banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Bylinky pre chuť a zdravie


bylinkyUž tisíce rokov sú bylinky využívané nielen ako výborné liečebné prostriedky, ale aj k dochucovaniu jedál. Väčšina z nich k nám prišla z Orientu a prispôsobila sa chladnejším klimatickým podmienkam.

Bylinky, ktoré sa používame v kuchyni majú tiež liečivé účinky, ale v dávkach, v ktorých ich používame k ochucovaniu jedál, sú veľmi slabé.

Naviac bylinky obsahujú vitamíny a minerálne látky, stopové prvky a éterické oleje. Povzbudzujú trávenie, podľa konkrétneho druhu povzbudzujú alebo ukľudňujú.
Niektoré z nich okrem toho obsahujú aj dezinfekčné a protizápalové zložky alebo zložky povzbudzujúce krvný obeh.
Čerstvé bylinky môžeme kúpiť na trhoch, predávajú sa vo zväzkoch, alebo v črepníkoch. Pokiaľ ich zo zväzkov nepoužijeme hneď dáme ich holé stonky do studenej vody. Ak ich potrebujem skladovať dlhšie, uložíme ich v miktroténovom sáčku do chladničky, alebo ich dáme zamraziť.

Bylinky v črepníkoch udržujeme vlhké a môžeme ich raz za 14 dní pohnojiť. Poprípade, ak ich pestujeme dlhší čas, presadíme ich do väčšej nádoby.

Sušené bylinky najlepšie vydržia v dobre uzavretých dózach z plastu alebo tmavého skla.

MedovkaMedovka - má sviežu citrónovú vôňu, môže sa využiť všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra (nápoje, krémy, šaláty..) Ukľudňuje, zlepšuje trávenie, znižuje krvný tlak a dokáže utíšiť migrénu.





 

 


TymiánTymián - chutí nahorkle a trošku štipľavo. Používa sa do mletého mäsa, k syrovým jedlám, do omáčok a k zelenine. Zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde, má dezinfekčné účinky.

 



 



ŠalviaŠalvia - má korenistú trošku nahorklú chuť. Využitie v kuchyni nájde pri jedlách z rýb, v omáčkach a pomazánkach. Dokáže zmierňovať potenie, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, napomáha žlčníku a pečeni.




 

 


pažítkaPažítka - chuť ostrejšia, podobná cibuli. Využíva sa v polievkach, pomazánkach, omáčkach. Požíva sa čerstvá, lebo varením stráca chuť a vitamíny. Výborne sa hodí k hríbom.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a karoténu. Podporuje chuť do jedla a trávenie. Znižuje krvný tlak.

 

 

 

 

 

 

 



rozmarinRozmarín - vôňou pripomína kadidlo, chuť má mierne živicovú. Hodí sa do polievok, šalátov, k zelenine, rybám a jahňacine. Varí sa spolu s jedlom a dávkuje sa kvôli svojej prenikavej aróme veľmi úsporne.
Povzbudzuje krvný obeh, činnosť pečene, má antibakteriálne vlastnosti.

 

 



MajoránkaMajoránka - mierne nahorklá chuť. Využitie nájde v paštétach, pri zabíjačkách, v jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Varíme ju priamo s jedlom.
Podporuje trávenie, vhodne pôsobí proti neurózam a nadúvaniu.

 


 


Petržlenová vňaťPetržlenová vňať - chuť a vôňa korenistá. Môže byť pridávaná takmer do všetkých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Používame ju čerstvú i sušenú. Dá sa o nej povedať, že je zásobárňou vitamínov a minerálov. Pomáha pri problémoch s močovými kameňmi a menštruáciou, zvyšuje činnosť ľadvín.

 





MätaMäta - príchuť a vôňa mentolu. Pridáva sa čerstvá i sušená k mäsu, rybám, do omáčok a pri pečení do krémov. Využitie nájde aj pri mixovaných nápojoch.
Ovplyvňuje vylučovanie žlče, pôsobí proti žalúdočným neurózam a ovplyvňuje nadúvanie.




 

 

 



Estragón Estragón - mierne korenistá, natrpklá chuť. Prísada vinných a bylinkových octov, hodí sa do omáčok, majonéz a plniek k mäsu. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a je močopudný.


 





žeruchaŽerucha - štipľavá chuť, pripomínajúca chreň. Vynikajúce na chlieb s maslom, do pomazánok, zemiakového šalátu, využitie nájde aj pri príprave mäsa na ražni. Používať by sa mala surová.
Pomáha proti únave, znižuje horúčku a povzbudzuje látkovú výmenu.

 

 

 

 



KôporKôpor - veľmi osobitá a výrazná chuť aj vôňa. Využíva do šalátov, polievok, pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny, je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a smotanovým omáčkam. Podporuje chuť do jedla a má ukľudňujúce účinky.



 

 

 


BazalkaBazalka - výrazne pripomína klinčeky. Používame ju k príprave jedál z rýb a hydiny, k mäkkým syrom, hubám a cestovinám. Pridáva sa len do hotových pokrmov. Prečisťuje organizmus, stimuluje odbúravanie tukov a ukľudňuje.

 

 

 

 



TrebuľkaTrebuľka - sladko korenistá chuť a vôňa. Použitie nájde všade tam, kde petržlenová vňať. Zjemňuje bylinkové polievky, je chutný v dusenej zelenine. Pridávame ho do jedál z vajec, hydiny a teľacieho mäsa. Pridáva sa do hotových jedál alebo tesne pred ich dovarením.

 


 


TIPY:
Bylinky pred zmrazením umyjeme a usušíme papierovou servítkou. Potom vložíme do mikroténového sáčku, alebo nasekáme a po dávkach zmrazíme v nádobke na výrobu kociek ľadu.

Bylinky najrýchlejšie usušíme v mikrovlnke alebo sušičke. Lístky otrháme a v tenkej vrstve položíme na čistý papier. Sušíme pri najvyššom stupni asi minútu. Potom lístky obrátime a sušíme ešte asi jeden a pol minúty.
Ideálne pre pestovanie byliniek v kvetináči je slnečné miesto- pažítka, žerucha a mäta znesú aj polotieň.

Semená podľa druhu vysievame na jar alebo v jeseni do hĺbky max. 3 cm. Zemina nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá (suchú zeminu dobre znáša iba medovka, tymián a rozmarín).

A predstavte si ako by ich pestovanie oživilo interiér vášho bytu a celý ho dokonale prevoňalo...

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Medvedí cesnak

Horčicové semienka

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: eda.rueda.ru, likar.info, ogorodsadovod.com, fourhourbodygirl.com, spiceboxx.de,


 
1.jpg

5 tipov ako vytvoriť útulný a zdravý domov


Čo robí náš domov útulným? Nie sú to len dekorácie a teplo sálajúce z domáceho krbu. Príjemne sa cítime tam, kde je poriadok, zdravý a čistý vzduch, ale aj ticho, či optimálna teplota.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Prijímacie skúšky do súkromnej ZUŠ v Petržalke


V piatok 7. júna a vo štvrtok 20. júna v čase od 14.30 do 17.30 hod.


 
obr.jpg

Imitácia textúry dreva na fasáde pomocou špeciálneho valčeka


Textúra dreva sa dá na fasádnej omietke docieliť aj iným spôsobom, ako pomocou silikónovej matrice a to použitím fládrovacieho valčeka. Postup prác je takmer zhodný s prácami s matricou.


 
1.jpg

Bylinkové sirupy, ktoré rozjasnia váš deň


Sú chutné, zdravé a navyše ich príprava je veľmi jednoduchá. A ak máte na svojej záhrade aspoň jednu z týchto rastlín, môžete si pripraviť medicínu, ktorú poznali už naše babičky.


 
obr.jpg

Odolnosť originálnych zemných skrutiek


Odolnosť originálnych zemných skrutiek je testovaná na zaťaženie zhora i z boku, takže máte vopred garantované, koľko záťaže spôsobené vlastnou stavbou vrut unesie aj koľko bočného zaťaženia (predovšetkým vetra) vydrží.


 
1.jpg

Ako si zhotoviť obraz z lisovaných kvetín


Milou spomienkou na leto sa môžu stať obrazy z lisovaných kvetov. Krása kvetov zostane po vylisovaní zachovaná v takmer pôvodnej podobe. Kombinovať môžeme kvety, listy aj trávy a vytvárať z nich nevšedné aranžmány.


 

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 16.6.2019

meniny má: Blanka, Bianka

podrobný kalendár

26766413

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Blanka, Bianka | Nedeľa 16.6.2019 |
ÚvodÚvodná stránka