Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Bryndza

 

Hovorí sa jej aj slovenské biele zlato... Prečo? Pretože podľa odborníkov na výživu je to skutočne bomba pre zdravie. Nachádzajú sa v nej totiž probiotiká, dokáže znížiť cholesterol, tuky v krvi, zápaly a dokonca vraj znižuje aj krvný tlak. Je to teda unikátny produkt prírody, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka.

Celé to však má jeden zádrhel. Tieto fenomenálne účinky má totiž len bryndza vyrobená zo surového, teda nepasterizovaného mlieka. Pasterizáciou ovčieho mlieka sa totiž probiotické a liečivé účinky bryndze takmer celkom znehodnotia.

Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko kravské. V 100 g ovčieho mlieka sa ho nachádza až 200-245 mg vápnika, v 100 g bryndze okolo 650 mg.

Bryndza

Okrem vzácnych probiotík sa v bryndzi nachádzajú užitočné bielkoviny, minerály, vitamíny radu B a kyselina linolová.
Bryndzu dobre znášajú aj ľudia alergickí na laktózu, jej mliečna bielkovina je omnoho ľahšie stráviteľná, ako mliečna.
Bryndza v tele podporuje samočistiaci proces a dokonca má aj antisklerotické účinky.

Podľa technológie spracovania teda rozoznávame bryndzu tradičnú – vyrobenú zo surového, nepasterizovaného mlieka, ktorá prospieva zdravej výžive a mala by sa stať elixírom dlhovekosti Slovákov. Ďalším druhom je bryndza pasterizovaná, vyrobená z prevareného ovčieho mlieka, obsahujúca len niekoľko druhov mliečnych baktérií. Najchudobnejším produktom je napokon bryndza termizovaná, ktorá neobsahuje žiadne mliečne baktérie, pretože boli zničené vysokými teplotami použitými pri jej spracovaní.

Podľa toho v ktorom ročnom období sa bryndza vyrába, sa ďalej delí na zimnú a letnú. Do zimnej bryndze sa pridáva v určitom pomere aj kravský syr, pretože sa ovčí syr čerpá zo zásob uskladnených v dubových sudoch. Letná bryndza sa vyrába v období, kedy sa ovce voľne pasú na lúkach a sú čerstvo dojené. Takáto bryndza sa teda začína vyrábať obyčajne v máji, podľa čoho získala aj svoj prívlastok „májová“.

 

Niekoľko receptov z bryndze:


Tradičná bryndzová nátierka - šmirkas

Zmiešame: 250 g bryndze, 50 g masla, mladú cibuľku a všetko posypeme červenou paprikou a štipkou drvenej rasce.

 

Bryndzová nátierka s vajcom

Potrebujeme: 80 g masla, 2 vajcia, 80 g cibule, mletú rascu, 200 g bryndze, pažítku, soľ

Do masla pridáme natvrdo uvarené vajcia a spolu dobre vymiešame. Pridáme postrúhanú alebo najemno nakrájanú cibuľu, bryndzu, nadrobno posekanú pažítku a podľa potreby dosolíme.

 

Tradičný demikát

Potrebujeme:
- 2 cibule
- soľ
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pol lyžičky potlčenej rasce
- 150 g bryndze
- 1 dl smotany

Do 1, 5 l vody dáme uvariť očistenú cibuľu pokrájanú na kolieska. Vodu osolíme, pridáme do nej mletú červenú papriku, drvenú rascu a vodu varíme až do zmäknutia cibule. V inej miske rozmiešame bryndzu so smotanou a zalejeme ju scedeným cibuľovým vývarom. Podľa chute sa do polievky môže pridať nasekaná pažítka alebo kôpor.
Demikát sa môže podávať aj s čiernym chlebom nasekaným na malé kocky a opraženým do zlatista na bravčovej masti.

 

Bryndzové pirohy

BryndzaNa cesto potrebujeme:

- 350 g polohrubej múky
- 150 ml teplej vody
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 vajíčko
- soľ

Na plnku potrebujeme:

- 3 väčšie uvarené zemiaky
- 150 g bryndze
- 20 g masla
- pažítka

Na omáčku potrebujeme:

- 200 ml kyslej smotany
- 1 tavený syr v črievku
- 100 g bryndze
- pažítka
- 60 g slaninky

Do misy dáme preosiatu polohrubú múku, pridáme vajíčko, vodu, masť a soľ a vypracujeme z ingrediencií cesto, ktoré necháme niekoľko minút postáť.
Uvarené zemiaky postrúhame alebo pretlačíme cez lis na zemiaky a pridáme k nim bryndzu, a maslo. Ďalej pridáme nadrobno nasekanú pažítku a dosolíme podľa chuti. Vzniknutú plnku dohladka vymiešame.

Z cesta potom vyvaľkáme tenký plát a povykrajujeme do neho kolieska, ideálne s priemerom 6-7 centimetrov. Na kolieska poukladáme pripravenú plnku a vytvarujeme z nich pirohy.
Pirohy potom dáme variť do osolenej vody a varíme tak dlho, kým nevyplávajú na povrch.
Omáčku pripravíme tak, že do malého hrnčeka dáme ohriať kyslú smotanu, pridáme do nej syr a bryndzu a za stáleho miešania ohrievame. Keď vznikne omáčka, nalejeme ju na pirohy. Všetko ešte posypeme opraženou slaninkou.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Domáca kyslá kapusta v pohári (recept)

10 zdravých potravín u vás doma

Ďalšie zaujímavé články, rady a recepty na tému Ovocie, zelenina

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Autor: redakcia


 
obr.jpg

Kurz spracovania vlny

3-dňový kurz spracovania vlny. Naučíte sa v ňom spriadať na kolovrátku, plstiť a zhotoviť ručné výrobky z vlny pre Plstenie vlnykrásu, radosť aj úžitok.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
rovina.jpg

Netušené možnosti využitia pracovných nástrojov


Zruční domáci kutilovia vedia, ako si pomôcť bežným pracovným náradím pri činnosti, ktorá je často krát na míle vzdialená účelu týchto nástrojov. Pre vás ostatných máme niekoľko zaujímavých tipov.


 
obr.jpg

Prečo práve kontajnerové domy?

Stále populárnejším konštrukčným prvkom sa v celosvetovom meradle stávajú prepravné kontajnery. Kovové boxy, ktorých pôvodná funkciou bola ochrana a poskytnutie úložného priestoru pre rozličné materiály a suroviny, sú v stále hojnejšom počte...


 
b.jpg

Pevné kotvenie plota pomocou zemných skrutiek


Predpokladom spoľahlivého oplotenia sú dobre ukotvené stĺpiky, ktoré sa používajú v rôznych typoch v závislosti od druhu plota. Výhodné riešenie je kotvenie záhradných stavieb (vrátane plotových stĺpikov) v zemných skrutkách.


 
01.jpg

Liečivé účinky droždia

Droždie v podstate nie je nič iné, ako zlisované pivné kvasinky s prímesou múky, nemá príliš obľúbenú chuť a používame ho na to, aby nám krásne vykyslo cesto. Droždie však oddávna patrilo k liečiteľskej výbave obyčajných ľudí, ...


 

Placky z chleba

Do mlieka namočte chlieb, po určitej dobe rukou rozmrvte, aby ste dosi ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.2.2018

meniny má: Etela

podrobný kalendár

23098177

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Etela | Štvrtok 22.2.2018 |
ÚvodÚvodná stránka