Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Gaštany dekoratívne a navyše chutné

 

1.jpgKto doma pestuje gaštanové stromy vie, že hlavnou podmienkou pre ich pekný a zdravý rast je vytvorenie kyslého prostredia a samozrejme, aby dobre rodili, musia sa im vytvoriť vhodné podmienky na opelenie. Gaštan jedlý potrebuje zem dobre zásobenú živinami, dobre sa mu darí v teplejších oblastiach. Jeho plody sa dajú využiť na priamu konzumáciu, pečeni, varenie a prípravu chutných múčnikov a obsahujú bielkoviny, uhľohydráty, sodík, draslík, kalcium, magnézium, fosfor, železo, vitamín A a vitamín C
Obsah draslíka pomáha telu prirodzene sa odvodňovať.

Ak sa teda so svojimi deťmi vyberiete na jesennú prechádzku do prírody, alebo máte šťastie a gaštany vám rastú priamo na dvore či záhradke, nazbierajte si ich nielen na dekoráciu, ale aj pre mlsné jazýčky...


 

Gaštanové pyré

Gaštany očistite od hrubej vonkajšej kože a uvarte vo vode. Ešte za horúca ich potom prepasírujte (napr. cez pasírovač na paradajky alebo pomocou sita). Ochuťte ich na sladko práškovým cukrom. Kto má rád rumovú príchuť, môže si pridať kúsok rumu. Pyré podávame so šľahačkou.
 

Gaštanová polievka

 - 500 g gaštanov
- 2 veľké zemiaky
- 2,5 l mäsového vývaru
- 1 cibuľa posekaná na kocky
- 1 PL masla
- 1 šálka mlieka
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- chlieb pokrájaný na malé kocky

Gaštany
 

Príprava:
Gaštany ošúpte a nakrátko vložte do vriacej vody, aby sa očistili od tenkej kožky a zceďte. Zemiaky nakrájajte nadrobno. Vývar zvarte spolu so zemiakmi a gaštanmi. Cibuľku a cesnak krátko opečte a pridajte do vývaru. Ak sú gaštany uverené, všetko zlejte do mixeru a vymixujte. Túto rozmixovanú zmes vlejte do hrnca, pridajte mlieko a bobkový list a ešte raz prevarte. Servírujte na tanieri s opečeným chlebíkom.


Pečené gaštany

Vlhkou handrou gaštany očistite, potom ich špicatým a ostrým nožom opatrne narežte krátkym rezom na vypuklej strane gaštanu. Keď sú všetky gaštany narezané, dajte ich na panvici na malom ohni a prikryte vlhkou handrou alebo uterákom. Občas gaštany poprevracajte, aby ste zabránili ich spáleniu.

 

Gaštanovo-čokoládový koláč

Cesto:                                                            
- 1 vajce
- 3 PL sladkej smotany
- 90 g margarínu
- 90 g cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 180 g múky
- 30 g stužovača
- 1 ČL prášku do pečiva

Plnka:
- 120 g čokolády jemne horkej
- 4 ČL margarínu
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 80 g cukor hnedý
- 200 g gaštanov (pyré)
- 250 g jemného tvarohu
- 1 ČL čerešňového likéru
- 2 PL stužovača

Poleva na ozdobenie:
- 1 bielko
- 1 ČL vanilkového cukru
- 3 PL cukru

Príprava

Množstvo je určené pre kruhovú formu s priemerom 26 cm.
Čokoládu nechajte rozpustiť s 2 PL margarínu a nechajte vychladnúť. Na základ zmiešajte vajce, margarín, cukor, sladkú smotanu, vanilkový cukor a vyšľahajte do spenenia. Potom pridajte múku a kypriaci prášok a celé cesto vlejte do formy. Predpečte 5 minút pri teplote 170°C v teplovzdušnej rúre.

Pre gaštanovo - čokoládovú plnku vyšľahajte najprv vajcia spolu s cukrom, až kým sa nespenia, pridajte vychladnutú čokoládu a zvyšné ingrediencie. Všetko spolu dobre zmiešajte.
Teraz zmes prilejte k cestu, ktoré ste predpiekli a znovu pečte cca. 30 minút pri 170°C v teplovzdušnej rúre.

Poleva na ozdobenie

Bielko vyšľahať na tuhý sneh, pridať cukor a vanilkový cukor a šľahať dovtedy, kým sa masa neleskne.
Koláč vybrať z rúry, ozdobiť a ešte raz dať zapiecť na 8 minút.

 

Gaštanové rizoto

- 250 g olúpaných gaštanov
- 1 vetvička rozmarínu
- 5 PL olivového oleja
- 300 g ryže
- 50 g parmezánu
- soľ

Gaštany povariť asi 30 minút v 1/4l osolenej vody. Rozmarínové lístky nasekať nadrobno a opiecť zľahka na olivovom oleji. Po 5 minútach pridať k oleju ryžu a pomaly opražiť do sklovita. Potom pridať gaštany aj s vývarom a osoliť. Rizoto nechať prikryté variť na malom plameni cca. 30 minút, podľa potreby ešte pridať 400 – 500 ml vody. Rizoto podávať s parmezánom.


 

Gaštanový koláč

- 4 vajcia
- 2 PL teplej vody
- 120 g cukru
- soľ
- 50 g múky
- 50 g stužovača
- 100 g pomletých lieskových orieškov

- 1,5 kg duly (môžete ju nahradiť jabĺčkami alebo hruškami)
- 1/8 l vody
- 4 klinčeky
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL stužovača
- 30 g cukru
- 500 g gaštanov - pyré
- 200 ml šľahačky
- 3 PL rumu
- 1 bal. stužovača na šľahačku

Prvých sedem ingrediencií je pre cesto. Rúru predohrejte ba 180°C, teplovzdušnú na 160-180°C

Vajcia rozdeľte na bielka žĺtky. Žĺtky vyšľahajte a pridajte naváženého cukru 2/3 cukru. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh spolu so zbytkom cukru a potom obe masy opatrne zmiešajte. Zmiešajte aj múku, stužovač, soľ a orechy a pridajte do masy. Cesto vlejte do formy s priemerom 26 cm a pečte cca. 30 minút. Potom ho nechajte vychladnúť a tak vyberte z formy.

Ovocie pokrájajte na rovnako veľké kúsky, zvarte v 1/8l vody spolu s klinčekmi, cukrom a citrónovou šťavou- kým ovocie nezmäkne . Potom klinčeky vybrať, kúsky ovocia ešte raz poprekrajovať a potom pretlačiť na pyré. Ešte raz prevariť s 2 PL stužovača a nechať vychladnúť.

Gaštanové pyré zmiešať s rumom, vyšľahať šľahačku a spolu zmiešať. (Ak pracuje s čerstvými gaštanmi, nezabudnite pyré osladiť.) Okolo základného cesta potom postavte tortový kruh, aby sa naň ľahko dalo naniesť ovocie. Akonáhle ovocná zmes zatuhne, natrite na ňu ešte gaštanové pyré a celý koláč nechajte aspoň 3 hodiny tuhnúť - najlepšie cez noc. Potom odoberte tortový kruh.


 

Gaštanový džem

- 1 kg gaštanov
- 800 g cukru
- 1 l vody
- 1 vanilkový struk

Gaštany narezať a prikryté variť cca 30 minút. Potom gaštany očistiť a nezabudnúť aj na mäkkú bielu šupku. Pretlačiť ich na pyré. Zvariť vodu s cukrom, pridať do nej gaštany a dužinu z vanilkového struku. 20 minút povariť za stáleho miešania. Ešte horúci naplniť do pohárov a uzavrieť.


 

Gaštanové krokety

- 300 g gaštanov
- 1 dl mieka
- soľ
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 20 g masla
- 3 žĺtky
- 20 g hladkej múky
- 1 vajce
- strúhanku
- 60 g oleja
- 40 g práškového cukru

Gaštany narežte špičkou ostrého noža a povarte ich vo vode asi 20 minút. Potom ich sceďte, olúpte a povarte v troche mlieka so štipkou soli ešte asi 10 minút na miernom ohni. Za tento čas by sa malo mlieko odvariť a gaštany musia zostať suché. Skôr ako ich vezmete z platne, pridajte do nich vanilkový cukor. Potom gaštany pretlačte, pridajte maslo, žĺtky a nechajte chladnúť. Potom hmotu vyklopte na pomúčenú dosku a vyformujte z nej malé kroketky. Tie môžete obaliť v rozšľahanom vajíčku a strúhanke, vypražiť na rozpálenej panvici.


Gaštany

 

Králičie ragú s gaštanmi

Pre 4 osoby potrebujeme:

- 750 g slaniny nakrájanej na kocky
- 1 PL masla
- 1 králika naporcovaného na kúsky
- múku
- 50 g cibuli
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml suchého bieleho vína
- 500 g olúpaných uvarených gaštanov
- zeleninový vývar
- šalviu, petržlen. soľ, korenie, rozmarín

Slaninu opražiť na masle, kúsky králika vyváľať jemne v múke a nechať pripiecť z oboch strán na slaninke. Cibuľku a cesnak nakrájať nadrobno a tiež opiecť do zlatista. Poliať bielym vínom. Víno nechať odpariť, pridať gaštany, zeleninový vývar, niekoľko šalviových lístkov nasekaných nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Osoliť a nechať dusiť. Pred podávaním ešte okoreniť a posypať nasekaným rozmarínom.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Hlúbová zelenina vám posilní imunitu

Dozrievanie paradajok

Ďalšie zaujímavé rady, články a tipy na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: healthcastle.com, chow.com, proseccoconegliano.altervista.org


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kvet.jpg

Ako pestovať antúriu?


Má exotický vzhľad, tvrdé zelené listy a farbu bielu alebo červenú, zaleží od druhu. „Acropolis“ kvitne počas celého roka (biele kvety), podobne ako „Carre“ (červené kvety) a „SUNSHINE“ len v lete.
Potrebuje svetlé miesta bez popoludňajšieho...


 
obr.jpg

Dostavba a izolácia podkrovia


Ak sme si vybrali vhodnú strechu a vhodný priestor, začíname plánovať zatepľovanie. Aj túto prácu prenechajme odborníkovi, kvalitne navrhnuté a riešené zateplenie je totiž najpodstatnejšie pre vytvorenie správnej tepelnej pohody.


 
obr.jpg

Rotačné komínové hlavice


Bez ohľadu na smer, silu a druh pohybu vetra turbína rotuje a vo vývode nástavca vytvára podtlak, čo vedie k zvýšeniu ťahu komína a predovšetkým zamedzeniu spätného ťahu.


 
obr.jpg

Nezabúdajte na jesennú údržbu okien!


Jesenné umývanie okien je dobrou príležitosťou vyčistiť odvodňovacie otvory v dolnej časti rámu od prachu aj zvyškov hmyzu, ktorý sa tu rád usídľuje.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.11.2017

meniny má: Emília

podrobný kalendár

22501130

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Emília | Piatok 24.11.2017 |
ÚvodÚvodná stránka