Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Vykosťovanie rýb


Rybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.


Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.


Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.


Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.



Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.


Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.


V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.


Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.


Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.


Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.


V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.


Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.


V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
d.jpg

Stavba kamenného múrika na sucho

Naši predkovia boli majstri v stavbe rôznych múrov, kamenných podpier a vyrovnania terénnych nerovností z kameňov kladených do svahu na sucho, bez spojenia maltou.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

woman-64146_1920.jpg

Aký papier vybrať pre tlač fotografií?


Keď sa rozhodneme, že by sme si chceli fotografie vystaviť, väčšinou nás to zavedie do copy centra, ktoré je vybavené profesionálnymi tlačiarňami. Máme totiž pocit, že na domácej tlačiarne by sme peknú fotku nevytlačili. Je to ale naozaj tak?


 
obr.jpg

Dlaňová diéta a jej princípy


Nemusíme sa zaoberať počítaním kalórií, ani vyťahovať kuchynskú váhu. Veľmi dobre nám poslúžia naše dlane – to znamená, že ich využijeme ako odmerku na odmeriavanie ideálnej veľkosti porcie jedla, ktoré hodláme zjesť.


 
c.jpg

Druhy a spôsoby prirodzeného vetrania

Vo všeobecnosti má vetranie dva hlavné ciele: Poskytuje zdravé a príjemné vnútorné ovzdušie a zaisťuje správny tepelný komfort (bráni alebo znižuje prehrievanie v horúcich obdobiach).


 
obrazok.jpg

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniec


Jednoduchý a účinný spôsob ako sa ľahko zbaviť aj tých najodolnejších pripálenín. Je to spôsob bezpečný a netoxický a navyše stojí naozaj iba pár centov. Hrniec bude po pár minútach ako nový. Všetko čo potrebujeme je voda a sóda bikarbóna.


 

Pikantné kura s citrónovou omáčkou

Kura rozdeľte na menšie porcie, kožu nechajte a chrbtovú časť odložte. ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
Neon-poster.png

Na NEONe slovenské a české hviezdy

Fanúšikovia elektronickej a tanečnej hudby, máte sa na čo tešiť! Na NEON festivale, jedinečnom svojho druhu na Slovensku, privítajú okrem zahraničných umelcov, aj zaujímavé česko-slovenské mená...


 

dnes je: 30.6.2016

meniny má: Melánia

podrobný kalendár

17612336

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Melánia | Štvrtok 30.6.2016 |
ÚvodÚvodná stránka