Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Vykosťovanie rýb


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.


Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.


Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.


Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.



Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.


Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.


V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.


Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.


Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.


Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.


V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.


Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.


V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
3.jpg

Výstavba záhradného grilu, krbu, udiarne

Výstavba záhradného krbu alebo grilu má svoje zákonitosti a dôležité postupy. Bez nich by sa poveternostné podmienky, predovšetkým voda a mráz, mohli nepriaznivo podpísať na vzhľade i funkčnosti stavby.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

woman-64146_1920.jpg

Aký papier vybrať pre tlač fotografií?


Keď sa rozhodneme, že by sme si chceli fotografie vystaviť, väčšinou nás to zavedie do copy centra, ktoré je vybavené profesionálnymi tlačiarňami. Máme totiž pocit, že na domácej tlačiarne by sme peknú fotku nevytlačili. Je to ale naozaj tak?


 
maso.jpg

Čo je grilovanie, gridlovanie či brojlovanie?


Ako sa v tom vyznať, keď sme prakticky všetci laici? Všetky tieto spôsoby úpravy jedál o ktorých sa zmieňujeme spadajú do jednej skupiny a to je úprava jedál suchým teplom pri teplote 163 až 204 °C. Pri každom spôsobe takejto prípravy je rozhodujúca


 
obr.jpg

Optické zväčšenie malej kuchyne

Veľkou chybou je myslieť si, že nezáleží na farbe, ktorou malú kuchyňu vymaľujete. Skutočnosť, že farby opticky rozšíria alebo naopak zmenšia priestor je známa už stovky rokov. No v našich končinách sa traduje, že ak chceme miestnosť zväčšiť, nesmieme pou


 
vlasy.jpg

Zabudnutý recept proti vypadávaniu vlasov


Strata vlasov je každému mužovi nepríjemná. Vypadávanie vlasov u žien je ale rovnako veľkým problémom. Čo však robiť v prípade, že naozaj vypadávajú viac ako by sme chceli? Skúste vyskúšať zabudnutý recept našich starých mám...


 

Mojito original

Limetku rozkrojte na 6 častí a 3 z nich ešte prerežte na polovicu. Kús ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
1.jpg

Organizátori prekvapujú

NEON festival pokrstia aj britskí Rudimental. Tvorcovia značky NEON a ich výpovede o novom slovenskom festivale


 

dnes je: 1.6.2016

meniny má: Žaneta

podrobný kalendár

17342862

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Žaneta | Streda 1.6.2016 |
ÚvodÚvodná stránka