banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Kleftiko – nebíčko v papuľke z Grécka

 

Kleftiko – nebíčko v papuľke z GréckaGrécka kuchyňa vie vždy prekvapiť. Kleftiko je pokrm, ktorého názov v doslovnom preklade znamená „zbojnícke jedlo“. Pôvodne sa s týmto slovom spája označenie bývalých protiosmanských povstalcov z pätnásteho storočia a bojovných ľudí gréckeho vidieka, ktorí ustúpili do hôr v časoch, kedy Grécko a Cyprus trpeli pod nadvládou Osmanskej ríše. Život v horách prinášal so sebou mnohé úskalia. Hlad bol jedným z nich.

A keďže zadarmo nikto nikomu nič nedá, boli títo bývalí povstalci nútení kradnúť. Boli to hlavne ovce a kozy, ktoré zastupovali mäsovú zložku ich stravy. A aby ich neprezradil stúpajúci dym pri príprave obedu, piekli mäso v uzavretých jamách tak, že ho s množstvom zeleniny zavinuli do vínnych listov, vytvorili akési vrecúška, ktoré vkladali do jamy . Naplnené vrecúška boli doslova obložené tlejúcimi uhlíkmi a Kleftiko sa pieklo dostatočne dlhý čas na to, aby zbojníci mohli na viac hodín (dokonca aj na celý deň) odísť. Keď sa vrátili, čakalo ich chutné a teplé jedlo. Postupom času sa takýto spôsob rozšíril do celého Grécka a aj keď dodnes nesie názov „jedlo banditov“, mnohí by sa priklonili skôr k pomenovaniu „pokrm bohov“.


Originálne kleftiko sa dnes pečie vo zvláštnych pieckach zvyčajne od tretej hodiny ráno až do poludnia (!). Zemiaky a zelenina sa pečú posledné tri hodiny. Výsledkom je neskutočný útok na vaše chuťové poháriky. Mäso sa rozpadá na jazyku a príloha sa nedá opísať slovami. Keďže doba, v ktorej žijeme je príliš rýchla na to, aby niekto čakal 15 hodín na jedlo, ponúkame vám recept na Kleftiko v podobe, ako ho pripravujú v gréckych reštauráciách.

Dnes má kleftiko desiatky podôb. Ľudia si ho prispôsobujú svojim chuťovým pohárikom a jahňacinu nahrádzajú hovädzinou, bravčovinou a dokonca aj kuracinou. Prílohy pripravujú nielen zo zemiakov a zeleniny, často krát sa môžeme stretnúť aj s ryžou a tarhoňou. Nerobia však nič zlé, pretože podstatné je počas procesu prípravy dodržiavať technologický postup, vďaka ktorému dostáva pečenie a stolovanie nový rozmer.


Pod technologickým postupom sa rozumie veľmi pomalé pečenie „slow-cooking“ ( v tomto prípade pečeňo – dusenie) mäsa spoločne s prílohou (niečo na spôsob našej živánskej). A ešte niečo – ide o jedlo na „zvláštne príležitosti“ a aj keď v súčasnosti nahradili vínne listy papierové vrecká na pečenie či alobal, vždy je efektné, ak si váš hosť rozbaľuje jedlo na tanieri sám z akéhosi vrecúška, ktoré sa po dopečení na jedle ponecháva.

 

Kleftiko – nebíčko v papuľke z Grécka

 

 

Čo budeme potrebovať aby sme sa čo najviac priblížili originálu?

- 1 kg jahňaciny (mala by byť aj s kosťami )
- 125 g extra panenského olivového oleja+ olej na osmaženie zeleniny a mäsa
- pretlačený cesnak
- sušené oregano a tymian (môžeme experimentovať aj s inými aromatickými bylinami)
- 2 – 3 PL šťavy z citróna
- 250 g hrachu (môže byť aj mrazený)
- 2 paradajky nakrájané na plátky + 6 malých „cherri“ paradajok
- 3 mrkvy , nakrájané na kolieska
- 1 cibuľu, nakrájanú na polmesiace
- 1, 5 kg zemiakov (ak sú veľké, prekrojíme ich na viac častí)
- 150 g slaného gréckeho syra
- 6 kusov papiera na pečenie, ktoré si nastriháme na rozmer 40x40 centimetrov
- soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Kleftiko – nebíčko v papuľke z GréckaUmyté mäso scedíme a pomocou ostrého noža a sekáčika na kosti rozdelíme na 6 väčších kociek (prípadne aj na viac). Zmiešame olej, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie, bylinky a takto vzniknutou zmesou marinujeme mäso cez noc.
Poznámka: kto nemá rád aromatické bylinky, môže ich vynechať. Kombinácia olej- citrón- soľ- čierne korenie – cesnak je sama o sebe veľmi chutná a je ako stvorená práve na jahňacinu.

Na druhý deň krátko blanšírujeme mrkvu a hrášok v osolenej vode, scedíme a krátko osmažíme na oleji. Tak isto krátko osmažíme kúsky jahňaciny v inej panvici. V tom istom oleji prudko osmažíme zemiaky.

Na nastrihané papiere na pečenie ukladáme kúsky jahňaciny, zemiaky, hrášok a mrkvu spolu s gréckym syrom. Pomedzi ne kladieme cibuľu a nakrájané paradajky. Môžeme pridať celé strúčiky cesnaku. Na vrch každej so šiestich kôpok položíme ešte cherri paradajku. Z naplnených papierov vytvoríme vrecúška, ktoré na vrchu pevne uviažeme potravinárskym špagátom. Problém môže nastať v tom, že kleftiko by sa nemalo piecť na pekáči, ale priamo na rošte. Ak sa obávate, že z papiera na pečenie čosi v rúre vytečie, obaľte vrecúška alobalom, alebo rovno pečte zmes v alobale, či v hlinenej mise s poklopom. Pokazíte tým len vizuálny efekt z netradičného „balenia“ pri stolovaní. Doba pečenia je 1 hodina pri teplote 175°C. Jahňacina sa rozpadáva na jazyku a sama sa oddeľuje od kosti, pritom je šťavnatá a s ostatnou zeleninou a zemiakmi tvorí kulinársky zázrak, na ktorý nezabudnete. Ako prílohu môžete urobiť jeden z tradičných gréckych šalátov. Nič tým nepokazíte.

Kleftiko – nebíčko v papuľke z Grécka

 

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.
V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: greekfood about.com, Rastislav Caja, fatbellyfatsmile.wordpress.com
(i.n.)


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
1.jpg

Falošná perspektíva a rozumné delenie opticky zväčšia vašu záhradu


Snáď jediný prípad, kedy sa oplatí mať v záhrade niečo falošného je vytvorenie falošnej perspektívy . Takto dosiahne vaša záhrada väčšieho dojmu.


 
1.jpg

Najchutnejší recept s húb - hubárov sen


Ak je sezóna dobrá a húb dostatok, mnohí z nás nevedia čo s nimi. Sušíme, mrazíme a nakoniec skončia v pre nás tradičných jedlách akými sú kapustnica, mäsové medailónky s hubami a podobne. Ale ide to aj inak :)


 
obr.jpg

Odstránenie výkvetov z betónového plotu


Plot zo štiepaného betónu imituje vzhľad plotu z neporovnateľne drahšieho štiepaného kameňa.


 
1.jpg

Jedlá sóda ako všestranný pomocník pre pestovateľov


Všetci ju poznáme ako neoceniteľnú prísadu v potravinárstve, no mnohí netušíme, že sóda bikarbóna je našim spojencom aj v záhrade či pri pestovaní rastlín v byte. Ide pritom o pomocníka, ktorý je účinný, ekologický a lacný.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 22.9.2019

meniny má: Móric

podrobný kalendár

27776346

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Nedeľa 22.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka