banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Brokolicou proti stresu

 

01.jpgNiekedy sa tvrdí, že naše babičky túto zeleninu ešte vôbec nepoznali, ale nie je to pravda.  Aj keď receptov na jej prípravu nie je veľa a nie sú ani príliš rozmanité, objavila sa už v starých „meštiackych“ kuchárskych knihách. Brokolica bola vyšľachtená na Apeninskom polostrove, chutila už obyvateľom antického Ríma a v tých dobách si niektorí lekári všimli jej blahodarného vplyvu na ľudské zdravie. Je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karotén. Z minerálov sú hojne zastúpené draslík, horčík a železo. A samozrejme vláknina. Nie je ani nutné dodávať, že príroda "namiešala" všetky tieto a mnoho ďalších látok, ktorých zloženie a mechanizmy účinkovanie zatiaľ ešte zďaleka nepoznáme, veľmi vyvážene.

Podľa výskumov lekárskych pracovísk sa zatiaľ najviac jej sila osvedčila v prevencii proti rakovine prostaty. Niekoľko štúdií potvrdilo, že u mužov, ktorí konzumovali pravidelne brokolicu, bolo riziko ochorenia nižšie v rádoch niekoľkých desiatok percent. Podobné výskumy potvrdili protirakovinové účinky aj u rakoviny pľúc (odporúča sa zvýšená konzumácia i bývalým fajčiarom), močových ciest a lymfatického tkaniva.
Vlastnosťami brokolice sa zaoberajú aj diabetológovia, ktorí si všimli jej schopnosti znižovať druhotné dopady cukrovky, najmä na obehový systém. Zdôrazňujú aj jej úlohu v prevencii cukrovky.

Ako veľký prínos musíme tiež spomenúť to, že jej pravidelná konzumácia účinkuje ako antistresový doping. A stres, ako je známe, je tiež spúšťačom mnohých chorôb.
Brokolica zlepšuje trávenie a povzbudzuje látkovú výmenu, pomáha pri regenerácii slizníc. Vysoký obsah draslíka pozitívne ovplyvňuje odvodňovanie organizmu a znižuje krvný tlak. Výskumy pripisujú brokolici schopnosť hubiť v tele niektoré škodlivé kmene baktérií a vyzdvihujú pomerne silné protisklerotické schopnosti. Najvyšší obsah účinných látok má temne zelená, prípadne ľahko fialkastá brokolica. Vyhnite sa nákupu povädnutých či dokonca nažltnutých alebo nahnednutých kúskov. Najšetrnejšia príprava brokolice je čo najkratšia, ideálne v pare (znehodnotí sa minimum cenných látok).

 

Najlepšie recepty

Chcete si pripraviť lahodné a zdravé jedlá z brokolice? Máme pre vás niekoľko tipov.

Najšetrnejšou úpravou je varenie v pare (potom čo ste brokolicu oprali a rozdelili na ružičky, silnejšie stopky je lepšie ešte predvariť v osolenej vode). Brokolicu možno upravovať rovnako ako karfiol. Komu vadí jej výrazná chuť, môže do vody pri varení pridať plátok chleba. Varené ružičky chutia výborne preliate maslom alebo rôznymi omáčkami (napríklad holandskou). Môžete ich tiež vyprážať, zapekať, dusiť, hlúb a menšie lístky využite do polievok.
 

02.jpgBrokolicová frittata

Na prípravu brokolicového slaného koláča vás stačí brokolica, syr, cibuľa a vajcia. Potrebujeme: 500g čerstvej brokolice, 8 vajec,  150g strúhaného eidamu, 2 mladé cibuľky, ¼ šálky mlieka, 2 ČL lyžičky horčice, mleté čierne korenie, soľ.

Postup: Brokolicu rozobranú na ružičky obvaríme v malom množstve osolenej vody takmer do polomäkka a necháme vychladnúť. Vyšľaháme vajcia s mliekom, soľou, horčicou a korením. Zmiešame s brokolicou, so syrom a s posekanou cibuľkou. Vylejeme do naolejovanej nádoby a asi 10 minút zapečieme. Prikryté potom necháme dôjsť ešte 5 – 10 minút.


Brokolica s mandľami

Budeme potrebovať: 800 g brokolice, soľ, muškátový oriešok, omáčku z masla, múky, vody a smotany, 50 g mandlí.

Brokolicu uvaríme v osolenej vode. Medzitým pripravíme svetlú hustú smotanovú omáčku a okoreníme muškátom. Odkvapkanú brokolicu prelejeme hustou omáčkou, posypeme posekanými mandľami a podávame so zemiakmi.


Brokolicová bábovka

Budeme potrebovať: 500 g brokolice, 200 g šunky, 100 g tvrdého syra, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 150 ml mlieka, 250 ml polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 5 strúčikov cesnaku

Brokolicu rozoberieme na ružičky, v osolenej vode alebo v pare chvíľu povaríme do zmäknutia (cca 5 minút). Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Šunku nakrájame na drobné kocky, syr nahrubo nastrúhame. Brokolicu pokrájame na drobno a zmiešame s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Zalejeme mliekom, vmiešame šunku, syr, soľ, korenie a roztlačený cesnak. Celé vajcia vyšľaháme do hustej peny a vmiešame k ostatnému. Hmotu nalejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Upečieme doružova (190 ° C, 60 minút).


Brokolica po taliansky

Budeme potrebovať: brokolicu, paradajky, olivový olej, cesnak, soľ, lyžicu červeného vínneho octu, pálivú papriku

Brokolicu rozdelíme na ružičky, stonky olúpeme a nakrájame šikmo na plátky. Podusíme ich na mierne rozpálenom oleji, potom pridáme nasekaný cesnak a ružičky brokolice. Osolíme a pod pokrievkou dusíme až je brokolica mäkká, ale zostane chrumkavá. Vyberieme ju dierovanou lyžicou na misu a necháme na teplom mieste. Tekutinu v hrnci varom redukujeme, pridáme ocot, nakrájané paradajky a papriku. Osolíme a odkryté varíme až sa omáčka odparí, prelejeme ňou brokolicu a ihneď podávame.


Brokolicová polievka so slaninou

Budeme potrebovať: 250 g brokolice, 120 g slaniny, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 kocku mäsového bujónu, lyžicu hladkej múky, korenie, 2 rožky, 80 g tvrdého syra, olej

Umytú a očistenú brokolicu nakrájame na ružičky a stonky na malé kocky. Slaninu nakrájame na malé kocky, opražíme, potom pridáme trochu oleja, nakrájanú cibuľu, hladkú múku a opražíme. Potom zalejeme vodou, premiešame a privedieme k varu. Pridáme brokolicu, pretlačený cesnak, bujón, okoreníme a varíme asi 5 minút (občas premiešame, aby sa múka neprichytila na dno hrnca). Rožky nakrájame na kolieska a opražíme na troške oleja. Pri podávaní posypeme teplú polievku syrom.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Chren - pestovanie a liečivé účinky

Špargľa - kráľovná jari

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk


Foto: foodnetvork.ca
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.JPG

Psychosomatické zóny a ich vplyv na nás


Máte v niektorých miestnostiach pocit strachu či tiesne?


 
04.JPG

Skvelý nápad na rýchle rozmnoženie jahôd


Nezriedka si pri ochutnávaní čerstvých jahôd na tržnici či u známych povieme, že by nebolo od veci dopestovať si presne takéto isté doma. Verte tomu, že sa to dá aj bez materskej rastliny. Ako? Ukážeme vám!


 
obr.JPG

Smrdí vám práčka, umývačka?


Zbavte sa mastnoty, vodného kameňa aj zápachu, prečítajte si týchto 5 rád!


 
obr.jpg

Liečivé schopnosti mačiek


Mnohí ich považujú za tvrdohlavé stvorenia, ktoré majú radi svojich pánov len v súvislosti s jedlom. Skúsení ľudia však vedia, že napriek svojskej povahe disponujú mačky liečiteľskými schopnosťami. A my sme sa im pozreli "na zúbky".


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 24.8.2019

meniny má: Bartolomej

podrobný kalendár

27463488

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bartolomej | Sobota 24.8.2019 |
ÚvodÚvodná stránka