Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Sušenie ovocia

Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, NEVYKRÁDAJTE NÁŠ OBSAH, ale kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru

 
TIP3.jpg

„Rýchla“ terasa

Projekt patia či terasy nemusí byť smrteľným úderom pre váš rodinný rozpočet. Dodnes sú obľúbené projekty takzvaných rýchlych terás, ktoré si dokážete postaviť vlastnými rukami za jeden víkend, možno aj za kratšiu dobu.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

obr.jpg

Pletené listy


Technika pletenia papiera je známa stovky rokov v krajinách východu (Japonsko, Čína), kde okrem dekoratívnych slúžila aj na praktické účely. Dnes vás zoznámime s návodom na pletenie papierových listov stromov. Ich využitie necháme na vás, najčas


 
tip.jpg

Kedy vysádzať živý plot

Živé ploty z opadavých drevín s jednoduchým koreňovým systémom sa vysádzajú na jeseň po opadnutí lístia až do prvých mrazov a alebo skoro na jar do začiatku pučania.


 
porod.jpg

Cisársky rez... a čo potom?


K napísaniu tohto článku ma inšpiroval rozhovor, ktorého som sa stal mimovoľným svedkom počas čakania na autobus. Rozprávali sa dve mladé dámy (z toho jedna tehotná) a tento rozhovor zrejme mysleli celkom vážne. Prerozprávam vám ho.


 

Skorocelový med

Skorocelové listy natrhajte a zalejte liehom. Keď lieh vsiakne do list ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
plot.jpg

Postavte si jednoduchý plot

Nájde sa dosť dobrých dôvodov postaviť si takýto plot. Či už na ochranu pred zvedavými zrakmi z ulice alebo jednoduchú ochranu proti vetru. Nezabúdajte, že stĺpiky nesmú byť umiestnené ďaleko od seba, aby sme dosiahli jeho stabilitu.


 

dnes je: 1.10.2016

meniny má: Arnold

podrobný kalendár

18528561

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Arnold | Sobota 1.10.2016 |
ÚvodÚvodná stránka