Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Vykosťovanie rýb


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.


Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.


Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.


Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.



Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.


Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.


V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.


Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.


Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.


Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.


V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.


Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.


V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
obr omietky.jpg

Nanášanie vonkajšej štruktúrovanej omietky

Na stavebnom trhu sa pohybuje množstvo firiem zaoberajúcich sa fasádnymi prácami. Ako to už však v takýchto prípadoch býva, líšia sa ich kvalita. Štrukturálna omietka vyzerá po nanesení skúsenou rukou veľmi pekne a dá objektu slušivý kabát.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

mladi-ludia-aplikacia.jpg

Stále čerstvé oznamy obyvateľom

Viac ako 260 samospráv v jedinej mobilnej aplikácii


 
a.jpg

Ako jednoducho vyčistiť mriežky na plynovom sporák


Sporák je vizitkou dobrej gazdinej. Mal by byť vždy ako zo škatuľky. Kým dosku pod horákmi zvládne tekutý prášok, s mriežkami si často poradí len drôtenka a agresívne čistiace prostriedky. Existuje však vynikajúci trik, ako sa jednoducho zbaviť


 
obr vetracia jednotka.jpg

Vetracie jednotky s rekuperáciou tepla a vlhkosti

Vetranie oknami je i pri použití mikroventilácie hlavne v mestách nedostačujúce. Vzduch, ktorý prichádza do nášho obydlia, nebýva totiž vždy najčistejší. Vtedy si mnohí položia otázku – ako dostať do vetraných miestností čistejší vzduch?


 
b.jpg

Ako sa do hory volá, alebo karma je zdarma


Všetky veľké náboženstvá na svete si úzkostlivo chránia svoje posvätné zákony a spisy, odmietajúc pritom iné náboženstvá s ich pohľadom na boží svet. Pritom každé tvrdí, že práve ono je to pravé. Je veľkou škodou takéto odmietanie. V starých spisoch


 

Karfiol zapečený so syrom

Očistený karfiol rozoberte na väčšie ružičky, vsypte do vriacej osolen ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obklad.jpg

Kamenné obklady jednoducho a vkusne

Počuli ste už o flexibilných (ohybných) kamenných obkladoch? Možno teraz zaváhate. Ako sa dá kameň ohnúť? Popíšme si teda podrobnejšie tento druh kamenných obkladov.


 

dnes je: 1.9.2016

meniny má: Drahoslava

podrobný kalendár

18120363

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Drahoslava | Štvrtok 1.9.2016 |
ÚvodÚvodná stránka