Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Chren - pestovanie a liečivé účinky

 

Chren - pestovanie a liečivé účinkyChren sedliacky (latinsky armoracia rusticana, Cochlearia armoracia) kedysi naši predkovia bežne pestovali spolu s repou vo svojich záhradách. Bol neoddeliteľnou súčasťou  domácej stravy a jednou z mála možností, ako vyrobiť pikantné pokrmy, pretože pálivé papričky a horčica boli skôr výsadou ďalekých teplých krajov alebo honosných tabúľ  bohatých mocipánov. Paradoxne tí by zasa nezobrali do úst burinu poddaných (alias chren) aj navzdory tomu, že v taliansku, španielsku a francúzsku už v tých dobách nechýbal ani na kráľovských stoloch. Naši predkovia chren konzumovali hojne a spočiatku si určite neuvedomovali jeho blahodarné účinky na organizmus. Postupom času však prišli na to, že v záhradách vlastne pestujú liek.

Liečivé účinky chrenu

Obsahuje vitamín C, ktorý si uchová aj po dlhšom skladovaní v pivnici, ďalej vitamíny B 1, B 2, B 3, E, provitamín A a takmer neuveriteľné množstvo minerálnych látok, predovšetkým horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, síru, meď, zinok, chróm. Pre svoje antivírusové a antibakteriálne účinky sa využíva pri chrípke, prechladnutí, angíne a zápale mandlí. Veľmi účinne odhlieňuje priedušky, lieči chrapot a mierni kašeľ, povzbudzuje k činnosti žľazy s vnútornou sekréciou a upravuje hormonálny systém, detoxikuje pečeň  a rozpúšťa žlčové kamienky. Povzbudzuje trávenie, čistí črevá  a pomáha obnovovať črevnú mikroflóru. Preventívne chráni pred rakovinou tráviaceho ústrojenstva. Je veľmi vhodný v rekonvalescencii po dlhých chorobách , pri sedavom spôsobe života, v geriatrii  (u seniorov) a používa sa aj k harmonizácii črevného traktu po antibiotikách, kedy dokáže doslova naštartovať správne trávenie a upraviť črevnú mikroflóru , čo prispieva k zlepšeniu vstrebávania živín  a celkovej tonizácii celého tela. Zvonku sa používajú "chrenové placky" na reumatické a neuralgické bolesti (bolesti kĺbov, ischias, úsad), alebo na omrzliny, v ktorých dokáže znova rozprúdiť krvný obeh.

Pestovanie chrenu: od jarnej výsadby k jesennému zberu

Chren je jednoduchšie vysádzať než pestovať zo semien - stačí koreň, alebo dokonca len koreňový odrezok, ktorý však musíte zasadiť správne, teda širším koncom nahor, a celý ho vo zvislej alebo mierne šikmej polohe zahrnúť pôdou (u tenkých koreňových odrezkov je niekedy zúženie nezreteľné, pri ich odrezávaní od hlavného koreňa treba koniec označiť). Ak je sucho, doprajte mu aspoň spočiatku dôkladnú zálievku, aby sa ujal. Každej rastline doprajte voľné miesto najmenej 30 cm dookola, prospeje jej mulčovanie. Chren prežije takmer v akejkoľvek pôde. Ale ak si prajete žať pekné, dlhé korene, treba mu pripraviť lôžko z kyprej zeminy, hlboké aspoň 30 cm - ťažkú pôdu zjemnite pieskom. Každej rastline pridajte vedro kompostu. Ďalšie hnojenie, zvlášť bohaté na dusík, v priebehu sezóny potrebné nie je - len by podporilo bujný rast listov.

Chrenu sa bude dariť na slnku aj v polotieni. Často až natoľko, že sa bude rozrastať do okolia - na menšej záhradke je potrebné ho včas usmerniť.Korene budú silnejšie, ak odstránite kvetenstvo a rastlina sa nebude musieť zaoberať tvorbou a zrením semien. Na bielo kvitnúci chren je však pekný pohľad, preto môžete kvetenstvo zastrihnúť až v čase, kedy bude vädnúť. Pestovatelia, ktorí sa usilujú o čo najkvalitnejšiu úrodu, korene v priebehu vegetácie (začiatkom leta) poodhrnú, osekajú postranné korienky a odkopú postranné výhony, ponechajú iba jeden hlavný.

 

02.jpgChrenové recepty pre zdravie

Sirup z chrenu

 Zvyčajne sa uvádzajú recepty na sirup s cukrom - olúpaný chren nastrúhame a v miske zasypeme cukrom, vo chvíli, keď sa utvorí šťava, užívame po lyžičkách pri kašli. Tento sirup asi bude vhodnejší pre malé deti, pretože má jemnejšiu chuť, ale u väčších detí a dospelých sa prednosť variantu čerstvého chrenu s medom. Nastrúhame chren, pridáme rovnaké množstvo medu, premiešame a uchováme v uzavretej nádobe v chladničke. Užívame 3x denne kávovú lyžičku pri chrípke, prechladnutí a zahlienení, je to ale aj výborné tonikum v rekonvalescencii, v geriatrii alebo pri sedavom spôsobe života.

Zmes na chrapot z chrenu

Získame ju z chrenu, medu a žĺtka, respektíve ju  pripravíme ju z jednej lyžičky chrenu, jednej lyžičky medu a vmiešame vaječný žĺtok. Užívame po kávových lyžičkách každú hodinu až do vymiznutia ťažkostí.

 Chrenové víno

Je vynikajúci (a celkom chutný) spôsob na rozpúšťanie  žlčových kamienkov. Strúhaným chrenom zaplníme cca 1/5 litrové fľaše, doplníme červeným vínom a necháme 10 dní za každodenného pretrepania vylúhovať. Zlejeme a užívame prvé 3 dni kávovú lyžičku 3x denne, pri dobrej znášanlivosti zvýšime na polievkovú lyžicu 3x denne. Doba liečby je minimálne 30 dní.

Chrenová placka

Zmiešame 3 diely chrenu, 5 dielov múky, 1 diel bravčovej masti, natrieme na plátno a cez plátno (nie na holú kožu ) priložíme na postihnuté miesto. Necháme pôsobiť iba 15-30 minút. Chren silne  dráždi kožu aj nervové zakončenia, uvoľňuje "zablokované" nervy pri ischiase a ďalších neuralgiách, zvyšuje prekrvenie a tým mierni bolesti kĺbov. Nesmie sa však nanášať priamo na pokožku, mohli by sa objaviť pľuzgiere a vyrážky.

 

Využitie chrenu v kuchyni

03.jpgTeraz už vieme, že chren je zdravý, ale vzhľadom na jeho štipľavú chuť si nedokážeme predstaviť, čo by sme s ním mali robiť. Teda samozrejme okrem prílohy k ovarovému kolenu, klobásam alebo pečeným rebierkam. Klasické recepty - šunková rolka a chrenová omáčka určite nepatrí medzi bežné jedlá a ani  mnohým nič nehovoria.  Napriek tomu sa dá s pomocou chrenu vyrobiť veľa dobrôt alebo proste len oživiť niektoré tradičné jedlá. Trebárs šaláty. Klasický je kapustový s chrenom, kedy hlávkovú kapustu nakrájame na rezance, dôkladne rukami natlačíme až pustia šťavu, dochutíme soľou, cukrom, octom a chrenom.

Základ "chrenových receptov" môže byť čokoľvek - v prípade "tatárky" skôr majonéza, jogurt a kyslá smotana, v prípade nátierky tavený alebo čerstvý syr typu Lučina a tvaroh. Dochutiť môžeme sladkou paprikou, kečupom, bylinkami (krvavec, pažítka, vňaťová cibuľka, petržlenová vňať, potočnica, žerucha), varenými vajcami, šunkou, tvrdým syrom, vždy je to iné a vždy veľmi dobré. Čerstvo strúhaným chrenom môžeme posypať aj guláš alebo chleba s paštétou, vynikajúci  je na cesnakovej hrianke s miešanými vajciami alebo so syrom. vždy je ale lepšie používať chren čerstvý, až vo finále na hotový pokrm.

A že trochu páli? Vôbec nevadí, aspoň nám poriadne pretiahne nos i celé dutiny, odkiaľ štipľavá silica sa spustenou nádchou vyženie aj všetky usadené nečistoty a baktérie. Deťom (alebo aj všetkým, ktorí považujú chren za príliš ostrý) môžeme štipľavú chuť zjemniť nastrúhaným jablkom. V každom prípade je to veľmi cenný zdroj vitamínov a minerálov, predovšetkým v zimnom a jarnom období.

A čo domáci "Krenex"?

Je to určite lepší variant než kupovaný. Na 40 dkg nastrúhaného chrenu potrebujeme 4 lyžičky cukru, lyžičku soli, 3,5 dl vody, 1 dl oleja, 1 dl octu. Všetko zmiešame, rozmixujeme, plníme do pohárov. Zavárať nemusíme, v chladničke vydrží od jesene až do jari.
A na záver ešte jedna obmena chrenovej horčice. Nastrúhaný chren zmiešame s podrvenými strúčikmi cesnaku a trochou kečupu a rozmixujeme. Opäť môžeme skladovať aj pár týždňov v chladničke, je to chutné a zároveň veľmi zdravé.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?

Ďalšie zaujímavé články, rady a nápady na tému Ovocie a zelenina

 


© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: polzavred.ru, gastronom.ru, animalworld.ua
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.JPG

Jarné čistenie jazierka a odzimovenie bazéna


Jar prináša do biotopov nový život a očakáva od vás, že jazierko vo vašej záhrade pripravíte na ďalšiu letnú sezónu.


 
02.JPG

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie


V čerstvej podobe si ho môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku. Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach.


 
obr.JPG

Drevo a kameň v kúpeľni na chalupe


Obavy z použitia dreva v kúpeľni snáď už medzi väčšinou chalupárov rozptýlil celý rad publikovaných dobrých skúseností, z ktorých vyplýva, že dreva v kúpeľni sa nemusíte báť. Avšak za dodržania určitých zásad.


 
01.JPG

Jednoduchý domáci balzam na pery


Pokožka pier je veľmi citlivá a treba ju chrániť nielen pred chladom, ale aj slnečnými lúčmi. Preto balzam na pery používate celý rok. Vyrobiť si ho pritom dokážete vlastnými rukami, v domácich podmienkach a celkom ľahko.


 

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 20.3.2019

meniny má: Víťazoslav, Klaudius

podrobný kalendár

25998481

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Víťazoslav, Klaudius | Streda 20.3.2019 |
ÚvodÚvodná stránka