banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Grilujte syry ako profesionál

 

Viete, ako správne grilovať syr? A ktorý je na gril najlepší? Poradíme vám ako ale docieliť aby bola štruktúra syra krásne krémová, bez toho aby sa pripálil, pretiekol, alebo nebol hotový.

Správny výber

Zásadný moment pred grilovaním prichádza už v obchode počas nákupu. Ak si nie ste istí, voľbou syrov priamo určených na gril neurobíte v podstate chybu. Ich štruktúra by mala byť pevnejšia ako u syrov obyčajných a mali by vydržať vyššie teploty, výhodou môžu byť aj rôzne ochutenia. Predtým, než však takýto pripravený produkt vložíte do košíka, postrážte si zloženie. Na obale by rozhodne malo zostať označenie syr, variácie ako syrový plátok alebo syrový výrobok rozhodne neveštia tip-top výsledok, nakoľko syr môže obsahovať spojenie rôznych prídavných látok a surovín.

 

Grilujte syry ako profesionál

Aký syr môže na gril?

Základná poučka znie, ak má silnejšiu kôrku alebo ušľachtilú pleseň, potom áno. Naopak sa vyhnite oblúkom čerstvým "natieracím" syrom ako sú tie tavené. Nehodia sa ani čerstvé kozie syry bez plesne na povrchu, ani raclette. Mozzarellu a balkánsky syr odporúčame nechať do šalátu. Aj keď sú u nás stále najpopulárnejšie hermelíny alebo syry typu camembert s ušľachtilou plesňou na povrchu, najlepšie znáša žiar grilu pôvodom cyperský syr Halloumi. Svetlo biely syr, ktorý "vŕzga medzi zubami", vyrábaný z kombinácie kozieho a ovčieho mlieka vydrží veľké teploty a na jeho povrchu bude krásne poznať tmavo hnedé prúžky grilovacej mriežky. Nemusí sa teda baliť, rovnako ako vynikajúce kvargle -syrečky alebo oštiepok. Syr, ktorý ale vyžaduje extrémnu starostlivosť, dohľad a ideálne vaničku z alobalu je mladý kozí syr so sformovanú tenkou ušľachtilou plesňou na povrchu, naň pozor, má tendenciu sa rýchlo roztiecť. Tvrdé kozie syry sú potom bez problémov.

Kedy alobal?

Ak siahnete po obyčajných syroch, ktorých obal priamo nehovorí, že sú vhodné na grilovanie, majte po ruke vždy alobal. Vyvarujete sa tak nepríjemným nehodám - hlavne stekaniu syra mriežkami na uhlíky. Kvalitný alobal môžete dokonca použiť na ešte nerozpálenú mriežku ako improvizovanú grilovaciu plochu pre obľúbený údený oštiepok.

Aby bol grilovaný sir dokonalý

Hermelín neprekrajujte pozdĺž napoly.  Ak si nie ste istí, zabaľte ho do alobalu a pevne utesnite preklady, z ktorých si preložte presahy pre lepšiu manipuláciu.

Ak predsa len chcete hermelín plnený a otvorený, vyrobte mu "vaničku" s vyšším okrajom z alobalu a nebaľte ho celý.

Syry včas vyberte z chladničky. Pred grilovaním tak získajú izbovú teplotu, lepšie sa vyrovnajú s teplotným šokom a ugrilujú sa rovnomerne.

Majte po ruke vždy nový silný alobal.

Do syrov nepichajte vidličkou, obracajte ich ideálne plastovou alebo drevenou vareškou. 

Do alobalu dajte trochou olivového oleja, prípadne ním potrite syr. Ako stvorené sú pre grilované syry rôzne ochutené oleje.

Podľa chuti pridajte k zabalenému hermelínu rozotrený cesnak so soľou alebo sekané čerstvé bylinky, fantázii sa medze nekladú. Môžete tak pridať aj nasekanú čili papričku, parmskú šunku alebo cibuľu.

Hermelín opekajte 5 až 10 minút z jednej strany a potom z druhej, aby sa rovnomerne prehrial.

Halloumi grilujte bez alobalu. Zhruba centimetrové plátky budú hotové za 8 minút z každej strany.

Prílohu pojmite ľahko. Pripravte listový šalát a ovocné omáčky z brusníc, ríbezlí alebo fíg. 

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Frittata - najbáječnejšie jedlo v štýle "čo dom dal"

Grilovaná paprika

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Ostatné teplé jedlá

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: gotovim.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby, prostredia a podkladu.


 
01.jpg

Vyrobte si nechemické postreky proti voškám


Pokiaľ pri záhradníčení neradi používate chémiu, môžete vyskúšať tradičné recepty na postreky, ktoré sa osvedčili našim babičkám, prípadne ich vzájomne kombinovať.


 
obr.jpg

EKO výhody celulózovej izolácie


Celulózová izolácia tak nielen šetrí energiu, ale pretože je maximálne ekologicky šetrná, pomáha mestám a obciam efektívne riešiť rastúce náklady na likvidáciu odpadu.


 
01.jpg

Mach v trávniku nemusí byť vašou nočnou morou


Každý z nás chce mať krásny, sýto zelený a zdravý trávnik. Lenže nie vždy sa naše konanie darí tak, ako by sme chceli. Ľudské úsilie často prekazí mach, nepozvaný hosť trávnika, s ktorým nie je boj úplne jednoduchý.


 

Talianske hovädzie roštenky

Roštenky na okrajoch narežte, naklepte, osoľte, okoreňte a potrite pre ...

dnes je: 20.7.2019

meniny má: Iľja, Eliáš

podrobný kalendár

27092461

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Iľja, Eliáš | Sobota 20.7.2019 |
ÚvodÚvodná stránka