Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Hríbové polievky

 

Hríbové polievkyHubárska sezóna je v plnom prúde. Jedlá z húb nám poskytujú dokonalý kulinársky zážitok. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov.

 

My sa budeme zaoberať hlavne hubovými polievkami. Výborne chutia a zároveň obohacujú náš jedálny lístok.

 

Keďže na ich prípravu sa používajú hlavne čerstvé huby, neváhajte a skúste si pripraviť polievku podľa niektorého z nasledujúcich receptov.

 

Nebojte sa experimentovať a dochutiť akúkoľvek polievku koreninami a prísadami, ktoré máte radi. Fantázií sa medze nekladú.

 

Gazdovská hubová

- 200 g čerstvých húb
- 200 g zemiakov
- 100 g maďarskej štipľavej klobásy
- 150 g malej fazule
- Údené koleno
- 1 veľká cibuľa
- 10 klinčekov
- 1 feferónka
- Vegeta
- Soľ
- Mrkva
- Sušené slivky
- Múka
- Hovädzí bujón
- Šľahačková smotana
- Koňak

Uvaríme údené koleno tak, aby úplne nezmäklo a potom pokrájame mäso na malé kocky. Vývar vylejeme a kocky dáme variť do čerstvej vody (2 l). Pridáme predtým namočenú fazuľu, hovädzí bujón, nakrájanú klobásu, soľ, vegetu, feferónku, mrkvu, nakrájanú na kocky, zemiaky. Huby očistíme a nakrájame na tenké plátky. Sušené slivky nakrájame na štvrtiny. Veľkú cibuľu obielime, napicháme klinčekmi a so slivkami a hubami pridáme do polievky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Opatrne vyberieme cibuľu. Smotanu zmiešame s múkou a zahustíme polievku. Gazdovská hubová sa podáva tak, že na tanier nalejeme 1 PL koňaku a potom zalejeme polievkou. Môžeme ju ozdobiť nastrihanou čerstvou žeruchou. Podávame s domácim chlebom.

 

Česká hubová polievka

- 1L zeleninového vývaru
- 20 dkg chleba
- 6 dkg čerstvých húb
- 4 lyžice masti
- 4 strúčiky cesnaku
- Drvená rasca
- Pažítka
- Čierne korenie

Čerstvé huby očistíme, nakrájame na plátky, zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Pridáme prelisovaný cesnak a soľ, korenie, drvenú rascu a jemno posekanú pažítku. Krátko povaríme. Na masti opražíme chlieb, nakrájaný na kocky. Trochu masti dáme do každého taniera a zalejeme vývarom. Pridáme kocky chleba.

 

Hubová polievka so zeleninou a syrom

- 150 g čerstvých húb
- 100g koreňovej zeleniny
- 80g karfiolu
- 80 g čerstvej kapusty
- 2 dl smotany na varenie
- 20 g múky
- 100 g tvrdého syra
- 50 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- Petržlenová vňať
- Bazalka
- Soľ
- Olej

Huby nakrájame na malé kúsky, koreňovú zeleninu na kocky a kapustu na rezance. Karfiol rozdrobíme na ružičky. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme pripravené suroviny a krátko urestujeme. Podlejeme vodou a uvedieme do varu. Dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom a bazalkou. Krátko pred dovarením zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Po uvarení doplníme posekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.

 

Liptovská hubová polievka s rezancami

- 100 g čerstvých húb
- 2 PL oleja
- Domáce rezance
- Mletá paprika (sladká)
- Petržlenová vňať


Je to polievka, ktorej príprava zaberie veľmi málo času. Pritom je chutná a na tanieri vyzerá výborne. Ak ju robíme z kozákov, bude tmavá. Nadrobno uvarené huby varíme v osolenej vode asi polhodinu. Medzitým si v studenom oleji rozmiešame papriku a vlejeme k uvareným hubám. Domáce rezance uvaríme. Potom ich rozdelíme do tanierov, zalejeme horúcou polievkou a posypeme petržlenom.

 

Čínska pikantná hubová polievka

- 100 g čerstvých húb, alebo 50 g sušených
- 50 g širokých rezancov
- 200 g uvareného kuracieho mäsa
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 lyžica maizeny
- 1 vajce
- 1 PL ostrého kečupu
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL vínneho octu
- 1 menšia cibuľa
- Mleté čierne korenie
- Soľ


Huby zalejeme horúcim vývarom a na miernom ohni varíme. Rezance na 20 minút ponoríme do studenej vody. Potom ich s pokrájaným mäsom pridáme do variaceho vývaru s hubami. Maizenu rozmiešame v troške vody, vajce rozšľaháme a všetko pridáme do polievky. Osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Po odstavení z ohňa primiešame ostrý kečup, sójovú omáčku, vínny ocot a nadrobno posekanú cibuľku (alebo kolieska póru).

 

Falošná držková z húb

- 500 g čerstvých húb
- 6 dkg masti
- 6 dkg hladkej múky
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Mletá paprika
- Mleté korenie
- Majoránka
- Soľ
- Petržlenová vňať
- 1,5 – 2 l vývaru z kocky


Z múky a masti si pripravíme zápražku. Do nej primiešame cibuľu, so soľou pretlačený cesnak, papriku, korenie a za stáleho miešania prilievame studený vývar z kocky. Varíme približne 15 minút a potom vložíme huby, nakrájané na tenké plátky. Pridáme majoránku a prípadne ešte dochutíme soľou. Varíme približne 10 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

Falošná račia polievka

- 60 dkg pravých čerstvých rýdzikov
- 1,75 l vývaru
- Maslo
- Hladká múka
- 10 dkg zelených sterilizovaných uhoriek
- Soľ
- Petržlenová vňať


Nadrobno pokrájané rýdziky dáme do hrnca s rozohriatym maslom a dusíme, kým nezmäknú. Poprášime múkou, opražíme, podlievame studeným vývarom a dobre prevaríme. Fazuľky nakrájame došikma, podusíme na masle s jemne posekanou petržlenovou vňaťou a pridáme do polievky.

 

Zapekané hríby s krúpami

 

No a na záver špecialita, ktorú možno poznáte z rozprávky o zbojníkovi Rumcajsovi. Je to jedlo, ktoré sa spočiatku varí, ako polievka, no nakoniec sa zapeká v rúre:
 

Krkonošský hubový Kubo


- 300 g krúpov
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g sušených húb
- 2 PL masti
- maslo
- 100 g prerastanej slaniny
- Majorán
- Rasca
- Soľ
- Mleté čierne korenie

Krúpy prepláchneme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na plátky a opečieme na masti s nakrájanou cibuľou. Pridáme krúpy, osolíme, ochutíme korením a za stáleho miešania opečieme. Prelejeme vodou a privedieme k varu. Namočené huby vyžmýkame, podusíme na masle a pridáme ku krúpam. Uvaríme domäkka, ochutíme cesnakom a zapečieme v rúre.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

Podpňovky - netradičné recepty

Hliva ustricová

Ďalšie články na tému Ovocie a zelenina

 

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk


Foto: kulinaristika.ru


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.10.2017

meniny má: Kristián

podrobný kalendár

22233124

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kristián | Štvrtok 19.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka