banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Liečivé účinky droždia

 

01.jpgDroždie v podstate nie je nič iné, ako zlisované pivné kvasinky s prímesou múky, nemá príliš obľúbenú chuť a používame ho na to, aby nám krásne vykyslo cesto. Droždie však oddávna patrilo k liečiteľskej výbave obyčajných ľudí, ktorí si nemohli dovoliť zaplatiť za drahé lieky od lekára. Aj dnes, ak sa vaša lekárka zmieni o tom, že máte málo vitamínu B, navštívite lekáreň a tam vám odporučia B-komplex, Málokto si však spomenie na múdre odporučenie našich babičiek : Potraviny sú našimi liekmi. Pretože ony by vymenili B-komplex za droždie.

Za droždie údajne môžeme byť vďační Egypťanom, ktorí ho objavili náhodou v 5. storočí pred našim letopočtom, keď zabudli dať už pripravené cesto piecť. Po niekoľkých hodinách zistili, že cesto niekoľkokrát zväčšilo svoj objem. Samotný objav kysnutia bol však vysvetlený o mnoho storočí neskôr vďaka Louisovi Pasteurovi. Ten v roku 1857 dokázal, že kysnutie je spôsobené živými organizmami.

Čo ste určite nevedeli

Čerstvé pekárske droždie možno definovať ako jednobunkový mikroorganizmus, ktorý patrí do druhu húb. V jednom grame čerstvého droždia môžeme nájsť až 12 miliárd buniek, ktoré sú schopné bez prístupu vzduchu premieňať cukor na alkohol a oxid uhličitý.

Droždie zlepšuje zdravotný stav pri infekčných ochoreniach, podporuje rast a vývoj organizmu, je prevenciou zápchy, potláča únavu, depresiu aj podráždenosť, zvyšuje celkovú výkonnosť organizmu, tlmí nechutenstvo, pôsobí proti chudokrvnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je bohatým zdrojom bielkovín, voľných aminokyselín, vitamínov skupiny B, stopových prvkov (ako je železo a jód), enzýmov, minerálnych (vápnik, fosfor, horčík, draslík, chróm a sodík) a ďalších látok, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu, a zároveň látok, ktoré väčšina z nás neprijíma v dostatočnom množstve. Z tohto dôvodu má konzumácia droždia veľký prínos pre naše zdravie. A keďže droždie neobsahuje lepok, môžu ho konzumovať tiež tí, ktorí trpia celiakiou. Konzumácií droždia by sme sa naopak mali vyvarovať v prípade, že trpíme kvasinkovou infekciou.

Ak by sme to mali zhrnúť, droždie obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B, vďaka ktorým má toľko pozitívnych účinkov na naše zdravie aj pre našu krásu.

  • Riboflavín - vitamín B2. Úžasný vitamín, bez ktorého sa zdravá pokožka nezaobíde. Rovnako tak dobre pôsobí na zrak a zažívanie.
  • Tiamín - vitamín B1. Intenzívne pôsobí na zlepšenie činnosti nervovej a kardiovaskulárnej sústavy.
  • Niacín - vitamín B3. Spoločne s predchádzajúcimi ovplyvňuje nervový systém, trávenie a zdravie pokožky.
  • Biotín - vitamín B7, H. Úplne nevyhnutný pre vlasy, kožu a nechty.
  • Kyselina pantoténová - vitamín B5. Ovplyvňuje náš metabolizmus a nadobličky v produkcii hormónov. Pôsobí tak proti stresu, mierni jeho dopady na náš organizmus.
  • Kyselina listová - vitamín B9. Podporuje krvotvorbu, stimuluje metabolizmus a počas tehotenstva prispieva k správnemu vývoju plodu.
  • Tokoferol - vitamín E. Silný antioxidant, ktorý zabraňuje škodlivému vplyvu okolia na organizmus. Mimo všetkých možných účinkov upravuje cyklus, pôsobí proti rakovine, ozdravuje kožu a pôsobí blahodarne na kardiovaskulárny systém.
  • Minerály (chróm), aminokyseliny.

Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých smeroch, musí sa však konzumovať samostatne. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode, prípadne mlieku.

 

Ako ho užívať?

02.jpgKeď sa čerstvé droždie konzumuje podľa overených pravidiel, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodou, prípadne mliekom, a to najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov - je významným zdrojom vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napríklad kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, ďalej neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť peristaltiku čriev a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa niektorých štúdií je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdočným vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš dráždivé. Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1-10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

 

Účinky na pleť a pokožku

Vynikajúci zdravotné a kozmetické účinky droždia ľudia pozorujú už od pradávna. Dnes vieme, že tieto jeho cenené vlastnosti sú dané biochemickým zložením kvasiniek. Vedci zistili, že droždie je veľmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály, vitamíny, enzýmy) nevyhnutné pre správnu činnosť ľudského organizmu (rast, bunkový metabolizmus, imunitný systém). Sú to látky, ktoré väčšinou v našej súčasnej každodennej strave neprijímame v dostatočnom množstve.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch s problémovou pokožkou. Droždie totiž pomáha v pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré (ak sú nedokonale oxidované) môžu významne prispieť k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Droždie je významnou zložkou celej rady kozmetických produktov, predovšetkým výživných pleťových krémov. Kvasnicová pleťová maska ​​vyživuje pleť a sťahuje rozšírené póry. Pokiaľ ide o akné, tu patrí vplyv konzumácie droždia na kvalitu pleti medzi diskutabilné otázky. Vitamíny B2 a B5 obsiahnuté v kvasniciach totiž preukázateľne zlepšujú stav akné, na druhej strane takisto prítomné vitamíny B6 a B12 môžu stav aknóznej pleti naopak zhoršovať.

Droždie patrí medzi potraviny s vysokou výživnou hodnotou, pretože dokáže ľudskému telu dodať veľké množstvo látok dôležitých pre jeho správne fungovanie.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liečivá sila lopúcha

Nečakané liečivé účinky púpavy

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: allegro.by, mirmedikov.ru
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
TIP.JPG

Plánovanie záhradného posedenia


Niekoľko jednoduchých tipov, na ktoré by mal staviteľ myslieť skôr, ako začne budovať posedenie...


 
01.jpg

Ako skladovať chlieb a pečivo tak, aby ste ich nemuseli na druhý deň vyhodiť?


Pečivo patrí k potravinám, ktoré bohužiaľ často končia v odpadkovom koši. Navrchu chrumkavé a vnútri mäkké vydrží spravidla len jediný deň, potom začne tvrdnúť, gumovatieť, alebo dokonca plesnivieť. Záleží na tom, kde a ako ho skladujete.


 
obr.jpg

Zatvárajte svoju garáž rolovacou bránou na mieru


Zákaznícke riešenie garážových brán je vyhľadávaným spôsobom zabezpečenia osobného automobilu, ako aj samotného vstupu do domu.


 
skladovanie.jpg

Sušenie zeleniny ako rovnocenná alternatíva ku konzervovaniu


Neviete čo robiť s bohatou úrodou zeleniny? Nasušte si z nej zásoby na zimu. Bude sa vám hodiť nielen do polievok. Sušenie je lacná, rýchla a jednoduchá metóda konzervácie bez chémie a cukru.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 16.9.2019

meniny má: Ľudmila

podrobný kalendár

27704172

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ľudmila | Pondelok 16.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka