Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Sušenie ovocia

Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, NEVYKRÁDAJTE NÁŠ OBSAH, ale kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru

 
obr omietky.jpg

Nanášanie vonkajšej štruktúrovanej omietky

Na stavebnom trhu sa pohybuje množstvo firiem zaoberajúcich sa fasádnymi prácami. Ako to už však v takýchto prípadoch býva, líšia sa ich kvalita. Štrukturálna omietka vyzerá po nanesení skúsenou rukou veľmi pekne a dá objektu slušivý kabát.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

mladi-ludia-aplikacia.jpg

Stále čerstvé oznamy obyvateľom

Viac ako 260 samospráv v jedinej mobilnej aplikácii


 
a.jpg

Ako jednoducho vyčistiť mriežky na plynovom sporák


Sporák je vizitkou dobrej gazdinej. Mal by byť vždy ako zo škatuľky. Kým dosku pod horákmi zvládne tekutý prášok, s mriežkami si často poradí len drôtenka a agresívne čistiace prostriedky. Existuje však vynikajúci trik, ako sa jednoducho zbaviť


 
obr vetracia jednotka.jpg

Vetracie jednotky s rekuperáciou tepla a vlhkosti

Vetranie oknami je i pri použití mikroventilácie hlavne v mestách nedostačujúce. Vzduch, ktorý prichádza do nášho obydlia, nebýva totiž vždy najčistejší. Vtedy si mnohí položia otázku – ako dostať do vetraných miestností čistejší vzduch?


 
b.jpg

Ako sa do hory volá, alebo karma je zdarma


Všetky veľké náboženstvá na svete si úzkostlivo chránia svoje posvätné zákony a spisy, odmietajúc pritom iné náboženstvá s ich pohľadom na boží svet. Pritom každé tvrdí, že práve ono je to pravé. Je veľkou škodou takéto odmietanie. V starých spisoch


 

Skorocelový med

Skorocelové listy natrhajte a zalejte liehom. Keď lieh vsiakne do list ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obklad.jpg

Kamenné obklady jednoducho a vkusne

Počuli ste už o flexibilných (ohybných) kamenných obkladoch? Možno teraz zaváhate. Ako sa dá kameň ohnúť? Popíšme si teda podrobnejšie tento druh kamenných obkladov.


 

dnes je: 27.8.2016

meniny má: Silvia

podrobný kalendár

18089525

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Silvia | Sobota 27.8.2016 |
ÚvodÚvodná stránka