Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Jedlý veľkonočný košík

Jedlý veľkonočný košíkPrinášame vám recept a postup na prípravu jedinečnej veľkonočnej dekorácie, ktorá sa dá zjesť – pečený košík zo sladkého cesta.

Jeho základom je pružné cesto, ktoré sa nám počas práce nebude lepiť na ruky. Ďalšou potrebnou ingredienciou je naša vlastná zručnosť a fantázia.

Cesto

- 25 g čerstvého droždia

- ½ šálky teplej vody

- ½ šálky mlieka

- 1 vajce + 1 vajce na potretie cesta

- ¼ šálky cukru

- ½ lyžičky soli

- ¼ šálky jedlého oleja

- 4 šálky múky

Pripravíme si kvások z droždia, cukru a teplého mlieka.  Pridáme ho z ostatnými surovinami do múky a uhnetieme cesto, ktoré bude vláčne a nelepivé. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku okolo 1 cm.

Jedlý veľkonočný košíkPostup

Na prípravu košíka budeme potrebovať okrúhlu a oválnu zapekaciu misu, ktorú obalíme alobalom a potrieme jedlým olejom. Ďalej budeme potrebovať valček na cesto, papier na pečenie, špáradlá, nôž, alebo koliesko na rezanie cesta.

Zapekaciu misu obrátime hore nohami a môžeme začať tvoriť. Budeme vytvárať košík presne tak, ako sa vyrábajú koše z prútia.

Z cesta, ktoré sme si vyvaľkali na hrúbku 1 cm nakrájame 14 pásov cca 1,5 cm širokých. Z nich vyšúľame hrubé „rezance“ , ktoré poukladáme radiálne na misu – nebojte sa, ak sú príliš dlhé, konce sa pred pečením odrežú.

 

Šúľky, ktoré sa spájajú na vrchnej časti misy pritlačíme jemne hrnčekom a odrežeme z cesta ďalších 10 a viac pásov (podľa potreby), ktoré budeme vplietať do koša. Snažte sa nadpájať jednotlivé šúľky tak, aby sa pritom cesto nedeformovalo. Zároveň veľký pozor pri vplietaní cesta.

Jedlý veľkonočný košík

Jedlý veľkonočný košík

 

Jedlý veľkonočný košík

Takto postupne upletieme celý kôš, jeho okraje pevne pritlačíme k mise a odstávajúce konce odrežeme ostrým nožom.

Jedlý veľkonočný košík

Teraz môžeme košík potrieť jemne rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť do rúry cca 180 – 190°C do zlatista. Doba pečenia sa líši v závislosti od hrúbky cesta a typu rúry.

 

Medzitým si pripravíme horný veniec košíka a to tak, že si z cesta upletieme dlhý vrkoč a položíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Na tento papier sme ešte predtým obkreslili ceruzkou jemne obvod misy, na ktorej sa pečie košík. Po tomto obvode opatrne rozložíme do kruhu vrkoč z cesta.

Jedlý veľkonočný košík
   

Rovnako tak si pripravíme z ďalších upletených vrkočov z cesta rukoväte košíka. Môžeme vytvoriť jednu veľkú, alebo dve malé ušká pomocou malých oblých nádob (ale tiež napríklad naberačky), na ktoré ich prevesíme. Keď sa nám košík upiekol do zlatohneda, vytiahneme ho z rúry a dáme piecť vrchný veniec a rukoväť. Tieto samozrejme pred pečením potrieme vajcom.

Jedlý veľkonočný košík

 

Jedlý veľkonočný košík

 

Hneď, ako vytiahneme košík, zaťažíme jeho vrchnú časť, aby ju nevydulo. Košík takto získa stabilitu.

Hneď, ako vytiahneme košík, zaťažíme jeho vrchnú časť, aby ju nevydulo. Košík takto získa stabilitu.

 

Keď je vychladnutý, odstránime nádobu a alobal, na ktorom sa nám piekol.


Jedlý veľkonočný košík

 

Keď sa nám postupne dopečú rukoväte a veniec košíka, pripevníme ich ku telesu koša pomocou špáradiel. Keď sa nám postupne dopečú rukoväte a veniec košíka, pripevníme ich ku telesu koša pomocou špáradiel.

 

www.stavebnik.sk

 

Hotovo. Teraz môžeme do košíka poukladať sladkosti a cukrovinky, ale tiež veľkonočné vajíčka a podobné dekorácie.

 

Jedlý veľkonočný košík

 

www.stavebnik.sk

 

Čítajte viac:

Ako poskladať z papierového obrúska veľkonočného zajačika

Veľkonočná pochúťka s vaječným likérom

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii DEKOROVANIE
 

18.3.2016© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: namiotle.pl, cookandsmile.com, craftybaking.com

Autor: Ivan Nôta

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
kurzy.jpg

Tvorivé kurzy pre radosť

13.mája 2017, Slovenská Ľupča. Naučíme sa spolu tvoriť veci s dušou...


 
OBR.jpg

13 receptov proti pigmentovým škvrnám


Pigmentové škvrny na pokožke sú podľa odborníkov vizitkou vašej starostlivosti o ňu. Nepekné hnedé škvrny sú mimochodom prezývané aj starecké, čo je tak trochu nespravodlivý názov. Síce sa na koži objavujú zvyčajne až po 40—tke...


 
spalier.jpg

Ako si postaviť vinohradnícky špalier vlastnými ru

Je možné vyrobiť konštrukciu pre hrozno tak, aby vám zaručila dvojnásobnú úrodu? Áno. Takzvané špaliere sú medzi vinármi populárne už po mnohé roky.


 
OBR.jpg

Sprievodca preventívnym samovyšetrením prsníkov


Prečo je dôležité sebapozorovanie? Rakovina prsníka sa nemusí prejaviť len hrčkou. Niektoré zmeny môžu byť natoľko nápadné, napríklad krvácanie z bradavky alebo začervenanie kože prsníka ...


 

Plnený biftek so smotanovými zemiakmi

Sviečkovú nakrájajte na vysoké hranoly, ktoré päsťou naklepte. Osoľte ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať
obr.jpg

Definícia sebestačného domu

Energeticky sebestačné domy sú v Slovenskej republike stále ešte v plienkach, v zahraničí sú ale stále častejšie vyjadrením súčasného trendu energetickej nezávislosti na štáte.


 

dnes je: 28.4.2017

meniny má: Jarmila

podrobný kalendár

20709777

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jarmila | Štvrtok 27.4.2017 |
ÚvodÚvodná stránka