Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Plody mora

 

Plody mora sa stali pre mnohých z nás obľúbeným spestrením jedálnička.

Prinášame teda pre vás niekoľko zaujímavostí a informácií, ktoré by ste mali ovládať pri ich kúpe a spracovaní. 

Plody mora

 

Mäkkýše musia byť vždy čerstvé, preto ich kupujte len u renomovaných dodávateľov.
Keď chcete kupovať mäkkýše musíte dbať na niekoľko podstatných vecí, inak sa vám môže stať, že s ich kvalitou pri príprave nebudete celkom spokojní.

Ulity živých slávok a iných lastúrnikov musia byť pevne uzavreté a nepoškodené. V opačnom prípade sú to ulity uhynutých lastúrnikov. Pozor, sú nebezpečné pre zdravie.

Hrebenatky môžete kupovať len tie, ktoré majú smotanovo- bielu farbu s jasne červeným koralom.

Chutný homár by mal mať váhu od 0,5- 1 kg. Na malých nie je takmer žiadne mäso a na priveľkých je mäso veľmi suché až drsné.

Aby zostali ustrice šťavnaté, poukladajte ich do hlbšej tácky členitou stranou ulít nadol a potom zakryte vlhkou handrou a odložte do chladničky. Zužitkujte však najneskôr do 24 hodín od zakúpenia.

Viete si správne kúpiť kraba? Ak máte radi biele mäso z klepiet, kúpte si samca. Keď obľubujete ružové mäso spod ulity, kúpte si samičku.
Ak kupujete kraba už vareného v celku, uchopte ho za predné klepetá a opatrne nadvihnite. Krab musí byť v pomere ku svojej veľkosti pomerne ťažký. Ak je naopak ľahký a štrkoce, je nekvalitný a v jeho vnútri sa nachádza voda.

Plody moraPredtým ako surové garnáty uskladníte v chladničke, dôkladne ich opláchnite a následne sceďte. Musíte ich zužitkovať do 2 dní!

Raka riečneho a podobne aj homára sa odporúča uchovať nažive, až pokiaľ ho nejdete variť. Vložte ho teda vo veľkej a hlbokej mise do drezu a nechajte naň tiecť studenú vodu.

Ak ste si nie istí, či slávky naozaj pochádzajú z čistej vody, vložte ich na 2 hodiny do studenej vody, do ktorej pridajte za hrsť ovsených vločiek. Slávky sa na nakŕmia a vylúčia škrupinu.

Chobotnica, ktorú chcete kúpiť, má mať hmotnosť do 1 kg. Inak bude jej mäso tuhé.
Podobne ako kalamár by mala byť hladká, mať peknú farbu a slaný pach. Keď zbadáte, že má popraskanú kožu, alebo leží v tmavej mláke - nekupujte!!!

Odporúča sa kupovať chobotnice ešte nečistené. Tmavú tekutinu odložte a použite na ochutenie a dofarbenie omáčky. Pred uskladnením do chladničky sa však chobotnice a kalamáre majú očistiť a prikryť priľnavou fóliou.

Aby klepeto kraba iba prasklo a nerozdrvilo sa na kúsky, položte ho na dosku zabalené do utierky a klepte naň kladivom, kým neprskne.

Garnáty olúpete ľahko tak, že ich hlavu chytíte medzi prsty a palec a vykrútite ju. Nohy potom potiahnite do boku. Keď sa nohy uvolnia, ľahko už zvyšok dolúpete.

Ulitu kraba ľahko rozstrihnete nožnicami na porcovanie mäsa.

Rybací vývar
Ak sa už krab dostatočne uvaril a vy ste odstránili z ulity všetko mäso, vráťte ulitu naspäť do vývaru. Prilejte do neho pohár bieleho vína, niekoľko kúskov na rezance pokrájanej cibuli a aromatické koreniny.
Vývar ešte 20 varte a potom zceďte.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Valentínske hrebenatky na šampanskom

Morský vlk s čerstvými bylinkami

Ďalšie zaujímavé články, recepty a tipy na tému Ryby

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: direct-press.ru, otbabushek.ru

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Uvarte si žihľavové pivo. Je to jednoduchšie, ako si myslíte


Aj keď je ideálny čas na varenie tohto piva na jar, kedy sa zbierajú mladé výhonky žihľavy, možno ho pripravovať až do jesene. Základom však bude, že sa zbierajú len vrchné časti rastliny, ktoré nie sú staré.


 
obr.jpg

Páči sa vám kamenný krb?


Ak vám vo vašom dome chýba pekný krb a váš zrak sa stále častejšie rozhliada po peknom prírodnom kameni, prezradíme vám, aké výhody a nevýhody vykurovanie kamenným krbom má.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
obr.jpg

Účinné prírodné lieky na bolesti žalúdka, gastritídu a pálenie záhy


Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život. Našťastie veľmi dobre dodnes fungujú rady našich babičiek. Vyskúšajte


 

Výborná nátierka

Maslo vymiešajte s horčicou, pridajte soľ a korenie, salámu, cibuľku a ...

dnes je: 18.7.2018

meniny má: Kamila

podrobný kalendár

24295492

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kamila | Streda 18.7.2018 |
ÚvodÚvodná stránka