Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Pastierov koláč

 

Pastierov koláčPôvodné írsko-anglické recepty na túto pochúťku kládli dôraz na spotrebúvanie zvyškov z kuchyne a komory. Dnes je tento pokrm superlahôdkou, vyrábanou z mletého mäsa, zapečeného v rúre so zemiakovou kašou. Naučíme vás, ako si pripraviť Shepherd´s Pie – pastierov koláč.

 

Recept je veľmi jednoduchý a celý proces aj s pečením zvládnete do hodiny. To radí tento pokrm medzi „rýchle“.

Na jeden pekáč budete potrebovať 400 – 500 g hovädzieho (teľacieho) mletého mäsa. Tu musíme podotknúť, že v mnohých slovenských receptoch nájdete túto lahôdku s použitím bravčoviny. Odborník na írsku kuchyňu však varuje – bravčovinu nie – počas restovania pustí tuk a pokrm by doslova mohol plávať v omastku).

Ďalej potrebujeme: 2dcl hovädzieho vývaru (môže byť aj bujón), 2ks väčšej mrkvy, hrsť hrachu, 1 strúčik cesnaku (fajnšmekri 2 kusy), 2 ks petržlenu (nemusí byť), 1ks cibule, pár ihličiek rozmarínu, korenie na divinu (alebo podľa chuti – diabolské, pikantné a pod.), trošku vorchestrovej omáčky (pár kvapiek), maslo, parmezán, zemiaky, mlieko, soľ.

Na masle orestujte čerstvú mrkvu (aj petržlen) nakrájanú na rezance. Môžete ju aj nastrúhať, ale je lepšie keď je tá štruktúra vo výslednom pokrme vidieť. Skúste si privoňať. Takéto vône a chute zo zmrazenej mrkvy nikdy nedosiahnete. Nebuďte preto leniví a kúpte si čerstvú.

Až sa mrkva trošku zatiahne, pridajte cibuľu, korenie a pár ihličiek rozmarínu. Tým sa korenie rozvonia. Nakoniec ešte nezabudnite na cesnak a potom už môžete orestovať mleté ​​mäso, osoliť a okoreniť. So soľou to nepreháňajte, až sa zredukujú všetky suroviny, bude zmes celkovo plná chutí a aromatická.

Akonáhle mäso zhnedne, pridajte trochu drvených paradajok alebo pyré, nechajte vypiecť a prilejte vývar s červeným vínom. Chvíľku trvá, než sa tekutina zredukuje tak, aby zmes prestala byť tekutá. Po vývare a víne zostane len chuť. Tým máme prvé poschodie  "torty" pripravené.

Kým sme pripravovali mäsovú zmes, nechali sme variť zemiaky na kašu. Tú urobíte s pridávaním mlieka a masla. So solením to nepreháňajte, kaša by mala tvoriť protipól mäsu doslova naplnenému chuťou.

Do kaše môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu, ten kašu pri zapekanie spevní. Môžete použiť zapekacie misky pre jednotlivé porcie, alebo veľkú misu, z ktorej budete jednotlivé porcie vykrajovať. Zhruba do tretiny misu naplňte mäsom, zvyšok kašou. Taký by mal byť zhruba pomer mäsa k prílohe, aby bola chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáča posypte opäť syrom, aby dostal hnedastú kôrku.

Pečte zhruba 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.

 

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Pečenie

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: recipes.wikia.com

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
OBR.jpg

Strach je pocit, ktorý nemá žiadnu hodnotu


Keď dušička začne trpieť, orgány jeden za druhým začínajú vypovedávať službu alebo aspoň zhoršujú svojou aktivitu. Žlčník a pečeň sú tzv. lapačmi všetkých našich zážitkových problémov. Trápi vás niečo?


 
obr.jpg

Záhrada v japonskom štýle – ako ju nepokaziť?


Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, ak máme cit pre miniaturizáciu, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.


 
eko.jpg

Podlahy v štýle eko


Pri sledovaní aktuálnych podlahových trendov sa slovíčko „eko“ zjavuje čoraz častejšie. V popredí sa jednoznačne držia prírodné materiály, reprezentované drevom, linoleom, ale aj ďalšími inovovanými produktmi na prírodnej báze.


 
01.jpg

Domáci žihľavový med


Med zmiešaný so šťavou zo žihľavy je skvelý pre detoxikáciu, čistí krv, pomáha pri chudokrvnosti a posilňuje imunitu. Je celkom rýchlo hotový a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú cukru a nemôžu užívať sirupy.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 25.7.2017

meniny má: Jakub

podrobný kalendár

21608750

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jakub | Utorok 25.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka