Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Hríbové polievky

 

Hríbové polievkyHubárska sezóna je v plnom prúde. Jedlá z húb nám poskytujú dokonalý kulinársky zážitok. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov.

 

My sa budeme zaoberať hlavne hubovými polievkami. Výborne chutia a zároveň obohacujú náš jedálny lístok.

 

Keďže na ich prípravu sa používajú hlavne čerstvé huby, neváhajte a skúste si pripraviť polievku podľa niektorého z nasledujúcich receptov.

 

Nebojte sa experimentovať a dochutiť akúkoľvek polievku koreninami a prísadami, ktoré máte radi. Fantázií sa medze nekladú.

 

Gazdovská hubová

- 200 g čerstvých húb
- 200 g zemiakov
- 100 g maďarskej štipľavej klobásy
- 150 g malej fazule
- Údené koleno
- 1 veľká cibuľa
- 10 klinčekov
- 1 feferónka
- Vegeta
- Soľ
- Mrkva
- Sušené slivky
- Múka
- Hovädzí bujón
- Šľahačková smotana
- Koňak

Uvaríme údené koleno tak, aby úplne nezmäklo a potom pokrájame mäso na malé kocky. Vývar vylejeme a kocky dáme variť do čerstvej vody (2 l). Pridáme predtým namočenú fazuľu, hovädzí bujón, nakrájanú klobásu, soľ, vegetu, feferónku, mrkvu, nakrájanú na kocky, zemiaky. Huby očistíme a nakrájame na tenké plátky. Sušené slivky nakrájame na štvrtiny. Veľkú cibuľu obielime, napicháme klinčekmi a so slivkami a hubami pridáme do polievky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Opatrne vyberieme cibuľu. Smotanu zmiešame s múkou a zahustíme polievku. Gazdovská hubová sa podáva tak, že na tanier nalejeme 1 PL koňaku a potom zalejeme polievkou. Môžeme ju ozdobiť nastrihanou čerstvou žeruchou. Podávame s domácim chlebom.

 

Česká hubová polievka

- 1L zeleninového vývaru
- 20 dkg chleba
- 6 dkg čerstvých húb
- 4 lyžice masti
- 4 strúčiky cesnaku
- Drvená rasca
- Pažítka
- Čierne korenie

Čerstvé huby očistíme, nakrájame na plátky, zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Pridáme prelisovaný cesnak a soľ, korenie, drvenú rascu a jemno posekanú pažítku. Krátko povaríme. Na masti opražíme chlieb, nakrájaný na kocky. Trochu masti dáme do každého taniera a zalejeme vývarom. Pridáme kocky chleba.

 

Hubová polievka so zeleninou a syrom

- 150 g čerstvých húb
- 100g koreňovej zeleniny
- 80g karfiolu
- 80 g čerstvej kapusty
- 2 dl smotany na varenie
- 20 g múky
- 100 g tvrdého syra
- 50 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- Petržlenová vňať
- Bazalka
- Soľ
- Olej

Huby nakrájame na malé kúsky, koreňovú zeleninu na kocky a kapustu na rezance. Karfiol rozdrobíme na ružičky. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme pripravené suroviny a krátko urestujeme. Podlejeme vodou a uvedieme do varu. Dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom a bazalkou. Krátko pred dovarením zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Po uvarení doplníme posekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.

 

Liptovská hubová polievka s rezancami

- 100 g čerstvých húb
- 2 PL oleja
- Domáce rezance
- Mletá paprika (sladká)
- Petržlenová vňať


Je to polievka, ktorej príprava zaberie veľmi málo času. Pritom je chutná a na tanieri vyzerá výborne. Ak ju robíme z kozákov, bude tmavá. Nadrobno uvarené huby varíme v osolenej vode asi polhodinu. Medzitým si v studenom oleji rozmiešame papriku a vlejeme k uvareným hubám. Domáce rezance uvaríme. Potom ich rozdelíme do tanierov, zalejeme horúcou polievkou a posypeme petržlenom.

 

Čínska pikantná hubová polievka

- 100 g čerstvých húb, alebo 50 g sušených
- 50 g širokých rezancov
- 200 g uvareného kuracieho mäsa
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 lyžica maizeny
- 1 vajce
- 1 PL ostrého kečupu
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL vínneho octu
- 1 menšia cibuľa
- Mleté čierne korenie
- Soľ


Huby zalejeme horúcim vývarom a na miernom ohni varíme. Rezance na 20 minút ponoríme do studenej vody. Potom ich s pokrájaným mäsom pridáme do variaceho vývaru s hubami. Maizenu rozmiešame v troške vody, vajce rozšľaháme a všetko pridáme do polievky. Osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Po odstavení z ohňa primiešame ostrý kečup, sójovú omáčku, vínny ocot a nadrobno posekanú cibuľku (alebo kolieska póru).

 

Falošná držková z húb

- 500 g čerstvých húb
- 6 dkg masti
- 6 dkg hladkej múky
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Mletá paprika
- Mleté korenie
- Majoránka
- Soľ
- Petržlenová vňať
- 1,5 – 2 l vývaru z kocky


Z múky a masti si pripravíme zápražku. Do nej primiešame cibuľu, so soľou pretlačený cesnak, papriku, korenie a za stáleho miešania prilievame studený vývar z kocky. Varíme približne 15 minút a potom vložíme huby, nakrájané na tenké plátky. Pridáme majoránku a prípadne ešte dochutíme soľou. Varíme približne 10 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

Falošná račia polievka

- 60 dkg pravých čerstvých rýdzikov
- 1,75 l vývaru
- Maslo
- Hladká múka
- 10 dkg zelených sterilizovaných uhoriek
- Soľ
- Petržlenová vňať


Nadrobno pokrájané rýdziky dáme do hrnca s rozohriatym maslom a dusíme, kým nezmäknú. Poprášime múkou, opražíme, podlievame studeným vývarom a dobre prevaríme. Fazuľky nakrájame došikma, podusíme na masle s jemne posekanou petržlenovou vňaťou a pridáme do polievky.

 

Zapekané hríby s krúpami

 

No a na záver špecialita, ktorú možno poznáte z rozprávky o zbojníkovi Rumcajsovi. Je to jedlo, ktoré sa spočiatku varí, ako polievka, no nakoniec sa zapeká v rúre:
 

Krkonošský hubový Kubo


- 300 g krúpov
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g sušených húb
- 2 PL masti
- maslo
- 100 g prerastanej slaniny
- Majorán
- Rasca
- Soľ
- Mleté čierne korenie

Krúpy prepláchneme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na plátky a opečieme na masti s nakrájanou cibuľou. Pridáme krúpy, osolíme, ochutíme korením a za stáleho miešania opečieme. Prelejeme vodou a privedieme k varu. Namočené huby vyžmýkame, podusíme na masle a pridáme ku krúpam. Uvaríme domäkka, ochutíme cesnakom a zapečieme v rúre.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

Podpňovky - netradičné recepty

Hliva ustricová

Ďalšie články na tému Ovocie a zelenina

 

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk


Foto: kulinaristika.ru


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
OBR.jpg

Strach je pocit, ktorý nemá žiadnu hodnotu


Keď dušička začne trpieť, orgány jeden za druhým začínajú vypovedávať službu alebo aspoň zhoršujú svojou aktivitu. Žlčník a pečeň sú tzv. lapačmi všetkých našich zážitkových problémov. Trápi vás niečo?


 
obr.jpg

Záhrada v japonskom štýle – ako ju nepokaziť?


Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, ak máme cit pre miniaturizáciu, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.


 
eko.jpg

Podlahy v štýle eko


Pri sledovaní aktuálnych podlahových trendov sa slovíčko „eko“ zjavuje čoraz častejšie. V popredí sa jednoznačne držia prírodné materiály, reprezentované drevom, linoleom, ale aj ďalšími inovovanými produktmi na prírodnej báze.


 
01.jpg

Domáci žihľavový med


Med zmiešaný so šťavou zo žihľavy je skvelý pre detoxikáciu, čistí krv, pomáha pri chudokrvnosti a posilňuje imunitu. Je celkom rýchlo hotový a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú cukru a nemôžu užívať sirupy.


 

Plnené papriky a paradajky

Ryžu uvarte a po čiastočnom vychladnutí premiešajte s nadrobno nakrája ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.7.2017

meniny má: Vladimír

podrobný kalendár

21599935

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vladimír | Pondelok 24.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka