Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Vykosťovanie rýb


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.


Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.


Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.


Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.



Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.


Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.


V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.


Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.


Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.


Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.


V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.


Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 


 
1.jpg

Ako delíme záhradné chodníky podľa povrchu

Dôležité pre výber materiálu je vedieť, čo chceme a poznať svoju predstavu.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

uzem02.jpg

Vyzujte topánky a uzemnite sa!

Nová metóda, stará tisíce rokov. Tak by sa dal nazvať liečebný postup, nazývaný UZEMNENIE - ako čím ďalej väčšia a úspešnejšia liečebná metóda, o ktorej píšu v zahraničí aj kliniky, špecializujúce sa na kardiovaskulárne choroby.


 
1.jpg

Stupne odolnosti záhradného osvetlenia

Viete akú záťaž znesie vaše vonkajšie osvetlenie a čo je schopné ho nenávratne poškodiť?


 
napoj.jpg

Uhorkáda – pripravte si elixír zdravia

Limonáda z uhoriek sa stala hitom posledných letných sezón nielen v prímorských krajinách, ale aj v našich končinách. Osviežujúci nápoj však s našim telom a zdravím dokáže divy nielen v lete. Po celý rok môžeme piť uhorkádu – uhorkovú limonádu.


 

Sojove masko z hlivou usticovou

Sójové kocky si najprv pripravte podľa návodu (varte vo vode s bujónom ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 2.7.2015

meniny má: Berta

podrobný kalendár

14402293

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Berta | Štvrtok 2.7.2015 |
Úvodná stránka