Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Rukola

 

RUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU ! ;)

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.

Rukola

Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu  môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

Rukolový šalát s paradajkami a olivami

 

Rukola- 300 g rukoly
- 10 polené cherry paradajky
- 100 g čierne olivy bez kôstky
- 5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
- 150 g ovčí syr
- 1 ČL marhuľová marmeláda
- 2 PL pomarančová šťava
- 3 PL olivový olej
- 4 PL Balsamico ocot
- za dlaň bazalky
- soľ a korenie podľa chuti

 

Zmiešajte rukol, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.


Rukolový šalát s paradajkami

- 1- 2 strúčky cesnaku

- 4 PL oleja

- 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba)

- 100 ml octu z bieleho vína
- 1 PL sušeného majoránu

- soľ, čierne korenie

- cukor

- 1 ČL horčice

- 75 g rukoly

- 50 ml olivového oleja

- 1 kg paradajok

- 100 g čiernych olív

- majoránky

- nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:

Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 

Špagety s rukolou a paradajkami

RukolaNa 4 porcie potrebujeme:

- 400 g špagiet
- 250 g rucoly
- 4 veľké paradajky
- 2 strúčky cesnaku
- 1 červenú feferónku
- 6 PL olivového oleja
- 100 g čiernych olív
- soľ a korenie
- šťava z 1/2 citróna

 

Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.

Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.

Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liek menom artičoka

Jedzte figy, budete mať dobrú náladu

Ďalšie zaujímavé články na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: nasha-kuhnya.com, syl.ru, zaplara.ru

 


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kytica.jpg

Sladká kytica na Valentína svojimi rukami


Už ste niekedy dali svojej láske darček so sladkou vôňou? Nie? Nevadí. V každom prípade u väčšiny žien zabodujete s vlastne vyrobenou čokoládovo cukríkovou valentínskou kyticou. My vás dnes naučíme, ako sa takýto jedinečný darček vyrába.


 
umiestnenie.jpg

Umiestnenie plastových pivníc

Podzemné plastové pivnice sa môžu umiestňovať priamo pod dom. V takomto prípade je bez problémov možné mať vstup do pivnice v jednej z miestností - často sa jedná o kuchyňu. Ďalším častým umiestnením plastových pivníc je miesto obklopené stromami. Tie tot


 
kapusta.jpg

Kyslá kapusta ako superliek


Na začiatok dôležité upozornenie. Tento článok je venovaný pozitívnym účinkom domácej kyslej kapusty, nie tej, ktorú kúpite v obchode a ktorá okrem kapusty, soli a bežných korenín obsahuje takmer desať konzervačných zložiek s neznámymi názvami.


 

Cibuľový koláč

Cesto: Múku preosejte, premiešajte so soľou, pridajte kvások pripraven ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obr.jpg

Využitie plastovej dlažby a jej výhody

Plastové dlažby môžu vďaka svojim vlastnostiam nájsť extrémne široké využitie vo výrobe, skladoch, prenájmoch, ako podlaha do garáže, podlaha do dielne – to všetko sme už spomínali. No úspešne sa tento typ využíva aj ako športová podlaha, v detských kútik


 

dnes je: 19.1.2017

meniny má: Drahomíra, Mário

podrobný kalendár

19707599

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Drahomíra, Mário | Štvrtok 19.1.2017 |
ÚvodÚvodná stránka