Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

RUKOLA

rukolaRUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU"!

 

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.
Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu" môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

 

 

rukola šalátRukolový šalát s paradajkami a olivami

 

300 g rukoly
10 polené cherry paradajky
100 g čierne olivy bez kôstky
5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
150 g ovčí syr
1 ČL marhuľová marmeláda
2 PL pomarančová šťava
3 PL olivový olej
4 PL Balsamico
ocot
za dlaň bazalky
soľ a korenie podľa chuti


Zmiešajte rukol, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.



 

Rukolový šalát s paradajkami


Erukový šalát s paradajkami 1- 2 strúčky cesnaku, 4 PL oleja, 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba), 100 ml octu z bieleho vína,
1 PL sušeného majoránu, soľ, čierne korenie, cukor, cukor, 1 ČL horčice, 75 g eruky, 50 ml olivového oleja, 1 kg paradajok, 100 g čiernych olív, majoránky a nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:


Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 


špagety s rukolou a paradajkamiŠpagety s rukolou a paradajkami

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g špagiet
250 g rucoly
4 veľké paradajky
2 strúčky cesnaku
1 červenú feferónku
6 PL olivového oleja
100 g čiernych olív
soľ a korenie
šťava z 1/2 citróna


Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.


Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.


Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

bod.jpg

Tajomstvá bodu dlhovekosti

Odstraňovanie zdravotných problémov pomocou masážnych bodov je jedným z najstarších spôsobov liečby na Východe, ktorý má už niekoľko tisíc rokov. Japonská legenda z tohto obdobia hovorí o šťastnom mužovi, ktorému otec prezradil tajomstvo dlhovekosti...


 
MV.jpg

Medová voda a jej očistné schopnosti

Med má antibakteriálne a antibiotické účinky. Obsahuje 13 unikátnych zdraviu prospešných baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa doň dostávajú z medového vačku včiel. Čítajte ďalej. Medová voda bude aj riešením pre vás!


 
2.jpg

Povolenie na stavbu veternej elektrárne

Aká legisltíva vás očakáva, ak sa rozhodnete pre vlastnú veternú turbínu?


 

Pórová pizza

Maslo pokrájané na tenké plátky posypte múkou a rukami obe suroviny zm ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 27.1.2015

meniny má: Bohuš

podrobný kalendár


13134661

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bohuš | Pondelok 26.1.2015 |
Úvodná stránka