Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Medvedí cesnak

 

medvedi.jpgMedvedí cesnak sa na Slovensku zbiera od marca do mája, kedy je jeho sezóna. Zbierajú sa jeho listy a len dovtedy, kým nerozkvitne.
Využiť ho môžete na dochucovanie jedál ako "korenie  a tiež si ho môžete naložiť do liehu a používať ho ako liek na odstránenie rôznych neduhov pri trávení, bolestiach hrdla, zabraňuje vzniku srdco-cievnych chorôb a celkovo posilňuje imunitu. Medvedí cesnak obnovuje rôzne telesné funkcie a dáva ich do prirodzeného poriadku.

Z medvedieho cesnaku zbierame iba mladé, zelené listy. Na jeho úpravu nikdy nepoužívame kovový nôž.


Štava z medvedieho cesnaku

Z čerstvých listov medvedieho cesnaku vylisujeme šťavu a uložíme ju do chladničky. Časom listy opadnú a šťava sa vyčíri. Môže sa začať používať tak vnútorne ako i na vonkajšie použitie. Ak vás bude šťava na pokožke príliš štípať, rozrieďte ju horúcou vodou, ale vždy len to množstvo, ktoré potrebujete momentálne použiť. Inak sa šťava pokaziť. Nezriedenú šťavu môžete používať približne rok.
Štava sa užíva v malých dávkach na mokka alebo čajovej lyžičke 1x za deň, najlepšie na ráno. Na vonkajšie použitie ju môžete aplikovať aj napr. na plesne alebo exémy  infekčného pôvodu.

Takúto šťavu môžete bez váhania používať na dochucovanie rôznych jedál a šalátov. Vyskúšať ho môžete aj do kyslých polievok ako napr. fazuľovej alebo šošovicovej, kde je úžasný aj keď ho pridáte v úplne čerstvom stave.

Pretože lisovanie listov medvedieho cesnaku je náročné, jednoduchšie je vyrobiť si z neho extrakt vylúhovaný v liehu.

 

Extrakt z medvedieho cesnaku

Umyté listy medvedieho cesnaku opláchite studenou vodou a nechajte prirodzene preschnúť.
Listy potom natrhajte alebo nakrájajte keramickým nožom na menšie kusy. Naložte ich na tesno do dvoch 7 dcl zaváraninových pohárov a zalejte napr. vodkou az po vrch. Poháre uzavrite napr. fóliou a zagumičkujte alebo oviažte kúskom povrázku. Položte ich potom na slnečné miesto a nechajte luhovať 2 týždne.
Po dvoch týzdňoch extrakt zceďte a zrieďte s vodkou, ktorá vám zostala. Takto zriedený ho môžete užívať denne po 1 čajovej lyžičke ráno, šoféri samozrejme, radšej večer :)

Takýto elixír okrem už spomínaných účinkov znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus a tiež vynikajúco pôsobí proti nespavosti.

 

Víno z medvedieho cesnaku

Dve plné hrste čerstvých pokrájaných lístkov povarte krátko v 1/2 litri bieleho vína. Podľa vlastnej chute potom doslaďte kúskom medu alebo domáceho sirupu. Pite každý deň, pomaly, po pár dúškoch.

 

Jedlá ochutené čerstvými listami medvedieho cesnaku

 

Haruľa s čerstvým medvedím cesnakom

Upečte si tenšiu haruľu bežným spôsobom ako ste zviknutý. Potom zoberte čerstvý list cesnaku, položte na haruľu a zrolujte ju ako palacinku. Prekvapí vás jej božská chuť! :)

 

Šatôčky z lístkového cesta

Potrebujete:

- 1 balenie lístkového cesta (400 g)
- plátkový syr alebo tvrdý syr podľa vašej chute
- 1 vajíčko
- čerstvé listy medvedieho cesnaku

Postup:

Medvedí cesnak opláchnite a podľa veľkosti listov prerežeme aspoň na polovice.

Rozvaľkajte lístkové cesto na rozmer asi 40x40 cm a rozkrájajtee na štvorce 10x10 cm. Na každý štvorec cesta položte 2-3 polovice listov (alebo ak sú menšie tak celé) medvedieho cesnaku.
Potom na ne položte na ne plátok syra a opäť 2-3 listy medvedieho cesnaku.
Cesto preložte na trojuholníky, spojte okraje, položte na plech a potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v rozohriatej rúre (teplovzdušná 180 °C) asi 20 minút, v polovici pečenia ešte raz potrite vajíčkom.

Takéto šatôčky nemusíte dochucovať. Použiť môžete podľa vašej chute aj syry s plesňou alebo napr. aj plátky lososa.
 

Pesto z medvedieho cesnaku

Listy medvedieho cesnaku, soľ a čiere korenie posekajte nadrobno v mixéri. Potom pridajte kúsok olivového oleja. Ak ste si ho pripravili náhodou viac, nezabudnite, že ho však môžete uložené v sklenom pohári konzumovať len niekoľko dní.

 

PS: Nazbierali sme si medvedí cesnak s cibuľkami a presadili do záhrady. Po roku sme zistili, že nám ich vykvitlo o niečo viac. Skúste to aj vy. Vraj ochráni pozemok pred myšami a záhradku pred krtkom:)

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pestrec mariánsky - bodliak, ktorý lieči

Čierna baza – magický liečivý ker

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Koreniny a bylinky

 

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: ru.wikipedia.org

(i.n.)


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Netradičné kvetináče z detských riflí


Deti rastú ako z vody a nám po nich doma zostáva nepotrebné šatstvo a topánky. Okrem dobročinných úmyslov však môžeme vsadiť na vlastnú zručnosť a vyrobiť z týchto kúskov napríklad veľmi netradičné kvetináče, ktoré svojim dizajnom určite zaujmú. My


 
obr.jpg

Základné typy striech s vegetačnou vrstvou


Medzi rýchlo sa rozvíjajúce trendy v stavebníctve patria strechy s vegetačnou vrstvou, tzv. zelené strechy. Niet sa čomu diviť.


 
a.jpg

Stavba prístrešku na drevo


Najprv si postavíme podstavu. Ako už bolo povedané v hlavnom článku, najvhodnejšie sú staré palety, pretože je to bez práce. V okamihu keď máme hotovú podstavu, ktorá zaistí prístup vzduchu odspodu, je ďalším krokom vybudovanie nosných stĺpikov.


 
obr.jpg

Ako si pripraviť domáce liečivé masti


Výroba domácich mastičiek je celkom jednoduchá. V tomto návode použijeme štvrť kilové balenie vazelíny, ktoré preložíme do hrnčeka. K nemu prisypeme tridsať gramov vybranej sušenej bylinky (samozrejme, ak budeme chcieť pol kila masti, použijeme...


 

Hrnčekový lahodný koláč

Múku, cukor, mlieko, olej a vajce rozmiešajte v miske. Do hladkej hmot ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.4.2018

meniny má: Jela

podrobný kalendár

23587179

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jela | Štvrtok 19.4.2018 |
ÚvodÚvodná stránka