banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Bleskové múčniky (nielen) ku káve môžete pripraviť napríklad z cukety

 

Letné rána doslova zvádzajú k pitiu osviežujúceho čaju či kávy na balkóne aj lodžii. Ak si k týmto nápojom chcete pripraviť rýchle múčniky na zahryznutie, čítajte ďalej. Keď nemáte čas ani chuť piecť koláč, ani vymazávať bábovkovú formu, postačí ak budete mať po ruke obdĺžnikovú formu na bochník chleba. Potom už stačí len pár ingrediencií a za hodinu máte dobrotu ku káve alebo dokonca na raňajky. A ak siahnete po silikónovej forme, vyhnete sa aj zdĺhavému vymazávaniu.

01.JPGCuketovo-pomarančový

Na cca 10 porcií:

  • 350 g cukety
  • 200 g jemného trstinového cukru
  • 125 ml slnečnicového oleja
  • 3 vajcia veľkosti L
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 100 g zlatých hrozienok
  • 300 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku
     

Na polevu:

  • 200 g krémového neochuteného syra typu Philadelphia
  • 100 g práškového cukru
  • kôra 1 pomaranča
     

Cukety si umyjeme, odrežeme konce a nastrúhame najemno. V mise vytlačíme z cukety prebytočnú vodu. Cukety zmiešame s trstinovým cukrom, slnečnicovým olejom, vajcami a vanilkovým extraktom. Pridáme kôru zo starostlivo umytého pomaranča a zlaté hrozienka, premiešame. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom, krátko premiešame (zmes nemiešame dlho, aby sa nezrazila). Vlejeme do vopred maslom vytretej a múkou vysypanej formy, ideálne s dnom vyloženým papierom na pečenie. Pečieme 50 minút vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180 ° C, dopečenie skontrolujeme pomocou špajdle, cesto sa na ňu nesmie lepiť. Vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme na mriežku a dňom dole necháme úplne vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme krémový syr s preosiatym práškovým cukrom a múčnik s ním potrieme.
 

Bleskové múčniky (nielen) ku káve môžete pripraviť napríklad z cuketyCmarovo - citrónový

Na cca 10 porcií:

  • 125 g zmäknutého masla + na vymazanie
  • 200 g hladkej múky
  • ¼ lyžice jedlej sódy
  • ¼ lyžice kypriaceho prášku
  • 200 g jemného trstinového cukru
  • kôra zo 4 citrónov
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 100 ml cmaru izbovej teploty
  • štipka soli
  • Na sirup:
  • 50 g krupicového cukru
  • šťava z 2 veľkých citrónov
     

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru, preosiateho
     

Múku preosejeme do misy s kypriacim práškom, jedlou sódou a štipkou soli. Vedľa si vyšľaháme do svetlej peny zmäknuté maslo s trstinovým cukrom, hneď pridáme čerstvo nastrúhanú kôru z starostlivo umytých citrónov (dávame pozor na bielu časť pod kôrou, je horká). Postupne po jednom vmiešame vajcia. Prilejeme cmar a citrónovú šťavu. Na záver prisypeme suché suroviny, ktoré sme si premiešali. Cesto vlejeme do vopred maslom vytretej a múkou vysypanej formy, ideálne s dnom vyloženým papierom na pečenie. Pečieme 40 až 45 minút vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180 ° C, dopečenie skontrolujeme pomocou špajdle, cesto sa na ňu nesmie lepiť. Vyberieme z rúry, necháme 10 minút vychladnúť, opatrne vyklopíme, otočíme dnom dole a necháme na mriežke podložené plechom. Na sirup si v malom kastróliku zmiešame cukor s citrónovou šťavou a na stredný výkon necháme cukor úplne rozpustiť. Ešte teplý chlebíček popicháme špajdľou a pomaly prelejeme citrónovým sirupom, necháme úplne vychladnúť. V miske zmiešame preosiaty práškový cukor s citrónovou šťavou, tú pridávame po troškách, aby nám poleva príliš netiekla, potom ňou prelejeme chlebíček a necháme aspoň 15 minút mierne stuhnúť.

 

Čokoládový

Bleskové múčniky (nielen) ku káve môžete pripraviť napríklad z cuketyNa cca 10 porcií:

  • 175 g zmäknutého masla + na vymazanie
  • 175 g jemného trstinového cukru
  • 3 vajcia veľkosti M
  • 140 g hladkej múky
  • 85 g mletých mandlí
  • ½ lyžice kypriaceho prášku
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 4 polievkové lyžice pravého holandského kakaa
  • štipka soli
  • 50 g čokolády 70% + 50 g na polevu
     

Zmäknuté maslo s trstinovým cukrom vyšľaháme do svetlej peny, vmiešame po jednom vajcia. Zvlášť si preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ, kakao a vsypeme k maslovej zmesi. Primiešame aj najemno mleté ​​mandle a prilejeme plnotučné mlieko. Čokoládu nasekáme nahrubo a vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do vopred maslom vytretej a múkou vysypanej formy, ideálne sa dňom vyloženým papierom na pečenie. Pečieme 40 až 45 minút vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 160 ° C, dopečenie skontrolujeme pomocou špajdle, cesto sa na ňu nesmie lepiť. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme. Medzitým si v nerezovej mise nad hrncom s vriacou vodou rozpustíme zvyšnú čokoládu. Vyklopíme a môžeme rozpustenou čokoládou polievať.
 

Banánový s pekanovými orechmi

02.pngNa cca 10 porcií:

  • 175 g zmäknutého masla + na vymazanie
  • 175 g trstinového jemného cukru
  • 3 vajcia veľkosti M
  • 140 g hladkej múky
  • 85 g mletých mandlí
  • ½ polievkovej lyžice kypriaceho prášku
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 2 malé prezreté banány
  • 50 g pekanových orechov
  • štipka soli
     

Na polevu:

  • 100 g cukru múčka
  • 85 g zmäknutého masla
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu


Zmäknuté maslo vyšľaháme s jemným trstinovým cukrom do nadýchané svetlej peny. Banány si trochu roztlačíme vidličkou a zašľaháme spolu s vajcami do misy. Zvlášť si preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom, štipkou soli a pridáme do cesta, zasypeme mletými mandľami a dolejeme mliekom. Vmiešame nahrubo nasekané pekanové orechy (pár si necháme vcelku na ozdobenie) a vlejeme do vopred maslom vytretej a múkou vysypanej formy, ideálne s dnom vyloženým papierom na pečenie. Pečieme 45 až 50 minút vo vopred vyhriatej teplovzdušnej rúre na 160 ° C, dopečenie skontrolujeme pomocou špajdle, cesto sa na ňu nesmie lepiť. Po vybratí necháme vychladnúť vo forme a vyklopíme. Na polevu vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, polejeme ňou chlebíček a posypeme pekanovými orechmi.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Cesto zvané “podvodník“ si zamilujete

Nepečené mňamky

Čítajte aj ďalšie zaujímavé články v sekcii Pečenie

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk


Foto: zhrat.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

Montážne výhody sudovej sauny


Ich konštrukcia je naozaj jednoduchá a vyžaduje si len základné technické znalosti.


 
1.jpg

Dizajnové hrnčeky na čaj a kávu vlastnými rukami


Biely porcelán je nuda, možno si povzdychnete pri pohľade na porcelánovú súpravu, ktorá vám zostala ukrytá v komore z predošlých čias. Nevyhadzujte ju. Vďaka jednoduchému farebnému postreku vytvoríte i z najobyčajnejšieho riadu dizajnové kúsky.


 
obr.jpg

Ako odvetrať kúpeľňu?


Odvetrávanie miestností, teda aj kúpeľní a WC, možno v zásade rozdeliť na prirodzené a nútené.


 
1.jpg

Zimovanie prenosných rastlín


Ako sa starať o teplomilné, stredozemné či subtropické rastliny od novembra do marca? Vytvorte im podmienky vhodné na ich odpočinok. My vám poradíme ako na to.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 19.10.2019

meniny má: Kristián

podrobný kalendár

28049353

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kristián | Sobota 19.10.2019 |
ÚvodÚvodná stránka