Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniec

 

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniecPoznáme to všetci. Nech sa akokoľvek snažíme, častokrát sa nám počas varenia na vonkajšej strane hrnca pripália organické zvyšky a mastnoty. Ak sa pozabudneme a hrniec dôkladne nevyčistíme, postupom času sa nám na jeho spodnej a bočnej časti vytvorí nepekná hnedá pripálená vrstva, ktorú vyčistiť tak, aby úplne zmizla je často prácou sizyfovskou. Nepomáhajú drahé špeciálne chemické prípravky a drôtenku sa obávame používať aby sme nepoškriabali smalt či nerezovú úpravu hrnca.

 

Existuje pritom jednoduchý a účinný spôsob ako sa ľahko zbaviť aj tých najodolnejších pripálenín. Je to spôsob bezpečný a netoxický a navyše stojí naozaj iba pár centov. Hrniec bude po pár minútach ako nový. Všetko čo potrebujeme je voda a sóda bikarbóna. Tu je návod:

 

Ako na to?

 

Tajomstvo úspechu tkvie v takzvanom „odvarení“ pripálenín a špiny. Musíme vybrať veľký hrniec, do ktorého sa nám zmestí ten, ktorý chceme vyčistiť. Ak máme pripálený hrniec väčších rozmerov, môžeme použiť aj plech na pečenie s vysokými bočnými stenami.

 

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniec

 

Do veľkého hrnca nalejeme potrebné množstvo vody tak, aby po ponorení čisteného hrnca nepretiekla. Vodu zohrejeme až do bodu varu. Potom do nej vysypeme jedno 100 gramové balenie sódy bikarbóny a premiešame. Ihneď môžeme vložiť pripálený hrniec. Ak by ho vriaca voda nadnášala, zaťažíme ho naliatím vody do jeho vnútra.

 

Vodu so sódou necháme na miernom plameni variť. Hrniec by mal byť ponorený v roztoku vriacej sódy minimálne 15 minút. Ak je veľmi znečistený, môže to byť aj polhodina. Už počas varenia môžeme sledovať ako sa pripálená mastnota pomaly začína v chuchvalcoch oddeľovať od nerezu či smaltu. Po uplynutí štvrťhodiny hrniec opatrne vytiahneme, vylejeme z neho vodu a na chvíľu ho naplníme vodou studenou, aby nám plech vychladol.

 

Tú následne vylejeme, zoberieme špongiu na umývanie riadu (z jednou drsnejšou stranou), nasypeme na ňu čajovú lyžičku sódy bikarbóny a špinu dôkladne vydrhneme. Ak je odolná, pomôžeme si starou kefkou na zuby. Po chvíli máme hrniec vyčistený. Potom ho umyjeme saponátom, dôkladne opláchneme a necháme vysušiť.

Podobne postupujeme v prípade ak sa nám jedlo pripálilo v hrnci zvnútra. Vodu nalejeme priamo doň do potrebnej výšky, po dosiahnutí bodu varu prisypeme sódu a pripálenú špinu vyvaríme.

 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Uzatváranie sáčkov s potravinami

10 skrytých funkcií mikrovnej rúry

Ďalšie články na tému Čistenie kuchyne

 

 

16.6.2016© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Autor: Ivan Nôta

Foto: autor


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.JPG

Jarné čistenie jazierka a odzimovenie bazéna


Jar prináša do biotopov nový život a očakáva od vás, že jazierko vo vašej záhrade pripravíte na ďalšiu letnú sezónu.


 
02.JPG

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie


V čerstvej podobe si ho môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku. Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach.


 
obr.JPG

Drevo a kameň v kúpeľni na chalupe


Obavy z použitia dreva v kúpeľni snáď už medzi väčšinou chalupárov rozptýlil celý rad publikovaných dobrých skúseností, z ktorých vyplýva, že dreva v kúpeľni sa nemusíte báť. Avšak za dodržania určitých zásad.


 
01.JPG

Jednoduchý domáci balzam na pery


Pokožka pier je veľmi citlivá a treba ju chrániť nielen pred chladom, ale aj slnečnými lúčmi. Preto balzam na pery používate celý rok. Vyrobiť si ho pritom dokážete vlastnými rukami, v domácich podmienkach a celkom ľahko.


 

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 20.3.2019

meniny má: Víťazoslav, Klaudius

podrobný kalendár

25998477

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Víťazoslav, Klaudius | Streda 20.3.2019 |
ÚvodÚvodná stránka