Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

RUKOLA

rukolaRUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU"!

 

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.
Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu" môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

 

 

rukola šalátRukolový šalát s paradajkami a olivami

 

300 g rukoly
10 polené cherry paradajky
100 g čierne olivy bez kôstky
5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
150 g ovčí syr
1 ČL marhuľová marmeláda
2 PL pomarančová šťava
3 PL olivový olej
4 PL Balsamico
ocot
za dlaň bazalky
soľ a korenie podľa chuti


Zmiešajte rukol, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.



 

Rukolový šalát s paradajkami


Erukový šalát s paradajkami 1- 2 strúčky cesnaku, 4 PL oleja, 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba), 100 ml octu z bieleho vína,
1 PL sušeného majoránu, soľ, čierne korenie, cukor, cukor, 1 ČL horčice, 75 g eruky, 50 ml olivového oleja, 1 kg paradajok, 100 g čiernych olív, majoránky a nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:


Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 


špagety s rukolou a paradajkamiŠpagety s rukolou a paradajkami

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g špagiet
250 g rucoly
4 veľké paradajky
2 strúčky cesnaku
1 červenú feferónku
6 PL olivového oleja
100 g čiernych olív
soľ a korenie
šťava z 1/2 citróna


Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.


Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.


Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

1.jpg

Vianočný stromček z „lietajúcich“ gulí

Ak vás omrzelo mať každoročne doma živý či umelý vianočný stromček, skúste niečo naozaj netradičné. Ukážeme vám, ako si môžete doma vytvoriť stromček v štýle hi-tech. V podstate to stromček ani nebude.


 
02.jpg

Zázračná sila naozajstnej modlitby

Nie, vážení čitatelia, nezaložili sme náboženský krúžok, ani sa nebudeme venovať modlitbám, ktoré sú všeobecne známe, ale povieme si niečo o úžasnom vplyve slova a myšlienky na naše fyzické a duševné zdravie. Začneme však trochu netradične...


 
osvetlenie.jpg

Kvalita vianočného osvetlenia

Riadiť sa zaujímavými cenami nie je vždy rozumné!


 

Pikantný jahňací guláš

Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Pridajte na kocky nakrájané ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.12.2014

meniny má: Judita

podrobný kalendár


12856899

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Judita | Piatok 19.12.2014 |
Úvodná stránka