Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniec

 

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniecPoznáme to všetci. Nech sa akokoľvek snažíme, častokrát sa nám počas varenia na vonkajšej strane hrnca pripália organické zvyšky a mastnoty. Ak sa pozabudneme a hrniec dôkladne nevyčistíme, postupom času sa nám na jeho spodnej a bočnej časti vytvorí nepekná hnedá pripálená vrstva, ktorú vyčistiť tak, aby úplne zmizla je často prácou sizyfovskou. Nepomáhajú drahé špeciálne chemické prípravky a drôtenku sa obávame používať aby sme nepoškriabali smalt či nerezovú úpravu hrnca.

 

Existuje pritom jednoduchý a účinný spôsob ako sa ľahko zbaviť aj tých najodolnejších pripálenín. Je to spôsob bezpečný a netoxický a navyše stojí naozaj iba pár centov. Hrniec bude po pár minútach ako nový. Všetko čo potrebujeme je voda a sóda bikarbóna. Tu je návod:

 

Ako na to?

 

Tajomstvo úspechu tkvie v takzvanom „odvarení“ pripálenín a špiny. Musíme vybrať veľký hrniec, do ktorého sa nám zmestí ten, ktorý chceme vyčistiť. Ak máme pripálený hrniec väčších rozmerov, môžeme použiť aj plech na pečenie s vysokými bočnými stenami.

 

Ako účinne vyčistiť pripálený hrniec

 

Do veľkého hrnca nalejeme potrebné množstvo vody tak, aby po ponorení čisteného hrnca nepretiekla. Vodu zohrejeme až do bodu varu. Potom do nej vysypeme jedno 100 gramové balenie sódy bikarbóny a premiešame. Ihneď môžeme vložiť pripálený hrniec. Ak by ho vriaca voda nadnášala, zaťažíme ho naliatím vody do jeho vnútra.

 

Vodu so sódou necháme na miernom plameni variť. Hrniec by mal byť ponorený v roztoku vriacej sódy minimálne 15 minút. Ak je veľmi znečistený, môže to byť aj polhodina. Už počas varenia môžeme sledovať ako sa pripálená mastnota pomaly začína v chuchvalcoch oddeľovať od nerezu či smaltu. Po uplynutí štvrťhodiny hrniec opatrne vytiahneme, vylejeme z neho vodu a na chvíľu ho naplníme vodou studenou, aby nám plech vychladol.

 

Tú následne vylejeme, zoberieme špongiu na umývanie riadu (z jednou drsnejšou stranou), nasypeme na ňu čajovú lyžičku sódy bikarbóny a špinu dôkladne vydrhneme. Ak je odolná, pomôžeme si starou kefkou na zuby. Po chvíli máme hrniec vyčistený. Potom ho umyjeme saponátom, dôkladne opláchneme a necháme vysušiť.

Podobne postupujeme v prípade ak sa nám jedlo pripálilo v hrnci zvnútra. Vodu nalejeme priamo doň do potrebnej výšky, po dosiahnutí bodu varu prisypeme sódu a pripálenú špinu vyvaríme.

 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Uzatváranie sáčkov s potravinami

10 skrytých funkcií mikrovnej rúry

Ďalšie články na tému Čistenie kuchyne

 

 

16.6.2016© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Autor: Ivan Nôta

Foto: autor


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.10.2017

meniny má: Kristián

podrobný kalendár

22233145

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kristián | Štvrtok 19.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka