Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Sušenie ovocia

 
Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.
 
Sušenie ovocia
 


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 
Mohlo by vás tiež zaujímať:

Cibuľa s medom
Ďalšie zaujímavosti z témy Ovocie a zelenina

 
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru, mama66.ru,

 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kytica.jpg

Sladká kytica na Valentína svojimi rukami


Už ste niekedy dali svojej láske darček so sladkou vôňou? Nie? Nevadí. V každom prípade u väčšiny žien zabodujete s vlastne vyrobenou čokoládovo cukríkovou valentínskou kyticou. My vás dnes naučíme, ako sa takýto jedinečný darček vyrába.


 
umiestnenie.jpg

Umiestnenie plastových pivníc

Podzemné plastové pivnice sa môžu umiestňovať priamo pod dom. V takomto prípade je bez problémov možné mať vstup do pivnice v jednej z miestností - často sa jedná o kuchyňu. Ďalším častým umiestnením plastových pivníc je miesto obklopené stromami. Tie tot


 
kapusta.jpg

Kyslá kapusta ako superliek


Na začiatok dôležité upozornenie. Tento článok je venovaný pozitívnym účinkom domácej kyslej kapusty, nie tej, ktorú kúpite v obchode a ktorá okrem kapusty, soli a bežných korenín obsahuje takmer desať konzervačných zložiek s neznámymi názvami.


 

Cibuľový koláč

Cesto: Múku preosejte, premiešajte so soľou, pridajte kvások pripraven ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obr.jpg

Využitie plastovej dlažby a jej výhody

Plastové dlažby môžu vďaka svojim vlastnostiam nájsť extrémne široké využitie vo výrobe, skladoch, prenájmoch, ako podlaha do garáže, podlaha do dielne – to všetko sme už spomínali. No úspešne sa tento typ využíva aj ako športová podlaha, v detských kútik


 

dnes je: 19.1.2017

meniny má: Drahomíra, Mário

podrobný kalendár

19707653

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Drahomíra, Mário | Štvrtok 19.1.2017 |
ÚvodÚvodná stránka