banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Originálne adžarské Chačapuri – vynikajúci gruzínsky syrový koláč

 

Gruzínsko a celý juh Kaukazu je plný nádherných miest, rozprávkových zákutí, ale tiež jedál, na ktoré sa nedá zabudnúť. Od zasneženého Kazbegu, cez Tbilisi až k hraniciam – všade natrafíte na chačapuri (Khachapuri), adžarskú špecialitu, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, no základný je ten, ktorý si v nasledujúcich riadkoch podrobnejšie popíšeme.

Originálne adžarské Chačapuri – vynikajúci gruzínsky syrový koláč

 
Čo je vlastne chačapuri?

Zjednodušene sa dá opísať, ako kapsa z chlebového cesta, naplnená syrom.  S chačapuri sa máme možnosť stretávať aj v slovenských reštauráciách a jedálňach, no v máloktorej z nich vám pripravia otvorenú verziu (teda originál adžarskú). Skôr dostanete akúsi placku, plnenú syrom, ale to už vizuálne nie je ono. Chačapuri totiž nie je placka, ale koláč. Vynikajúci koláč. Jeho názov vznikol spojením gruzínskych slov „chača“ = tvaroh, hrudkový syr a „puri“ = chlieb.


Čo budeme potrebovať?

Suroviny na chačapuri pre 5 ľudí (alebo pre jedného, ktorý všetko zožerie ihneď po vytiahnutí z rúry – nesmejte sa, aj takéto prípady sú známe)

- 9 vajec
- 1žĺtok s trochou mlieka
(na potretie upečeného cesta)
- 5g sušeného droždia (malá lyžička, alebo pol kocky čerstvého)
- 1lyžička cukru
- 1lyžička soli, alebo podľa chuti
- 500g hladkej múky
- 125ml mlieka
(najlepšie domáceho)
- 60g roztopeného masla (do cesta) + ďalšie maslo na potretie
- 600g syra – tu sa na chvíľu pristavíme.

Keďže sme sľúbili originál recept, mali by sme použiť originál gruzínsky syr, zvaný suluguni. Ale...u nás ho kúpime len s ťažkosťami, takže – nahradíme ho syrom podľa vlastnej chuti. Suluguni je nakladaný syr, mierne slaný, ktorý chuťovo (nie výzorom) pripomína náš eidam. Môžeme s kľudom teda použiť aj ten. No aby ste naozaj ucítili lahodnú chuť, odporúčame tiež balkánske syry, mozzarellu, domáci ovčí, alebo kravský syr. Syry môžeme miešať  s hermelínom, ale tiež s nivou (aj Gruzínci majú svoje tajné zloženia z viacerých druhov syra). No a kulinárskym vrcholom je hádajte čo? Keď naplníte chačapuri originálnou slovenskou bryndzou! Garantujeme vám, že v tomto prípade nastane bitka a bratovražedné boje o každý kus čerstvo upečeného chačapuri.

 

Ako na to?

Z droždia, cukru, mlieka, múky,  soli, roztopeného masla a troch vajec si urobíme cesto (musí byť perfektne vymiesené), ktoré necháme dobre vykysnúť. Hodinka je tak akurát. Medzitým si pripravíme plnku. Tvrdý syr nastrúhame, hrudkový (balkán a podobne) rozmrvíme v prstoch. Takto pripravený syr zmiešame s dvoma vajíčkami (pozor: bez škrupiny) a ak je málo slaný – čo pri mnohých druhoch syra nehrozí – tak ho ešte podľa chuti dosolíme. Môžeme si dať zároveň predhriať rúru na 200°C.

 

Originálne adžarské Chačapuri – vynikajúci gruzínsky syrový koláč 02.jpg

 

Vykysnuté cesto opäť vymiesime a rozdelíme na 5 rovnakých bochníčkov. Potom každý bochníček vyvaľkáme na veľkosť taniera. Cesto by nemalo byť veľmi hrubé. Do jeho prostriedku naložíme syrovú (bryndzovú) zmes s vajíčkom. Okraje cesta necháme voľné a po rovnomernom rozložení plnky do vyvaľkaných bochníkov sa snažíme vytvarovať z každého kusa cesta niečo, čo sa podobá napríklad na loď (viď obrázok). 

Cesto potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka, rozložíme chačapuri po väčšom pekáči (okraje sa môžu dotýkať) a šup do rúry. 200°C – 30 minút – to je všetko, čo potrebujeme. Koláče však nenechávajme piecť v rúre dlhšie, aby vám nezoschli. Takže – po 30 minútach odstavíme rúru, vytiahneme plech, do stredu každého chačapuri rozbijeme jedno vajce, okraje chačapuri potrieme trochou masla, rozbité vajíčka jemne posolíme a rýchlo späť do rúry, aby nám bielka z vajec – resp. proteíny v nich pekne obeleli. Stačí 5 minút v už vypnutej rúre a máme hotovo. Môžeme zvolávať na jedlo.

 

03.jpg 04.jpg

 

Apropo – s čím sa podáva chačapuri? No predsa s fľašou červeného vína. Nezabudnite však, že tento recept je na 5 porcií. Takže aj tu platí, že lepšie, ako fľaša vína sú dve fľaše vína.

A tak ako Gruzínci hovoria – Bon apetit – prijatnovo apetita – Gaghimarjot!

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Slaná syrovo špenátová torta z nekysnutého cesta

Jedlé kvetiny z lístkového cesta

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Ostatné jedlá a nápoje
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: georgiaabout.com, Julia a Michael Despotashvili

Autor: ivan nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
FSE_ banner INSTAGRAM_1080x1080px.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
obr.JPG

Psychosomatické zóny a ich vplyv na nás


Máte v niektorých miestnostiach pocit strachu či tiesne?


 
04.JPG

Skvelý nápad na rýchle rozmnoženie jahôd


Nezriedka si pri ochutnávaní čerstvých jahôd na tržnici či u známych povieme, že by nebolo od veci dopestovať si presne takéto isté doma. Verte tomu, že sa to dá aj bez materskej rastliny. Ako? Ukážeme vám!


 
obr.JPG

Smrdí vám práčka, umývačka?


Zbavte sa mastnoty, vodného kameňa aj zápachu, prečítajte si týchto 5 rád!


 
obr.jpg

Liečivé schopnosti mačiek


Mnohí ich považujú za tvrdohlavé stvorenia, ktoré majú radi svojich pánov len v súvislosti s jedlom. Skúsení ľudia však vedia, že napriek svojskej povahe disponujú mačky liečiteľskými schopnosťami. A my sme sa im pozreli "na zúbky".


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 24.8.2019

meniny má: Bartolomej

podrobný kalendár

27463497

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Bartolomej | Sobota 24.8.2019 |
ÚvodÚvodná stránka