Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Rukola

RUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU !

 

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.

 

Rukola


Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu  môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

 

 

Rukolový šalát s paradajkami a olivami

 

Rukola- 300 g rukoly
- 10 polené cherry paradajky
- 100 g čierne olivy bez kôstky
- 5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
- 150 g ovčí syr
- 1 ČL marhuľová marmeláda
- 2 PL pomarančová šťava
- 3 PL olivový olej
- 4 PL Balsamico
ocot
- za dlaň bazalky
- soľ a korenie podľa chuti

 

Zmiešajte rukol, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.



 

Rukolový šalát s paradajkami


- 1- 2 strúčky cesnaku

- 4 PL oleja

- 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba)

- 100 ml octu z bieleho vína
- 1 PL sušeného majoránu

- soľ, čierne korenie

- cukor

- 1 ČL horčice

- 75 g eruky

- 50 ml olivového oleja

- 1 kg paradajok

- 100 g čiernych olív

- majoránky

- nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:


Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 

 

Špagety s rukolou a paradajkami
 

RukolaNa 4 porcie potrebujeme:

- 400 g špagiet
- 250 g rucoly
- 4 veľké paradajky
- 2 strúčky cesnaku
- 1 červenú feferónku
- 6 PL olivového oleja
- 100 g čiernych olív
- soľ a korenie
- šťava z 1/2 citróna

 

Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.

 

Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.

 

Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

 

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: nasha-kuhnya.com, syl.ru, zaplara.ru

 


 
TIP3.jpg

„Rýchla“ terasa

Projekt patia či terasy nemusí byť smrteľným úderom pre váš rodinný rozpočet. Dodnes sú obľúbené projekty takzvaných rýchlych terás, ktoré si dokážete postaviť vlastnými rukami za jeden víkend, možno aj za kratšiu dobu.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

obr.jpg

Pletené listy


Technika pletenia papiera je známa stovky rokov v krajinách východu (Japonsko, Čína), kde okrem dekoratívnych slúžila aj na praktické účely. Dnes vás zoznámime s návodom na pletenie papierových listov stromov. Ich využitie necháme na vás, najčas


 
tip.jpg

Kedy vysádzať živý plot

Živé ploty z opadavých drevín s jednoduchým koreňovým systémom sa vysádzajú na jeseň po opadnutí lístia až do prvých mrazov a alebo skoro na jar do začiatku pučania.


 
porod.jpg

Cisársky rez... a čo potom?


K napísaniu tohto článku ma inšpiroval rozhovor, ktorého som sa stal mimovoľným svedkom počas čakania na autobus. Rozprávali sa dve mladé dámy (z toho jedna tehotná) a tento rozhovor zrejme mysleli celkom vážne. Prerozprávam vám ho.


 

Skorocelový med

Skorocelové listy natrhajte a zalejte liehom. Keď lieh vsiakne do list ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
plot.jpg

Postavte si jednoduchý plot

Nájde sa dosť dobrých dôvodov postaviť si takýto plot. Či už na ochranu pred zvedavými zrakmi z ulice alebo jednoduchú ochranu proti vetru. Nezabúdajte, že stĺpiky nesmú byť umiestnené ďaleko od seba, aby sme dosiahli jeho stabilitu.


 

dnes je: 25.9.2016

meniny má: Vladislav

podrobný kalendár

18462120

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vladislav | Sobota 24.9.2016 |
ÚvodÚvodná stránka