Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

ŠPARGĽA - KRÁĽOVNÁ JARI

ŠPARGĽA - KRÁĽOVNÁ JARI

Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode.

Nakupujte len čerstvú špargľu
- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.

šparglaŠpargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria. Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, nažmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.
Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.
Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.


 
Mediálni partneri
instalacia digestora.jpg

Pre správnu inštaláciu digestora

Ako namontovať digestor aby fungoval na plný výkon?


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

sol.jpg

Pravda o soli

V dôsledku spracovania sa soľ stáva neživou - je z nej vyrábaný neprírodný chlorid sodný s chemickými prísadami, ktoré znemožňujú jej zužitkovanie v tele. Telo potom musí vynakladať obrovské množstvá energie a obetovať mnoho bunkových tekutín, aby neutral


 
filter.jpg

Rozdelenie rekuperačných filtrov

Ako sa delia rekuperačné filtre a aká je ich kvalita


 
10.jpg

Vypestujte si záhradný altánok

Máte veľkú záhradu a premýšľate, čím ju ozvláštniť? Vyskúšajte altánok. Nie však ten z obchodu, ale taký, ktorý si sami vypestujete. Z vŕbového prútia. Ohybné prúty vŕby sa od nepamäti používali k pleteniu aj ako stavebný či spojovací materiál.


 

Vatikánska káva

Mlieko a cukor priveďte do varu, pridajte kávu a opäť nechajte prejsť ...

foto.jpg

Lezenie a cykloturistika v Bytči

Okolie Bytče je bohaté na turistické i cyklistické chodníčky


 

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 29.3.2015

meniny má: Miroslav

podrobný kalendár


13567795

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Miroslav | Nedeľa 29.3.2015 |
Úvodná stránka