Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Ako si pripraviť ajurvédske maslo Ghí: zázračný produkt nielen proti starnutiu

 

Ako si pripraviť ajurvédske maslo Ghí: zázračný produkt nielen proti starnutiuMaslo Ghí má mnohoraké využitie. Predpokladá sa, že tento produkt je schopný dodať telu špeciálnu energiu, ktorá pozitívne ovplyvňuje prácu všetkých vnútorných orgánov, pomáha posilňovať nervovú sústavu, vyživuje mozog, čistí pečeň a aktivuje metabolizmus. Tento predpoklad potvrdzuje množstvo vedeckých výskumov, ktoré sa týmto produktom zaoberali a zaoberajú. Podľa Ajurvédy je Ghí (Ghee) maslo najľahšie stráviteľným tukom  pre človeka.  Je teda vhodné k príprave pečených jedál, vareniu, duseniu, k zjemneniu pokrmov, do polievok, omáčok, nátierok  a sladkých múčnikov. Môže sa rozpáliť  až do veľmi vysokej teploty pri ktorej nie je vstrebávané pokrmom a neprepaľuje sa. Má sladkastú, lahodne orechovú chuť. Okrem toho pôsobí na náš organizmus ako elixír mladosti a má aj ďalšie možnosti využitia. Dobrou správou je, že si ho vieme doma pripraviť sami.

Čo majú spoločné ajurvédske védy a recepty slovenských babičiek?

Indická kuchyňa používa čistý mliečny tuk ghí (označuje sa aj ghee) ako dôležitú a typickú prísadu. Aj naše babičky však poznali túto nezameniteľnú dobrotu – hovorili jej prepustené maslo. Maslo sa prepúšťalo kvôli lepšej skladovateľnosti, pretože zbavené vody, bielkovín a ostatných netukových súčastí sa nemuselo uchovávať v chladničke a dokonca ani v pivnici. Zároveň získalo iné vlastnosti a chuť ako bežne používané maslo a dnes je výhodné aj v tom, že je vhodné tiež pre ľudí, ktorí majú alergiu na laktózu či bielkoviny kravského mlieka. Bežné maslo z obchodu má 82% tuku, zvyšok tvorí srvátka. Prepúšťané vlastne znamená len to, že mliečna zložka sa nechá varom odpariť, takže vznikne len základný tuk.

V ajurvéde je Ghí považované za elixír života. Má omladzujúce a regeneračné účinky. Posilňuje látkovú výmenu a obranyschopnosť organizmu. Podľa vedeckých výskumov pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Napomáha pri detoxikácii organizmu, pretože viaže jedy v tele, ktoré sú rozpustné v tuku a odvádza ich z tela von. Je prirodzeným „lapačom“ voľných radikálov, čím ochraňuje bunky. Posilňuje zrak, harmonizuje vnútorné prostredie žalúdka a napomáha tráveniu. Rovnako ako aloe vera, aj Ghí pomáha zmierňovať dôsledky miernych popálenín, pri včasnej aplikácii na kožu predchádza tvorbe pľuzgierov a jaziev. Dobre sa vstrebáva cez kožu, z tohto dôvodu sa pridáva do mnohých liečivých mastí. Pomáha udržiavať jasnú a žiarivú pleť. Podporuje nervovú sústavu, posilňuje mozgové bunky a zlepšovať pamäť. Pri silnej únave sa odporúča jeho konzumácia alebo aplikácia Ghí pomocou masáže.

Ako si pripraviť Ghí

Maslo nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vhodnej nádoby, aby sa v nej nepripaľovalo. Veľmi dobrá je napríklad panvica s dvojitým či hrubším dnom. Pomaly zohrievame až kým maslo nezačne vrieť a občas premiešame. Ak by sme mali poruke teplomer, Zistili by sme zaujímavú vec: zatiaľ čo v počiatku, kedy maslo obsahuje ešte srvátku, sa varí pri 100 ° C, postupne ako sa redukujú mliečne zložky, sa teplota varu zvyšuje až 180 ° C. No aj napriek tomu stále varíme maslo na miernom plameni. Bielu penu, ktorá sa vytvára na povrchu, zbierame lyžicou do malej misky alebo pohára. Nie je to odpad, penu môžeme použiť pri príprave koláčov alebo nátierky. Zmes varíme až sa maslo vyčíri, necháme chvíľu „bublať“, stále udržiavame mierny ohrev. Potom odstavíme a necháme, aby sa netukové zložky usadili na dne. Ešte teplé tekuté maslo precedíme cez husté sitko a gázu do suchej uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Prepustené maslo má zlatistú farbu. Zvyšok usadený na dne hrnca môžeme použiť rovnako ako penu, pri správnom postupe nemá byť usadenina pripálená. Tým, že je Ghí veľmi stabilné, ho netreba uchovávať v chladničke, podľa niektorých zdrojov vykazuje oveľa vyššie liečebné účinky, ak je ponechané v izbovej teplote. Hojivé vlastnosti Ghí sú podmienené časom, to znamená, čím dlhšie je skladované, tým blahodarnejšie potom je. Zreje teda ako víno.

 

Čím je Ghí vlastne tak úžasné?

Tým, že chýbajú všetky pevné mliečne časti, môžeme ho používať aj tam, kde sú potrebné vyššie teploty. Jeho bod prepálenia je v porovnaní s bežne používanými olejmi oveľa vyššia. Len pre zaujímavosť, olivový olej, záleží samozrejme na druhu, znesie teplotu v rozmedzí 110 - 190 °C, slnečnicový, rovnako ako ľanový vykazuje totožnú hodnotu, prípadne sa pripáli pri cca 200°C. Bod prepálenia masla ghí spadá do kategórie 250 ° C, čo znamená, že zostáva oveľa dlhšie stabilné a ak s ním pracujeme rozumne, možno bez obáv niečo opiecť či usmažiť. Ďalšou výhodou bude aj fakt, že ghí, na rozdiel od klasického masla, nemá krátku záručnú lehotu a vydrží celé mesiace. Výborné sú jeho konzervačné vlastnosti, pretože je konzervované iba sebou, nič viac k jeho dokonalosti netreba.

Ako využiť Ghí v bežnom živote (od kuchyne až po kozmetiku)

Prečo sa vlastne maslo prepúšťa? Napríklad preto, že ste niekde v akcii nakúpili viac masla, mali ste však veľké oči a s krátiacou sa dobou trvanlivosti vás zachytáva strach, aby sa nepokazilo.

Ako si pripraviť ajurvédske maslo Ghí: zázračný produkt nielen proti starnutiuPodstatnejšie však je, že na masle môžete vyprážať a používať ho v kuchyni rovnako ako bežný rastlinný tuk. S tým, že dosiahnete jemnejšiu chuť. Vezmite si napríklad rezne. Keď ich budete smažiť na prepustenom masle Ghí a ku koncu pridáte ešte kocku čerstvého masla, ktorým ho budete prelievať, získate krásnu maslovú chuť, ktorú pri vyprážaní na oleji nezískate. Metódu "zamaslovania" kuchári radi používajú napríklad aj pri opekaní rýb. Na ghí rybu opečú a až úplne nakoniec pridajú trošku čerstvého masla tak, aby sa nestačilo prepáliť a pritom dodalo rybe ďalší chuťový rozmer.Ďalšou výhodou rozpusteného masla je vhodnosť pre výživu vegánov a vegetariánov, ktorí nemôžu klasické maslo. Aspoň podľa "prikázaní" Ajurvédy (systém tradičného indického lekárstva praktizovaného aj u nás) je to možné. Ajurvéda pozerá na Ghí ako na zásadnú potravu pre zdravý vzhľad, mentálnu rovnováhu a dobré trávenie. Zároveň je považované za najlepší produkt pre prípravu varených, pečených a vyprážaných jedál. Ako prečistené maslo je Ghí prirodzene bezlepkové.

Naučme sa ho vkladať do sladkých obilných kaší, ktoré nadobudnú orieškovú chuť. Ghí tiež zjemňuje, môže byť teda použité do najrôznejších zeleninových nátierok, sladkých múčnikov, ako kvalitný základ dusených zeleninových zmesí, ďalej k pečeniu, spomínanému vyprážaniu aj jemnému opekaniu. V Indii sa ghí rozotiera na najrôznejšie obilné placky, ktoré lákavo voňajú, aby sa potom ako božská mana, rozplývali na jazyku.

Ajurvédska medicína verí, že ghí posilňuje ojas,  zdroj životnej energie, ktorá je základom imunity, telesnej i duševnej pohody. Podľa starej indickej filozofie podporuje zdravé prúdenie všetkých tekutín tela, lebo je samo energiou, ktorú smie prepožičať našej podstate. Ďalej sa považuje za výborný posilňujúci prostriedok nervovej sústavy, ale aj našej, koľkokrát unavenej a vyčerpanej mysle. Svojimi jedinečnými účinkami  posilňuje tráviaci oheň, čím podporuje vstrebávanie ýživných látok a zvyšuje tak nutričnú hodnotu potravín. Jogínska dietetika potom ghí vníma ako jednu z najefektívnejších konzervačných látok potravín i liečiv. To, čím je pre Taliansko olivový olej, je potom pre Indiu práve Ghí. Je základom všetkých ajurvédskych liekov na kožné choroby.

Ako si pripraviť ajurvédske maslo Ghí: zázračný produkt nielen proti starnutiu

Ghí je vynikajúcim prostriedkom proti celulitíde. Postačí, ak ho večer jemne vmasírujete na postihnuté miesta v smere šípok.

Ghí má približne 14 gramov tuku na polievkovú lyžicu. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela. Ghí je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu. Je základom všetkých ajurvédskych liekov na kožné choroby. V prípade suchej alebo popálenej kože alebo pier je čisté Ghí najúčinnejším liekom. Pre iné druhy kožných chorôb sa do Ghí pridávajú rôzne byliny podľa potreby.

V ajurvédskej medicíne má Ghí naozaj široké použitie. Ghí najlepšou pleťovú výživou a tonikom. Pri príprave liečivých obkladov sa Ghí maže na listy, ktoré sa zahrievajú, a potom sa prikladajú na postihnuté miesta. Na uvoľnenie bolestí ucha sa Ghí maže dovnútra a do jeho okolia.

Prepustené maslo je super na pleť a pery

Pri silnej únave sa odporúča masáž s Ghí alebo jeho konzumácia. Ghí sa tiež používa na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti. Nanesieme tenkú vrstvu na pokožku, necháme chvíľu pôsobiť, potom jemne vmasírujeme. Po čase dôjde okrem iného tiež k viditeľnému úbytku vrások, hlavne okolo očí a pier.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nauč sa robiť masáže ako guru

Nečakané liečivé účinky púpavy

Ďalšie zaujímavé články na tému Zdravie a výživa

 

16.3.2017© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: boldsky.com, takprosto.cc
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Plieseň v domácnosti


Plesne v obývacom priestore bývajú pre človeka čoraz väčším strašiakom. Nie preto, že by sa proti nim nedalo bojovať, ale hlavne z dôvodu, že štatisticky je ich oproti minulým rokom preukázateľne viac.


 
obr.jpg

Dostavba a izolácia podkrovia


Ak sme si vybrali vhodnú strechu a vhodný priestor, začíname plánovať zatepľovanie. Aj túto prácu prenechajme odborníkovi, kvalitne navrhnuté a riešené zateplenie je totiž najpodstatnejšie pre vytvorenie správnej tepelnej pohody.


 
obr.jpg

Čím sa líši rustikálna kuchyňa od vidieckeho štýlu?


Okrem množstva malých zásuviek, zásuvkových skriniek či nábytku s vyrezávanými stĺpikmi sa nezabúda na klasický drez s do kríža tvarovanými kohútikmi drezovej batérie. Takáto kuchyňa sa pýši nábytkom s bohatým profilovaním dvierok...


 
obr.jpg

10 rastlín, ktoré môžete pestovať v obyčajnej vode


Je jedno, či je leto, alebo zima. V interiéri nášho bytu môžeme po celý rok pestovať nenáročné bylinky, respektíve rastlinky, na ktoré nepotrebujeme mať ani záhradu, ani veľký kvetináč a ani zem. Bohato nám postačia malé nádoby a obyčajná voda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 15.12.2017

meniny má: Ivica

podrobný kalendár

22640610

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ivica | Piatok 15.12.2017 |
ÚvodÚvodná stránka