bezmocná. Za cenu vášho priberania. Diétu držíte pár mesiacov a organizmus sa zľakne: „Odkiaľ budem brať tuk?“ A neskôr urobí všetko preto, aby si ho v dostatočnom množstve uložil do tukovej banky až do doby, kým nezistí, že vám svitlo a začali ste jesť v prevažnej miere zásaditú stravu. A piť veľa vody.


 

Apropo voda...
 

Jedným z najdôležitejších prvkov pre naše telo je vápnik, čiže ako my na Slovensku hovoríme – kalcium. Nedostatok vápnika je príčinou vzniku viac, ako 150 chorôb. A to všetko z dôvodu, že vápnik patrí medzi najlepších bojovníkov pri neutralizácií kyslosti v tele. Je známe, že všetky (opakujem – VŠETKY) metabolické procesy v našom tele prebiehajú za prítomnosti vápniku a ... VODY (nie vodky). Kombinácia vápnik + voda je pre procesy v našom tele nevyhnutná v prijateľnej rovnováhe s inými stopovými prvkami. Nerovnováha tejto kombinácie zapríčiňuje okrem iného vznik svalových kŕčov u športovcov a ľudí, ktorí dlhodobo preťažujú svoj organizmus. Voda a minerály sú nevyhnutné na zabezpečenie správneho chodu telesných funkcií. Preto je podstatné dodržiavať pitný režim. O pitnom režime sa dá dozvedieť veľa po zadaní tohto slovného spojenia do internetového vyhľadávača. Preto si pre túto chvíľu ukážeme, akým spôsobom si vypočítame náš osobný denný pitný režim.


Pre výpočet našej dennej potreby vody musíme urobiť dve veci:

1. postaviť sa na váhu
2. použiť nasledujúci vzorec: váha (kg) x 0,035 = denná potreba vody (litre)
Aby tento vzorec vyzeral „einsteinovsky“ musíme pridať ešte premenné veličiny:

Za každú šálku kávy pripočítajte k výsledku 3 dcl vody

Za každých 11 kg nadváhy 2,5 dcl vody
 


Zahrajme sa na kúzelníkov

Prekyslenie organizmu a jedloHurá, ideme sa odkysľovať... Nechcem byť skeptik, ale jedno je isté. Skladbu stravy a spôsob konzumácie sme schopní ovplyvňovať, horšie to bude s postupmi a surovinami. Skúste hádať prečo. Alebo ešte lepšie – urobte malý pokus. Kúpte si jednu rajčinu v hypermarkete a jednu odtrhnite vo vlastnej záhradke (alebo kúpte na tržnici od babky, v krajnom prípade ukradnite zo susedovej záhrady) a zahryznite. Najprv z domácej a potom z „hypermarketovej“. Cítite ten rozdiel? Ak nie, mali by ste si dať transplantovať chuťové poháriky. Rajčiny (a nielen ony), ktoré sú ku nám dovážané (a to vám garantujem, že v mnohých prípadoch sú) sa oberajú ešte zelené a dozrievajú pod umelými lampami cestou na pulty našich predajní. „Slnečná“ zložka, a tajomná zložka, ktorú východné náuky nazývajú energiou chi, alebo pránou v nich chýba. Prejavuje sa to nielen na chuti, ale aj na energetickej a výživnej hodnote. K tomuto faktu musíme však prirátať ešte jeden. Vlastne dva. Vlastne viac: Na Slovensku je živočíšna aj poľnohospodárska výroba v troskách. Mechanizmy našej „veľkovýroby“ nezaručujú obsah životu potrebných zásaditých látok. Skôr sa dá povedať o ich nedostatku. Preťažená pôda už minerálne látky takmer neobsahuje. Námietka ctihodnosť? No dobre – hnojí sa hnojí, ale pridaním dvoch či troch minerálnych látok do pôdy spôsobí len to, že rastlina vyrastie, nebude však obsahovať to, čo je pre nás dôležité, čo nám v budúcnosti zachráni život. Spôsob úpravy plodín je ešte horší – nahráva práve kyselinám. Zrno, zbavené šupky a výrobky z neho – presladzované, chemicky ošetrené, farbené, konzervované nemôžu byť v žiadnom prípade harmonickou potravou. Majte na pamäti, že ukážkový jedinec dnešnej doby, alias normálne sa stravujúci človek dostáva vďaka potravinám v obchodoch do seba len 40% minerálov a stopových prvkov z množstva, aké by mal.
Musíme byť teda naozajstnými kúzelníkmi, aby sme si v tele mohli vytvoriť zásobárne s minerálmi. Nezostáva nám však nič iné, ako zamyslieť sa nad našim jedálničkom. Zoznámte sa z niektorými potravinami ovplyvňujúcimi acidobazickú rovnováhu nášho tela:
 

Zásadité potraviny:

Zelenina – petržlen, zeler, cesnak, brokolica, dyňa, mrkva, chren, cuketa, paprika, uhorka, rajčiny, fazule, cibuľa, špenát, kapusta, kel, šalát, reďkovka, atď.
Ovocie – citrón (áno – kyslý citrón je zásaditý), avokádo,čerešne, grapefruit, limetky, kokosový orech atď.
Tuky a oleje – (lisované za studena) – olivový, kokosový, rybací, avokádový, hroznový olej a podobne.
Bielkoviny – kozie mlieko, sója, šošovica, pohánka, jogurt, špaldová múka, tofu, gaštany, ľanové, slnečnicové, sezamové a dyňové semená, mandle, klíčky...
Koreniny – škorica, zázvor, karí, chilli, horčica, čierne korenie, kajenské korenie, bylinky na ochutenie jedál a pod.
Ostatné – propolis, morská soľ, zelený čaj, bylinkové čaje, kombucha, huby shi-take, a samozrejme
pitná voda – zásaditá bez chlóru, najlepšie z prírodného prameňa (nie však balená, kúpená v obchodných sieťach).


Okysľujúce potraviny:

Ovocie - pomaranče, mandarínky, marhule, banány, broskyne, ananás, mango, jablká, figy
Obilniny – ryža, pšenica, kukurica, ovsené vločky, pekárske výrobky
Mliečne produkty – kravské mlieko, syry, maslo atď.
Orechy – kešu, arašidy, para, lieskové orechy
Živočíšne bielkoviny – mäsá bravčové, hovädzie, jelenie, morčacie ale aj losos, tuniak, krevety a ustrice
Ostatné - lieky, drogy, pesticídy, pivo, víno, liehoviny, väčšina vody balená vo fľašiach v obchodných sieťach.
 

Ste z toho jeleň? Ako môže jablko škodiť? Nuž, takmer nijako. Uvedomte si, že naša krv, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá. Našou úlohou je nájsť správny pomer v tom, čo konzumujeme. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku poškodzovaniu orgánov, pocitu únavy, depresií, vzniku chorôb.

Preťažené sú najmä orgány vylučovacie: obličky - vylučujúce splodiny metabolizmu močom, pľúca - neustále vydychujúce oxid uhličitý, vznikajúci pri metabolických premenách v organizme, pokožka - najväčší orgán na vylučovanie kyselín formou potenia, hrubé črevo - zbavujúce telo kyselín stolicou. Z toho vyplýva, že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4, resp. 70% zásaditej a neutrálnej stravy k 30% kyslej. V podstate svojmu organizmu vo väčšej miere neublížite konzumáciou akéhokoľvek ovocia a zeleniny.
Jediné, čo musíme naozaj obmedziť je príjem cukrov v potrave. Umelé sladidlá nás nespasia. Skúste med, stéviu a podobne. Naopak – neobmedzujte sa v pití obyčajnej pitnej vody bez prímesí a bubliniek – tá cukry rozpúšťa a pôsobí, ako antioxidant. Samozrejme nesmieme zabúdať na ťažké mastné jedlá a prehnanú konzumáciu múčnych výrobkov. Ale to už určite viete aj bez našich rád.
 


O smradľavých topánkach a rakovine

„Mám dojem, že moje telo je prekyslené, ale zeleninu nenávidím. Vraj pomôže sóda bikarbóna.“ Toť názor jednej „zdravo“ uvažujúcej čitateľky. Je pravda, že sóda bikarbóna je čistá zásada, ale – všetkého s mierou. Výskumy dokazujú, že sóda naozaj dokáže odkysliť náš organizmus viac, ako všetko iné. Predstavte si však nasledujúci proces – sóda vám „zozásadí“ váš žalúdok. Tým vyhubí kyselinotvorné prostredie, potrebné pre trávenie. Jedlo tak uviazne v žalúdku na dlhý čas a spôsobí, že priberiete. A nielen to. Z nestráveného jedla sa uvoľnia do tela nebezpečné látky. Preto odpoveď znie – sódu áno, ale nie pred jedlom, ani po ňom. Nechajte žalúdok vytvárať kyseliny a vypite radšej za lyžicu jablčného octu, aby ste trávenie urýchlili.
O účinkoch sódy bikarbóny nájdete na internete množstvo článkov, ktoré sa vám budú zdať pritiahnuté za vlasy. Vraj lieči rakovinu... vážne? Urobte si opäť doma jeden pokus. Tri dni si nevyzujte topánky. Po uplynutí tejto doby ich vyzujte a pričuchnite k nim. Brrrr... ten smrad je dôsledkom „plesnivých“ procesov vašich nôh. A teraz zoberte lyžicu jedlej sódy na nasypte do topánky. Potraste s ňou. Garantujem, že do dvoch minút zápach zmizne. Sóda však nevonia. Ako prerazila pach? Jednoducho – zneutralizovala hnilobno – plesňový proces. Ukončila ho, odstránila, stala sa jeho katom. Predstavte si teraz rakovinu, ako pleseň, ktorá sa šíri vašim telom a napáda bunky. Čo urobí sóda? ... Nuž, porozmýšľajte.


 

Je pH 10 zlatou métou ?

Najprv si pripomenieme jeden paradox: hoci je citrón kyslý, jeho výsledný efekt je zásaditý. Hoci je cukor sladký, výsledok je kyslý. Natíska sa tak otázka: Ak je destilovaná voda neutrálna, nemusíme čarovať s energetizáciou obyčajnej vody z vodovodu. Postačí nám piť vodu destilovanú?
No nepostačí. ďalší paradox znie: Hoci destilovaná voda je neutrálna, výsledok je kyslý, odoberá telu zásady.

Množstvo ľudí pri hľadaní tej pravej vody pre pitný režim narazilo na takzvanú ionizovanú vodu, silne alkalickú. Jej pH je okolo 10 a právom sa jej hovorí zázračná voda. Prístroje na ionizovanie vody sa celkom slušne predávajú. Problémom však je ich dosť vysoká cena. pH 10 sa stala akosi métou, ktorú by vo vode a strave chceli všetci konzumovať, aby boli zdraví. Keď na ionizujúce zariadenie nemáte, nezúfajte. pH 10 sa totiž ukrýva v mnohých potravinách. Ak berieme pH7 (voda, krv) ako neutrálnu veličinu, požívatiny z pH10 sú 1000x viac zásadité, ako pH7. A vysnenú pH10 nájdete okrem ionizovanej silne alkalickej vody aj v surovom špenáte, červenej kapuste, karfiole, cibuli, uhorkách citrónoch, morských riasach. Málokto zje citrón len tak. Pomôže, ak si ho nakrájate do vody a vodu vypijete (a preto „Viva el Mojito“ :) ).
pH9 tiež nie je na zahodenie. Túto hodnotu majú: olivový olej, mango, baklažán, šalát, sladké zemiaky, čučoriedky, kiwi, melóny grepy, repa, viac druhov zeleniny. Zozásadiť organizmus tak vôbec nie je ťažké.

 


Na záver
 

Naši predkovia kedysi konzumovali iba organické potraviny. Anorganické chemikálie, ktoré sú pre naše telo neznáme, sa prvýkrát objavili približne pred päťdesiatimi rokmi a sú používané v potravinárskej výrobe v stále rastúcom množstve. Dnes je v našej strave stále viac a viac pridaných látok - konzervačné látky, prípravky na zlepšenie chuti, farbivá a zahusťovadlá, ktoré sú lacné, ale nepoznáme ich dlhodobý účinok. Tieto chemikálie sa neustále usadzujú v tele tých, ktorí ich konzumujú, a ich akumulácia znižuje fungovanie a účinnosť imunitného systému. Vo vážnych prípadoch môžu vyvolať rozvoj početných ochorení, napríklad autoimunitné choroby (imunitný systém napáda a poškodzuje svoje vlastné orgány) a alergie, čo je dôsledok prepätia imunitného systému nášho tela.
Podľa Dr. Lyndy Farsetto, ktorá sa na Kalifornskej Univerzite (UCLA) zaoberá acidobázickou rovnováhou, vedie naše telo boj s pochybným výsledkom, pri ktorom vyčerpáva všetky svoje rezervy, čo vedie k poškodeniu obličiek a pečene - našich najdôležitejších detoxikačných orgánov. Pri štúdiu približne 100 starších osôb zistila, že v tukových tkanivách skladujeme kyslé toxíny namiesto toho, aby sme ich prostredníctvom obličiek vylúčili. Tieto orgány teda používame na to, aby sme sa zbavili nákladu toxických látok, takže naše telo chráni svoje orgány pred kyslým účinkom; avšak medzitým sa v nás rozvíjajú choroby ako rakovina, cukrovka, problémy s kĺbmi kosťami a vzniká mnoho ďalších patologických stavov. Ak sa chcete týmto stavom brániť, prečítajte si tento príspevok ešte raz a dôkladne. A hlavne – konajte.

 

Foto: belsandia.com, borgesmediterraneangroup.com, lowdensitylifestyle.com

(i.n)
 


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

veniec.jpg

Adventný veniec zo 4 druhov vetvičiek

Jednoduchá príprava a kopec radosti. Potrebujete holé vetvičky tuje na výrobu korpusu, zelený drôt a vetvičky napríkla jedle, smreku, tuje a buksusu. Výber záleží len od vašich možností a fantázie.


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
med.jpg

Nahraďte chémiu medom

Med si môžeme dávať do čaju a kávy, mazať ho na chlieb alebo len tak jesť po lyžičkách. Môžeme ho vlastne použiť všade tam, kam sme zvyknutí dávať cukor, ale pozor - ak zahrejete med na viac ako 40 stupňov, jeho liečivé účinky sa strácajú.


 
1.jpg

Rozdelenie bytov podľa stupňa elektrizácie

Ako sa rozdeľujú byty podľa príkonu elektrickej energie?


 

Pohánkový chlieb

Vo vlažnej vode rozpustite cukor, soľ, ocot a droždie, prisypte rascu. ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 23.11.2014

meniny má: Klement

podrobný kalendár


12646769

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Klement | Nedeľa 23.11.2014 |
Úvodná stránka