Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Liek menom rasca

 

Liek menom rascaHistorici sa zhodujú: rasca patrí k najstarším koreninám a liečivám sveta, ktoré využívali naši predkovia už v praveku. Podľa archeologických vykopávok tvoril rasca súčasť prípravy jedál už v dobe kamennej, teda tisíce a tisíce rokov dozadu. Počas obdobia antiky a stredoveku bola rasca jedným z najpoužívanejších korenín, ktoré kuchári dávali do polievok, fazuľových a kapustných pokrmov. Zároveň si ľudia uvedomovali, že nejde len o obyčajné korenie, ale o prísadu, ktorá lieči, respektíve podporuje zdravie. Rasca sa tak už v staroveku stala neodmysliteľnou súčasťou výbavy liečiteľov a korenárov a tiež pradávnych receptov na zdravie.
Rasca obsahuje silice, triesloviny, bielkoviny, olej, sacharidy, ale aj zdravie veľmi prospešné flavonoidy.

Čo je to ORAC a prečo je rasca plná antioxidantov?

Oxygen Radical Absorb Capacity (ORAC) je stupnica pre meranie antioxidačných rýchlostí potravín a nápojov. Táto stupnica vlastne ukazuje antioxidačnú silu, ktorou disponujú rôzne potraviny. Podľa nej sa dá zistiť ktorá potravina má najsilnejšie zastúpenie antioxidantov.
V ORAC stupnici sa semená rasce nachádzajú na 11. mieste, pretože obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Rasca obsahuje aj tieto dôležité látky: vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, selén, mangán, zinok, sodík, omega 3, Omega6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, cholín a kyselinu listovú.

Rasca pre zdravie

Možno si pamätáte na detstvo a na dobu, keď nám rascui podávali naše mamičky, aby nás nebolelo bruško a pomohli nám pomocou nej odstrániť plynatosť . Ale účinky rasce sú tak rôznorodé, že vás nasledovný rebríček možno prekvapí

Liek menom rasca- pomáha zvyšovať chuť k jedlu
- podporuje imunitu
- má močopudné účinky
- zvyšuje chuť do jedla
- pomáha pri menštruačných problémoch
- podporuje správne trávenie, vylučovanie žlče,
- pomáha znižovať vysoký cholesterol a krvný tlak
- detoxikuje
- odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
- podporuje krvotvorbu
- chráni bunky pred voľnými radikálmi
- odstraňuje zápach z úst
- má antiseptické účinky
- podporuje pevnosť kĺbového a kostného tkaniva
- je účinnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení
- je prevenciou proti anémii a osteoporóze
- napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu
- dezinfikuje črevá
- pomáha pri reumatizme
- uľahčuje vykašliavanie

A to nie je všetko. Poďme sa však pozrieť na to, ako sa dá rasca užívať.

Ako prísada do jedál

Ak vám robí ťažkosti určité jedlo, z ktorého vás nadúva, pokojne môžete do tohto jedla pridať rascu. Aj drvenú. Drvená rasca sa tiež pridáva do bieleho jogurtu v prípade, ak chcete zhodiť nejaké to kilečko z váhy. Konzumácia rasce v bežných jedlách (pečivo, mäso, polievky, šaláty) pôsobí na vaše zdravie najvýraznejšie, nakoľko ju takýmto spôsobom prijímate pravidelne. Nevylučujte ju teda z jedálnička.


Liečivý odvar z rasce

Približne ½ lyžičky rasce zalejte 200 ml vriacej vody a následne nechajte vylúhovať 5 - 10 minút. Potom prelejte cez sitko a pite 2 krát denne.


Čaj z rasce a jabĺk

1 malú lyžičku semien rasce + 1 lyžicu jablčných šupiek (sušených alebo čerstvých) povaríme 7 minút a lúhujeme 10 minút. Pijeme proti nadúvaniu a pri dojčení 1x až 3x denne 1 šálku. Čaj je vhodný v menšom množstve pri bolení bruška aj pre malé deti asi od 2 rokov. Výrazne podporuje tvorbu materského mlieka.


Rascový likér

doba prípravy: 10 dní a 20 minút

Potrebujeme:
- 2 fľaše (á 0,5 l)
- 3 lyžice rasce
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vodky
- 1,5 l vody
- 1,5 lyžice krupicového cukru

Do fľaše so širším uzáverom dáme rascu, cukor a vodku, uzavrieme a necháme 10 dní stáť pri okne. Prvých pár dní s fľašou párkrát zatrasieme, až sa cukor rozpustí. Po 10 dňoch prevaríme 1 l vody s 1,5 lyžicou cukru a necháme vychladnúť.

Nachystáme si dostatočne veľkú (500 ml) čistú fľašu a precedíme do nej cez veľmi jemné sitko či plátno rascový výluh (farby slabšieho čierneho čaju). K tomu prilejeme vychladnutú sladkú vodu a premiešame.

Výsledná chuť likéru je veľmi jemná a sladká. Naozaj je potrebné vydržať 10 dní, inak má likér príliš agresívnu rascové chuť. Podávame vychladený, dobre pôsobí na trávenie.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pripravte si liečivý nápoj z kapusty na jarnú či jesennú očistu a aj na chudnutie

Bolestivé afty v ústach a ich domáca liečba

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Autor: Ivan Nôta


 
obr.jpg

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere práčky


Viete, že prvá práčka bola zostrojená už v roku 1767? Je to tak. Dnes natrafíte v obchodoch na veľké množstvo práčok s najrozmanitejšími funkciami od tých najznámejších až po úplne neznáme značky. Ako sa v nich orientovať?


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby (sintrovaná, nasiakavá), prostredia (terasa, podlahové vykurovanie) a podkladu (betón, drevotrieska).


 
01.jpg

Výsadba ozimného cesnaku


Cesta ku kvalitnej a bohatej úrode ozimného cesnaku je jednoduchšia, ako si myslíte. Dôležitá je dôkladná príprava pestovateľskej plochy aj správna technika výsadby. Ukážeme vám, ako na to.


 
obr.jpg

Opracovanie tvaru kameňa pri stavbe kamenných domov


Pre hrubšie opracovanie niekoľkých pieskovcových blokov si vystačíte so širokým sekáčom. Kamene sa opracovávajú tiež vŕtacím kladivom s rôznymi nadstavcami.


 
03.jpg

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania


Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 20.10.2018

meniny má: Vendelín

podrobný kalendár

25052651

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vendelín | Sobota 20.10.2018 |
ÚvodÚvodná stránka