Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Sušenie ovocia

Sušenie ovociaSušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Ak chcete sušiť väčšie množstvá ovocia, mali by ste sa rozhodnúť pre prenosné skriňové sušiarne. Menšie množstvá si pokojne spracujete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. Pri takomto sušení by sme si mali vyrobiť rošty z pletiva, tak aby sme ich mohli do rúry vmestiť niekoľko na seba. Počas procesu sušenia musíme tieto rošty premiestňovať, aby sa nakrájané ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Dvierka rúry by sme mali pritom nechať pootvorené, aby nimi mohla unikať vzniknutá para.


Jablká a hrušky

Ovocie nesmie byť poškodené. Jablká treba nakrájať na 0,5- 0,7 cm hrubé mesiačiky alebo krúžky. Krájať sa dajú aj na kocky s hranou 1 cm. Hrušky by sa mali rozrezať po dĺžke na polovičky, štvrťky alebo osminky. Z kúskov potom odstránime jaderníky. Nakrájané jablká a hrušky ponoríme na 1-3 minúty do 2% roztoku kyseliny citrónovej a necháme dobre odkvapkať. Potom ovocie uložíme na rošt. Hrušky treba sušiť pri teplote 100°C. Tak si zachovajú svoju peknú farbu. Dosúšajú sa pri teplote 80°C. Podobne postupujeme aj pri jabĺčkach.


Slivky

Slivky je potrebné odstopkovať a namočiť na 15 sekúnd do vriaceho 1% roztoku sódy a následne dobre opláchnuť studenou vodou. Umyté slivky sa potom uložia na rošty a sušia sa najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Pozor, slivky nesmú prasknúť a ani púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu treba postupne zvyšovať na 90 °C. Plody treba sušiť dovtedy, kým zo sliviek pri stlačení v prstoch prestane tiecť šťava. Správne usušené slivky sú mäkké, lesklé a majú čiernu farbu. Sú sladké a nesmú mať horkastú príchuť. Slivky sa dosúšajú ešte 3 dni na uložené na papieri a uložia sa na skladovanie najlepšie v chladnej miestnosti v papierových vreckách. Dôležité je, aby v miestnosti bola priaznivá vlhkosť. Inak slivky vysychajú alebo začnú plesnieť.


Citróny a pomaranče

Citróny a pomaranče sa sušia najmä na dekoratívne účely, hlavne v období vianočných sviatkov. Ovocie sa jednoducho nakrája cca. na 0,5- 0,8 cm tenké plátky. Kúsky sa uložia na rošt a sušia sa pri nízkej teplote do 100°C, opatrne aby sa ovocie rýchlym sušením nepokrivilo. Pomaranče a citróny sa dobre sušia aj na vykurovacích telesách akými sú klasické radiátory, alebo jednoducho navlačené na šnúrke. Takto vám navyše prevoňajú doslovne celý byt.
 
 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, NEVYKRÁDAJTE NÁŠ OBSAH, ale kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 
Foto: filuz.ru

 
d.jpg

Stavba kamenného múrika na sucho

Naši predkovia boli majstri v stavbe rôznych múrov, kamenných podpier a vyrovnania terénnych nerovností z kameňov kladených do svahu na sucho, bez spojenia maltou.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

salat.jpg

Šalát z čerstvých lesných húb


Chuťovo bol až prekvapivo úžasný šalát s majonézou. Prečítajte si o jeho pôvode a ak chodievate radi na hríby, vyskúšajte si ho doma prihotoviť. Uvidíte, že to stojí za to. Dobrú chuť! :)


 
c.jpg

Druhy a spôsoby prirodzeného vetrania

Vo všeobecnosti má vetranie dva hlavné ciele: Poskytuje zdravé a príjemné vnútorné ovzdušie a zaisťuje správny tepelný komfort (bráni alebo znižuje prehrievanie v horúcich obdobiach).


 
obr.jpg

Vysoký záhon


Hovorí sa im tiež vysoké hriadky, alebo (neprávom) záhony pre lenivých. Nesporne však majú svoje výhody. Nielenže sa nemusíte pri pletí a zbere ohýňať, ale zároveň môžete pestovať v miestach, kde by vám inak nevyrástla ani burina, trebárs na asfalte


 

Tortilly s mexickou omáčkou

Múku, prášok do pečiva a soľ preosejte do misy. Pridajte zmäknutý tuk ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
Neon-poster.png

Na NEONe slovenské a české hviezdy

Fanúšikovia elektronickej a tanečnej hudby, máte sa na čo tešiť! Na NEON festivale, jedinečnom svojho druhu na Slovensku, privítajú okrem zahraničných umelcov, aj zaujímavé česko-slovenské mená...


 

dnes je: 1.7.2016

meniny má: Diana

podrobný kalendár

17619698

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Diana | Piatok 1.7.2016 |
ÚvodÚvodná stránka