banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Domáci jogurt

 

Domáci jogurtJogurt sa nevyrába – jogurt sa pestuje. Je to vlastne chov kvasiniek, baktérií a mikroskopických bacilov, ktoré nám jogurt vytvárajú.

Vyrobiť si kvalitný jogurt doma bez použitia zvláštnych zariadení – jogurtovačov a živých kultúr či baktérií nie je vôbec tak zložité, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Vyrobíte si ho pritom za zlomok ceny, čo stojí v obchode. Keďže jogurt je mliečny výrobok, základom na jeho výrobu po domácky bude tiež mlieko. Môže byť akékoľvek, no najlepšie by bolo použiť čerstvé plnotučné mlieko, aby nebol jogurt riedky. Takéto mlieko dostať v súčasnosti hoci aj na sídliskách v mliečnych automatoch.

Ak ho nezoženieme, tak použijeme akékoľvek mlieko z obchodu. Baktérie, ktoré menia mlieko na jogurt sa živia výhradne mliečnym cukrom a je im v podstate jedno, aké mlieko použijeme na ich rozmnožovanie. Druhou významnou zložkou pri príprave domáceho jogurtu je jogurtová kultúra. Získame ju tak, že si v obchode kúpime obyčajný biely jogurt. Ale pozor. Musí byť na ňom uvedené, že ide o jogurt so živou kultúrou. Preto si pozorne prečítajme údaje na jeho obale. Základné suroviny teda máme a môžeme sa pustiť do výroby.

Najdôležitejšou zásadou pri výrobe domáceho jogurtu je dodržanie maximálnej hygieny. Používame kvalitné nerezové materiály, ktoré dôkladne umyjeme. Nádoby, v ktorých bude jogurt uskladnený môžu byť hoci aj poháre od zaváranín, no tiež ich pred použitím vyvaríme v horúcej vode. Zabránime tak, aby do procesu vstúpili iné baktérie, ktoré by mohli náš jogurt znehodnotiť.

Samotná výroba domáceho jogurtu prebieha takto: Najprv mlieko vylejeme do nerezového hrnca a zohrievame až dovtedy, kým nemá teplotu 80°C (mlieko začne peniť, ale ešte nevrie). Keď prekročí túto teplotu, odstavíme ho a necháme chladnúť, až do 40°C. Potom doň vmiešame jogurt z obchodu(pozor – nikdy nepoužívame drevenú varešku plnú baktérií). Neexistuje pravidlo, koľko jogurtu máme dať. Baktérie sa totiž v mlieku rozmnožujú bez ohľadu na množstvo jogurtu, mení sa iba čas, za ktorý dosiahne náš jogurt potrebnú konzistenciu. Na liter mlieka postačí bohato 80g jogurtu. Nastane proces rozmnožovania baktérií. Ideálne je nechať hrniec položený v blízkosti radiátora, alebo dať na teplé miesto (do rúry) tak, aby teplota neklesla pod 30°C. Proces by síce prebiehal aj v tom prípade, lenže pomaly( aj 12 hodín). Ak udržíme teplotu mlieka s jogurtovou kultúrou na 45°C , asi po troch hodinách máme náš domáci jogurt hotový. Môžeme ho jesť hneď, alebo ho môžeme rozdeliť do sterilizovaných pohárov a uskladniť v chladničke, kde ešte viac zhustne. Kto nechudne, môže ho dochutiť podľa vlastnej vôle.


Domáci jogurtNiekoľko tipov na chutný jogurt:

- Pri príprave sladkého jogurtu vmiešame do teplého mlieka cukor a iné prísady (vanilka, kakao) ešte predtým, ako pridáme jogurt. Takto nemusíme neskôr znehodnocovať náš jogurt miešaním.

- Ak máme chuť na slaný jogurt, môžeme doň pridať pretlačený cesnak, ale aj nadrobno nakrájanú sterilizovanú uhorku

- Ovocné jogurty a jogurty s džemom sa pripravujú vždy tak, že na dno pohára naukladáme kúsky ovocia (jahody, banán, marhule), alebo džem a následne zalejeme základnou jogurtovou zmesou

- Jedinečnú chuť a farbu jogurtu získate, ak vmiešate do zohriateho mlieka granulované ochutené sušené mlieko (jahodové, banánové, čokoládové a podobne)

- Sušeným mliekom sa zahusťujú aj príliš riedke jogurty

- Jogurty môžeme ozdobiť napríklad kakaovým kondenzovaným mliekom, orechmi, kúskami exotického ovocia z konzervy a podobne

- Fajnšmekri si môžu dokonca z domáceho jogurtu vyrobiť syr, ktorý sa dá natrieť na chlieb.

Postup je jednoduchý – jogurt vylejeme do sterilnej plienky. V chladnom mieste necháme odkvapkať srvátku do hrnca. Keď jogurt zhustne vyložíme ho z plienky na tanier a ochutíme soľou, čiernym korením, alebo inými dochucovadlami.

 

A na záver ešte jeden tip: Domáci biely jogurt môžeme využiť aj, ako pleťovú masku. Stačí, ak primerané množstvo nanesieme na tvár. Živé kultúry, nachádzajúce pôsobia na pleť blahodarne a osviežujúco.

 

 

Určite vás tiež zaujme:

Dresingy na šalát

Syrová roláda

Ďalšie zaujímavosti na tému Studené jedlá

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

(i.n.)
 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
1.jpg

Falošná perspektíva a rozumné delenie opticky zväčšia vašu záhradu


Snáď jediný prípad, kedy sa oplatí mať v záhrade niečo falošného je vytvorenie falošnej perspektívy . Takto dosiahne vaša záhrada väčšieho dojmu.


 
1.jpg

Najchutnejší recept s húb - hubárov sen


Ak je sezóna dobrá a húb dostatok, mnohí z nás nevedia čo s nimi. Sušíme, mrazíme a nakoniec skončia v pre nás tradičných jedlách akými sú kapustnica, mäsové medailónky s hubami a podobne. Ale ide to aj inak :)


 
obr.jpg

Odstránenie výkvetov z betónového plotu


Plot zo štiepaného betónu imituje vzhľad plotu z neporovnateľne drahšieho štiepaného kameňa.


 
1.jpg

Jedlá sóda ako všestranný pomocník pre pestovateľov


Všetci ju poznáme ako neoceniteľnú prísadu v potravinárstve, no mnohí netušíme, že sóda bikarbóna je našim spojencom aj v záhrade či pri pestovaní rastlín v byte. Ide pritom o pomocníka, ktorý je účinný, ekologický a lacný.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 23.9.2019

meniny má: Zdenka

podrobný kalendár

27788007

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Zdenka | Pondelok 23.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka