banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Ako si pripraviť vynikajúce domáce ochutené oleje

 

001.jpgVyužijete ich nielen pri letnej grilovačke, ale prakticky po celý rok. Obsahujú rôzne prísady korenín, byliniek alebo napríklad čili a sú „tou“ tajnou ingredienciou, ktorá mení bežný pokrm na kulinársku fantáziu. Ochutenými olejmi môžeme dekorovať a zmeniť chuť polievok, šalátov, dipov, omáčok, no hlavne grilovaného mäsa. Levanduľový a vanilkový olej dokonale doladia dezerty.

Ak si osvojíte jednoduchý princíp prípravy, tak budú ochutené oleje vašou záchranou aj potom, kedy nebude úroda čerstvých byliniek na dosah. Môžete experimentovať s mnohými chuťami aj jedlami. Gurmáni napríklad tvrdia, že sa nič nevyrovná chrumkavej bagete, pokvapkanej cesnakovo - korenistým olejom. Tak poďme na to.

Správny olej

Aby chutil ochutený olej čo najlepšie, nešetrite na hlavnej ingrediencii - oleji. Slnečnicový či repkový nechajte na vyprážanie alebo varenie, u ktorých potrebujete skôr neutralitu. Ako najlepší nositeľ chuti bude vždy fungovať totiž iba olivový olej, a to extra virgin čiže extra panenský. Jedine taký, ktorá sa získava lisovaním za studena, potom poteší chuťou i vôňou.

Príchute

Pred samotným varením ochuteného oleja si pripravte menšie sklenené fľaštičky ideálne s korkovým štopľom, ktorý zabráni vnikaniu nečistôt a vlhkosti. Fľaše pre istotu sterilizujte vyváraním v horúcej vode, potom nechajte dokonale vyschnúť. Do olejov môžete pridávať v podstate akékoľvek korenie alebo čerstvé bylinky, záleží na vašej chuti a fantázii. K mäsám sú vynikajúce korenisté, chilli alebo cesnakové oleje, na šaláty sa hodia zmesi vyrobené z čerstvých byliniek ako rozmarín alebo tymián. A ochutený olej môžete využiť aj na dezerty a sladké - skvelý je olej levanduľový, vanilkový alebo citrónový.

„Varenie“

01.jpgVarenie je v úvodzovkách preto, lebo v skutočnosti nevaríme nič. Len ohrievame. Na ohrievanie si pripravíme panvicu s hrubostenným dnom, vlejeme olej a na stredný výkon pozvoľna ohrievame do teploty okolo 50-60 o  C, nie viac. Olej v žiadnom prípade nesmie vrieť, má iba uvoľniť arómu, na ktorú sa potom ľahko naviažu chute a vône pridaných surovín. Ak budeme pridávať čerstvé bylinky, postrážime si, aby boli suché (môžeme použiť sušičku potravín), akákoľvek vlhkosť by v oleji mohla rozbehnúť kazivé procesy. Po preliatí danej suroviny olejom do vysokých zaváracích pohárov necháme olej prirodzene vychladnúť, pretiahneme vršok potravinárskou fóliou a necháme macerovať v suchu, chlade a tme približne 48 hodín alebo aj týždeň. Potom prelejeme cez čisté vyžehlené plátno alebo necháme suroviny vnútri a plníme do sklenených fľaštičiek. Spotrebovať by sme takýto olej mali do 3 mesiacov od výroby.

 

Niekoľko rýchlych receptov
 

Chilli olej

  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • 5 sušených chilli papriček

Papričky na doske nakrájame nahrubo a pridáme do hrnca s olejom, spoločne ohrievame do teploty zhruba 50 o  C. Stiahneme, necháme vychladnúť, zlejeme do pohára. Pretiahneme fóliou a necháme macerovať asi dva dni. Potom precedíme cez plátno alebo rovno plníme do fľaštičiek a zazátkujeme.
 

Korenistý olej

Na prípravu môžeme použiť všetky druhy korenín. Základný recept je:

  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • hrsť celého čierneho korenia 

Korenie vsypeme do panvice s nepriľnavým povrchom a ohrievame na stredný výkon tak, aby sa jednotlivé zrnká čierneho korenia začali hýbať, potom stiahneme, rozdrvíme lyžicou. Medzitým si ohrejeme v kastróliku olivový olej do teploty asi 50 o  C a do neho korenie pridáme, premiešame. Stiahneme, necháme vychladnúť, zlejeme do pohára. Pretiahneme fóliou a necháme macerovať asi dva dni alebo aj týždeň. Potom precedíme cez plátno alebo rovno plníme do fľaštičiek a zazátkujeme.
 

Vanilkový olej

Vanilkový olej využijete do dezertov.

  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 vanilkový lusk

Vanilkový struk rozrežeme ostrým nožom a tupou hranou zoškrabnite všetka zrniečka. Medzitým si ohrejeme v kastróliku olivový olej do teploty asi 60o C, stiahneme a vmiešame zrniečka aj celý vyškrabnutý lusk. Necháme vychladnúť, zlejeme do pohára. Pretiahneme fóliou a necháme macerovať týždeň aj mesiac. Potom plníme do fľaštičiek a zazátkujeme.

Pri prípravách jedlých olejov sa fantázii naozaj nekladú medze. Na cesnakový olej môžete použiť aj čerstvé prelisované strúčiky cesnaku.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Bylinkové sirupy, ktoré rozjasnia váš deň

Hloh – ker s liečivými účinkami

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: vkysnoeda.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.JPG

Psychosomatické zóny a ich vplyv na nás


Máte v niektorých miestnostiach pocit strachu či tiesne?


 
04.JPG

Skvelý nápad na rýchle rozmnoženie jahôd


Nezriedka si pri ochutnávaní čerstvých jahôd na tržnici či u známych povieme, že by nebolo od veci dopestovať si presne takéto isté doma. Verte tomu, že sa to dá aj bez materskej rastliny. Ako? Ukážeme vám!


 
obr.JPG

Smrdí vám práčka, umývačka?


Zbavte sa mastnoty, vodného kameňa aj zápachu, prečítajte si týchto 5 rád!


 
obr.jpg

Liečivé schopnosti mačiek


Mnohí ich považujú za tvrdohlavé stvorenia, ktoré majú radi svojich pánov len v súvislosti s jedlom. Skúsení ľudia však vedia, že napriek svojskej povahe disponujú mačky liečiteľskými schopnosťami. A my sme sa im pozreli "na zúbky".


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 24.8.2019

meniny má: Bartolomej

podrobný kalendár

27464017

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bartolomej | Sobota 24.8.2019 |
ÚvodÚvodná stránka