Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Poznáte tekutý všeliek s názvom Podopo?

 

Mnohí z generácie dnešných 40+ si určite spomenú na chvíle, keď ich ako malé deti skolila chrípka. Utekala vtedy babička pre Paralen? Kdeže – naordinovala im PoDoPo – poctivú domácu polievku, vývar  v horúcom stave. A tento liek zabral.

 

Polievka, tekutý všeliek

 

Hovorí sa, ak objavíme niečo, čo je už dávno poznané, že sme objavili Ameriku. Ako sa však musia cítiť Američania, ktorí s veľkou slávou vedecky skúmajú účinky pre nich „prastarých“ európskych polievkových vývarov? Objavili Ameriku?  Môže nám to byť jedno. Hlavne, že aj dnes máme možnosť pripraviť si podľa receptov starých materí  tekutú lekárničku – tradičnú polievku. A nielen proti chrípke. Jej účinky potvrdzujú najnovšie výskumy.

 

Polievkoveda  a naše zdravie

 

Kedysi to bolo tak. Babička ráno skoro vstala, pripravila si suroviny na vývar z kostí, vložila ich do vody a spokojne odkráčala do kostola. Polievka zatiaľ pomalým varom bublala na sporáku a trvalo to až do obeda. Medzitým sa babička vrátila z kostola, pripravila druhý obedňajší chod, prichystala slávnostný sviatočný stôl, uvarila rezance a až potom odstavila polievku. Pripadal vám tento postup príliš zdĺhavý? Tak netušíte, aká mágia sa za ten čas vo vývare odohrávala.

 

Vedecké skúmanie starých právd a postupov nám pomáha pripomenúť si mnohé zabudnuté maličkosti aj dôležité drobnosti, ktoré v súčasnosti nie sú „in“.

 

Čo hovoria vedci dnes na babičkovské varenie polievky? V prvom rade ich výskum preukázal, že vývar z kostí inhibuje migráciu neutrofilov. Povedané menej „učene“: ovplyvňuje pohyb bielych krviniek. Toto je veľmi dôležitý fakt, dokazujúci, že takto dochádza k znižovaniu vedľajších účinkov zápalov v organizme napadnutom chrípkou a podobnými vírusovými ochoreniami.

 

Druhý dôležitý fakt, ktorý vedci „objavili“ je ten, že vývar z kostí, obsiahnutý v polievke, pomáha "nakopnúť" imunitný systém. Niečo dôležité, čo bežne nerobíme, však predsa len pochopili: Dôležité je variť polievku pomaly. Jedine veľmi pomalý var (tradičné varenie polievky trvalo niekedy až 24 hodín!)  totiž spôsobí, že sa z kostí a šliach, ktoré na polievku použijeme, uvoľnia liečivé zložky. Medzi nimi nájdeme kolagén, ale aj esenciálne aminokyseliny ako prolín, glycín a glutamín. Práve tie priaznivo pôsobia na naše zdravie i psychiku. Okrem toho kostná dreň a minerály vo varených kostiach obsiahnuté napomáhajú regenerácii krvných buniek, vrátane už spomínaných bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za obranyschopnosť organizmu. Keď navyše pridáte do polievky zeleninu, uvoľňujú sa z tejto ďalšie dôležité výživné látky, ktoré pridávajú svoj účinok k celkovo antivírusovému a antibiotickému pôsobeniu vývaru.

 

Pozoruhodné účinky poctivého domáceho vývaru

 

Látky v tradičných polievkach majú okrem zmyslových účinkov tiež mnohé liečivé a regeneračné. Naše babičky ich poznali aj bez vedeckých štúdií. Spoznajte ich aj vy:

- Kolagén a želatína podporujú rast vlasov, regeneráciu a zdravý vzhľad kože a pomáhajú udržiavať pevné nechty.


- Glutamín je dôležitou aminokyselinou pre imunitu (pri záťaži sa spaľujú niekoľkokrát rýchlejšie, ako aminokyseliny iné). Okrem toho ide o "liek" na ​​syndróm dráždivého čreva. To je obľúbený názov choroby modernej doby, ktorá sťažuje rade ľudí život. Ide o nešpecifické bolesti brucha, nadúvanie a poruchy stolice, o ktorých západná medicína netušia, z čoho vlastne pochádzajú. Zato však vie, že glutamín, obsiahnutý v dôkladnom vývare z kostí, je jednou z látok, schopných poskytnúť úľavu osobám, ktoré na podobné prejavy trpia.


- Glycín prirodzene detoxikuje telo. Okrem toho podporuje zažívanie a správne vylučovanie žalúdočných štiav.
- Prolín priaznivo pôsobí na zdravie kože. Tiež je dôležitý pre udržanie správnej hladiny krvného tlaku, najmä u osôb, ktoré majú tlak vyšší.
- Želatína podporuje zdravé trávenie, napríklad tým, že chráni a zaceľuje žalúdočnú výstelku. Pomáha aj tráveniu ostatných živín. To z neho robí ďalší výborný liek na "moderné" dráždivé hrubé črevo a večné nadúvanie s ním spojené.
- Kostná dreň je plná výživných látok. Podporuje činnosť imunitného systému.
- Minerály : Kosti štvornožcov a vtákov sú plné vápnika, horčíka, sodíka a fosforu. Rybie kosti okrem toho obsahujú jód. Bez týchto minerálov nie je uzdravenie tela možné - ich nedostatok vedie k zhoršeniu imunity aj nervových funkcií, kŕčom a ďalším nepríjemným prejavom. A pri potení a horúčke sa samozrejme vyplavujú z tela rýchlejšie.

 

Fakt, že vývar z kostí je takmer zázračným liekom, podporujú desiatky vedeckých štúdií. Nejde totiž zďaleka len o chrípky a prechladnutia, či peknú pokožku.

 

V Amerike je momentálne bestsellerom kniha Výživné vývary (Nourishing Broths), ktorú napísala nutričná terapeutka a vedkyňa zároveň Kaayla Danielová. Tá na jej stránkach uvádza: Máme klinicky potvrdené, že chrupavky alebo ich súčasti, želatína a ďalšie látky obsiahnuté v domácom vývare z kostí, môžu nielen predchádzať, ale niekedy aj liečiť choroby, ako je osteoartridita, osteoporóza, autoimunitné ochorenie, poruchy trávenia a prekvapivo aj rakovinu.

 

Plus pridaná hodnota...

 

Pokiaľ do polievky pridáme ďalšie potraviny, ktoré podporujú imunitu, jej liečivý účinok zvýšime. V takom prípade je však dobré, aby zelenina a ďalšie potraviny boli čo najzdravšie. Ak nemáte domáce, určite stavte na niektorý overený zdroj "bio" či "organických" potravín. Dôležitými súčasťami našich polievok by mali byť napríklad:

- Huby, ktoré obsahujú veľa bioaktívnych látok, vrátane polysacharidov, glykoproteínov, ergosterolu, terterpenov a dokonca antibiotík.
- Mrkva. Nejde len o beta-karotén, ktorý sa v priebehu trávenia premení na vitamín A. Ďalšími látkami, obsiahnutými v mrkve, sú okrem vlákniny, prospievajúcej tráveniu, tiež vitamín K, sodík, foláty, mangán, fosfor, horčík, vitamín E a zinok. Varená mrkva má  (napodiv) vyšší obsah beta-karoténu a kyseliny fenolovej, než tá surová. Aj toto odhalil výskum.
- Cesnak je jedno z najzdravších jedál na svete. Oplatí sa ho však pridať do polievky nielen počas varenia, ale aj pri jej chladnutí - surový. Surový cesnak je totiž prírodným antibiotikom a likviduje aj vírusy a plesne.
- Zeler - je dôležitým zdrojom antioxidantov a flavonoidov. Štúdie ukázali, že znižuje riziko zápalov aj srdcových chorôb, podporuje imunitný systém a naopak brzdí rast rakovinových buniek.
- Červená repa - hovädzí vývar pekne zafarbí. To ale nie je všetko. Červená repa totiž obsahuje dusičnany, ktoré sú dobré nielen na zníženie krvného tlaku - uvoľňujú a rozširujú cievy, čo sa hodí aj pri horúčke.
- Solenie – ako vieme z rozprávky Soľ nad zlato, neslaná polievka nie je chutná. Keďže Maruška zrejme nepoznala jodidovanú soľ, pridávala do jedál prírodnú. A čo my? Do polievky určite pridajte morskú soľ (nebielenú).
- Zázvor - antibakteriálne a antivírusové účinky zázvoru sú dobre známe. Dali ste už niekedy kúsok zázvoru vyvariť do polievky?
- Korenie - Korenie pomáha zlepšiť zažívanie, ale je tiež antioxidantom a pomáha proti baktériám, okrem toho pôsobí diureticky (teda odvodňuje).
- Kurkuma je opäť v podstate všeliekom.
- Tymián pomáha udržať zdravé obličky, srdce a mozog a je dobrým zdrojom mangánu.

A takto by sme mohli pokračovať veľmi dlho.

 

Čo dodať na záver?

 

Naše babičky to vedeli už pred sto a viac rokmi. Nie sú však samy. Iné medicínske systémy ako ten náš, ako je napríklad tradičná čínska medicína, poznajú a používajú liečivé vlastnosti vývarov už tisíce rokov - a tiež pre ne majú vlastné teoretické zdôvodnenia, ktoré takisto miestni lekári poznajú už po stáročia. Sú teda overené časom.

 

Čínski lekári poznali, že vývar z kostí posilňuje obličky (v ktorých má podľa východných učení ľudský organizmus uloženú základnú životnú energiu)  a kosti. Preto sa v praxi tradičnej čínskej medicíny používa vývar, kedykoľvek je organizmus výrazne oslabený: nielen pri chrípkach, ale aj únavovom syndróme, EB viróze a zotavovaní po ťažkých chorobách všeobecne. Tiež aj pri akýchkoľvek chronických chorobách, po pôrode a v prechode. Vzhľadom k posilňujúcemu účinku polievky je logické, že pomáha aj osobám s rakovinou, ktoré sú často ťažko vyčerpané.

 

Takže nabudúce, než naordinujete svojim deťom antibiotiká, pretože sú už zase choré, skúste trochu zmeniť kurz: uvarte radšej naozaj poriadne silnú polievku. Takéto „banálne“ recepty totiž mohli za relatívne dobré zdravie našich predkov. A môžu pomôcť aj nám.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Adventná dekorácia zo živého ihličia

Vianočné gule, ktoré nemusia byť len vianočné

Ďalšie zaujímavosti na tému Vianočné dekorovanie

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Zdroje: Immune Boosting Bone Broth / thedailysheeple.com, E. Hájková, K.T. Daniel, J.Hollanová

Foto: recept-vkusno.ru

(i.n.)

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
OBR.jpg

Strach je pocit, ktorý nemá žiadnu hodnotu


Keď dušička začne trpieť, orgány jeden za druhým začínajú vypovedávať službu alebo aspoň zhoršujú svojou aktivitu. Žlčník a pečeň sú tzv. lapačmi všetkých našich zážitkových problémov. Trápi vás niečo?


 
obr.jpg

Záhrada v japonskom štýle – ako ju nepokaziť?


Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, ak máme cit pre miniaturizáciu, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.


 
eko.jpg

Podlahy v štýle eko


Pri sledovaní aktuálnych podlahových trendov sa slovíčko „eko“ zjavuje čoraz častejšie. V popredí sa jednoznačne držia prírodné materiály, reprezentované drevom, linoleom, ale aj ďalšími inovovanými produktmi na prírodnej báze.


 
01.jpg

Domáci žihľavový med


Med zmiešaný so šťavou zo žihľavy je skvelý pre detoxikáciu, čistí krv, pomáha pri chudokrvnosti a posilňuje imunitu. Je celkom rýchlo hotový a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú cukru a nemôžu užívať sirupy.


 

Plnené papriky a paradajky

Ryžu uvarte a po čiastočnom vychladnutí premiešajte s nadrobno nakrája ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 24.7.2017

meniny má: Vladimír

podrobný kalendár

21602284

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Vladimír | Pondelok 24.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka