Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Odkyslenie organizmu

 

Odkyslenie organizmuTéma prekyslenia organizmu zarezonovala v posledných rokoch takmer v celom vyspelom svete a podrobne sme sa jej venovali aj na stránkach Dobrej rady v článkoch Prekyslenie organizmu a Oxidácia organizmu. Ako to už býva, teória o prekyslení organizmu má svojich priaznivcov, rovnako ako odporcov. V obidvoch táboroch sa nachádzajú odborníci, vedci aj lekári, z ktorých každý má „svoju“ pravdu. Kde však máme hľadať pravdu my, laici?

 

Vedomá samovražda alebo vedľajší jav?

Začneme trochu netradične pri  nočných motýľoch. Mnohí z nás len neveriacky krútime hlavou nad faktom, že sa tieto motýle v noci vrhajú do plameňa sviečky postavenej na terase ako by im išlo o to, urobiť zo seba zápalnú obeť.  Odpoveď prečo tak robia však tkvie úplne inde: Po tisíce a tisíce rokov boli jedinými svetlami na Zemi tie z neba – Slnko, Mesiac a hviezdy (a sem tam oheň). Umelé osvetlenie sa v našej nočnej scenérií objavilo len pred pomerne krátkou dobou. Za státisíce rokov evolúcie sa hmyz naučil využívať nebeské svietiace objekty k tomu, aby udržal smer v línií ktorú si zvolí sám a aby sa potom vrátil opačným smerom späť. Nervová sústava hmyzu pomocou slnka či mesiaca dokázala spoľahlivo navigovať  množstvo malých lietavcov z bodu A do bodu B a naspäť. Takýto svetelný kompas sa ale vždy spoliehal na to, že nebeské svetlá ležia v optickom nekonečne (resp. lúče dopadajúce na Zem sú rovnobežné). Ak však zapálime sviečku, ktorá v optickom nekonečne nie je, lúče z nej nebudú v žiadnom prípade rovnobežné a zavedú nočného motýľa v elegantnej logaritmickej špirále priamo do stredu plameňa. Stačí málo – pomýliť si prírodné svetlo s umelým.

Prečo to píšem? Po tisícky rokov sme boli ako druh homo sapiens zvyknutí na prírodnú, organickú stravu. Anorganické chemikálie sa do potravín vo väčšej miere začali pridávať približne pred polstoročím. Naše telo na ne nebolo zvyknuté, no začalo ich prijímať a prijíma ich dodnes v čoraz väčšom objeme: konzervačné látky, prípravky na zlepšenie chuti, farbivá, zahusťovadlá ... z hľadiska posudzovania kvality potravín by malo byť všetko v poriadku (údajne). No z hľadiska dlhodobých účinkov týchto chemikálií na naše telo ich prakticky nemáme s čím porovnávať. Takéto množstvo chemikálií sme ako ľudia nikdy nekonzumovali. Nerútime sa po špirále, vyvolanej niečím umelým do záhuby?

 Biológovia vravia, že smrť nočných motýľov v plameňoch je vedľajším produktom umelého svetla a nesprávneho odhadu vzdialenosti k nemu.  Čo bude vedľajším produktom umelej stravy?

 

Do boja!

Mnohí ste sa už stretli s odporcami teórie o prekyslení organizmu, ktorí budú tvrdiť, že telo pomocou zložitých mechanizmov udržiava zloženie jednotlivých prostredí a tak nás chráni pred zahltením „kyslými“ potravinami. Je však na vás samých, ako sa na takúto automatickú ochranu budete spoliehať.

Nie, nechceme, aby ste teraz utekali do záchodu zmerať si PH vo vašom moči (ten bude kyslý prakticky vždy). Ide o to, zamyslieť sa nad nasledujúcimi faktami:

Vráťme sa do praveku. Podľa antropológov sa strava pravekého človeka skladala z 1/3 chudého mäsa divokých zvierat a z 2/3 rastlinnej potravy (čiže bola zásaditá). Takéto „menu“ pretrvávalo u našich predkov po tisícky rokov s tým, že okrem toho mali oveľa viac pohybu, ako my, počítačová nazadkochsediaca generácia.  Situácia sa radikálne zmenila s príchodom agrárnej civilizácie, kedy začal človek jesť oveľa viac obilia, mliečne výrobky a tučné mäso domácich zvierat. Najdramatickejšia časť nášho vývoja však prišla v druhej polovici 20.storočia, kedy začal boom „kyslých“ potravín – stravy bohatej na nasýtené tuky, jednoduché cukry, soli a chemikálie v polotovaroch, rafinovanom cukre a mnohých iných jedlách, ktoré denne konzumujeme. Čo je našou dennou stravou? Pizza, hamburgery, hranolky, sladené nápoje a množstvo konzervantov, pri ktorých sa  napríklad jogurt (ktorý za mojich mladých čias vydržal čerstvý dva dni) honosí aj niekoľkotýždňovou trvanlivosťou.


Odkyslenie organizmu je možné riešiť napríklad aj vhodným výživovým doplnkom.

 

Naozaj je všetko v poriadku?

Áno. Naše telo je priam rytierskym bojovníkom a neustále sa pokúša vyrovnať hladinu pH v organizme v priaznivom pomere. Toto však má významný vplyv na všetky biochemické procesy v tele. Povedané jednoducho: vplyvom okysľujúcich faktorov telo využíva kompenzačné mechanizmy – teda požiada o pomoc pľúca, obličky, pečeň, zažívací trakt a iné orgány. Tieto samozrejme pomoc neodmietnu, no my sa budeme cítiť malátnejšie, ospalšie, unavenejšie. Prečo to je? Veď jedlo by nám malo dodať energiu a docieliť v našom organizme nabudenie a nie ospalosť. A predsa všetci poznáme malátnosť po jedle.

Proste jedlo nám dnes dáva vo väčšej miere pocit sýtosti ako energiu samotnú.

Vedci už dávno zistili, že kontinuálne so zvyšovaním kyslosti v organizme krehnú kosti. Záver expertov je pozoruhodný – telo si nastavuje hodnotu pH a využíva na to zásadité vlastnosti vápnika vo vašich vlastných kostiach... hups. Takže telo je síce veľký bojovník, no za cenu nášho vlastného zdravia. Takto sa ocitávame v začarovanom kruhu, ktorý by nebol, ak by sme svoj organizmus neprekysľovali.

Zhrňme si:  telo nadbytok kyslých látok samo ihneď neutralizuje všetkým, čo je k dispozícii - predovšetkým odoberá tkanivám vápnik. Napríklad cievy majú veľmi jemnú výstelku a naozaj nie sú vhodné pre transport kyslých roztokov. Nadbytočné kyseliny sa naviažu na vápnik v cievnej stene a tá jednak tuhne a jednak na také postihnutia reaguje "záplatou" z cholesterolu. Vápnik ale aj ďalšie zásadotvorné minerály telo odoberie nielen z ciev, kostí, ale tiež zo zubov a kĺbových chrupaviek. Nadmerné množstvo kyslých látok v tele dokáže poškodiť akýkoľvek orgán. Najprv formou desiatok rôznych zápalových ochorení a potom chorobami závažnejšími, vrátane rakoviny.

Ktorý orgán bude napadnutý a poškodzovaný prednostne - o tom rozhoduje nastavenie našej psychiky, a jej vplyv na funkcie jednotlivých orgánov. Vo svete stresu ide o celkom rýchly proces.

 

Odkyslenie

Odkyslenie organizmuRovnováha v organizme je ústrednou témou všetkých tradičných a dlhodobo osvedčených systémov liečby, ako je čínska medicína alebo ajurvéda. Kým však Číňania túto rovnováhu odpradávna nazývajú Jin a Jang, moderná medicína hovorí novšou terminológiou ako o rovnováhe pH.  Dosiahnuť túto rovnováhu v dnešnej uponáhľanej dobe je Sizyfovská úloha, zvlášť preto, že už ani tie potraviny nie sú čo bývali a my bezhlavo kúpime všetko, na čo je nápis „Vhodné pre vaše zdravie“ mysliac si, že pre seba robíme to najlepšie čo sa dá. Omyl (vysvetlíme neskôr).

V tejto chvíli je pre nás dôležité pomenovať tie zložky našej potravy, ktorými by sme čo najúčinnejšie vedeli dosiahnuť zvýšenie zásaditosti v našom organizme. Dnes vedia nielen lekári ale tiež mnohí laici, že bez určitých výživových doplnkov nebudeme môcť rozprávať o zdravom stravovaní ako takom. Aj z tohto dôvodu sa definujú výživové doplnky ako potraviny na doplnenie prirodzenej stravy; sú to koncentrované zdroje živín, vitamínov, minerálnych alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom.

Kde neexistuje energetický metabolizmus, tam existuje naša únava, malátnosť a ospalosť. Naše telo potrebuje množstvo minerálov a zložiek, no samo si ich nevie vyrobiť. A keďže tieto prvky sa v dnešnej modernej strave nachádzajú len v pramálom množstve (alebo vôbec), musíme sa poobzerať po vhodnom zdroji. Jedným z takýchto zdrojov je už spomínaný výživový doplnok ALKALIO na www.alkalio.sk .

 

Pozrite si zaujímavú tabuľku:

Potraviny zvyšujúce pH - a teda zásaditosť (od najúčinnejších k tým menej):

- výživové doplnky primárne určené na odkyslenie organizmu, jedlá sóda

- hrozienka, sušené figy, uhorky, špenát, zázvor, zeler, brokolica, kel, petržlen,

- mrkva, púpava, zeleninová vňať, kaleráb, čierne ríbezle, citrón,

- čistý lecitín, huby, karfiol, melón, mango,

- repa, reďkovka, cesnak,

- hlávkový šalát, olivy, jablčný ocot, paradajky,

- sójové bôby, pomaranče, cibuľa, zelené fazule (struky),

- banány, hrušky, jablká, maliny, marhule, čerešne, lieskové orechy,

- zemiaky, zelený a bylinný čaj, kefír

Na druhej strane sú potraviny znižujúce pH a spôsobujúce prekyslenie (a tie poznáme všetci): bravčové, teľacie, hovädzie mäso, údeniny, vajíčka, tvrdý syr, hydina, chlieb, margarín, srvátka, kefír, káva a podobne. Čo teraz? Mnohí ste nás pri čítaní predošlých článkov o prekyslení upozorňovali, že v dnešnej dobe sa nedá veriť ani ovociu a zelenine, kupovanej v obchodných reťazcoch. Samozrejme, máte pravdu. Stačí sa pozrieť na obaly či krajinu pôvodu : šošovica z Kanady, cesnak z Číny, rajčiny z Kolumbie... proste „sajrajt“ plný chemikálií či dozrievajúci v lietadle počas jazdy spoza oceánu. Dnešný spotrebiteľ už neverí ničomu. A keďže v súčasnosti si dopestuje doma základnú zeleninu a ovocie čoraz menej ľudí, sme spomínaný „sajrajt“ nútení kupovať a konzumovať. Dá sa však ešte stále hovoriť o ovocí a zelenine? Zoberte si také jahody. Údajne ide o jednu z najzdravších plodín na svete. Vysvetlí mi však niekto toto? Úhľadne poukladané v košíčkoch sa jahôdky nachádzali na pultoch jedného nemenovaného supermarketu. Ležali tam dva týždne. Samozrejme nie tie isté, ale z toho istého zdroja zásobovania, nakoľko na každom košíčku bol vyznačený rovnaký dátum spotreby. Deň pred vypršaním tohto dátumu sa nad jahodami objavil plagát s veľkým nápisom : 50% ZĽAVA (ešte stále mali krásny lesk aj farbu). Prešiel však deň a jahody začali takmer všetky na tomto lesku strácať až podvečer už bolo v košíkoch badať znaky hniloby a tak boli promptne stiahnuté z obehu. Išlo naozaj o čerstvé jahody? Odpovedzte si sami. My vám zatiaľ odpovieme na otázku, čo teda robiť aby sme s pH dokázali bojovať sami a nie pomocou našich vlastných zásob vápnika.

 

Doplňte si potrebné látky

V tabuľke potravín, ktorú sme si predstavili v predchádzajúcom podtitulku kraľujú na prvom mieste zásadotvorných potravín výživové doplnky určené na odkyslenie organizmu. Nie je ťažké hádať prečo je tomu tak aj vzhľadom na trpkú pravdu o dnešných potravinách, ktoré majú veľmi ďaleko od svojej prírodnej a prirodzenej formy. Nás zaujal práve pojem „výživové doplnky na odkyslenie organizmu“. Všetky výživové doplnky sú definované ako potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, používaných jednotlivo alebo v kombinácii. Na rozdiel od „bežných“ potravín sa vyskytujú vo forme, ako sú napr. kapsuly, pastilky, tablety, piluly a ostatné podobné formy, vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, fľašky s dávkovačom kvapiek a ostatné podobné formy tekutín a práškov navrhnuté tak, aby ich bolo možné brať v odmeraných malých jednotkových množstvách. 

Ako si však vybrať správny odkysľujúci doplnok stravy? Tak sme sa v redakcií Dobrej rady zahrali na detektívov a našli sme produkt, ktorý by vás mohol zaujať. Volá sa ALKALIO www.alkalio.sk. Tento multi - zložkový doplnok stravy obsahuje až 19 (!)potrebných látok, ktoré ako malá armáda vytiahnu tie najlepšie zbrane do boja proti prekysleniu organizmu. Okrem vápnika, horčíka, medi, vitamínu C a biotínu obsahuje tiež vitamín B1, B5, B6, B12, kyselinu listovú, molybdén, riboflavín a ďalšie zložky v  správnom pomere, ktoré budú okrem odkysľovania pomáhať aj pri zdravej pigmentácií vlasov a pokožky, bojovať s nadváhou a vysokým tlakom, zlepšovať náladu a podobne.  Navyše ide o slovenský výrobok schválený Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Zdá sa teda, že tu máme riešenie. Lenže ako to už býva,  výživové doplnky rozdeľujú aj u nás ľudí na dva tábory – „pre a proti“. Aj preto by ste mali tieto riadky prečítať do konca.

 

Nič už nie je také, aké bolo predtým...

Týmto refrénom známej piesne si môžeme pomôcť v závere tohto článku. Veru nič už nie je také. Ani čo sa potravín týka. Dobehla nás naša potravinová karma, v ktorej sme sa od prírody až príliš vzdialili a teraz musíme zožať zasiate... K tomuto všetkému musíme pripočítať „vyčerpanosť“ poľnohospodárskej pôdy, ktorá už nedokáže dodať potravinám dôležité výživné mikrozložky, ktoré v nich potom chýbajú. Dnes sa už teda nemôžeme spoliehať na nič. Ak si sami nedopestujeme jedlo, nemôžeme nikdy na 100% tvrdiť, že sa stravujeme zdravo ani keď konzumujeme kilá ovocia a zeleniny. Čo teda máme robiť? Niekedy naozaj netreba radikálne zmeny. Nie každý je ochotný vzdať sa mäsa a začať konzumovať čerstvú zeleninu v surovom stave preto, aby svojmu organizmu pomohol. Strašiak prekyslenia však rezonuje vo viacerých z nás. Dnes už aj tí, ktorí nedávno tvrdili, že výživové doplnky sú čisté placebo priznávajú, že sa zrejme mýlili a že chýbajúce živiny budeme musieť telu dodať inak, ako cez základné potraviny. Následky moderného štýlu života sú totiž nie vždy len o pokroku.

Podtrhnuté a sčítané: S absenciou zásadotvorných látok v potravinách ide ruka v ruke tiež absencia látok a vitamínov dôležitých pre látkovú premenu týkajúcu sa tvorby energie v našom tele.

 

Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, snažte sa žiť „nekyslo“. A nezabúdajte: Druhým najdôležitejším zdrojom prekysľovania organizmu je akékoľvek duševné napätie. Takže: No stres.

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii ZDRAVIE & VÝŽIVA
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: vk.com

Autor: Ivan Nôta
 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
OBR.jpg

Strach je pocit, ktorý nemá žiadnu hodnotu


Keď dušička začne trpieť, orgány jeden za druhým začínajú vypovedávať službu alebo aspoň zhoršujú svojou aktivitu. Žlčník a pečeň sú tzv. lapačmi všetkých našich zážitkových problémov. Trápi vás niečo?


 
obr.jpg

Záhrada v japonskom štýle – ako ju nepokaziť?


Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, ak máme cit pre miniaturizáciu, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.


 
eko.jpg

Podlahy v štýle eko


Pri sledovaní aktuálnych podlahových trendov sa slovíčko „eko“ zjavuje čoraz častejšie. V popredí sa jednoznačne držia prírodné materiály, reprezentované drevom, linoleom, ale aj ďalšími inovovanými produktmi na prírodnej báze.


 
01.jpg

Domáci žihľavový med


Med zmiešaný so šťavou zo žihľavy je skvelý pre detoxikáciu, čistí krv, pomáha pri chudokrvnosti a posilňuje imunitu. Je celkom rýchlo hotový a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú cukru a nemôžu užívať sirupy.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 25.7.2017

meniny má: Jakub

podrobný kalendár

21611198

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jakub | Utorok 25.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka