Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Hliva ustricová

 

Hliva ustricovitáPatrí medzi najzdravšie huby, ktoré možno nájsť na našom území, no jej význam nie je ešte docenený. Dostupná je po celý rok, pretože mimo toho, že je dostupná v prírodných podmienkach, sa celoročne pestuje na zvláštnych farmách.

Okrem sieti potravinárskych obchodov sa hliva ustricová vyskytuje od októbra do marca v trsoch na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov, najčastejšie na bukoch a topoľoch. Na ihličnanoch je ju možné vidieť len vo výnimočných prípadoch.
Jej klobúk je 40-200 mm široký, klenutý až plochý, holý, hladký, suchý, lesklý, hnedoolivový, modrastohnedý, tmavomodrý až sivomodrý. Dužina hlivy je biela a príjemne vonia.

Môžete si ju pomýliť len s hlivou vŕbovou, ktorá rastie v rovnakom období aj podmienkach, ale jej klobúk je hnedý.
Hliva je v čerstvom ale i upravovanom stave vhodnou potravinou pre redukčnú diétu, znižuje hladinu krvných tukov a cholesterolu a podporuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám.
Obsahuje výborné liečivo glukán, ktorý je schopný aktivácie a prestavby imunitného systému a jej pravidelná konzumácia dokonca znižuje krvný tlak.


Účinky hlivy ustricovej

- znižuje poruchy metabolizmu cukru a tuku
- zmierňuje chronické infekcie a zápaly
- napomáha potláčať pocit únavy
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- zmierňuje strnulosť šliach a končatín
- upravuje krvný tlak a ochraňuje cievny systém
- napomáha správnemu pohybu čriev

Pre tých, ktorým sa nechce čakať na sezónu a chcú hlivu ustricovú pestovať celoročne prinášame popis, ako na to.

Hliva sa dá doma pestovať 2 spôsobmi, a to v igelitových vreciach alebo na klátikoch.

 

Hliva ustricová

Pestovanie hlivy na dreve


Hliva bude rásť na klátikoch dlhých 30-80 cm, samozrejme len z listnatých stromov. Drevo by nemalo byť zoťaté dlhšie ako pol roka. Do klátikov treba navŕtať dierky alebo pílkou narezať zárezy, do ktorých sa dá natlačiť zakúpený očkovací substrát.


Klátiky je potom potrebné umiestniť do vreca a nechať 2-3 mesiace prerastať. Potom sa klátiky zapustia z 1/3 do zeme v časti záhrady, ktorá leží v tieni. Ak je veľké sucho, je potrebné klátiky pravidelne kropiť vodou. Ak sú dodržané tieto podmienky, klátiky sú schopné rodiť 2-5 rokov, čo je závislé aj od výživnej schopnosti dreva.
 

Pestovanie hlivy na slame


Slamu na pestovanie je potrebné pred očkovaním sterilizovať, aby sa zničili baktérie, ktoré môže obsahovať. Sterilizácia prebieha 2 spôsobmi a to:

1. Slama sa vloží do veľkej nádoby, zaleje horúcou vodou a nechá sa v nej odstáť až do vychladnutia. Potom sa slama z vody vyberie a ešte raz zaleje vriacou vodou a znovu sa nechá vychladnúť. Potom sa môže zaočkovať hlivou.

2. Pripravená slama sa vloží do veľkej nádoby, zaleje teplou vodou, uvedie sa do varu a varí sa pri teplote 100°C približne hodinu. Potom sa nechá vychladnúť na teplotu 20-25°C, kedy je pripravená na očkovanie.

Očkovanie slamy znamená jej prekladanie s rozdrobeným očkovacím substrátom a uzavretie do igelitového vreca. Balenie očkovacieho substrátu vystačí na 15-20 kg vlhkej slamy a toto množstvo sa zmestí do igelitového vreca o veľkosti cca 50-100 cm. Nožom alebo žiletkou sa potom do vreca vyreže asi 10 zárezov veľkých 3-5 cm.

 

Pestovanie hlivy na slame

 

Ideálna teplota na pestovanie hlivy sa pohybuje v rozsahu 15-25 °C. Pri vyššej teplote rastie hliva rýchlejšie, ale zároveň sa aj rýchlejšie minú živiny zo slamy. Teplota sa teda môže korigovať podľa toho, aká má byť momentálna spotreba hlív.


Ak je požiadavka na spotrebuje hlív menšia, je vrecko potrebné preniesť na chladnejšie miesto a opačne.


Hliva rodí približne 4 mesiace, potom sa živiny zo slamy vyčerpajú a je potrebné založiť novú kultúru, ktorá sa dá urobiť aj preočkovaním už použitej slamy na čerstvú. Z jedného balenia očkovacieho substrátu sa dajú dopestovať v priemere asi 3 kg hlivy.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liek menom artičoka

Cukina - pôžitok plný vitamínov

Ďalšie články na tému Ovocie, zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: griby.org.ua, futaragro.com, agroinfo.kz


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
citroen prievidza.jpg

Najmodernejší auto showroom nájdete v Prievidzi


Či už ide o budovy, podniky, alebo showroomy, zvykli sme si, že tie s prívlastkom „naj“ objavíme hlavne v Bratislave. Aj preto je príjemným prekvapením, že najmodernejší automobilový showroom budeme môcť navštíviť v Prievidzi.


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.10.2017

meniny má: Sergej

podrobný kalendár

22261537

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Sergej | Nedeľa 22.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka