Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

VYKOSŤOVANIE RÝB


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.
Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.
Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.
Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.

Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.
Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.
V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.
Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.
Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.
Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.
V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.
Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 


 
Mediálni partneri
instalacia digestora.jpg

Pre správnu inštaláciu digestora

Ako namontovať digestor aby fungoval na plný výkon?


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

sol.jpg

Pravda o soli

V dôsledku spracovania sa soľ stáva neživou - je z nej vyrábaný neprírodný chlorid sodný s chemickými prísadami, ktoré znemožňujú jej zužitkovanie v tele. Telo potom musí vynakladať obrovské množstvá energie a obetovať mnoho bunkových tekutín, aby neutral


 
filter.jpg

Rozdelenie rekuperačných filtrov

Ako sa delia rekuperačné filtre a aká je ich kvalita


 
10.jpg

Vypestujte si záhradný altánok

Máte veľkú záhradu a premýšľate, čím ju ozvláštniť? Vyskúšajte altánok. Nie však ten z obchodu, ale taký, ktorý si sami vypestujete. Z vŕbového prútia. Ohybné prúty vŕby sa od nepamäti používali k pleteniu aj ako stavebný či spojovací materiál.


 

Varená perlička s bylinkovo-octovou omáčkou

Do 2 litrov vody dajte na kolieska nakrájanú mrkvu, bylinky, celú cibu ...

foto.jpg

Lezenie a cykloturistika v Bytči

Okolie Bytče je bohaté na turistické i cyklistické chodníčky


 

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 28.3.2015

meniny má: Soňa

podrobný kalendár


13558564

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Soňa | Piatok 27.3.2015 |
Úvodná stránka