banner
Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Pesto z púpavy je zdravé a ohúri vás neočakávanou chuťou

 

Pesto z púpavy je zdravé a ohúri vás neočakávanou chuťouSlovo pesto znamená v janovskom dialekte drviť alebo mlieť. A práve z talianskeho Janova pochádza  vynikajúca omáčka, ktorá sa najčastejšie kombinuje s cestovinami tortellini a je vyrobená z bazalky. V modernejších omáčkach pesto sa bazalka nahrádza rukolou, špenátom, mätovými lístkami, čiernymi a bielymi olivami, sušenými paradajkami, červenou paprikou a u nás tradične aj medvedím cesnakom.  My sa dnes naučíme vyrobiť si pesto z púpavových listov.

 

Základné pesto

Potrebujeme

  • 4 hrste púpavových listov
  • 3 rozotreté strúčiky cesnaku
  • 10 vlašských orechov
  • 30-50 g strúhaného parmezánu alebo syru typu pecorino
  • 5-6 polievkových lyžíc panenského olivového oleja
  • pol lyžičky soli (voliteľné)
     

Postup

Všetky ingrediencie okrem oleja dajte do mixéra a rozmixujte. Potom pomaly pridávajte olej až pesto dostane požadovanú konzistenciu. Môžete do neho pridať soľ ako konzervant. Prelejte do uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke. Spotrebujte najlepšie do dvoch týždňov. Ak chcete, aby si pesto zachovalo krásnu zelenú farbu a vydržalo dlhšie, vrch zalejte vrstvičkou olivového oleja - pri uchovávaní v chladničke potom pesto nebude oxidovať a zostane krásne zelené a vydrží aj pár mesiacov.

 

Pesto z púpavy je zdravé a ohúri vás  neočakávanou chuťou

Horčicové pesto z púpavy

Potrebujeme

  • 1 hrsť veľmi mladých lístkov púpavy
  • 1 lyžicu kvalitnej horčice
  • 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
     

Postup

Všetko zmiešajte v mixéri, skladujte uzavreté v chladničke a spotrebujte najlepšie do dvoch týždňov.

 

S morskou soľou

Potrebujeme

  •  4 hrste púpavových listov
  •  1 rozotretý strúčik cesnaku (voliteľné)
  •   morská soľ podľa chuti
  •   5-6 polievkových lyžíc panenského olivového oleja

 

Postup

Všetko zmiešajte v mixéri a dajte do uzatvárateľnej pohára do chladničky. Tento variant sa veľmi hodína zamrazenie do sáčkov a následné pridávanie do polievok. V chladničke vydrží veľmi dlho.

 

Naše tipy

Tip1: Pesto s vlašskými orechmi môžete vymeniť za kešu orechy, píniové orechy alebo za akékoľvek iné vaše obľúbené alebo za najrôznejšie semienka.

Tip2: Vyskúšajte tiež pesto miešané, napríklad z troch druhov listov, napríklad púpava + medvedí cesnak + valeriánka  alebo podľa vašej chuti.

Tip3: Pesto je vynikajúce na hrianky či chlieb s avokádom, ako raňajky, olovrant alebo večera.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nečakané liečivé účinky púpavy

Jarné čistenie organizmu

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Zdravie a výživa

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: goodhouse.ru, feedler.life,
Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 
obr.jpg

Vy ešte nemáte reklamu na DobraRada.sk?


Využite možnosť kvalitnej a výhodnej textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru. Ponúkame vám aj prenájom spätných odkazov z "priateľského" prostredia, ktoré spĺňa podmienky SEO optimalizácie.


 
obr.jpg

FASHION SUMMER EVENT S BORISOM HANEČKOM


19. september 2019, ROYAL PALACE *****
Turčianske Teplice


 
TIP.JPG

Plánovanie záhradného posedenia


Niekoľko jednoduchých tipov, na ktoré by mal staviteľ myslieť skôr, ako začne budovať posedenie...


 
01.jpg

Ako skladovať chlieb a pečivo tak, aby ste ich nemuseli na druhý deň vyhodiť?


Pečivo patrí k potravinám, ktoré bohužiaľ často končia v odpadkovom koši. Navrchu chrumkavé a vnútri mäkké vydrží spravidla len jediný deň, potom začne tvrdnúť, gumovatieť, alebo dokonca plesnivieť. Záleží na tom, kde a ako ho skladujete.


 
obr.jpg

Zatvárajte svoju garáž rolovacou bránou na mieru


Zákaznícke riešenie garážových brán je vyhľadávaným spôsobom zabezpečenia osobného automobilu, ako aj samotného vstupu do domu.


 
skladovanie.jpg

Sušenie zeleniny ako rovnocenná alternatíva ku konzervovaniu


Neviete čo robiť s bohatou úrodou zeleniny? Nasušte si z nej zásoby na zimu. Bude sa vám hodiť nielen do polievok. Sušenie je lacná, rýchla a jednoduchá metóda konzervácie bez chémie a cukru.


 

Rozmýšľate nad vytvorením eshopu? Prečítajte si ako na to

Na internete nájdete množstvo firiem, ktoré vám ponúkajú riešenia na tvorbu eshopu. Prečítajte si 5 tipov, na ktoré by ste mali pamätať už na začiatku.

Sypaný tvarohový závin

Múku, cukor, prášok do pečiva dobre zmiešajte. Nahrubo vymastite plech ...

dnes je: 16.9.2019

meniny má: Ľudmila

podrobný kalendár

27704197

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Ľudmila | Pondelok 16.9.2019 |
ÚvodÚvodná stránka