Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie

 

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšieSlovensko z jari pravidelne zasahuje „medveďocesnakový boom“ aj vďaka masívnym kampaniam, ktoré vysvetľujú jeho liečivé účinky a tiež kvôli jedinečnej chuti, ktorá je (ak si odmyslíme klasický cesnak) nenapodobiteľná. A tak sa mnohí z nás vyberú z jari na miesta, kde sa táto rastlinka, listami podobná konvalinke, vyskytuje.

Lenže v čerstvej podobe si ho žiaľ môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku.  Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach. Na nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na niekoľko overených postupov.

Mrazenie

Tento spôsob má množstvo odporcov z dôvodu, že po rozmrazení sa hmota, ktorú vytiahnete z mraziaku už na pôvodnú bylinu nebude podobať. Napriek tomu je to veľmi jednoduchý spôsob, ktorým zachováme veľa vlastností medvedieho cesnaku, aj keď jeho neskoršie využitie je trochu obmedzené. Stačí len čerstvé listy poriadne umyť (niekedy sa odporúča namočiť do vriacej vody a hneď vychladiť), osušiť a potom vo vhodnej nádobe zamraziť. Bohužiaľ po rozmrazení z neho vzniká hotová kaša, takže sa hodí potom už hlavne do polievok, na prípravu "špenátu" či na výrobu čerstvej porcie pesta - z tohto dôvodu ho môžeme pred mrazením rovno nakrájať.

Nakladanie v oleji

Listy aj s stonkami umyjeme a necháme uschnúť. Potom ich jemne posolíme, premiešame a natlačíme do pohárov, ktoré zalejeme olejom. Počkáme až zmiznú všetky bublinky, prípadne ho trochu pritlačíme a dolejeme olej tak, aby ani kúsok lístka či byle nevykukoval. Veľmi starostlivo uzavrieme vrchnákom a uchovávame v suchom, tmavom a chladnom mieste.

02.JPGPesto

Hrsť listov umyjeme, vytlačíme z nich vodu a jemne nasekáme. Potom ich vymiešame v mažiari na kašu, do ktorej nakoniec prilejeme panenský olivový olej a osolíme podľa chuti. Hotové pesto preložíme do vyvarených pohárikov, na vrch nalejeme vrstvu olivového oleja a uchovávame ich v tme a chlade. Toto je samozrejme len základ, pesto môžeme vylepšiť ešte pridaním nadrobno nasekaných píniových orieškov alebo vlašských či lieskových orechov.

Olej s medvedím cesnakom

Toto možno nie je priamo uskladnenie bylinky, ale skôr vytvorenie zaujímavého dochucovadla do šalátov, omáčok a polievok. Vezmeme si dvadsať umytých a osušených listov, nahrubo nakrájame a zalejeme litrom panenského olivového oleja. Za občasného pretrepania necháme lúhovať a po mesiaci hotový voňavý olejček prelejeme do čistej fľaše a uskladníme.

Sušiť medvedí cesnak nemá zmysel, najmä ak ho chceme hlavne pre kulinárske účely. Stráca tým štipľavosť a onú špecifickú cesnakovou chuť i vôňu. Pre domácu liečbu je tiež populárna výroba  tinktúry , ktorú vytvoríme tak, že zalejeme listy liehom zriedeným na štyridsať percent a necháme tri týždne v tme, ale v izbovej teplote, lúhovať. Precedíme, prelejeme do čistej fľaše uzavrieme a uskladníme v komore.

 

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Medvedí cesnak

Ako úspešne vypestovať medvedí cesnak vo vlastnej záhrade?

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: vegdish.ru

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.JPG

Jarné čistenie jazierka a odzimovenie bazéna


Jar prináša do biotopov nový život a očakáva od vás, že jazierko vo vašej záhrade pripravíte na ďalšiu letnú sezónu.


 
02.JPG

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie


V čerstvej podobe si ho môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku. Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach.


 
obr.JPG

Drevo a kameň v kúpeľni na chalupe


Obavy z použitia dreva v kúpeľni snáď už medzi väčšinou chalupárov rozptýlil celý rad publikovaných dobrých skúseností, z ktorých vyplýva, že dreva v kúpeľni sa nemusíte báť. Avšak za dodržania určitých zásad.


 
01.JPG

Jednoduchý domáci balzam na pery


Pokožka pier je veľmi citlivá a treba ju chrániť nielen pred chladom, ale aj slnečnými lúčmi. Preto balzam na pery používate celý rok. Vyrobiť si ho pritom dokážete vlastnými rukami, v domácich podmienkach a celkom ľahko.


 

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 20.3.2019

meniny má: Víťazoslav, Klaudius

podrobný kalendár

25998482

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Víťazoslav, Klaudius | Streda 20.3.2019 |
ÚvodÚvodná stránka