Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Jedlá z hríbov

 

Jedlá z hríbovLeto už máme pomaly za sebou, hubári na území Slovenska si dali chvíľu oddych, pretože je málo zrážok, ale za chvíľu odštartuje druhá – tzv. jesenná etapa hubárčenia. Hovorí sa, že jesenné hríby oproti tým letným sú omnoho zdravšie a kvalitnejšie a tak sa môžeme znovu tešiť na vynikajúce, rozvoniavajúce pochúťky z hríbov.

Kto sa chce predzásobiť a rozdeliť si úlovok na celý rok, môže hríby spracovať sušením a zaváraním. Veď kto by sa nepotešil z hríbov vo vianočnej kapustnici, omáčke, či sladkokyslému prevedeniu na jednohubkách?
Ku klasickým spôsobom uskladňovania hríbov na zimu pribudol aj tretí – moderný - a ním je mrazenie.

 

Hríby a mrazenie

Tento spôsob nám zaručuje, že spracované hríby si pri ňom uchovajú svoju pôvodnú chuť i vôňu, samozrejme, ak pri ich spracúvaní dodržíme niekoľko dôležitých podmienok.

1. Do mrazničky odkladáme len celkom čerstvé hríby so zdravými plodnicami.
2. Pred mrazením hríby zbytočne nenamáčame, čistíme ich poväčšine nasucho. Ak sa omočeniu nedá vyhnúť, musí prebehnúť veľmi rýchlo a vzápätí je dobré hríb osušiť kúskom kuchynskej rolky.
3. Klobúčiky pred mrazením nikdy nelúpte.
4. Nožičky a klobúky zamrazujte samostatne. Majú rozdielnu kvalitu a preto sa doporučuje nožičky využiť iným spôsob. Ak ste sa však rozhodli predsa len pre mrazenie, bolo by vhodné nožičky pred mrazením nakrájať a udusiť.
5. Dusiť môžete aj menej kvalitné klobúčiky.
6. Celé klobúčiky sa mrazia v mikroténových sáčkoch, dusené klobúky či nožičky je dobré mraziť v pripravených téglikoch.
7. Hríby v mrazničke nikdy neskladujte viac ako 3 mesiace!
8. Rozmrazujú sa pomaly v chladničke v pôvodnej dóze či sáčku.


Mrazenie

Hríby určené na mrazenie krátko predvaríme a to tak, že ich nahrubo nakrájané vložíme na site do vriacej vody. Na 3 l vody pridajte 1 lyžičku kyseliny citrónovej, ktorá pôsobí proti tmavnutiu hríbov. Hríby stačí do vriacej vody ponoriť na 2 minúty. Potom ich rýchle zachlaďte, nechajte odkvapkať a nakoniec osušte kúskami kuchynskej rolky. Keď hríby naporcujete, vložte ich do plastového téglika.

Dusenie hríbov

Dusené hríby sa dajú nielen mraziť ale aj zavárať. Očistené hríby jednoducho uduste na oleji do polomäkka, vhodnejšie je bez cibuľky- tú pridáte čerstvú pri konečnej úprave. Hríby pripravované na zmrazenie pri dusení nikdy nesoľte!
Po udusení nechajte hríby vychladnúť a potom ich rozdeľte do téglikov pre mrazenie, alebo do pripravených sklenených pohárov na sterilizovanie. Hríby však do pohárov či téglikov porcujte tak, ste do nich vlievali čím najmenej tuku. Potom ich uzavrite a uschovajte do mrazničky alebo zavarte. Dusené hríby sterilizujte min. 20- 25 min. Ak chcete mať skutočne istotu, že sa vám nepokazia, opakujte sterilizáciu aj o 24 hodín. Hríby v pohároch povarte ešte 5-10 min.

Sušenie hríbov

Pri sušení hríbov platí, že by ste naň mali krájať len zdravé hríby, inak riskujete, že sa vám v nich vyskytnú mušky alebo mole a to by ste zrejme zažili veľmi neradi. Hríby treba sušiť pomaly, v tieni a nikdy nie na priamom slnku. Pokiaľ nemáte k dispozícii sušičku, je dobré ich sušiť na sitách, aby bol zabezpečený prístup vzduchu z oboch strán.
Sušené hríby uskladňujeme v sklenených pohároch, plechových dózach alebo plátených vreckách. Sklenené poháre je dobré držať na tmavších alebo tmavých miestach a nevystavovať ich na priame slnko. Do pohárov, plechovíc a vrecúšok pridajte  vždy 2-3 ks bobkového listu a hríby presypte mletým čiernym korením. Pôsobia proti škodcom.

 

Niekoľko zaujimavých receptov z hríbov


Jedlá z hríbovBylinková omáčka s kuriatkami – pre 4 osoby

- 800 g kuriatok
- 1 cibuľa
- 50 ml bieleho vína
- 50 g masla
- 150 g Creme fraiche
- soľ a mleté čierne korenie

po niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate, krkošky (Anthriscus cerefolium) a pažítky

Príprava omáčky

Kuriatka dobre umyte. Ak do vody, v ktorej hríby umývate pridáte trochu múky, kuriatka sa očistia skôr. Vodu postupne vymieňajte vždy za čistejšiu.
Potom nechajte hríby odkvapkať. Očistite cibuľu a nakrájajte na kocky. Bylinky umyte a nasekajte na malé a jemné kúsky.
Cibuľku upečte na masle do sklovita, pridajte kuriatka, okoreňte a popečte ich na cibuľke asi 2 minúty- nie dlhšie. Potom zalejte bielym vínom, pridajte creme fraiche a premiešajte.

Creme fraiche sa dá kúpiť, alebo si ho jednoduchým spôsobom môžete aj vyrobiť doma. Na jeho výrobu potrebujete 1 kyslú smotanu a 1 balenie šľahačkovej smotany. Obe smotany zmiešajte, nechajte stáť deň na teplom mieste, kým vzniknutý krém nezhustne. Potom ho odložte do chladničky, kde vám vydrží bez problémov 3-5 dní. Pred použitím ho vymiešajte, aby sa jeho štruktúra zjemnila.

Kuriatka na víne nechajte chvíľku prevrieť, kým omáčka nezačne pomaly hustnúť. Keď zhustne dostatočne, zoberte ju z platne a primiešajte do nej nasekané bylinky.
Podávajte na predohriatom tanieri s bielym chlebom, bagetou alebo so zemiakovým pyré.


Letné rolády so šúľancami s kuriatkami - pre 4 osoby

Jedlá z hríbov- 4 ks tenkých plátok hovädziny napr. z pleca alebo stehna (každý kúsok by mal vážiť asi 160-170 g)
- soľ, korenie mleté
- 4 PL horčice
- 8 plátkov sušenej šunky
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 zväzok mladej mrkvy
- 1 pohárik kyslých uhoriek
- štipka kajenského korenia
- 3 PL olivového oleja
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml ružového vína
- 50 ml smotany na varenie

Jarnú cibuľku a mrkvu očistite, umyte a nakrájajte tak, aby ste ju bez problémov dokázali zrolovať do mäsa. Uhorky nakrájajte na tenšie kúsky podľa veľkosti mäsa. Na roládu sa používa biela časť jarnej cibuľky, zelená časť sa nakrája na jemné kolieska a môže byť použitá na prípravu prílohy. Kuriatka očistite.
Plátky mäsa poukladajte na pracovnú dosku vedľa seba, alebo priamo na plech alebo pekáč na ktorom ich budete piecť. Jemne ich nasoľte, okoreňte a bohato potrite horčicou. Na každý plátok mäsa položte po 2 plátky sušenej šunky, potom uložte kúsky cibuľky, mrkvy a uhorky. Jemne pokoreňte kajenským korením.
Ak si odložíte kúsok čerstvej zeleniny bokom, môžete ho neskôr podusiť na panvici a použiť na dekoráciu už hotových rolád na tanieri.

Teraz zabaľte roládky a to tak, že najprv založíte do vnútornej strany dlhšie strany plátku a potom ho zrolujete. Fixujte ihlicami alebo niťou.

Na panvici rozpáľte olivový olej a roládky poopekajte zo všetkých strán. Potom ich vyberte, pridajte do výpeku paradajkový pretlak, zarestujte, pridajte smotanu a zalejte ružovým vínom. Roládky položte na pekáč, zalejte ich výpekom s vínom a pridajte k nim vývar tak, aby v ňom ležali ponorené presne po vrch. Vložte ich do rúry vyhriatej na 160 °C, zakryte a nechajte opekať v rúre približne hodinu. Počas celého pečenia ich podlievajte zbytkom vývaru.


Príprava zemiakových šúľancov s kuriatkami

- 500 g varených zemiakov, alebo opečených v alobale so šupkou
- soľ
- muškátový orech mletý
- 4 PL múky
- 2 vajcia
- olej

Príprava šúľancov: uvarené zemiaky pretlačte. Ak ste zemiaky upiekli v alobale, budú mať šúľance lepšiu chuť. Zemiaky ošúpte a tak isto pretlačte. Ku kaši pridajte múku, soľ, kúsok muškátu, vajcia a cesto dobre vymieste. Vytvarujte z neho šúľance dlhé a hrubé asi ako prst. Šúľance povarte asi 5 min. vo vriacej osolenej vode podobne ako ostatné cestoviny. Keď kúsky vyplávajú na povrch, znamená to, že sú už dostatočne uvarené.
Šúľance potom ešte orestujte na horúcom masle do zlatova.

Na panvici spečte na slabom ohni slaninku a krátko na nej opečte očistené kuriatka. Kuriatka a šúľance zmiešajte a posypte zelenými kolieskami jarnej cibuľky.
Roládky môžete podávať rozrezané po diagonále, poliate omáčkou. Vedľa nich položíme šúľance a dekoratívne kúsky zeleniny.


Rožky plnené hríbami

- 8 rožkov
- 500 ml mlieka

- 100 g hríbov
- 200 ml kyslej smotany
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie

Príprava:
Rožky prekrojte na polovicu a vyberte z nich striedku. Tú polejte dobre mliekom, aby zmäkla a nechala sa ľahko tvarovať napr. lyžicou.
Na panvici rýchlo opečte okorenené hríby z oboch strán a pridajte k rozmočeným rožkom. Pridajte kyslú smotanu a vajíčko, zamiešajte a zmes potom naplňte do rožkov. Zapečte v horúcej rúre asi 5-10 min. a podávajte teplé.


Hliva v smotanovej omáčke - pre 4 osoby

Jedlá z hríbov- 500 g hlivy alebo iných hríbov
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 100 g slaninky
- 2 PL masla alebo margarínu
- 1 struk cesnaku
- 300 g smotany
- 2 PL Creme fraiche
- soľ, korenie
- 2 PL posekanej petržlenovej vňate

Hlivy alebo pripravené hríby očistite vlhkou utierkou. Cibuľku očistite a oboje potom nakrájajte na malé kúsky. Slaninu pokrájajte na kocky a opečte v horúcom oleji. Pridajte cibuľu a hríby. Duste pri strednej teplote až kým sa neodparí vzniknutá tekutina. Pridajte pretlačený cesnak a smotanu a nechať prevrieť ešte asi 5 minút. Pridať Creme fraiche, soľ , korenie a petržlenovú vňať.


Zemiaková polievka s dubákmi - pre 4 osoby

Jedlá z hríbov- 2 šalotky
- 300 g dubákov
- 2 PL masla
- 1 balíček polievkovej zeleniny
- 400 g zemiakov
- 2 zrnká čierneho celého korenia
- 400 ml hríbového vývaru
- 100 ml bieleho vína
- 100 ml šľahačky
- soľ, korenie a kúsok petržlenovej vňate


Šalotky nakrájať nadrobno, očistiť hríby a pokrájať ich na plátky. 1 PL masla rozohriať a krátko na ňom opražiť cibuľku a hríby.

Očistiť zeleninu a pokrájať na menšie kocky. Trochu póru si odložte nabok. Očistite zemiaky, umyte a nakrájajte na kocky. Maslo, ktoré zostalo znovu rozpáliť na panvici a podusiť na ňom zemiaky a zeleninu. Pridať zrnká čierneho korenia a zaliať vývarom a vínom, spolu nechať povariť ešte aspoň 10 minút. Zrnká čierneho korenia potom odstrániť, zeleninu a zemiaky rozmixovať vo vývare ponorným mixérom. Ochutiť korením a dosoliť.
Šľahačku vyšľahať, vmiešať do vývaru, pridať hríby s cibuľkou. Túto hríbovú polievku môžete ozdobiť krúžkami póru a petržlenovou vňaťou.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Hubárska sezóna pokračuje

Podpňovky - netradičné recepty

Ďalšie zaujímavé články na tému Zelenina, ovocie

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
02.jpg

Ako sa zbaviť potravinových molí


Objavili ste mole v kuchynskej skrinke? Všetky napadnuté potraviny okamžite vyhoďte. Nemá zmysel ich zachraňovať, preosievať alebo preberať, pretože ak vyhodíte moľu alebo húsenicu, neznamená to, že ste sa zbavili nakladených vajíčok, ktoré nie sú


 
podrezanie.jpg

O podrezávaní muriva


Murivo a povrchové vrstvy sa účinkom vlhkosti narušujú, strácajú svoj pôvodný vzhľad a časom sa začnú rozpadať. Tieto javy má na svedomí voda, ktorá presakuje do stavebných konštrukcií cez pórovitú konštrukciu obvodových múrov.


 
mur.jpg

Imitácia textúry dreva na fasáde pomocou valčeka


Textúra dreva sa dá na fasádnej omietke docieliť aj iným spôsobom, ako pomocou silikónovej matrice a to použitím fládrovacieho valčeka. Postup prác je takmer zhodný s prácami s matricou.


 
jahody.jpg

Ako bojovať proti škodcom a chorobám jahôd


Prvé ovocie v záhradke má skvelú chuť i vôňu a vysoký obsah vitamínov. Aby však jahody bohato plodili, potrebujú každoročnú starostlivosť. Jahoda je rastlina, u ktorej sa vyskytujú choroby a škodcovia, aj keď ich niekedy na prvý pohľad nevidíme.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 22.9.2017

meniny má: Móric

podrobný kalendár

22006747

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Štvrtok 21.9.2017 |
ÚvodÚvodná stránka