Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Vykosťovanie rýb


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.


Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.


Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.


Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.



Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.


Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.


V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.


Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.


Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.


Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.


V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.


Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.


V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
b.jpg

Ako postaviť kamenné plotové stĺpy

Ponúkame vám jednoduchý obrázkový návod k výstavbe plotových stĺpov z kameňa. Teda, vlastne v tomto prípade by sme mali hovoriť o pilieroch, nakoľko sú tieto mohutnejšie, ako bežné stĺpy, ale vo všeobecnosti ich budeme nazývať predsa len stĺpmi.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

km1.jpg

Kokosový olej


Vaša voňavá lekárnička, kozmetický kufrík aj dobíjač energie – výťažok z plodiny, ktorej vôňa nám pripomína v prvom rade lahodné zákusky. Dnes už vieme, že tento olej môžeme pasovať za superpotravinu.


 
b.jpg

Fasádne dosky so zatepľovacou vrstvou

Najvyšším cieľom technologického výskumu zaoberajúceho sa zatepľovacími systémami je vytvoriť a uviezť do výroby čo najdokonalejší tepelný izolant, ktorý by bol cenovo dostupný a zároveň by negatívne neovplyvňoval stavbu samotnú.


 
a1.jpg

Záhradkári zbystrite...


Chcete si dopestovať kvalitnú zdravú zeleninu a ovocie doma?
Máte víziu, že by ste raz dokázali byť sebestační a nebyť viac závislí na predajniach? Dobrá správa je, že to ide, tá horšia vyplýva z nás samých. Bojíme sa.


 

Ovocný šalát s likérom

Kompótové ovocie nechajte na sitku odkvapkať, pokrájajte na menšie kús ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
logo.jpg

Festival elektronickej a tanečnej hudby

Na Slovensku vzniká festival NEON, nová tradícia elektronickej scény


 
vlna 1.jpeg

Výrobky z ovčej vlny sú okúzľujúce


Ak milujete ovčiu vlnu, pozrite si, aké krásne veci dokážu vyrobiť šikovné ruky majiteľky farmy Roziak vo Zvolene.


 

dnes je: 13.2.2016

meniny má: Arpád

podrobný kalendár

16392223

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Arpád | Sobota 13.2.2016 |
ÚvodÚvodná stránka