Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Nebojte sa plávok

 

Sú to dva extrémy: Kým amatérski a neskúsení hubári ich nezbierajú takmer vôbec, tí skúsenejší na ne nedajú dopustiť a považujú ich za to najchutnejšie, čo sa dá z mykologického hľadiska v lese nájsť. Dobrá rada vás pozýva do prírody za skvelými hubami, ktoré sa všeobecne nazývajú plávkami.

Jedovaté? Neexistujú

Nebojte sa plávokToto smelé tvrdenie vôbec nie je nepravdivé. Aj keď... pozrime sa naň bližšie. Smrteľne jedovaté plávky u nás naozaj nerastú. Ani prudko jedovaté – s takými sa najbližšie môžeme stretnúť v Taiwane. Z mierne jedovatých u nás rastie jedna jediná a tou je plávka škodlivá (russula emetica) – svoju nejedlosť nosí už v názve (Česi ju nazývajú holubinka vrhavka). Plávku škodlivú však dokážeme rozoznať bezpečne už na pohľad: Je to huba žiarivo červená, má niekoľko foriem a môžeme ju nájsť v rašeliniskách, smrekových lesoch aj v bučinách. Na Slovensku rastie pomerne hojne. Klobúk má 40-100 mm široký, klenutý až plochý, rumelkovočervený, časom blednúci, holý, hladký a lesklý. Pokožka klobúka sa dá ľahko olúpať.Lupene sú 5-7 mm široké, husté, za mladi bledo smotanovokrémové, v dospelosti sýto smotanovožlté. Dužina je biela, pod pokožkou klobúka červenkastá, ostro pálčivá, bez výraznej vône.

Z uvedeného teda vyplýva, že u nás môžeme plávky kategorizovať do dvoch skupín – jedlé a nejedlé.

Ako poznáme plávky ?

Najčastejšie žalúdočné problémy a otravy hubami spôsobí to, že si plávku zameníme za iný druh huby, ktorá jedovatá je. Existuje však veľmi dobrá pomôcka, pomocou ktorej spoľahlivo rozlíšime, či sme so zeme vytiahli plávku, alebo inú hubu. Nechtom alebo nožom odlúpneme malý kúsok z hlúbiku. Kúsok sa krásne vymrští bez akéhokoľvek vláknenia. Keď by sme to skúsili s muchotrávkou alebo akoukoľvek inú hubou s lupienkami pod klobúkom, začneme ťahať vlákna, akoby nitky. Nikdy nevylúpneme krásny kúsok. To sa podarí jedine u plávok alebo rýdzikov - tie majú totiž dužinu tvorenú z iných buniek, ako ostatné druhy húb. Kúsok, ktorý sa vymrští z hlúbika, sa dá prirovnať ku kúsku jablka.

Ďalším úplne jasným znakom je to, že plávky nemajú okolo nohy prstenec a nevyrastajú z pošvy. Prstenec aj pošva teda chýba.   

A ako rozoznáme jedlú plávku od nejedlej? Spoľahlivý znak umožňujúci rozoznať jedlú plávku od nejedlej (pozor, funguje to len u plávok!) je jednoducho ochutnať. Kúsok dužiny najlepšie z okraja klobúka je treba mať v ústach dlhšie - aj okolo pol minúty, aby enzýmy zo slín mali čas pracovať. Ak huba nie je štipľavá či horká - je jedlá. Na tomto mieste je potrebné poznamenať, že v niektorých krajinách sú pálivé plávky žiadané a používajú sa do pikantných omáčok pod mäso.

Pre laika nie je dôležité poznať meno plávky. Pre laika nie je dôležité poznať meno plávky. Niekedy je to veľmi zložité aj pre skúseného mykológa. Veď len v slovenskom atlase z najnovšej doby je okolo 150 druhov plávok. Ich odlíšenie nie je úplne jednoduché.  Treba si však zapamätať: Plávky majú väčšinou pomerne pevnú dužinu ktorá sa nestrapká, ale sa vylúpne ako jablko. Hlúbik majú biely, na rozdiel od muchotrávky kratší a tuhý, nikdy nemajú na hlúbiku hľuzu (pošvu), ani prsteň. Ak dokážete bezpečne rozoznať plávky od iných druhov húb podľa ich vzhľadu a konzistencie, môžete si dovoliť skúšku plávky jazykom. Nejedlé sú iba druhy s nepríjemnou príchuťou, štipľavé a zapáchajúce. Existuje napríklad plávka smradľavá - tá je hnedastá, klzká a zapácha. Preto treba sledovať okrem vône a chuti aj vonkajšie znaky (mazľavosť).

Aj farebná premenlivosť u plávok dosť komplikuje určovanie - každá plávka sa odlišuje podľa miesta kde práve rastie a aj jej farba je iná keď je suchšie alebo vlhšie. Ak však využijete naše rady, nemôžete urobiť chybu. Ak je chuť plávky mierna, sladkastá, nepálčivá, nehorká, môžete ju dať smelo do košíka. Keďže u nás patrí medzi najchutnejšie huby plávka zelenkastá, povedzme si o jej určení pár slov. Hlavne preto, že jej farba odradzuje mnohých od zberu. Plávka zelenkastá sa najľahšie rozpozná vďaka rozpraskanej zelenkastej farbe na klobúčiku. Má akoby popraskanú štruktúru. Samozrejme nemá sukničku (prstenec) a nevyrastá z pošvy (vajíčka).

Ktoré plávky sú najlepšie a najchutnejšie?

Pre laika nie je dôležité poznať meno plávky. Najchutnejšie plávky rastú údajne v Škandinávskych krajinách. Pre domácich je však toto tvrdenie nanič, nakoľko sa oddávna hovorí, že škandinávsky sedliak by radšej umrel od hladu, ako by mal zjesť hríb, ktorý nájde v lese. Iná situácia je v Rusku a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Tam majú s plávkami a ich zberom veľmi bohaté skúsenosti. U nás je veľmi obľúbená plávka olivová, plávka celistvookrajová (ktorá je dosť farebne premenlivá). Ďalej tieto plávky: mandľová, modrastá, obyčajná, zelenkastá, buková a podobne.

Plávky nemusíme kombinovať s inými druhmi húb, sú samy o sebe vynikajúce. Dajú sa použiť na všetko, od zavárania, po sušene. Dobrá je praženica, prípadne omáčka z nich. Mnohí ich vyprážajú v trojobale. Tuhšie druhy sú najlepšie na hubové oškvark – na toto jedlo nedajú Rusi dopustiť. Ako si ho pripravíme? Do rozpálenej masti hádžeme kúsky plávok, nakrájaných na kocky osolíme, posypeme rascou a necháme na masti zozlatnúť. Masť scedíme a „škvarky“ jeme s chlebom. 

Pre nakladanie sú najlepšie mladšie plodnice. Čím sú staršie, tým sú totiž krehkejšie. Pred spracovaním trochu lúpať klobúčiky, pretože plávky sú dosť pružné huby a zle sa krájajú. Inak ich stačí očistiť hubkou. Vynikajúca je plávka modrastá, ktorá ale nemusí mať vždy modrú farbu. Nájdeme ju aj v zelenkastej variante. Plávku modrastú poznáme podľa mastných lupeňov. Pokiaľ ju chytíme obrátene a prejdeme lupene, pôsobia tieto mastne a nelámu sa. 

Pre laika nie je dôležité poznať meno plávky. Tak čo? Zaradíte plávky k svojim obľúbeným hubám? Výhodou je, že na ne môžeme naraziť v rôznych druhoch lesa, vo všetkých nadmorských výškach, a môžeme ich nájsť aj v parku. Len pozor na parky, kde sa venčia psi.

Plávky sú dosť rozšírené huby, ľudia ich bežne nezbierajú, preto skúsený hubár jasá a môže organizovať v kuchyni plávkové hody.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Liečivé rastliny zo záhrady

Mýty a pravda o hubách

Ďalšie zaujímavé články a rady na tému Ovocie a zelenina

 

19.9.2017© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: wildfooduk.com, mykoweb.com, urikola.net
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Uvarte si žihľavové pivo. Je to jednoduchšie, ako si myslíte


Aj keď je ideálny čas na varenie tohto piva na jar, kedy sa zbierajú mladé výhonky žihľavy, možno ho pripravovať až do jesene. Základom však bude, že sa zbierajú len vrchné časti rastliny, ktoré nie sú staré.


 
obr.jpg

Páči sa vám kamenný krb?


Ak vám vo vašom dome chýba pekný krb a váš zrak sa stále častejšie rozhliada po peknom prírodnom kameni, prezradíme vám, aké výhody a nevýhody vykurovanie kamenným krbom má.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
obr.jpg

Účinné prírodné lieky na bolesti žalúdka, gastritídu a pálenie záhy


Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život. Našťastie veľmi dobre dodnes fungujú rady našich babičiek. Vyskúšajte


 

Výborná nátierka

Maslo vymiešajte s horčicou, pridajte soľ a korenie, salámu, cibuľku a ...

dnes je: 18.7.2018

meniny má: Kamila

podrobný kalendár

24295573

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kamila | Streda 18.7.2018 |
ÚvodÚvodná stránka