Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

RUKOLA

rukolaRUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU"!

 

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.
Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu" môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

 

 

rukola šalátRukolový šalát s paradajkami a olivami

 

300 g rukoly
10 polené cherry paradajky
100 g čierne olivy bez kôstky
5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
150 g ovčí syr
1 ČL marhuľová marmeláda
2 PL pomarančová šťava
3 PL olivový olej
4 PL Balsamico
ocot
za dlaň bazalky
soľ a korenie podľa chuti


Zmiešajte rukol, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.



 

Rukolový šalát s paradajkami


Erukový šalát s paradajkami 1- 2 strúčky cesnaku, 4 PL oleja, 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba), 100 ml octu z bieleho vína,
1 PL sušeného majoránu, soľ, čierne korenie, cukor, cukor, 1 ČL horčice, 75 g eruky, 50 ml olivového oleja, 1 kg paradajok, 100 g čiernych olív, majoránky a nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:


Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 


špagety s rukolou a paradajkamiŠpagety s rukolou a paradajkami

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g špagiet
250 g rucoly
4 veľké paradajky
2 strúčky cesnaku
1 červenú feferónku
6 PL olivového oleja
100 g čiernych olív
soľ a korenie
šťava z 1/2 citróna


Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.


Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.


Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

pupava.png

Jarné čistenie organizmu

Prinášame vám niekoľko veľmi jednoduchých, ale zato účinných receptov na jarné detoxikačné kúry. V mnohých objavíte žihľavu a púpavu, takže nič zložité ani drahé. Prajeme vám krásnu a zdravú jar:)


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
6.jpg

Kreatívny stojan na veľkonočné vajíčka

Hovorí sa, že najkrajšie veci bývajú tie najjednoduchšie. Návod na kraslicový stojan, ktorý vám dnes prinášame tieto slová napĺňa. Všetko, čo potrebujete je papierová prepravka (podložka) na vajíčka, ostrý nožík, či nožnice, lepidlo na papier...


 
uni.jpg

Polyméry - strecha budúcnosti?

Strešné krytiny z polymérov sa môžu stať najobľúbenejšími


 

Vanilkové rožteky

Na dosku dajte všetky suroviny a spracujte ich na cesto. Cesto nechajt ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 21.4.2014

meniny má: Ervín

podrobný kalendár


11355097

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ervín | Pondelok 21.4.2014 |
Úvodná stránka