Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Porcovanie a vykosťovanie rýb


a.jpgRybu opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.
Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu.

Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.
Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.

Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvy.
Vypitvaný trup dobre opláchneme.

Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahod a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.

Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky.

Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3-4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.

b.gifV prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.

Z kapra alebo vačších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.
V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.

Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet- podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.

Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup - priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3-4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.

V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu.

Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vykosťovanie rýb Vykosťovanie rýb
3.jpg 4.jpg
5.jpg 6.jpg
7.jpg 8.jpg
9.jpg 10.jpg
11.jpg 12.jpg
13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg
17.jpg Vykosťovanie rýb

 

Filetovanie kapra

 

b1.jpg b2.jpg
b3.jpg Vykosťovanie rýb

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Domáca treska v majonéze

Valentínske hrebenatky na šampanskom

Ďalšie skvelé rady a recepty na tém Ryby a mäso

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: forum.guns.ru, gotovim-fish.ru


 
obr.jpg

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere práčky


Viete, že prvá práčka bola zostrojená už v roku 1767? Je to tak. Dnes natrafíte v obchodoch na veľké množstvo práčok s najrozmanitejšími funkciami od tých najznámejších až po úplne neznáme značky. Ako sa v nich orientovať?


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Voľba tmelu pri pokládke dlažby


Veľmi podstatnou pri pokládke nového materiálu je voľba správneho lepiaceho tmelu. Je nutné ho vyberať podľa druhu dlažby (sintrovaná, nasiakavá), prostredia (terasa, podlahové vykurovanie) a podkladu (betón, drevotrieska).


 
01.jpg

Výsadba ozimného cesnaku


Cesta ku kvalitnej a bohatej úrode ozimného cesnaku je jednoduchšia, ako si myslíte. Dôležitá je dôkladná príprava pestovateľskej plochy aj správna technika výsadby. Ukážeme vám, ako na to.


 
obr.jpg

Opracovanie tvaru kameňa pri stavbe kamenných domov


Pre hrubšie opracovanie niekoľkých pieskovcových blokov si vystačíte so širokým sekáčom. Kamene sa opracovávajú tiež vŕtacím kladivom s rôznymi nadstavcami.


 
03.jpg

Ako uchovať ovocie v pivnici až do jari, alebo zásady skladovania


Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 20.10.2018

meniny má: Vendelín

podrobný kalendár

25053045

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vendelín | Sobota 20.10.2018 |
ÚvodÚvodná stránka