Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Ajurvédska medicína v kuchyni - 52 strúčiková cesnaková polievka

Motto:

„ Choroba vzniká neuspokojením potrieb. Potreba nie je rozmar. Rozmar je dôsledok choroby. Choroba a s ňou spojené chátranie tela nevzniká počtom rokov, ale počtom chýb...“

 

Mnohí z nás si myslia, že nakoľko žijeme v ultramodernej dobe, stačí pri náznaku nejakej choroby zájsť do lekárne a kúpiť si liek „na všetko“, ktorý nás opäť postaví na nohy. Aj kvôli tomuto faktu väčšina ľudí pri počutí slova ajurvéda radšej mávne rukou, mysliac si, že nejaký systém, ktorý vznikol  pred 5000 rokmi dnes už nemôže platiť. Omyl. Veľký omyl.

 

Čo je ajurvéda?

 

Ajurvéda je (naozaj)  5000 rokov starý komplexný medicínsky systém, ktorý sa považuje sa za matku medicíny. Názov znamená vedu o živote a dlhovekosti. Je považovaná za najstarší zachovalý systematický spôsob liečby na svete. A teraz pozor!  Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uznáva od roku 1982 ajurvédskú medicínu za účinný a ucelený  medicínsky systém! Ajurvéda je nezastupiteľná v prevencii ochorení a vie si pomôcť s mnohými chronickými ochoreniami. V ajurvéde sú recepty ktorými sa telo uvedie do harmónie - rovnováhy, tým, že mu dáte to čo potrebuje. Ajurvéda sa riadi prírodnými zákonitosťami, ktoré boli, sú a budú platné stále.

 

Nie je v možnostiach nášho portálu opísať všetky zákonitosti tohto systému, rozhodli sme sa však z času na čas priniesť vám nejakú ajurvédsku „užitočnosť“, ktorá by sa vám mohla hodiť. Dnes je to recept so zvláštnym názvom – 52 strúčiková cesnaková polievka.
 

 

Polievka, ktorá lieči

 

Ajurvédska medicína v kuchyni V jarných mesiacoch aj napriek slniečkovým dňom ešte stále na nás „číhajú“ nepríjemnosti menom nádcha, kašeľ, kýchanie či chrípka. O cesnakovej prevencií voči týmto chorobám sa už popísalo naozaj veľa. No nedávny výskum Washingtonskej štátnej univerzity dokázal, že cesnak (vďaka látke alicín, ktorú obsahuje) je 100 krát účinnejší voči typickým jarným chorobám, ako dostupné antibiotiká. Možno si teraz poviete, prečo sa teda z cesnaku nevyrábajú účinné liečivá? 

 

Nuž, povedzme si to priamo – farmaceutické firmy nemajú záujem vynakladať finančné prostriedky na nákladný výskum cesnaku a jeho účinkov na zdravie z jednoduchého dôvodu. V cesnaku nie je nič, čo by sa dalo patentovať, baliť a predávať so ziskom. Kruté, ale pravdivé. Vynakladajú sa prostriedky na nové a nové liekové zlúčeniny (zväčša syntetického pôvodu) a kašle sa na to, čo nám príroda ponúka sama a čo je overené tisícročnými skúsenosťami.
 

V skratke ešte dodáme, že látka alicín, ktorú cesnak obsahuje, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, krvný tlak, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku aterosklerózy a (čo je v tejto chvíli pre nás podstatné) zabíja škodlivé organizmy v našom tele, vrátane baktérií, spôsobujúcich chrípku, nachladnutie a kašeľ. Polievka, ktorú vás dnes naučíme pripraviť je jedným z ajurvédskych klenotov, pomáhajúcich pri problémoch s kašľom, kýchaním aj chrípkou.

 

 

Čo budeme potrebovať

 

Recept je na 4 porcie

 

26 strúčikov cesnaku v šupke

26 strúčikov cesnaku olúpaného

2 PL masla (naozajstného organického a nie nejakej náhrady)

2PL olivového oleja

½ ČL kajenského korenia

1 a ½ ČL čerstvého nasekaného tymianu

4 mesiačiky väčšieho citrónu, alebo 4 kolieska na ozdobenie

½ šálky kokosového mlieka

2 šálky nakrájanej cibule

½ šálky nakrájaného zázvoru

3 a ½ šálky zeleninového vývaru ( urobte si ho viac, bude možno potrebné aj 2 šálky naviac)

Podľa chuti – morská soľ a mleté čierne korenie


 

Ako na to?

 

Ajurvédska medicína v kuchyni Dáme variť zeleninový vývar (nepoužívame bujón). Pravá čerstvá zeleninka podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler a podobne). Nemusíme soliť, postačí trošku čierneho korenia. Rúru na pečenie si predhrejeme na 180°C. Medzitým vložíme do sklenenej zapekacej misy (menšej) 26 neolúpaných (opakujem – neolúpaných) strúčikov cesnaku, ktoré posypeme morskou soľou, zalejeme olivovým olejom a dôkladne premiešame. Zapekaciu misku zakryjeme vekom. Ak veko dobre netesní, pomôžeme si tak, že na misu natiahneme fóliu na pečenie a až potom prikryjeme vekom. Vložíme do rúry a pečieme cca 45 minút (cesnak bude krásne do zlatista).

 

Vytiahneme z rúry, zložíme veko a necháme vychladnúť. Zatiaľ sa budeme venovať olúpaným strúčikom cesnaku. V panvici rozpustíme maslo na strednom ohni. Pridáme cibuľu, trošku neskôr tymian a zázvor a všetko zasypeme kajenským korením. Miešame, kým nie je cibuľka „do sklovita“ (cca 3 minúty).  Potom na ňu nalejeme zeleninový vývar (zatiaľ len 3 a ½ šálky) a do tejto zmesi vysypeme 26 strúčikov olúpaného cesnaku. Necháme variť na miernom ohni.

 

Ak je vývaru málo, dolejeme. Vychladnutý pečený cesnak chytáme do dvoch prstov a po stlačení nám zo šupky „vystrelí“  strúčik. Tieto pridáme do vývaru a varíme, kým cesnak nezjemnie (postačí 20 minút). Na záver vylovíme zeleninu zo zostávajúceho  vývaru, pridáme k cesnaku a ponorným mixérom rozmixujeme celé naše dielo do hladka. Krém bude hustý, preto ho riedime kokosovým mliekom tak, aby v ňom „nestála lyžica“. Minútku necháme prevrieť, odstavíme a opatrne ochutnáme – môžeme dochutiť morskou soľou a korením. To je všetko. Liek na jarnú pliagu v nose a krku máme hotový. Podávame ozdobené s trochou kokosového mlieka, čerstvou bylinkou a kolieskom citrónu.

 

 

„Otázkoodpovedňa“

 

Vždy sa nájdu čitatelia, ktorí sa zvyknú pýtať na „zaujímavé“ otázky, preto na záver odpovieme na niektoré z nich.

 

Musím dať do tejto polievky presne 52 strúčikov cesnaku?

Do tejto áno. Ak sa zjaví recept na 48 strúčikovú cesnačku, tak potom nie. V podstate je to, ako napríklad s piškótovým cestom. Ak je raz dané, že do neho ide 6 vajec, tak ich tam dáme. Poznámka: v tomto prípade nie je 52 magické číslo. Jednoducho je dané bez ohľadu na veľkosť a hmotnosť strúčikov.

 

Nebude tak veľa strúčikov cesnaku skôr škodiť, ako pomáhať?

Nie, nebude. Sú to 4 porcie, ktoré naozaj takmer okamžite vyhlásia boj nádche, chrípke a podobne. Má to síce v názve polievka, ale v skutočnosti je to liek – takže aby bol účinný, musí mať vyššie dávky prísad.

 

Nezhorkne cesnak pečením?

Kdeže. Pečený cesnak má úžasnú špecifickú chuť, ktorá je na hony odlišná od surového. Tá chuť je jemne pikantná a trošíčku sladkastá. Pripomína viac nejaké exotické korenie, ako cesnak, na ktorý sme zvyknutí.

 

Nebude mi počas varenia smrdieť v byte, ako v Carihrade?

Bude, aj keď v Carihrade šlo o úplne iný zápach. Ale? Cesnaková aróma odpudzuje mnohé druhy dotieravého hmyzu a dokonca si poradí aj s drobnými muškami, ktoré vylietajú na jar z kvetináčov. Takže ušetríte za repelent. 

 

 

Foto: whydontyoutrythis.com, nicoleperriella.com,

(i.n.)


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
OBR.jpg

Strach je pocit, ktorý nemá žiadnu hodnotu


Keď dušička začne trpieť, orgány jeden za druhým začínajú vypovedávať službu alebo aspoň zhoršujú svojou aktivitu. Žlčník a pečeň sú tzv. lapačmi všetkých našich zážitkových problémov. Trápi vás niečo?


 
obr.jpg

Záhrada v japonskom štýle – ako ju nepokaziť?


Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, ak máme cit pre miniaturizáciu, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.


 
eko.jpg

Podlahy v štýle eko


Pri sledovaní aktuálnych podlahových trendov sa slovíčko „eko“ zjavuje čoraz častejšie. V popredí sa jednoznačne držia prírodné materiály, reprezentované drevom, linoleom, ale aj ďalšími inovovanými produktmi na prírodnej báze.


 
01.jpg

Domáci žihľavový med


Med zmiešaný so šťavou zo žihľavy je skvelý pre detoxikáciu, čistí krv, pomáha pri chudokrvnosti a posilňuje imunitu. Je celkom rýchlo hotový a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú cukru a nemôžu užívať sirupy.


 

Plnené papriky a paradajky

Ryžu uvarte a po čiastočnom vychladnutí premiešajte s nadrobno nakrája ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.7.2017

meniny má: Vladimír

podrobný kalendár

21602319

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vladimír | Pondelok 24.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka