Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Bryndza

 

Hovorí sa jej aj slovenské biele zlato... Prečo? Pretože podľa odborníkov na výživu je to skutočne bomba pre zdravie. Nachádzajú sa v nej totiž probiotiká, dokáže znížiť cholesterol, tuky v krvi, zápaly a dokonca vraj znižuje aj krvný tlak. Je to teda unikátny produkt prírody, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka.

Celé to však má jeden zádrhel. Tieto fenomenálne účinky má totiž len bryndza vyrobená zo surového, teda nepasterizovaného mlieka. Pasterizáciou ovčieho mlieka sa totiž probiotické a liečivé účinky bryndze takmer celkom znehodnotia.

Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko kravské. V 100 g ovčieho mlieka sa ho nachádza až 200-245 mg vápnika, v 100 g bryndze okolo 650 mg.

Bryndza

Okrem vzácnych probiotík sa v bryndzi nachádzajú užitočné bielkoviny, minerály, vitamíny radu B a kyselina linolová.
Bryndzu dobre znášajú aj ľudia alergickí na laktózu, jej mliečna bielkovina je omnoho ľahšie stráviteľná, ako mliečna.
Bryndza v tele podporuje samočistiaci proces a dokonca má aj antisklerotické účinky.

Podľa technológie spracovania teda rozoznávame bryndzu tradičnú – vyrobenú zo surového, nepasterizovaného mlieka, ktorá prospieva zdravej výžive a mala by sa stať elixírom dlhovekosti Slovákov. Ďalším druhom je bryndza pasterizovaná, vyrobená z prevareného ovčieho mlieka, obsahujúca len niekoľko druhov mliečnych baktérií. Najchudobnejším produktom je napokon bryndza termizovaná, ktorá neobsahuje žiadne mliečne baktérie, pretože boli zničené vysokými teplotami použitými pri jej spracovaní.

Podľa toho v ktorom ročnom období sa bryndza vyrába, sa ďalej delí na zimnú a letnú. Do zimnej bryndze sa pridáva v určitom pomere aj kravský syr, pretože sa ovčí syr čerpá zo zásob uskladnených v dubových sudoch. Letná bryndza sa vyrába v období, kedy sa ovce voľne pasú na lúkach a sú čerstvo dojené. Takáto bryndza sa teda začína vyrábať obyčajne v máji, podľa čoho získala aj svoj prívlastok „májová“.

 

Niekoľko receptov z bryndze:


Tradičná bryndzová nátierka - šmirkas

Zmiešame: 250 g bryndze, 50 g masla, mladú cibuľku a všetko posypeme červenou paprikou a štipkou drvenej rasce.

 

Bryndzová nátierka s vajcom

Potrebujeme: 80 g masla, 2 vajcia, 80 g cibule, mletú rascu, 200 g bryndze, pažítku, soľ

Do masla pridáme natvrdo uvarené vajcia a spolu dobre vymiešame. Pridáme postrúhanú alebo najemno nakrájanú cibuľu, bryndzu, nadrobno posekanú pažítku a podľa potreby dosolíme.

 

Tradičný demikát

Potrebujeme:
- 2 cibule
- soľ
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pol lyžičky potlčenej rasce
- 150 g bryndze
- 1 dl smotany

Do 1, 5 l vody dáme uvariť očistenú cibuľu pokrájanú na kolieska. Vodu osolíme, pridáme do nej mletú červenú papriku, drvenú rascu a vodu varíme až do zmäknutia cibule. V inej miske rozmiešame bryndzu so smotanou a zalejeme ju scedeným cibuľovým vývarom. Podľa chute sa do polievky môže pridať nasekaná pažítka alebo kôpor.
Demikát sa môže podávať aj s čiernym chlebom nasekaným na malé kocky a opraženým do zlatista na bravčovej masti.

 

Bryndzové pirohy

BryndzaNa cesto potrebujeme:

- 350 g polohrubej múky
- 150 ml teplej vody
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 vajíčko
- soľ

Na plnku potrebujeme:

- 3 väčšie uvarené zemiaky
- 150 g bryndze
- 20 g masla
- pažítka

Na omáčku potrebujeme:

- 200 ml kyslej smotany
- 1 tavený syr v črievku
- 100 g bryndze
- pažítka
- 60 g slaninky

Do misy dáme preosiatu polohrubú múku, pridáme vajíčko, vodu, masť a soľ a vypracujeme z ingrediencií cesto, ktoré necháme niekoľko minút postáť.
Uvarené zemiaky postrúhame alebo pretlačíme cez lis na zemiaky a pridáme k nim bryndzu, a maslo. Ďalej pridáme nadrobno nasekanú pažítku a dosolíme podľa chuti. Vzniknutú plnku dohladka vymiešame.

Z cesta potom vyvaľkáme tenký plát a povykrajujeme do neho kolieska, ideálne s priemerom 6-7 centimetrov. Na kolieska poukladáme pripravenú plnku a vytvarujeme z nich pirohy.
Pirohy potom dáme variť do osolenej vody a varíme tak dlho, kým nevyplávajú na povrch.
Omáčku pripravíme tak, že do malého hrnčeka dáme ohriať kyslú smotanu, pridáme do nej syr a bryndzu a za stáleho miešania ohrievame. Keď vznikne omáčka, nalejeme ju na pirohy. Všetko ešte posypeme opraženou slaninkou.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Domáca kyslá kapusta v pohári (recept)

10 zdravých potravín u vás doma

Ďalšie zaujímavé články, rady a recepty na tému Ovocie, zelenina

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Autor: redakcia


 
spolocna-1.jpg

Voľné miesto marketingový manažér

Do nášho tímu vo Zvolene hľadáme tvorivého človeka so vzťahom k internetovým technológiám.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
001.jpg

Pestovanie paradajok v zavlažovacích hniezdach


Pestovanie paradajok podomácky je v dnešnej dobe in. Niežeby ich nebol na trhu dostatok, ale „hypermarketové“ akosi prestali chutiť. Tá pravá paradajková chuť sa z nich takto vytráca a čo je horšie, rovnako v nich absentujú aj vitamíny. Preto sa dnes


 
obr.jpg

Akumulácia a tepelná kapacita stavby

Schopnosť stavebnej konštrukcie akumulovať teplo závisí od jej celkovej tepelnej kapacity. Akumulačná schopnosť rastie úmerne so špecifickou hmotnosťou materiálu, čiže teplo lepšie akumulujú stavby s ťažšou (masívnejšou) nosnou a strešnou konštrukciou.


 
variant1b.JPG

Africká záhrada – ako ju vytvoriť vlastnými rukami


Africká záhrada sa často spomína v súvislosti s takzvanými vysokými záhonmi . Aj to je dôvod, prečo je tak populárna. K vysokému záhonu sa nemusíte ohýbať. Vďaka vrstve organického materiálu vytvára teplo a rastlinám sa na ňom mimoriadne darí.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
FiiFree.jpg

Unikátna aplikácia na sledovanie spotreby energií

Po takmer dvoch rokoch intenzívneho vývoja a testovania sa spúšťa unikátna webová aplikácia na sledovanie výdavkov na energie. Vymyslela ju skupina nadšencov z Popradu, ktorá sa venuje problematike šetrenia energií už dlhé roky.


 

dnes je: 29.5.2017

meniny má: Vilma

podrobný kalendár

21057374

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vilma | Pondelok 29.5.2017 |
ÚvodÚvodná stránka