Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Pravda a mýty o jedle

Pravda a mýty o jedle1. Špenátový omyl

 

Obyčajná tlačová chyba zapríčinila vznik mýtu o zázračnej zelenine. V roku 1870 omylom posunuli desatinnú čiarku pri publikovaní výsledkov výskumu o špenáte. Odrazu obsahoval desaťnásobne viac železa ako v skutočnosti. Túto chybu objavili až v roku 1937, no mýtus bol už tak zakorenený, že mu podľahli nielen ľudia, ale aj Pepek námorník z kresleného seriálu.

 

Až v roku 1981 sa pravda o špenáte dostala do širšieho povedomia. To však nemení nič na skutočnosti, že špenát je jedna z najzdravších listových zelenín. Už síce nie je „železným kráľom“ , no na 100 gramov obsahuje len 22 kalórií, málo uhľohydrátov a tukov, vysoké množstvo proteínov a iných vitamínov. Je ideálnou zložkou stravy pri redukčných diétach.

 

2. Zázrak menom čokoláda

 

V našom podvedomí je takmer napevno zakorenená predstava o tom, že od čokolády sa priberá. Je to pravda, no iba vtedy, ak konzumujeme niečo, čo sa iba tvári, že čokoládou je. Tá ozajstná čokoláda pôsobí na náš organizmus priam blahodarne. Pravá čokoláda musí obsahovať minimálne 70% kakaa a mala by byť horká. Kakao v spojení s čokoládou sú bohatými zdrojmi antioxidantov. A tie pôsobia na naše srdce (a nielen naň) tak priaznivo, že by sme mali čokoládu trvalo zaradiť do nášho jedálnička.

 

Čokoláda priaznivo ovplyvňuje náš krvný tlak, chráni srdce a cievy, posilňuje organizmus v boji s voľnými radikálmi. Horúca čokoláda bola už v časoch starých Aztékov posvätným nápojom. Preslávila sa dokonca, ako účinné afrodiziakum.

 

3. Zemiakový strašiak

 

Zemiaky majú vysoký glykemický index. Táto veta stačila na to, aby sme podľahli panike. Glykemický index meria nárast obsahu cukru v krvi človeka počas 2-3 hodín, ktorý nastane po konzumácii jedla. A my sa jednoducho bojíme, aby sme nepribrali. Lenže pravda je úplne inde. Uhľohydráty z našej stravy prúdia priamo do nášho krvného obehu, aby sa z nich stal krvný cukor. Mozog, nervový systém, červené krvinky a bunky v obličkách používajú na svoj chod výhradne cukry. 20% denného príjmu kalórii spotrebúva mozog, čo znamená, že po jedle sa musí do krvného obehu dostať veľa uhľohydrátov, aby tento orgán pracoval efektívne.

 

Medzi prvými, ktorí na to prišli, boli (čuduj sa svete) špičkoví športovci. Atléti si doslova vyberajú jedlá s vysokým glykemickým indexom. Obnovujú si tým zásoby glykogénu, ktorý sa uvoľňuje zo svalstva a pečene do krvného obehu. Vo všeobecnosti platí – ak chcete byť silní a plní energie – jedzte zemiaky. Nemyslíme tým mastné, pečené zemiaky, ani chipsy či vysmážané placky. Ideálne sú varené zemiaky so štipkou kvalitného oleja. Možno ste nevedeli, že uhľohydráty, obsiahnuté v zemiakoch posilňujú schopnosť inzulínu znížiť hladinu cukru v krvi. Zemiaky so svojím obsahom vody, komplexnými uhľohydrátmi a obsahom minerálnych látok patria k najlepším potravinám na uchovanie štíhlej línie.

 

Pravda a mýty o jedle4. Vajcia a cholesterol

 

Vajcia sú najstaršou potravinou živočíšneho pôvodu. Patria medzi biologicky najcennejšie potraviny. Okrem vitamínov obsahujú fosfor, železo, zinok, vápnik a podobne. Najhodnotnejší vitamín, ktorý vajce obsahuje, je jednoznačne vitamín B2. Ďalej obsahuje vitamíny A, E, D, K.

 

Tuky v žĺtku obsahujú väčšie množstvo nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným. Takže ako je to vlastne s cholesterolom? V žĺtku obsiahnutý cholesterol nezvyšuje nebezpečný (LDL) cholesterol. Naopak dodáva lecitín, ktorý hladinu cholesterolu dokonca znižuje. Lecitín zároveň odbúrava tuky a vo vajíčku je jeho zastúpenie oveľa vyššie, ako napríklad v sóji, z ktorej sa vyrábajú mnohé výživové doplnky. Konzumáciu vajíčok však napriek ich jedinečnosti netreba preháňať. Podľa najnovších výskumov by týždenná dávka vajec mala byť maximálne štyri. Deti do jedného roka by nemali vajíčka konzumovať vôbec alebo iba žĺtok (od šiesteho mesiaca).

 

 

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Ostatné jedlá a nápoje
 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané.

V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: herwish.ru, angolodelgusto.it


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
01.jpeg

Ako uvariť vynikajúci džem zo žltého melónu


Žltý (alebo ak chcete cukrový) melón je sám o sebe veľmi zdravá plodina. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov.


 
obr.jpg

Murované kuchyne sa páčia stále viac


Z južnej Európy preniká do našich kuchýň závan nového štýlu, ktorý si rýchlo nachádza svojich prívržencov aj medzi slovenskými gazdinkami.


 
TIP.JPG

Princíp a inštalácia svetlovodu


Rozsvecovať aj vo dne v priestoroch bez okien je nepohodlné a drahé. Možným riešením takejto situácie je zabudovanie svetlovodu. Počiatočná investícia sa po nejakej dobe vráti, zvýšený komfort bývania sa však prejaví okamžite.


 
02.jpg

Ako si pripraviť kvalitný kompost z listov stromov


Jeseň v záhrade znamená pre mnohých okrem iného úmorné hrabanie lístia, ktoré v sade opadlo zo stromov a následnú otázku – kam s ním? Vyhodiť alebo spáliť? Verte tomu, že obidvoje by bola naozaj veľká škoda.


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 19.10.2017

meniny má: Kristián

podrobný kalendár

22233114

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kristián | Štvrtok 19.10.2017 |
ÚvodÚvodná stránka