banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Domáca medovina pre zdravie

 

Patrí medzi typické slovenské nápoje, no bezpochyby sa dá aj napriek obsahu alkoholu zaradiť medzi elixíry zdravia. Mnohí z nás ju vyhľadávajú a popíjajú na jarmokoch alebo farmárskych trhoch. Lahodnú medovinu si však môžeme pripraviť aj doma. Ukážeme vám postup krok za krokom.

 

Domáca medovina pre zdravie

 

Postup pri výrobe medoviny sa príliš nelíši od výroby vína, len sa namiesto šťavy z hrozna použije roztok vody s medom. Všetko vybavenie nájdete doma, potrebujete iba kvasinky, živnú soľ a dostatok času, aby medovina vyzrela.

Výrobná alchýmia

Pri výrobe medoviny je veľmi dôležitý postup. Na výslednú kvalitu má vplyv hneď niekoľko vecí. Napríklad to, aký med sa použije, či kvetový, lesný, alebo iný druh. Ďalším komponentom sú kvalitné kvasinky. Dobrou správou je, že ich dostať kúpiť aj v obchodoch so včelárskymi potrebami. Tiež je dobré ešte pred začatím príprav si ujasniť, ako sladký nápoj vo výsledku chceme vykvasiť. Ak pridáme viac medu, kvasinky zahynú pred tým, než zjedia všetok cukor a medovina zostane sladšia. Ak si zatiaľ nie ste istí, aký chcete mať výsledok, držte sa zlatej strednej cesty, čiže pomeru 1: 2 (1 diel medu a 2 diely vody).

 

01.jpg

 

Ingrediencie

  • 5 kg medu
  • 10 l vody
  • vínne kvasinky (zoženieme okrem iných spôsobov aj na internete)
  • živnú soľ pre kvasinky
  • plastová fľaša 1,5 l
  • plastové vedro s viečkom
  • gumová hadička
  • plátno alebo sitko
  • demižón

     

Pripravujeme zákvas

Vezmeme trochu horúcej vody a 4 lyžice medu a dôkladne rozmiešame. Do plastovej 1,5 l fľaše si pripravíme liter vody a vlejeme čiastočne vychladnutý medový roztok (50°C), fľašu uzavrieme a pretrepeme. Ihneď pridáme štipku živnej soli a kvasinky a obsah poriadne premiešame. Fľašu uzavrieme vatou alebo priklopíme viečko, nikdy uzáver neuťahujeme! Necháme roztok pracovať 3-4 dni v miestnosti, kde je teplota 25-28°C. Správne rozkvasený zákvas je zakalený, pri stene nádoby sa tvoria bublinky a po zamiešaní pení.

Pozor, pri nedostatočnej teplote alebo dobe kvasenia vznikne málo kvasiniek a ďalší kvasný proces je v ohrození.

Pripravujeme medový roztok

Med vlejeme do teplej vody, miešame až sa rozpustí a privedieme k varu. Varíme na miernom plameni asi hodinu, aby sa z neho vylúhovali bielkoviny. Tie vyplávajú vo forme peny na povrch. Vznikajúcu penu zbierame a zároveň priebežne pridávame vyvarenú vodu. Potom necháme vychladnúť asi na 25°C.

 

02a.jpg

 

Dochutenie - do medového roztoku pred kvasením pridajte rôzne korenia a ozvláštnite svoju medovinu. Použite škoricovú kôru, dodá krásnu vôňu a medovinu vyčíri a zbaví zákalu, klinček, koriander alebo badián. Limetka alebo citrón navodí medovine svieži nádych, postačí jeden plod pokrájaný na kolieska na 10 litrov roztoku. Fantázii sa medze nekladú. Množstvo Slovákov dochucuje medovinu zázvorom.

Prvé kvasenie

Roztok prelejeme do čistej nádoby, napríklad demižóna s kvasnou zátkou, ale pokojne aj do plastového vedra s vekom. Tekutinu lejeme najlepšie pekne z výšky, aby sa poriadne prevzdušnila. Nádobu neplníme až po okraj, ale necháme jednu pätinu obsahu prázdnu. Pridáme živnú soľ (0,3g na 1 liter roztoku) a priklopíme vekom, ktoré nepritláčame a ponecháme tak priestor pre únik vznikajúceho oxidu uhličitého. Teraz už je práca na kvasinkách. My im pomôžeme umiestnením nádoby na tmavom mieste s teplotou 25-28 ° C, kde necháme kvasenie prebiehať 3-6 týždňov. Pokiaľ už nepozorujeme žiadne bublinky, počkáme ešte niekoľko dní a medovinu prvýkrát stočíme.

 

02b.jpg

 

Prvé stáčanie

Pomocou gumovej hadičky stočíme medovinu do demižóna tak, aby sme nenasali na dne usadené kvasinky. Nádobu uzavrieme "na voľno", aby nedochádzalo ku kontaktu medoviny so vzdušným kyslíkom, ale zároveň mohol odchádzať vznikajúci plyn. Využiť môžeme kvasnú zátku, ale rovnako dobre poslúži vrecúško a gumička, balónik alebo gumová rukavica. Dokvasene necháme prebiehať v chlade (10-15°C) a tme opäť asi 6 týždňov.

03.jpgDruhé stáčanie

Po dokvasení medovinu znovu stáčame, nenasávame usadené kvasinky a tekutinu tentoraz neprevzdušňujeme (hadičku zasunieme až na dno demižóna, aby medovina prišla čo najmenej do styku so vzduchom). Ak medovina stále kvasí, uzavrieme opäť "na voľno" a necháme ďalších niekoľko týždňov pracovať a potom rovnakým spôsobom stočíme.

Zrenie

Dokvasenou medovinou naplníme demižón až po okraj, pevne uzavrieme a necháme aspoň šesť mesiacov zrieť v tme a chlade. Medovina získa svoju typickú chuť a vôňu a zároveň sa vyčíri a kal sa usadí na dne nádoby.

Na zdravie

Výroba medoviny je teda naozaj len pre trpezlivých. Dokonca sa vraví, že tá najlepšia býva až trojročná. Tak dlho však nemusíme čakať. Ak použijeme kvalitný med potom sú aj účinky medoviny silnejšie. Medovina pôsobí preventívne proti zápalom. Alkohol v medovine zase podporuje prekrvenie a látkovú výmenu organizmu. Tiež sa hovorí, že  medovina znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka medovine by sme mali  cítiť vitálni a tešiť sa dobrému zdraviu.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu

Liek menom rasca

Ďalšie zaujímavé články, rady, nápady a návody na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: behoneybee.ru, alcorecept.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.JPG

Psychosomatické zóny a ich vplyv na nás


Máte v niektorých miestnostiach pocit strachu či tiesne?


 
04.JPG

Skvelý nápad na rýchle rozmnoženie jahôd


Nezriedka si pri ochutnávaní čerstvých jahôd na tržnici či u známych povieme, že by nebolo od veci dopestovať si presne takéto isté doma. Verte tomu, že sa to dá aj bez materskej rastliny. Ako? Ukážeme vám!


 
obr.JPG

Smrdí vám práčka, umývačka?


Zbavte sa mastnoty, vodného kameňa aj zápachu, prečítajte si týchto 5 rád!


 
obr.jpg

Liečivé schopnosti mačiek


Mnohí ich považujú za tvrdohlavé stvorenia, ktoré majú radi svojich pánov len v súvislosti s jedlom. Skúsení ľudia však vedia, že napriek svojskej povahe disponujú mačky liečiteľskými schopnosťami. A my sme sa im pozreli "na zúbky".


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 24.8.2019

meniny má: Bartolomej

podrobný kalendár

27463662

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bartolomej | Sobota 24.8.2019 |
ÚvodÚvodná stránka