Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Sušenie ovocia

Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 
Mohlo by vás tiež zaujímať:

Cibuľa s medom

Ďalšie zaujímavosti z témy Ovocie a zelenina

 
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru

 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Úžasné masky z droždia na vlasy


Čerstvé droždie obsahuje veľké množstvo vitamínov rady B a tiež dôležitých minerálov. Preto majú masky na vlasy vyrobené z droždia širokú škálu účinkov a sú vhodné na rôzne typy vlasov. Suchým vlasom dodávajú hebkosť, poškodeným vlasom doprajú výživu


 
TIP.jpg

Ideálne usporiadanie kuchyne

Podobne ako pri zariaďovaní iných miestností aj v kuchyni sa riadime osvedčenými pravidlami. Podľa odborných štúdií môžeme kuchyňu rozdeliť na tri zóny - zónu skladovania potravín (chladnička, mraznička, špajza), zónu varenia (pracovná plocha, sporák, rúr


 
krokanty.jpg

Nepečené mňamky


Milujú ich všetci, starí i mladí bez výnimky. Prinášame vám niekoľko veľmi jednoduchých a chutných mňamiek, ktoré si nevyžadujú náročnú prípravu a v postate ich máte hotové za pár minút. Verte, že budú všetkým skutočne chutiť! Napríklad také guličky


 

Hovädzie na karí korení

Zemiaky očistite, pokrájajte na tenšie kolieska a varte asi 5 min. Nec ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
tip.jpg

Osvetlenie spálne

Zrejme sú preč časy, keď osvetlenie spálne tvorilo centrálne stropné svietidlo a dve nočné lampy na stolíkoch vedľa postele. Kvalitný spánok sa totiž odvíja aj od osvetlenia tesne pred ním, kým sme ešte v bdelom stave.


 

dnes je: 8.12.2016

meniny má: Marína

podrobný kalendár

19328961

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Marína | Štvrtok 8.12.2016 |
ÚvodÚvodná stránka