Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Čakanka: nečakane liečivá "burina"

 

Cichorium intybus - Čakanka obyčajná je vytrvalá bylina až 1 m vysoká, ktorá v prvom roku vyháňa ružicu listov, stonka vyrastá zvyčajne až v roku druhom. Stonka je rozvetvená, poprehýbaná, pomerne slabá, ale tuhá, prízemné listy krátke, horné stonkové podlhovasto kopijovité, slabo zubaté. Kvety majú asi 3 až 4 cm v priemere, sú modré, zriedkavo ružové alebo biele. Kvitne od júla do októbra. Nájdeme ju pozdĺž ciest, polí, obľubuje tiež čistiny, suchšie lúky, medze, priekopy, pusté miesta.

 

Čakanka: nečakane liečivá burina

 

Čakanka nie je len obyčajným modrým kvietkom rastúcim popri cestách. Je to liečivá bylinka plná vitamínov, betakaroténu, luteínu a minerálnych látok.

Čakanka obyčajná v liečiteľstve

Zbiera sa koreň, niekedy aj vňať alebo list (oboje najlepšie pred rozkvetom) alebo kvet, ten je najlepší hneď v rozkvete. Koreň sa zbiera na jeseň (september až november) alebo na jar, po zbere a po umytí sa rozreže na asi 15 cm dlhé kúsky - tie sa  sušia v tieni alebo pri umelom sušení pri teplote max. 50°C. Koreň je dlhý až 30 cm a v priemere máva okolo 15 mm. Kvet sa zbiera najlepšie za slnečného počasia v popoludňajších hodinách.

Obsahuje glykosidickú horčinu intybin (reguluje činnosť tráviacej sústavy a ovplyvňuje činnosť pečene, pankreasu a krvnej sústavy), ďalej inulín (15 až 20%, podľa niektorých zdrojov aj 40%), silicu, cholín, triesloviny, manit, arginín, sliz, terpénové horčiny a väčšie množstvo minerálnych látok.

Droga povzbudzuje chuť do jedla, pôsobí mierne laxatívne, močopudne a žlčopudne, má vplyv na látkovú výmenu, užíva sa pri žlčových kameňoch, zápaloch močových ciest, pri obličkových kameňoch, pri nechutenstve a zápche. Ďalej lieči zápaly zažívacieho ústrojenstva, zlepšuje činnosť srdca, priaznivo pôsobí na funkciu pečene a žlčníka. Zvonku možno aplikovať pri niektorých kožných chorobách (vyrážky, vredy, uhry), očných zápaloch (užíva sa výhradne kvet) alebo na zapálené či opuchnuté kĺby. Možno ju použiť pri liečbe pečeňových chorôb (žltačka) aj v liečbe chorôb sleziny. Obvykle sa užíva nálev jednej čajovej lyžičky na 200 ml, a to 2 - 3 x denne. Droga sa tiež často mieša s harmančekom. Čerstvá šťava z koreňa vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje rast vlasov.

Recepty

Čakanka sa v kuchyni využíva na viaceré recepty, napríklad to môže byť ako zapekaná čakanka alebo ako doplnok s cesnakom. Hoci je horká, dá sa v kuchyni pripraviť do jedla tak, aby jej chuť zapadla, takže nemusí ísť o samostatné jedlo. Upražené korene čakanky sa dajú použiť nielen v káve, ale napríklad spolu s feniklom je možné spraviť aj zaujímavú omáčku k jedlám. Známy je aj čakankový čaj, ktorý sa môže podávať či už priamo teplý, alebo aj chladný. V zime sa hodí čakanka zas do šalátov.

Na internete nájdete množstvo zaujímavých receptov na prípravu čakanky. My sme pre vás pripravili recept na odvar z čakanky:

Potrebujete: 1 kávovú lyžičku koreňa čakanky, 2,5 deci vody, malý hrniec, 1 ČL medu alebo citrón

Koreň s vodou vložte do hrnca a priveďte na 90 stupňov teploty. Nesmie sa variť. Túto zmes prihrievajte pri 90 stupňov 5 – 7 minút. Potom čaj odstavte a nechajte ho zakrytý lúhovať približne 10 – 15 minút. Čaj sceďte a do vlažného môžete pridať med alebo citrón. Tento čaj podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pôsobí močopudne, podporuje funkciu pečene, obličiek a čistí aj močové cesty. Tento čaj pite teplý 2 krát za deň.

 

Čakanka: nečakane liečivá burina

 

Pestované čakanky

Zber divorastúcej čakanky by bol časovo náročný, keďže sa využíva nielen vo farmaceutickom priemysle, ale tiež v potravinárstve. Preto je čakanka pestovaná "na farmách" v dvoch odrodách.

Listová čakanka

Listová čakanka pochádza zo Stredomoria alebo z Egypta a poznali ju už ľudia v dobe Antiky a už vtedy ju konzumovali ako šalátovú zeleninu s liečivými účinkami. Dodnes je v niektorých oblastiach Európy (Španielsko, Francúzsko, Taliansko) pripravovaný z jej listov sirup, veľmi chutné sú vraj aj mladé listové výhonky uvarené v slanej vode a potreté maslom. Niekedy koncom 18. storočia alebo začiatkom storočia 19. záhradník v bruselskej botanickej záhrade nechal prezimovať korene listovej čakanky pod vrstvou zeme. Keď zem rozhrnul, zistil, že čakanka vytvorila tzv. puky, čo sú zhluky k sebe pevne pritisnutých listov bez zeleného farbiva. Dnes sú čakankové puky často pestované ako jemná, zimné, lahôdková zelenina najmä v západnej Európe. Pripravujú sa ako sladkokyslé šaláty, šaláty so smotanou alebo jogurtom, dusené na masle alebo zarábané na smotane. Práve v zimných mesiacoch sú zdrojom nielen vitamínu C, ale aj karoténu či glykozidu intybinu.

 

Čakanka: nečakane liečivá burina

 

Koreňová čakanka

Z koreňovej čakanky, resp. z jej sušených koreňov, sa pripravuje už od 17. storočia náhrada kávy, tzv. cigória (podľa latinského názvu čakanky). Pražením koreňov prítomný inulín a ďalšie cukry karamelizujú, čím vzniká tmavohnedé sfarbenie cigórie, horčiny sa čiastočne rozkladajú, pri procese sa uvoľňujú aromatické látky. Význam čakanky značne vzrástol v čase napoleonských vojen, kedy bol obmedzený dovoz kávy do Európy.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Poznáme bylinu šťastia. Chcete vyskúšať jej účinky?

10 rastlín, ktoré môžete pestovať po celý rok v obyčajnej vode

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: fitohome.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Uvarte si žihľavové pivo. Je to jednoduchšie, ako si myslíte


Aj keď je ideálny čas na varenie tohto piva na jar, kedy sa zbierajú mladé výhonky žihľavy, možno ho pripravovať až do jesene. Základom však bude, že sa zbierajú len vrchné časti rastliny, ktoré nie sú staré.


 
obr.jpg

Páči sa vám kamenný krb?


Ak vám vo vašom dome chýba pekný krb a váš zrak sa stále častejšie rozhliada po peknom prírodnom kameni, prezradíme vám, aké výhody a nevýhody vykurovanie kamenným krbom má.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
obr.jpg

Účinné prírodné lieky na bolesti žalúdka, gastritídu a pálenie záhy


Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život. Našťastie veľmi dobre dodnes fungujú rady našich babičiek. Vyskúšajte


 

Výborná nátierka

Maslo vymiešajte s horčicou, pridajte soľ a korenie, salámu, cibuľku a ...

dnes je: 18.7.2018

meniny má: Kamila

podrobný kalendár

24295488

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kamila | Streda 18.7.2018 |
ÚvodÚvodná stránka