Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Potraviny, ktoré nemusíte skladovať v chladničke

 

Po dlhú dobu využívali ľudia sneh a ľad k uchovávaniu čerstvých potravín, no prvé komerčné chladničky sa objavili až na prelome 20. storočia. Od tej doby sme si privykli zapĺňať tieto chladiace zariadenia takmer všetkými potravinárskymi produktmi bez ohľadu na to, či tam majú byť alebo nie.

Robíme tak veľkú chybu. Niektorým potravinám chlad škodí a iné ho vôbec nepotrebujú.

 

Banány

Šupka banánov v chlade veľmi rýchlo zmení svoju štruktúru tkaniva a začnú sa na nej objavovať hnedé škvrny. To by samo o sebe nebolo zlé, no samotná dužina začne počas tohto procesu mäknúť až sa zmení na mazľavú kašu. Pri izbovej teplote  však vydržia tri až štyri dni, ak ich nevystavíte priamemu slnečnému žiareniu.

Existuje tiež jednoduchý trik, ktorý zabráni hnednutiu šupky aj rýchlemu prezretiu banánov. Postačí, ak ich chvost obalíme kúskom potravinárskej fólie alebo mikroténového obalu.

 

Potraviny, ktoré nemusíte skladovať v chladničke

 

Citróny, pomaranče, grapefruity a iné citrusové plody

Citróny a iné citrusové plody neznesú chlad . Veď predsa pochádzajú z teplých krajov. Vyhovujú im mierne izbové teploty, ale zavďačíte sa im aj chladnejšími miestami (špajza, komora). Skladujte ich na vzduchu - voľne v misách alebo v košíkoch.

 

Med

Med nepatrí do chladničky. V tej by vám akurát stuhol a scukornatel.

Med je dobré držať na chladnejšom a tmavšom mieste, mimo slnečného žiarenia, v dobre uzavretej nádobe.

 

Chlieb

„Múdre rady“, s ktorými sa stretávame na internete môžu niekedy spôsobiť viac škody ako osohu. Chlieb do chladničky nepatrí. Chlieb tvrdne v chlade rýchlejšie ako pri izbovej teplote.

 

Maslo

Každý vie aké je ťažké natrieť maslo z poctivého kravského mlieka na chlieb ak ho vytiahneme z chladničky. V skutočnosti môžeme maslo skladovať v komore či špajzi, alebo priamo v kuchyni v boxe, ktorý ho chráni pred svetlom a vzduchom. Maslo je v podstate tuk a tak vydrží pri izbovej teplote po dobu niekoľkých dní.

 

Potraviny, ktoré nemusíte skladovať v chladničke

 

Cesnak a cibuľa

Cesnak a cibuľa obľubujú chladné, tmavé a suché miesta – napríklad pivnicu. V chladničke je im príliš zima a vlhko. Pre tých, ktorí nemajú chladné priestory, sú ideálnym miestom na uskladnenie hlinené nádoby, ktoré cesnaku a cibule dovolia dýchať a zabránia ich splesniveniu.

Najjednoduchšie však je uchovávať túto zeleninu v papierových vreckách v kuchyni.

 

Paradajky

Ak uskladníte paradajky v chladničke stratia tak svoju chuť aj konzistenciu.

Skladujte ich radšej niekde v kuchyni, nie však v plastovom vrecku, ale v košíku alebo mise. Ak chcete aby rýchlejšie dozreli, majte ich v papierovej taške. Dobré je tiež mať ich v špajzi v kartónovej otvorenej krabici.

 

Potraviny, ktoré nemusíte skladovať v chladničke

 

Uhorky, paprika, baklažán , cuketa

Platí pre ne prakticky to isté, čo pre paradajky. Skladujte ich buď voľne v komore, alebo maximálne v papierovom vrecku.

 

Zemiaky

Sú ľudia, ktorí uskladnia v chladničke aj menšie množstvá zemiakov. Chyba. Skladovanie zemiakov v chladničke ovplyvňuje ich chuť, pretože dochádza k rozpadu škrobu, ktorý sa mení na cukor. Zemiaky zosladnú, na povrchu popraskajú a ostanú sypké.

 

Kečup

Kečup obsahuje aj ocot a soľ – konzervačné látky, ktoré sa postarajú o to, aby sa pri izbovej teplote neskazil. Platí to aj pre pikantné a chilli omáčky. Ani po otvorení ich netreba skladovať v chladničke. Na tmavom mieste vydržia aj niekoľko mesiacov.

 

Kôstkové ovocie

Nedozreté kôstkové ovocie ako broskyne, nektárinky, marhule a slivky najlepšie dozreje pri izbovej teplote. Ak je toto ovocie zrelé, mali by sme ho pri izbovej teplote skladovať len pár dní a potom zjesť. Chladnička ich síce zachráni (resp. predĺži ich životnosť), no pritom takéto ovocie stratí chuť.

 

Potraviny, ktoré nemusíte skladovať v chladničke

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

 

10 rád ako predĺžiť životnosť a čerstvosť potravín

Záručná lehota potravín

Ďalšie články na tému Potraviny

 

 

1.9.2016© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: liveinternet.ru

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Uvarte si žihľavové pivo. Je to jednoduchšie, ako si myslíte


Aj keď je ideálny čas na varenie tohto piva na jar, kedy sa zbierajú mladé výhonky žihľavy, možno ho pripravovať až do jesene. Základom však bude, že sa zbierajú len vrchné časti rastliny, ktoré nie sú staré.


 
obr.jpg

Páči sa vám kamenný krb?


Ak vám vo vašom dome chýba pekný krb a váš zrak sa stále častejšie rozhliada po peknom prírodnom kameni, prezradíme vám, aké výhody a nevýhody vykurovanie kamenným krbom má.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
obr.jpg

Účinné prírodné lieky na bolesti žalúdka, gastritídu a pálenie záhy


Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život. Našťastie veľmi dobre dodnes fungujú rady našich babičiek. Vyskúšajte


 

Výborná nátierka

Maslo vymiešajte s horčicou, pridajte soľ a korenie, salámu, cibuľku a ...

dnes je: 18.7.2018

meniny má: Kamila

podrobný kalendár

24295634

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kamila | Streda 18.7.2018 |
ÚvodÚvodná stránka