Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

ŠPARGĽA - KRÁĽOVNÁ JARI

ŠPARGĽA - KRÁĽOVNÁ JARI

Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode.

Nakupujte len čerstvú špargľu
- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.

šparglaŠpargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria. Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, nažmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.
Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.
Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

bod.jpg

Tajomstvá bodu dlhovekosti

Odstraňovanie zdravotných problémov pomocou masážnych bodov je jedným z najstarších spôsobov liečby na Východe, ktorý má už niekoľko tisíc rokov. Japonská legenda z tohto obdobia hovorí o šťastnom mužovi, ktorému otec prezradil tajomstvo dlhovekosti...


 
MV.jpg

Medová voda a jej očistné schopnosti

Med má antibakteriálne a antibiotické účinky. Obsahuje 13 unikátnych zdraviu prospešných baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa doň dostávajú z medového vačku včiel. Čítajte ďalej. Medová voda bude aj riešením pre vás!


 
2.jpg

Povolenie na stavbu veternej elektrárne

Aká legisltíva vás očakáva, ak sa rozhodnete pre vlastnú veternú turbínu?


 

Rýchle medové perníčky

Cukor a múku preosejte na podložku, pridajte korenie, jedlú sódu a vaj ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 1.2.2015

meniny má: Tatiana

podrobný kalendár


13170949

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Tatiana | Nedeľa 1.2.2015 |
Úvodná stránka