Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Plody mora

 

Plody mora sa stali pre mnohých z nás obľúbeným spestrením jedálnička.

Prinášame teda pre vás niekoľko zaujímavostí a informácií, ktoré by ste mali ovládať pri ich kúpe a spracovaní. 

Plody mora

 

Mäkkýše musia byť vždy čerstvé, preto ich kupujte len u renomovaných dodávateľov.
Keď chcete kupovať mäkkýše musíte dbať na niekoľko podstatných vecí, inak sa vám môže stať, že s ich kvalitou pri príprave nebudete celkom spokojní.

Ulity živých slávok a iných lastúrnikov musia byť pevne uzavreté a nepoškodené. V opačnom prípade sú to ulity uhynutých lastúrnikov. Pozor, sú nebezpečné pre zdravie.

Hrebenatky môžete kupovať len tie, ktoré majú smotanovo- bielu farbu s jasne červeným koralom.

Chutný homár by mal mať váhu od 0,5- 1 kg. Na malých nie je takmer žiadne mäso a na priveľkých je mäso veľmi suché až drsné.

Aby zostali ustrice šťavnaté, poukladajte ich do hlbšej tácky členitou stranou ulít nadol a potom zakryte vlhkou handrou a odložte do chladničky. Zužitkujte však najneskôr do 24 hodín od zakúpenia.

Viete si správne kúpiť kraba? Ak máte radi biele mäso z klepiet, kúpte si samca. Keď obľubujete ružové mäso spod ulity, kúpte si samičku.
Ak kupujete kraba už vareného v celku, uchopte ho za predné klepetá a opatrne nadvihnite. Krab musí byť v pomere ku svojej veľkosti pomerne ťažký. Ak je naopak ľahký a štrkoce, je nekvalitný a v jeho vnútri sa nachádza voda.

Plody moraPredtým ako surové garnáty uskladníte v chladničke, dôkladne ich opláchnite a následne sceďte. Musíte ich zužitkovať do 2 dní!

Raka riečneho a podobne aj homára sa odporúča uchovať nažive, až pokiaľ ho nejdete variť. Vložte ho teda vo veľkej a hlbokej mise do drezu a nechajte naň tiecť studenú vodu.

Ak ste si nie istí, či slávky naozaj pochádzajú z čistej vody, vložte ich na 2 hodiny do studenej vody, do ktorej pridajte za hrsť ovsených vločiek. Slávky sa na nakŕmia a vylúčia škrupinu.

Chobotnica, ktorú chcete kúpiť, má mať hmotnosť do 1 kg. Inak bude jej mäso tuhé.
Podobne ako kalamár by mala byť hladká, mať peknú farbu a slaný pach. Keď zbadáte, že má popraskanú kožu, alebo leží v tmavej mláke - nekupujte!!!

Odporúča sa kupovať chobotnice ešte nečistené. Tmavú tekutinu odložte a použite na ochutenie a dofarbenie omáčky. Pred uskladnením do chladničky sa však chobotnice a kalamáre majú očistiť a prikryť priľnavou fóliou.

Aby klepeto kraba iba prasklo a nerozdrvilo sa na kúsky, položte ho na dosku zabalené do utierky a klepte naň kladivom, kým neprskne.

Garnáty olúpete ľahko tak, že ich hlavu chytíte medzi prsty a palec a vykrútite ju. Nohy potom potiahnite do boku. Keď sa nohy uvolnia, ľahko už zvyšok dolúpete.

Ulitu kraba ľahko rozstrihnete nožnicami na porcovanie mäsa.

Rybací vývar
Ak sa už krab dostatočne uvaril a vy ste odstránili z ulity všetko mäso, vráťte ulitu naspäť do vývaru. Prilejte do neho pohár bieleho vína, niekoľko kúskov na rezance pokrájanej cibuli a aromatické koreniny.
Vývar ešte 20 varte a potom zceďte.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Valentínske hrebenatky na šampanskom

Morský vlk s čerstvými bylinkami

Ďalšie zaujímavé články, recepty a tipy na tému Ryby

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: direct-press.ru, otbabushek.ru

 


 
1.JPG

Na hydroizolácii sa neoplatí šetriť


Pokiaľ chcete, aby si vaša stavba, spoločne s jej jednotlivými časťami, zachovala svoju kvalitu aj dlhé roky po dokončení, rozhodne by ste nemali podceniť proces hydroizolácie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Princíp údenia v udiarni


Pomalým horením niektorých druhov dreva vzniká dym so stovkami látok, ktoré okrem iného ovplyvňujú bielkoviny v mäse a v ostatných potravinách a tým spomaľujú ich rozklad.


 
01.jpg

Odvar z bobkového listu na chudnutie aj prečistenie organizmu


Už naši pradávni predkovia vedeli, že bobkový list zlepšuje trávenie. V spojitosti s prípravou strukovín ho Slováci oddávna pridávali do fazuľovej polievky, pretože vedeli, že bude zmierňovať nadúvanie, typické po konzumácii strukovín...


 
obr.jpg

Správny komín je motorom krbových kachlí


Toto často spomínané heslo má svoje hlboké a logické opodstatnenie. Samotný komín musí mať svoj vlastný ťah, ktorým spôsobuje cirkuláciu vzduchu smerom z miestnosti hore do voľného priestoru.


 
01.jpg

Ako úspešne pestovať cykas


Pestovanie nie je ťažké, no treba dbať na niekoľko faktorov, ktoré sú pre ich rast veľmi dôležité. Prvý z nich je vhodná nádoba. Potrebné sú veľké kvetináče, najmä do výšky, aby mal cykas dostatok priestoru pre korene.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 19.11.2018

meniny má: Alžbeta

podrobný kalendár

25254389

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Alžbeta | Pondelok 19.11.2018 |
ÚvodÚvodná stránka