banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Liek menom rasca

 

Liek menom rascaHistorici sa zhodujú: rasca patrí k najstarším koreninám a liečivám sveta, ktoré využívali naši predkovia už v praveku. Podľa archeologických vykopávok tvoril rasca súčasť prípravy jedál už v dobe kamennej, teda tisíce a tisíce rokov dozadu. Počas obdobia antiky a stredoveku bola rasca jedným z najpoužívanejších korenín, ktoré kuchári dávali do polievok, fazuľových a kapustných pokrmov. Zároveň si ľudia uvedomovali, že nejde len o obyčajné korenie, ale o prísadu, ktorá lieči, respektíve podporuje zdravie. Rasca sa tak už v staroveku stala neodmysliteľnou súčasťou výbavy liečiteľov a korenárov a tiež pradávnych receptov na zdravie.
Rasca obsahuje silice, triesloviny, bielkoviny, olej, sacharidy, ale aj zdravie veľmi prospešné flavonoidy.

Čo je to ORAC a prečo je rasca plná antioxidantov?

Oxygen Radical Absorb Capacity (ORAC) je stupnica pre meranie antioxidačných rýchlostí potravín a nápojov. Táto stupnica vlastne ukazuje antioxidačnú silu, ktorou disponujú rôzne potraviny. Podľa nej sa dá zistiť ktorá potravina má najsilnejšie zastúpenie antioxidantov.
V ORAC stupnici sa semená rasce nachádzajú na 11. mieste, pretože obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Rasca obsahuje aj tieto dôležité látky: vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, selén, mangán, zinok, sodík, omega 3, Omega6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, cholín a kyselinu listovú.

Rasca pre zdravie

Možno si pamätáte na detstvo a na dobu, keď nám rascui podávali naše mamičky, aby nás nebolelo bruško a pomohli nám pomocou nej odstrániť plynatosť . Ale účinky rasce sú tak rôznorodé, že vás nasledovný rebríček možno prekvapí

Liek menom rasca- pomáha zvyšovať chuť k jedlu
- podporuje imunitu
- má močopudné účinky
- zvyšuje chuť do jedla
- pomáha pri menštruačných problémoch
- podporuje správne trávenie, vylučovanie žlče,
- pomáha znižovať vysoký cholesterol a krvný tlak
- detoxikuje
- odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
- podporuje krvotvorbu
- chráni bunky pred voľnými radikálmi
- odstraňuje zápach z úst
- má antiseptické účinky
- podporuje pevnosť kĺbového a kostného tkaniva
- je účinnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení
- je prevenciou proti anémii a osteoporóze
- napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu
- dezinfikuje črevá
- pomáha pri reumatizme
- uľahčuje vykašliavanie

A to nie je všetko. Poďme sa však pozrieť na to, ako sa dá rasca užívať.

Ako prísada do jedál

Ak vám robí ťažkosti určité jedlo, z ktorého vás nadúva, pokojne môžete do tohto jedla pridať rascu. Aj drvenú. Drvená rasca sa tiež pridáva do bieleho jogurtu v prípade, ak chcete zhodiť nejaké to kilečko z váhy. Konzumácia rasce v bežných jedlách (pečivo, mäso, polievky, šaláty) pôsobí na vaše zdravie najvýraznejšie, nakoľko ju takýmto spôsobom prijímate pravidelne. Nevylučujte ju teda z jedálnička.


Liečivý odvar z rasce

Približne ½ lyžičky rasce zalejte 200 ml vriacej vody a následne nechajte vylúhovať 5 - 10 minút. Potom prelejte cez sitko a pite 2 krát denne.


Čaj z rasce a jabĺk

1 malú lyžičku semien rasce + 1 lyžicu jablčných šupiek (sušených alebo čerstvých) povaríme 7 minút a lúhujeme 10 minút. Pijeme proti nadúvaniu a pri dojčení 1x až 3x denne 1 šálku. Čaj je vhodný v menšom množstve pri bolení bruška aj pre malé deti asi od 2 rokov. Výrazne podporuje tvorbu materského mlieka.


Rascový likér

doba prípravy: 10 dní a 20 minút

Potrebujeme:
- 2 fľaše (á 0,5 l)
- 3 lyžice rasce
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vodky
- 1,5 l vody
- 1,5 lyžice krupicového cukru

Do fľaše so širším uzáverom dáme rascu, cukor a vodku, uzavrieme a necháme 10 dní stáť pri okne. Prvých pár dní s fľašou párkrát zatrasieme, až sa cukor rozpustí. Po 10 dňoch prevaríme 1 l vody s 1,5 lyžicou cukru a necháme vychladnúť.

Nachystáme si dostatočne veľkú (500 ml) čistú fľašu a precedíme do nej cez veľmi jemné sitko či plátno rascový výluh (farby slabšieho čierneho čaju). K tomu prilejeme vychladnutú sladkú vodu a premiešame.

Výsledná chuť likéru je veľmi jemná a sladká. Naozaj je potrebné vydržať 10 dní, inak má likér príliš agresívnu rascové chuť. Podávame vychladený, dobre pôsobí na trávenie.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pripravte si liečivý nápoj z kapusty na jarnú či jesennú očistu a aj na chudnutie

Bolestivé afty v ústach a ich domáca liečba

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
TIP.JPG

Plánovanie záhradného posedenia


Niekoľko jednoduchých tipov, na ktoré by mal staviteľ myslieť skôr, ako začne budovať posedenie...


 
01.jpg

Ako skladovať chlieb a pečivo tak, aby ste ich nemuseli na druhý deň vyhodiť?


Pečivo patrí k potravinám, ktoré bohužiaľ často končia v odpadkovom koši. Navrchu chrumkavé a vnútri mäkké vydrží spravidla len jediný deň, potom začne tvrdnúť, gumovatieť, alebo dokonca plesnivieť. Záleží na tom, kde a ako ho skladujete.


 
obr.jpg

Odstránenie výkvetov z betónového plotu


Plot zo štiepaného betónu imituje vzhľad plotu z neporovnateľne drahšieho štiepaného kameňa.


 
skladovanie.jpg

Sušenie zeleniny ako rovnocenná alternatíva ku konzervovaniu


Neviete čo robiť s bohatou úrodou zeleniny? Nasušte si z nej zásoby na zimu. Bude sa vám hodiť nielen do polievok. Sušenie je lacná, rýchla a jednoduchá metóda konzervácie bez chémie a cukru.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 17.9.2019

meniny má: Olympia

podrobný kalendár

27716553

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Olympia | Utorok 17.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka