Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6
Dobrá rada-praktické rady a tipy

Zaváranie zeleniny a ovocia

slivkový kompótZavárať zeleninu nie je tak zložité ako sa to začiatočníčkam v úvode zdá. V obchodoch je množstvo produktov, ktoré vám pomôžu zavárať kvalitne a s novými, výraznejšími chuťami.
Obyčajný ocot tak môžete nahradiť octom „Balsamico“ a ak chcete chuť napr. chuť zaváraných uhoriek zjemniť, môžete použiť ocot vinný alebo jablkový.
Bežne sa stáva, že si pripravíte viac nálevu, ako je momentálne potrebné. Nevylievajte ho. Odložte si ho uskladnený vo fľaši a môžete ho použiť znovu o niekoľko dní.

 

 

Poznáme 2 druhy konzervovania zeleniny a ovocia.
Najbežnejším spôsobom je sterilizácia, ktorou zeleninu zbavíme mikroorganizmov, vyradíme z činnosti enzýmy, zelenina zmäkne a z pohára odstránime vzduch, ktorý by inak podporil skazenie zeleniny.
Na sterilizáciu, čiže vyváranie pohárov s nakladaným ovocím či zeleninou potrebujete veľký hrniec. Vodu do neho plníme maximálne do polovice, aby voda mohla previerať.


Druhým postupom je nakladanie. Pripravenú zeleninu alebo i ovocie krátko opražíme alebo povaríme a následne naložíme do oleja alebo alkoholu.
Pri varení ovocia alebo zeleniny použite nerezový hrniec. Obsah naložte maximálne do polovice a počas varenia opatrne miešajte, aby vám nič neprihorelo. Premiešavanie zabezpečí aj to, že sa zo zeleniny a ovocia odparí zbytočná voda. Ak sa vám pri varení tvorí v hrnci pena, odoberajte ju. Pena totiž obsahuje vzduchové bubliny a mohla by znížiť trvanlivosť vyrábaného produktu.
Pri tomto spôsobe sa vitamíny neničia tak ako v prvom prípade, naopak, napr. obsah vitamínu C v niektorých druhoch zeleniny sa niekedy ešte zvýši. Takou zeleninou je kapusta, uhorky, fazuľa, ale aj paprika. Tieto plody sa môžu v pohári zaliať zvarenou a ochladenou vodou s prídavkom soli. Poháre potom dobre uzavrite a nechajte približne 10 dní stáť na teplom mieste, ktorého teplota by nemala klesnúť pod 20 °C. Poháre potom na 4-6 týždňov odložte miesto s nižšou teplotou (do 10°C).
Takáto zaváranina vám však vydrží len okolo 3 mesiacov.
Pre dobrý výsledok našej snahy je dôležité aj množstvo spracovávaného ovocia alebo zeleniny. Nikdy nepripravujte veľké množstvo naraz, lebo sa vám tak bude dlhšie variť, pritom môže ostatať nedovarené, vyvarí sa z neho viac vitamínov a tak isto konzistenicia výsledného produktu nemusí byť uspokojivá.

 

 

Rady pri zaváraní ovocia


Ovocie musí byť zdravé a najmä čisté, podobne ako nástroje, ktoré pri zaváraní používame.
Zaváracie poháre vyumývajte pred použitím teplou vodou s čistiacim prostriedkom na umývanie riadu a potom dobre vypláchnite horúcou vodou. Nechajte dobre uschnúť.
Zaváracie viečka chvíľku povarte vo vriacej vode, alebo prinajmenšom umyte a vytrite dosucha.
Ak ovocie kúskujete, zalejte napr. kúsky jablka a hrušky octovou vodou alebo vodou s cukrom. Kúsky vám počas porcovania nestratia pôvodnú farbu a ani vôňu.
Drobné plody uložte do pohárov navoľno, keď naplníte pohár alebo jeho časť, jemne ním poklepte a ovocie sa samo usadne.
Ovocie by malo siahať asi 2 cm pod okraj pohára.
Kúsky ovocia musia byť celé zaliate sirupom alebo okraj pohárov musí zostať suchý.

Pri sterilizácii by sa vám poháre v hrnci nemali dotýkať, treba ich zavinúť do plátna, alebo jednoducho obložiť novinovým papierom. Ten treba položiť aj na dno zaváracieho hrnca.
Ak zbadáte, že pri zalievaní ovocia sirupom vznikajú vzduchové bubliny, opačným koncom varešky alebo príborovým nožom opatrne ovocie ponadvihujte a zvonu pritlačte, aby do prázdneho priestoru prenikol sirup.

 

 

Jahody a čerešne

Aby zavárané jahody a čerešne nestratili zaváraním farbu, kvapnite pri príprave sirupu do cukru červené bretónové farbivo. Na ¼ l treba asi 5 kvapiek. Jahodový kompót môžete zaliať aj trochou čerstvej ríbezľovej šťavy.

 


Nakladané uhorky

Nakladané uhorky nezostanú duté, ak ich pred nakladaním na niekoľkých miestach napichnete špáradlom. Ak do nálevu pridáte trochu kyseliny vínnej, uhorky vám v náleve nezmäknú.

 

 

Sušené hríby v soli

Ak si chcete naložiť hríby do soli a použiť ich neskôr na prípravu chutného mäska, pokrájajte ich na tenké plátky, nechajte dobre vysušiť. Potom ich ukladajte do pohára tak, že jednotlivé vrstvy presypávajte soľou. Soľ pred použitím tiež nechajte preschnúť.
Huby ukladajte tak, že ich v pohári natlačte, aby medzi nimi zostalo čo najmenej vzduchu. Navrch nasypte o niečo viac soli a pohár zakryte papierom alebo kúskom plátna a previažte špagátom.

 

Niekoľko receptov


Nakladaná cukina

5 mladých cukín
3 malé biele kapusty
3 malé karfioly
250 g cukrová kukurica
250 g šalotky alebo mladej cibuľky
100 g soli
1, 5 l koreneného alebo obyčajného octu

Cukiny nakrájajte na kúsky, kapusty rozdeľte na 4 časti, karfioly ponechajte v celosti a spolu s kukuricou dajte do veľkej sklenenej nádob. Zeleninu potom osoľte a dobre pomiešajte. Misu prikryte ľanovou utierkou a nechajte postáť 1-2 dni. Potom z misy zlejte vzniknutú šťavu, zeleninu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte dobre odkvapkať. Potom ju naložte do pripravených pohárov, zaťažte ju a zalejte octom. Konzumovať môžete začať približne po 5 týždňoch.

 

 

Zavárané uhorky


zavárané uhorky5 kg malých uhoriek
soľ
ocot
1 PL horčicového semienka
kôpor
10 bobúľ čierneho korenia
olúpaný cesnak

Približne 5 l vody zvarte s octom podľa chute, soľou podľa chute, horčicovým semienkom, kôprom, čiernym korením. Do dobre umytých pohárov naukladajte uhorky a keď nálev vychladne, nalejte ho do pohárov. Do každého pohára vložte strúčik cesnaku. Dobre uzavrite a sterilizujete asi 10 minút.
prevariť asi 5 litrov vody s horeuvedeným, do dobre umytých fliaš dať dobre umyté uhorky a keď je nálev vychladnutý, naliať ho na uhorky, dobre uzatvoriť, asi 10 minút sterilizovať.
Podľa vlastného uváženia môžete k uhorkám pridať aj malé kukurice alebo kúsky karfiolu.

 

Nakladané uhorky so zelenými paradajkami a malými dyňami

 

Potrebujeme:
uhorky
dyne
paradajky
železník
saturejka
višňový list
kôpor
chren
majoránka
ocot
voda
cukror
Pekné drobné uhorky a malé dyne umyte, odstopkujte a dobře osušte. Na dno veľkých uhorkových fliaš potom uložte saturejku, višňový list, kôpor, železník, 1 rez chrenu a 1 ČL majoránu. Potom striedavo ukladajte uhorky, paradajky a dyne.
Keď skončíte navrch znovu položte spomínané koreniny.
Z 1 dielu octu a 4 dielov vody uvarte nálev, pridajte k nemu 1-2 PL cukru a ešte zahorúca zalejte uhorky. Zamiešajte salicyl, zaviažte a do druhého dňa uschovajte v suchej pare.

 

 

Huby v sladkokyslom náleve

zavárané hríbyna 370 ml pohár potrebujete:

10 g cukru
bobkový list
2 zrnká nového korenia
4 zrnká čierneho korenia
2 kolieska mrkvy
4 kolieska cibule
1 kúsok zeleru
1 kúsok chrenu
1 klinček
1 dl nálevu
štipku rasce, koriandru a horčičných semienok

Nálev: zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:3, na 1 l nálevu pridajte 30 g soli a trochu zeleninového nakladača


Huby povarte 5 – 10 minút v osolenej vode. Na 1 l vody pridajte 4 g kyseliny citrónovej. Huby potom naložte do pohárov, zalejte nálevom a pridajte ingrediencie. Sterilizujte 20 minút
pri 90°C.

 

 

Marhuľový kompót s marhuľovicou

na 4 poháre po 250 ml potrebujeme:

800 g vykôstkovaných marhúľ
625 ml vody
2 ČL kyseliny citrónovej
140 g cukru
8 PL marhuľovice
trochu sódy bikarbóny
konzervátor

Marhule rozštvrťte a poukladajte do pohárov. Do každého pohára nasypte za špičku noža sódy bikarbóny a také isté množstvo konzervátora. Vodu s cukrom a kyselinou citrónovou varte, až kým sa cukor nerozpustí. Potom roztok nelejte do pohárov a do každého pohára pridajte 2 PL marhuľovice. Poháre potom uzavrite a pretraste nimi, aby sa obsah usadil.
Postavte poháre na hlboký plech na pečenie, naplňte ho do výšky približne 2 cm horúcou vodou a všetko vložte do spodnej polovice vopred prehriatej rúry.
Pri teplote 95 °C zavárajte 1 hodinu.


 

! SOS- PORAĎTE MI !

Máte problém a neviete si s ním rady? Napíšte nám!

chlieb.jpg

Domáci sviatočný chlieb ako umelecké dielo

Droždie necháme kysnúť v 100ml teplého mlieka s cukrom. V miske na miesenie zmiešame múku so soľou, pridáme 2 rozšľahané vajcia, 150ml teplého mlieka, olej ocot a nakysnutú drožďovú zmes. Cesto dôkladne vypracujeme tak, aby sa nám nelepilo na ruky...


 
1.jpg

BUDE DĚDIČSTVÍ BOLKA POLÍVKU NEPREKONATEĽNÉ?

”Dědictví 2 alebo kurvaseneříká” je dlho očakávaným pokračovaním kultovej komédie ”Kurvahošigutntag” spred 22 rokov. Opäť sa medzi nás vracia dobrák Bohuš v podaní jedinečného Bolka Polívku. Na plátno sa podarilo dostať tekmer všetky dobre známe postavy.


 
polievka.jpg

52 strúčiková cesnaková polievka

Látka alicín, ktorú cesnak obsahuje, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, krvný tlak, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku aterosklerózy a zabíja škodlivé organizmy v našom tele... Táto polievka pomáha pri kašli i kýchaní.


 
drenaz starsieho domu.png

Drenáž základov staršieho domu

Drenážny rozvod sa uloží do takzvaného štrkového lôžka a obalí filtračnou tkaninou.


 

Bielkový bezlepkový chlebíček

Bielka vyšľahajte s cukrom, zašľahajte múku, orechy a vmiešajte hrozie ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 30.8.2014

meniny má: Ružena

podrobný kalendár


12061690

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ružena | Sobota 30.8.2014 |
Úvodná stránka