Proti kašlu - sirup zo smrekových výhonkov
Na jar (koncom apríla alebo v priebehu mája, podľa počasia) sa vydajte do lesa a natrhajte si mladé výhonky zo smreku.
Do 5l zaváraninového pohára potom navrstvite umyté a odkvapkané výhonky a jednotlivé vrstvy presýpajte 1 kg cukru. Keď je pohár plný, ukončite vrstvenie poslednou vrstvou cukru.
Otvor fľaše potom uzavrite celofánom a gumičkou.
Fľašu položte na slnečné miesto, najlepšie na parapet a nechajte ju tam približne 2 týždne, kým pustená šťava nezačne hustnúť.
Sirup potom preceďte cez plátno alebo gázu, zlejeme do fliaš s uskladnite v chladničke alebo na chladnom mieste.
Skladovania sa nemusíte báť, sirup sa vám nepokazí ani do zimy.
Niektorí ľudia zakopávajú pohár s výhonkami do zeme, nie je to však potrebné. Do zeme sa zakopával len kvôli prúdeniu energií, čo ešte vylepší jeho už aj tak výborné vlastnosti.
Kto si ešte k tomu nazbierate skorocelové lístky, môžete si urobiť sirup miešaný tak, že navrstvíte do pohára i skorocel kopijovitý a to v pomere 1:3.
Niektoré recepty hovoria aj o pridaní medu do sirupu z výhonkov. Účinky tohto vylepšeného sirupu sú jednoducho skvelé. V prípade, že chceme do sirupu pridať med, musíme ho povariť.
Postup je potom nasledovný: Scedený sirup dajte do hrnca, pridajte cca 0,5l medu (podľa vlastnej chuti) a varte, až sa sirup nespení. Potom sirup odstavte, nechajte trochu vychladnúť a zlejte do fliaš.
Za foto ďakujem Elfinke z Pezinka :)
Mohlo by vás tiež zaujať:
Trápi vás chrípka či nachladnutie? Vyskúšajte zázračné cibuľové ponožky
Prečítajte si ďalšie zaujímavosti v článkoch v sekcii Dýchacie cesty a alergie
© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk