Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?

 

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?

Čatní je tradičná pochúťka indickej kuchyne, ktorá dochucuje hlavné jedlo, doplňuje fádny pokrm a jasnou farbou zdobí stôl. Drvivá väčšina z vás sa s týmto pokrmom už stretla a receptov na jeho prípravu je na internete neúrekom. Ako si však pripraviť čatní, aby bolo naozaj chutné? Dobrá rada vás pozýva na výlet do Indie.

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?

Kým u nás, na Slovensku sme zvyknutí na čatní, ktoré sa predáva v hotovej forme v pohároch v obchodných sieťach, Indovia ho pripravujú väčšinou čerstvé, často zo sezónnych plodín. Má široké spektrum chutí – od ostrej, pikantnej po lahodnú, viac sladkú.

Predstavte si takmer akejkoľvek ovocie a zeleninu na svete a ich všetky možné kombinácie. Čatní môže byť takmer čokoľvek, len musí vždy výborne chutiť, byť trochu sladké, trochu kyslé a dosť korenené. Ako to docieliť? Čítajte ďalej.

Farebná India v pohári

V Indii sa pod slovom čatní skrýva čokoľvek od pomaly varených produktov, ktoré vyžadujú trpezlivosť pre dozrievanie pred prvým ochutnaním, až po jednoduché predkrmy z jemne nasekaných surových prísad, ktoré sa pár hodín marinujú.

Domáce čatní sa pripravuje, podobne ako naše džemy, redukovaním tekutiny z ovocia a zeleniny. Na rozdiel od džemov sa ako konzervačný prípravok pri čatní používa nielen cukor, ale aj ocot. Napríklad vínny, jablčný alebo balzamikový. Pripraviť si čatní naozaj nie je nič ťažké. Zjednodušene povedané – ide o jednoduchú formu zavárania. Zmiešate všetky suroviny v hrnci a masu povaríte. Znie to dobre, že? Tak poďme na prípravu.

Ako čo najlepšie kombinovať a využívať prebytky zo záhrady?

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?Základné pravidlo: čatní musí byť trochu sladké, trochu kyslé a dosť korenené. Inak môžete bez obáv využiť plný sortiment svojej jesennej záhrady alebo stánkov na farmárskych trhoch.

Pre sladkosť využívame nielen prirodzenú chuť použitého ovocia (broskyne, figy, jablká, hrušky, mango, ananás,) či zeleniny (tekvica, mrkva, cibuľa), ale aj cukor. Odporúča sa buď tmavý trstinový, alebo želírovací. Zastane aj polovicu konzervačnej činnosti. O tú druhú sa postará ocot. V receptoch je ale vyžadovaný tiež kvôli vyrovnaniu chutí, preto používajte ideálne ovocné octy (jablkový, vínny), ktoré výsledok vnemovo obohatia. Voľba príchute veľmi záleží od použitého korenia, a teda na tom, čo vám vonia. K najčastejšie používaným patrí  koriander, mäta, čili, zázvor, karí, zelené korenie, škorica, klinčeky, kardamón. Koreniny a bylinky by sa mali pred použitím podrviť v mažiari, aby sa naplno využil ich potenciál. Špecifickou chuťou sa vyznačuje čili, s ktorým musíte manipulovať opatrne, pretože všetky chute sa časom prepoja a umocnia. Aj samotná konzistencia je voliteľná. Od pyré až po väčšie plávajúce kúsky plodov v hmote, stále hovoríme o jednej a tej istej dobrote.

Ako na to?

Kombináciu zeleniny a ovocia vždy nakrájame a spolu s octom vložíme do väčšieho hrnca aj s korením. Privedieme k varu, zmiernime oheň a necháme mierne bublať asi pol hodiny. Až potom pridáme cukor a soľ. Varíme ďalšiu polhodinu, než sa väčšina tekutiny vyparí a čatní zhustne.

Počas varenia iste budete mať tendenciu ochutnávať. Pochopiteľne, inak by doladiť výsledok k dokonalosti ani nešlo. Avšak pamätajte pri tom na dôležité pravidlo: Neolizujte varešky! Vždy použite čistú lyžičku a vždy iba jediný raz. Iba tak zaistíte svojmu výtvoru dlhú trvanlivosť.

Dobrou správou je, že nie je nutné zavárať. Stačí plniť horúci produkt čistou lyžicou do vysterilizovaných pohárov a dobre uzavrieť. Čatní dozrieva až časom, počkajte minimálne mesiac. Pri správnom skladovaní v chlade, tme a suchu vydrží aj roky, po otvorení však pohár uchovávajte už výhradne v chladničke.

A na čo sa čatní hodí najviac? Podávať ho môžete k zverine, syrom, grilovaným rybám, vlastne k čomukoľvek.

Na internete nájdete nepreberné množstvo receptov, my vám ako bonus ponúkame dva, ktoré zvládne aj začiatočník a na ktorých sa nedá nič pokaziť. Tu sú:
 

Jablkové čatní

Suroviny

- 6 stredne veľkých

jabĺk

- 4 lyžice

rastlinného oleja

- 2 lyžičky

čerstvého nastrúhaného zázvoru

- 2 roličky

škorice

- 1 lyžička

anízu

- 5

klinčekov

- 1 lyžička

karí

- 2 lyžice

hrozienok

- 4 lyžice

cukru, najlepšie hnedého

A ešte štipku sušených a nadrvených čili papričiek

Postup

Jablká ošúpte a vykrojte im stredy. Nakrájajte jablká na malé kocky.

V nerezovom hrnci dostatočne rozohrejte olej. Pridajte zázvor, škoricu, aníz, čili papričky a klinčeky. Za stáleho miešania restujte asi pol minúty.

Pridajte karí, jablká a hrozienka, miešajte asi 6 minút.

Potom pridajte 4 lyžice vody, prikryte hrniec pokrievkou a varte asi štvrť hodiny. Často miešajte.

Akonáhle jablká zmäknú a takmer sa rozvaria, pridajte cukor a zvýšte teplotu.

Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne.

Čatní podávajte ako prílohu či omáčku ku grilovanému mäsu.

 

Paradajkové čatní (bez pridaného cukru)

Prebytky paradajok v našej záhrade nás nútia premýšľať, čo s nimi. Tento recept určite oceníte.

Suroviny

- 2 kg

paradajok

- 2

veľké cibule

- 2 strúčiky

cesnaku

- 3 polievkové lyžice

octu

- 2 kávové lyžičky

soli

- 1 kávová lyžička

korenia

- 1 kávová lyžička

karí

- 1 kávová lyžička

kukuričného škrobu

- 50 ml

studenej vody

- 2 lyžičky

sypkej stévie

 

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?Postup

Do veľkého hrnca dáme nakrájané paradajky, jablká, cibuľu, hrozienka, stéviu, prelisovaný cesnak, ocot, soľ, korenie a karí. Privedieme k varu a na miernom ohni povaríme 50 minút. Zmes mierne zhustne.

Potom zmiešame kukuričný škrob s 50 ml studenej vody do hladkej pasty, ktorú pridáme k  čatní a už len krátko povaríme.

Nakoniec premiestnime zmes do pohárov, uzavrieme a postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Dobrú chuť.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Grilovaná paprika

Hubové krokety

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: food.ndtv.com, realfood.tesco.com, ichkoche.at
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Ako postupovať pri stavbe kúpacieho jazierka

Tzv. kúpacie jazierko je najkrajší a najinteligentnejší spôsob, ako sa pri kúpaní na vlastnej záhrade priblížiť čo najviac k prírode.


 
01.jpg

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?


Čatní je tradičná pochúťka indickej kuchyne, ktorá dochucuje hlavné jedlo, doplňuje fádny pokrm a jasnou farbou zdobí stôl. Drvivá väčšina z vás sa s týmto pokrmom už stretla a receptov na jeho prípravu je na internete neúrekom. My máme ten naj! :)


 
obr.jpg

Kladenie vinylových podláh


Výhodou veľkoplošného PVC v roliach je podlaha bez škár a pomerne jednoduchá pokládka, ktorú zvládne každý šikovný domáci majster. Pod lepenú vinylovú podlahou musí byť špičkovo urobený podklad, pretože vinyl okopíruje každú nerovnosť.


 
01.jpg

Hubári, skúsili ste už takýto šalát?


Kombinácia fazule z konzervy s tepelne upravenými hubami a uhorkou je možno pre niekoho veľmi netradičná, no takýto šalát je nielenže úspešný, ale tiež jeho príprava trvá len pár minút. Vyskúšate? Tu je recept :)


 

Kuracie soté variant

Kuracie prsia umyte a pokrájajte na tenké rezance. Pripravené mäso zmi ...

dnes je: 16.8.2018

meniny má: Leonard

podrobný kalendár

24479286

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Leonard | Štvrtok 16.8.2018 |
ÚvodÚvodná stránka