banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie

 

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšieSlovensko z jari pravidelne zasahuje „medveďocesnakový boom“ aj vďaka masívnym kampaniam, ktoré vysvetľujú jeho liečivé účinky a tiež kvôli jedinečnej chuti, ktorá je (ak si odmyslíme klasický cesnak) nenapodobiteľná. A tak sa mnohí z nás vyberú z jari na miesta, kde sa táto rastlinka, listami podobná konvalinke, vyskytuje.

Lenže v čerstvej podobe si ho žiaľ môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku.  Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach. Na nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na niekoľko overených postupov.

Mrazenie

Tento spôsob má množstvo odporcov z dôvodu, že po rozmrazení sa hmota, ktorú vytiahnete z mraziaku už na pôvodnú bylinu nebude podobať. Napriek tomu je to veľmi jednoduchý spôsob, ktorým zachováme veľa vlastností medvedieho cesnaku, aj keď jeho neskoršie využitie je trochu obmedzené. Stačí len čerstvé listy poriadne umyť (niekedy sa odporúča namočiť do vriacej vody a hneď vychladiť), osušiť a potom vo vhodnej nádobe zamraziť. Bohužiaľ po rozmrazení z neho vzniká hotová kaša, takže sa hodí potom už hlavne do polievok, na prípravu "špenátu" či na výrobu čerstvej porcie pesta - z tohto dôvodu ho môžeme pred mrazením rovno nakrájať.

Nakladanie v oleji

Listy aj s stonkami umyjeme a necháme uschnúť. Potom ich jemne posolíme, premiešame a natlačíme do pohárov, ktoré zalejeme olejom. Počkáme až zmiznú všetky bublinky, prípadne ho trochu pritlačíme a dolejeme olej tak, aby ani kúsok lístka či byle nevykukoval. Veľmi starostlivo uzavrieme vrchnákom a uchovávame v suchom, tmavom a chladnom mieste.

02.JPGPesto

Hrsť listov umyjeme, vytlačíme z nich vodu a jemne nasekáme. Potom ich vymiešame v mažiari na kašu, do ktorej nakoniec prilejeme panenský olivový olej a osolíme podľa chuti. Hotové pesto preložíme do vyvarených pohárikov, na vrch nalejeme vrstvu olivového oleja a uchovávame ich v tme a chlade. Toto je samozrejme len základ, pesto môžeme vylepšiť ešte pridaním nadrobno nasekaných píniových orieškov alebo vlašských či lieskových orechov.

Olej s medvedím cesnakom

Toto možno nie je priamo uskladnenie bylinky, ale skôr vytvorenie zaujímavého dochucovadla do šalátov, omáčok a polievok. Vezmeme si dvadsať umytých a osušených listov, nahrubo nakrájame a zalejeme litrom panenského olivového oleja. Za občasného pretrepania necháme lúhovať a po mesiaci hotový voňavý olejček prelejeme do čistej fľaše a uskladníme.

Sušiť medvedí cesnak nemá zmysel, najmä ak ho chceme hlavne pre kulinárske účely. Stráca tým štipľavosť a onú špecifickú cesnakovou chuť i vôňu. Pre domácu liečbu je tiež populárna výroba  tinktúry , ktorú vytvoríme tak, že zalejeme listy liehom zriedeným na štyridsať percent a necháme tri týždne v tme, ale v izbovej teplote, lúhovať. Precedíme, prelejeme do čistej fľaše uzavrieme a uskladníme v komore.

 

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Medvedí cesnak

Ako úspešne vypestovať medvedí cesnak vo vlastnej záhrade?

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: vegdish.ru

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.JPG

Psychosomatické zóny a ich vplyv na nás


Máte v niektorých miestnostiach pocit strachu či tiesne?


 
04.JPG

Skvelý nápad na rýchle rozmnoženie jahôd


Nezriedka si pri ochutnávaní čerstvých jahôd na tržnici či u známych povieme, že by nebolo od veci dopestovať si presne takéto isté doma. Verte tomu, že sa to dá aj bez materskej rastliny. Ako? Ukážeme vám!


 
obr.JPG

Smrdí vám práčka, umývačka?


Zbavte sa mastnoty, vodného kameňa aj zápachu, prečítajte si týchto 5 rád!


 
obr.jpg

Liečivé schopnosti mačiek


Mnohí ich považujú za tvrdohlavé stvorenia, ktoré majú radi svojich pánov len v súvislosti s jedlom. Skúsení ľudia však vedia, že napriek svojskej povahe disponujú mačky liečiteľskými schopnosťami. A my sme sa im pozreli "na zúbky".


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 24.8.2019

meniny má: Bartolomej

podrobný kalendár

27463514

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bartolomej | Sobota 24.8.2019 |
ÚvodÚvodná stránka