Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Ako konzervovať bez sterilizovania?

 

Krgizský cesnakDnes už každý vie, že sterilizovaním ovocia a zeleniny dochádza k inaktivácii vitamínov a k zmene organoleptických vlastností plodín. Sterilizované ovocie je zároveň vďaka sladkým nálevom kalorickejšie. Ako teda zachovať ovocie a zeleninu v časoch, keď sú ich zdroje obmedzené dovozom? Mrazenie je jedna z možností, kedy sa v potravinách uchová maximum vitamínov. Druhá možnosť je konzervácia bez sterilizácie. Tá je známa už od pradávna a dnes si k nej hľadá cestičku množstvo ľudí, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. Pardon – staré. Prvé zmienky o takomto skladovaní plodín by sme našli naozaj pár tisíc rokov dozadu. Pozrime sa teda na niekoľko návodov, ako udržať ovocie a zeleninu vo vynikajúcej kondícií nezriedka aj dlhšie, ako rok.


Kirgizský cesnak

Práve kirgizské stepi sa považujú za pravlasť cesnaku. Pred 7000 rokmi ho priviezli prví „obchodní cestujúci“ do Egypta, kde ním kŕmili otrokov, stavajúcich pyramídy, aby ich chránili pred chorobami a aby mali veľkú výdrž. Neskôr ho mongolské kočovné kmene priviezli do Číny a tam sa stal „cisárom zdravia“. O jeho liečivých účinkoch by sme mohli napísať knihu. My sa však zameriame na jeden z tradičných spôsobov jeho konzervovania, ktorý sa vyznačuje ešte jednou skvelou vlastnosťou – za pol hodinky máme všetko hotové.
 

Čo potrebujeme?

- 1kg čerstvých umytých rajčín
- 300g očisteného cesnaku
- 200g kuchynskej soli

Do mixéru vysypeme strúčky cesnaku so soľou a dôkladne rozmixujeme. Postupne pridávame rajčiny (komu vadia jadierka, môže ich odstrániť) a mixujeme až do stavu, keď je zmes jednoliata. Plníme do malých sklenených pohárov a zatvoríme. Nič viac – žiadna sterilizácia, žiadne konzervačné zmesi. Garantujeme vám 1,5 roka skladovania bez toho, že sa táto zmes pokazí. Väčšinou však tento dátum nedosiahnete, pretože Kirgizský cesnak vám zo špajze podozrivo rýchlo zmizne.

 

Dá sa totiž využiť všade tam, kde používate kečup a cesnak – na dochutenie paradajkovej polievky, gulášu, pizze, langošov, smotanovej omáčky, leča, ale tiež, ako pomazánku, ktorú jemne natierame na hrianky či chlieb s maslom (bravčovou masťou). Kirgizský cesnak slúži tiež miesto marinády. Pár hodín pred grilovaním ním potrite mäso a uvidíte, aký úspech zažije vaša grilovačka.
 

Kvasené uhorky v sude

Fermentáciou (kvasením) sa dá uchovať množstvo potravín. U nás je najčastejšie podomácky kvasenou zeleninou kapusta. Čo tak vyskúšať naložiť do kameninového súdka uhorky?

Tento spôsob je využívaný v mnohých krajinách. Z nášho okolia sa s ním často stretávame napríklad v Maďarsku. Kto si nevie predstaviť nedeľný obed bez uhorkovej prílohy, mal by tento spôsob vyskúšať a spoznať nové chute.

Kvasené uhorky v sudeČo potrebujeme?

Kameninový súdok (vhodný je menší – 10 litrový)
- Väčšie uhorky (množstvo podľa objemu súdka)
- 5-10 listov viniča hroznorodého – tradične sa pridáva k nim aj hrsť zelených višňových listov
- 3 malé vetvičky kôpru (aj so semienkami)
- Čerstvý chren asi 10 – 13 cm dlhý
- 5 strúčikov očisteného cesnaku
- 1 ČL kopcom čierne korenie celé
- Slaný nálev – 30-40 g soli na liter vody


Kameninový súdok poriadne vyumývame a necháme úplne vyschnúť. Kôpor, viničné listy a prípadne višňové listy poumývame a necháme odtiecť na kuchynskej utierke. Pripravíme si slaný nálev z piatich litrov vody (soľ nasypeme do vriacej vody a miešame, kým sa nerozpustí, potom necháme úplne vychladnúť). Očistený chren nakrájame na malé kocky.

Uhorky dôkladne vyumývame a odrežeme obidva konce (nemusíme to robiť, no takto oveľa lepšie prejdú chuťou). Po ich dĺžke urobíme nožom plytké zárezy (3-4), alebo ich poprepichujeme nahusto hrubšou ihlou.


Dno súdka vystelieme viničnými a višňovými listami, aby bolo pokryté celé dno. Uhorky naukladáme natesno tak, ako keby sme hrali tetris. Na vrch položíme kôpor, cesnak, chren a celé čierne korenie. Zalejeme chladným soľným nálevom tak, aby všetko bolo ponorené. Súdok uzatvoríme a pokračujeme tak, ako keby sme robili v ňom kyslú kapustu. Do žliabku nalejeme vodu a necháme kvasiť na teplom mieste presne 3 týždne. Po troch týždňoch ho prenesieme do chladnejšej špajze (komory). Žliabok pravidelne čistíme a dolievame doň vodu. Po 4 týždňoch môžeme uhorky konzumovať. Ak ich naložíme v skorej jeseni, vydržia nám pol roka (cca január, február) a niekedy aj dlhšie.
 

Fermentované jahody (a iné ovocie)

Fermentované jahody (a iné ovocie)Spôsob konzervovania ovocia kvasením k nám prišiel z dávneho Orientu. Keďže jahoda je podľa tabuliek najzdravšou potravinou na svete, skúsme ich zakonzervovať bez tepelných úprav.

Pripravíme si sirup na fermentáciu – zmiešame 1 šálku (0,25l) cukru s dvoma šálkami vody. Pridáme kocku droždia a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes nalejeme do väčšieho pohára s voľne tesniacim viečkom a necháme kvasiť 3 – 4 dni. Sledujeme penu na povrchu sirupu (tá nám oznamuje, že proces kvasenia sa začal). Po 4 dňoch pridávame do sirupu jahody a cukor v pomere 1:1, kým nie je pohár plný.

Chuť jahôd zvýrazníme pár lístkami mäty, ktoré vložíme tiež do pohára. Pohár uzatvoríme a necháme 3 týždne v chladnom a tmavom mieste fermentovať. Takto môžeme kvasiť takmer každé ovocie. Maliny a jahody síce kvasením menia farbu (stmavnú), no na ich chuti to nespoznáte. Ovocie s kôstkami (marhule, broskyne, hrušky, čerešne) by malo mať vždy kôstky odstránené. Na kvasenie používame vždy zrelé ovocie bez pomliaždenín. A ako využiť kvasené ovocie? Keďže je sladké (hlavne šťava), využíva sa, ako poleva na zmrzlinu, dezerty, no jednoznačne vedie využitie pri dochucovaní alkoholických nápojov (vodka, gin, borovička, rum, šampanské, biele aj červené vína a podobne).

Keďže téma konzervovania bez sterilizácie (tepelnej úpravy) je pomerne obsiahla, určite sa k nej ešte vrátime.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

Sušenie ovocia

Zamrazovanie zeleniny a ovocia

Ďalšie články na tému Ovocie, zelenina

 

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: obzhora.net, nosalty.hu, mabarmalie.wordpress.com
(i.n.)

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
02.jpg

Ako sa zbaviť potravinových molí


Objavili ste mole v kuchynskej skrinke? Všetky napadnuté potraviny okamžite vyhoďte. Nemá zmysel ich zachraňovať, preosievať alebo preberať, pretože ak vyhodíte moľu alebo húsenicu, neznamená to, že ste sa zbavili nakladených vajíčok, ktoré nie sú


 
podrezanie.jpg

O podrezávaní muriva


Murivo a povrchové vrstvy sa účinkom vlhkosti narušujú, strácajú svoj pôvodný vzhľad a časom sa začnú rozpadať. Tieto javy má na svedomí voda, ktorá presakuje do stavebných konštrukcií cez pórovitú konštrukciu obvodových múrov.


 
mur.jpg

Imitácia textúry dreva na fasáde pomocou valčeka


Textúra dreva sa dá na fasádnej omietke docieliť aj iným spôsobom, ako pomocou silikónovej matrice a to použitím fládrovacieho valčeka. Postup prác je takmer zhodný s prácami s matricou.


 
jahody.jpg

Ako bojovať proti škodcom a chorobám jahôd


Prvé ovocie v záhradke má skvelú chuť i vôňu a vysoký obsah vitamínov. Aby však jahody bohato plodili, potrebujú každoročnú starostlivosť. Jahoda je rastlina, u ktorej sa vyskytujú choroby a škodcovia, aj keď ich niekedy na prvý pohľad nevidíme.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.9.2017

meniny má: Móric

podrobný kalendár

22006738

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Štvrtok 21.9.2017 |
ÚvodÚvodná stránka