Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu

 

Na internete nájdete množstvo "zaručených" receptov na chudnutie, detoxikáciu, na liečenie dny a podobne, v ktorých hrá prvé husle bobkový list.  Vždy sa vyzdvihujú blahodarné účinky bobkového listu na organizmus, málokde je však dopísané aj "b": bezhlavá očista bobkovým listom môže vyvolať vážne zdravotné problémy, dokonca aj životu nebezpečné krvácanie. Bobkovému listu (a najmä odvarom a čajom z neho) sa musia úplne vyhýbať tehotné ženy. No ak budeme užívať odvar  v zmysle známeho "všetkého s mierou", určite pomôže. Musíme však dodržiavať niektoré zákonitosti počas prípravy a užívania nápoja.

 

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu

Prečo je zdravý?

Bobkové listy sú vlastne listami vavrínu pravého (Laurus nobilis). V Stredomorí sa okrem listov využívajú aj bobuľovité plody, z ktorých sa lisuje olej. Typickú vôňu a korenistú, príjemne horkú chuť dodáva bobkovému listu éterický olej menom laurin. Ďalej táto rastlina obsahuje 3% silice, horčín a triesloviny. Do jedál (vrátane čajov a odvarov) používame list vždy celý - nikdy ho nedrvíme!  Je zaujímavé, že chuť uvoľňuje pomaly a postupne a jeho sila sa počas lúhovania koncentruje a zväčšuje. V kulinárstve sa využíva na dochutenie polievok, prívarkov, marinád, zálievok na zaváranie, ale aj mäsa. Po dokončení tepelnej prípravy jedla (alebo pred konzumáciou) sa bobkový list z jedla vždy odstraňuje.

Už naši pradávni predkovia vedeli, že bobkový list zlepšuje trávenie. V spojitosti s prípravou strukovín ho Slováci oddávna pridávali do fazuľovej polievky, pretože vedeli, že bude zmierňovať nadúvanie, typické po konzumácii strukovín.  

Neskôr bolo jasné, že sa táto rastlina dostane aj do hľadáčika vedy, ktorá zistila, že má silné antiseptické účinky, pomáha pri detoxikácii organizmu a zároveň vyvoláva upokojujúce stavy. To preto, že pôsobí ako jemné sedatívum. Má tiež protizápalové a močopudné účinky. Pomáha vyrovnávať hladinu krvného cukru (glukózy). Zlepšuje tiež pamäť a schopnosť duševnej koncentrácie. V podobe oleja pridaného do kúpeľa (vavrínový olej) prospieva stuhnutým svalom a kĺbom, odbúrava stres a únavu.

 

Pomoc pri chudnutí

Múdri vravia, že základom spokojnosti nie je super modelkovsky dokonalá postava, ale to, ako sa cítite vo vlastnom tele. A mal by to byť pocit harmónie - jednoducho to, že sa cítite dobre.  Odvar (čaj) z bobkových listou v človeku vyvolá pocit ľahkosti aj v prípade, že máte nejaké to kilečko navyše. Okrem toho ingrediencie v nápoji pomáhajú organizovať činnosť tráviaceho systému a očisťujú telo. Jednoducho povedané - ide v podstate o spaľovač tukov a nápoj sviežosti tela, ktorý poznali už v antike. Ako si ho pripravíme?

Potrebujeme  len tri  rastlinné ingrediencie a vodu:

- kvalitný zelený čaj, ideálny je sypaný a nie vo vrecúškach. Môžeme ho nahradiť aj vlastnou čajovou zmesou zo sušenej žihľavy či púpavy.

- 3 bobkové listy (aj keď sa v mnohých receptoch stretnete aj s päťnásobne väčším množstvom, nepreháňajte to. Odvar by vám viac uškodil, ako pomohol).

- jednu - dve celé škorice

- kvalitnú vodu (pod týmto pojmom je myslená voda bez chlóru, ideálne pramenitá, priamo z prírodného zdroja so zachovaním minerálnych zložiek /nikdy nie destilovaná!/)

Postup:

1. 1 polievkovú lyžicu kvalitného zeleného čaju vložte do väčšieho džbánu alebo hrnca a zalejte 8 dcl vriacej vody.

2. Pridajte jeden až dva kusy celej škorice a 3 bobkové listy.

3. Odvar zakryte a nechajte lúhovať 15 minút.

4. Potom preceďte a môžete piť.

 

Užívanie:

Aby mal čaj skutočne chudnúce účinky, vypite 3 malé šálky denne. Pripravte si nápoj vo väčšom množstve naraz a pite ho postupne. Prvú šálku si dajte ráno na lačný žalúdok, druhú môžete v čase medzi raňajkami a obedom a tretiu večer po poslednom jedle.
Čaj neprisládzajte ani medom! Nikdy ho nepite po dvadsiatej hodine!

 

Účinky troch ingrediencií, alebo ako to funguje?

Zelený čaj nemá žiadne kalórie a sám o sebe je silným spaľovačom kalórií. Okrem iného jeho pravidelné popíjanie brzdí chuť k jedlu, podporuje spaľovanie tukov v oblasti brucha a spôsobuje zvýšenie spotreby energie.
Škorica podporuje trávenie, zlepšuje funkciu inzulínu a zabraňuje zvýšenému ukladaniu tukov v tele. Okrem ďalších účinkov je aj účinným afrodiziakom a zlepšuje stav pokožky.
Bobkový list: táto nenápadná i keď chuťovo výrazná korenina dokáže oveľa viac, než len ochutiť polievku či omáčku. Dokáže výrazne pomôcť aj pri detoxikácii organizmu a podporuje trávenie.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liek menom rasca

Pripravte si liečivý nápoj z kapusty na jarnú či jesennú očistu a aj na chudnutie

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: sovkusom.ru
Autor: Ivan Nôta


 
1.JPG

Na hydroizolácii sa neoplatí šetriť


Pokiaľ chcete, aby si vaša stavba, spoločne s jej jednotlivými časťami, zachovala svoju kvalitu aj dlhé roky po dokončení, rozhodne by ste nemali podceniť proces hydroizolácie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Princíp údenia v udiarni


Pomalým horením niektorých druhov dreva vzniká dym so stovkami látok, ktoré okrem iného ovplyvňujú bielkoviny v mäse a v ostatných potravinách a tým spomaľujú ich rozklad.


 
01.jpg

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu


Už naši pradávni predkovia vedeli, že bobkový list zlepšuje trávenie. V spojitosti s prípravou strukovín ho Slováci oddávna pridávali do fazuľovej polievky, pretože vedeli, že bude zmierňovať nadúvanie, typické po konzumácii strukovín...


 
obr.jpg

Správny komín je motorom krbových kachlí


Toto často spomínané heslo má svoje hlboké a logické opodstatnenie. Samotný komín musí mať svoj vlastný ťah, ktorým spôsobuje cirkuláciu vzduchu smerom z miestnosti hore do voľného priestoru.


 
01.jpg

Ako úspešne pestovať cykas


Pestovanie nie je ťažké, no treba dbať na niekoľko faktorov, ktoré sú pre ich rast veľmi dôležité. Prvý z nich je vhodná nádoba. Potrebné sú veľké kvetináče, najmä do výšky, aby mal cykas dostatok priestoru pre korene.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 19.11.2018

meniny má: Alžbeta

podrobný kalendár

25254584

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Alžbeta | Pondelok 19.11.2018 |
ÚvodÚvodná stránka