Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Púpavové víno pomôže pri problémoch s pankreasom aj zníži vysoký tlak

 

Púpavu mnohí zatracujú a vedú proti nej vražednú kampaň, nakoľko si myslia, že im ničí ich anglický trávnik.  Naša "vysoko vyvinutá" spoločnosť došla až tak ďaleko, že dnes bez problémov kúpite chemikálie, ktoré ju ničia cielene už pri jedinom dotyku jedu. Celé zlé. Múdri ľudia vedia, že ak chceme nájsť v prírode slovenský "žeň-šeň", nájdeme ho práve v koreni púpav. Táto rastlina je totiž oveľa zázračnejšia, ako sme si mysleli. Výskum uskutočnený na kanadskej univerzite zistil, že dlhodobá kúra koreňom púpavy efektívne zabíja rakovinové bunky a zároveň nemá žiadne vedľajšie účinky. Navyše má pomerne rýchly účinok. K rozpadu prvých nádorových buniek dochádza už v priebehu štyridsaťosem hodín po užití čaju zo zmesi koreňa a listov. A toto nepíšeme ako hoax - kanadskou štúdiou sa vážne zaoberajú odborné lekárske servery a býva publikovaná v mnohých tlačených médiách.

Dnes si teda nepovieme len o príprave púpavového vína, ale tiež niektorých liečivých substanciách, ktoré sa z púpavy dajú pripraviť.

Púpava ako liek

Púpava obsahuje veľa dôležitých vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, zinok, horčík a kyselinu listovú. Pôsobí močopudne, čo jej dobré pre obličky, podporuje vylučovanie žlče, detoxikáciu pečene, znižuje krvný cholesterol a pomáha pri alergiách.
Dôležité však je nezbierať ju na znečistených miestach, napríklad pri ceste. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, koreň na jar a jeseň. Púpava sa dá využiť v kuchyni. Stačí natrhať zopár listov a ozvláštniť nimi šalát. Dá sa z nej pripraviť polievka, z kvetov sa robí med, likér, sirup, sorbet, puky nahradia kapary a korene možno pražiť ako kávovinu.

002.jpgApropo, púpavový med. Často v našich končinách vypukne doslova púpavový ošiaľ s jediným cieľom, pripraviť si z kvetov púpav sladký med. Avšak skôr než medom je tento akýmsi púpavovými sirupom. A aj keď svoje základné poslanie - osladiť si nejaký pokrm alebo nápoj - celkom dobre plní, a dokonca aj pekne vonia, je púpavový sirup určite horším riešením než klasický včelí med. Problém je totiž v jeho príprave. Respektíve pridanom cukre. Kým sa totiž klasický včelí med skladá z jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy, dominantnou sacharimetrickou zložkou púpavového sirupu je sacharóza.  Pri vyšších teplotách pridaný repný cukor karamelizuje, ale okrem toho sa tiež rozkladá, pričom vzniká látka hydroxymetylfurfural (skratka HMF), ktorá je pre človeka čiastočne toxická, pretože má karcinogénne účinky. Mnohé zdroje síce uvádzajú, že HMF je škodlivá len pre včely, ukazuje sa však, že človek tiež nevyjde naprázdno, len je to ťažké z medicínskeho hľadiska overiť. Našinec obsah HMF v takomto výrobku nepôjde dať odborníkom skontrolovať. Dozorné orgány to urobia ťažko, pretože príslušné výrobky vznikajú až v domácnosti spotrebiteľa a sú tak úplne mimo dosahu oficiálnych kontrol. Takže asi bude dobrá zlatá stredná cesta. Ak chcete, med z púpav si vyrobte, ale konzumujte ho striedmo. Respektíve vždy zriedený (v čaji a iných nápojoch). My vám dnes ponúkneme overené zdravé recepty, pri ktorých sa vzniku HMF nemusíte obávať.

Ako si správne usušiť koreň púpavy

Sušený koreň dostať v lekárni, no môžeme si ho pripraviť aj sami.
Púpavu obrežeme dookola a do hĺbky a opatrne ju vytiahneme aj s koreňom. Dobre ho očistíme od zeminy, opláchneme, prípadne jemne oškrabeme nožom. Osušíme, pokrájame na menšie časti (napríklad na pásiky)a dáme sušiť na slnko, alebo na 2 hodiny do rúry.

Púpavové víno pomôže pri problémoch s pankreasom aj zníži vysoký tlak

 

RECEPTÁR

Púpavový šalát

Tento šalátik je veľmi jednoduchý a zároveň zdravý, môžete ho konzumovať ako prílohu ku mäsu. Použité suroviny si samozrejme môžete prispôsobovať svojim chuťovým bunkám.

Potrebujete: 3 korene púpavy, 30 listov púpavy, 5 ks cherry paradajky, pol jarnej cibuľky, pol šalátovej uhorky, 3 listy čínskej kapusty, 1 lyžičku olivového panenského oleja.

Koreň púpavy jemne očistite škrabkou na zemiaky alebo nožíkom, vezmite však len jemne vrchnú šupku a premyte. Koreň nakrájajte na menšie kolieska a dajte do misy. Listy púpavy a čínsku kapustu umyte a nakrájajte na malé časti (kocky, obdĺžniky), vložte do misy. Umyté cherry paradajky rozrežte na polovicu, pridajte ku šalátu. Očistenú a umytú uhorku nakrájajte na tenšie krúžky a jarnú cibuľku aj na krúžky. Na koniec pridajte 1 lyžičku olivového oleja. Všetko spolu dobre premiešajte a môžete podávať.

Púpavový čaj

Tento púpavový čaj Vám zlepší trávenie, odkyslí žalúdok a podporí aj odvodnenie a vyprázdňovanie. Tento čaj pite na raňajky a večeru.

Potrebujete: 1 lyžičku koreňa púpavy (čerstvý / sušený), 3 deci vody, menší hrniec

Koreň púpavy vložte do hrnca s tromi deci vody a nechajte odstáť pri izbovej teplote aspoň 8 hodín, ideálne je to urobiť večer. Ráno túto zmes dajte na oheň a nechajte prejsť varom. Potom tento čaj sceďte od veľkých častí a môžete piť. Tento čaj pite po dúškoch a to pred raňajkami 20 minút, cca 3 hlty a po raňajkách 20 minút, tiež cca 3 hlty.

Púpavové víno I

Pomáha pri problémoch s trávením, so žalúdkom, s pankreasom, pri žlčníkových a črevných kolikách. Užívame ho tesne pred jedlom po 50 až 100 mililitroch. Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viacero denne. Potrebujeme koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), liter bieleho vína. Šesť až osem kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.

01.jpg

 

Púpavové víno II

K výrobe budeme potrebovať 1 liter čerstvo nazbieraných púpavových kvetov (bez zelených, spodných častí), 1 a pol kilogramu kryštálového cukru, 2 chemicky neošetrené citróny, 2 chemicky neošetrené pomaranče a kocku droždia, prípadne 40g vínnych kvasiniek. Kvety púpavy bez toho aby sme ich prepláchli vodou vložíme do hrnca a pridáme dôkladne umyté na plátky nakrájané citróny a pomaranče (aj s kôrou). Potom obsah hrnca zalejeme 4 l horúcej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme 1 deň lúhovať. Nádobu uzavrieme kvasnou zátkou a necháme kvasiť približne 3 mesiace. Víno je pripravené vtedy, keď sa tekutina vyčistí a kal sadne na dno. Vtedy je dobré čisté víno preliať do inej nádoby. Skladujeme na chladnom mieste.

Púpavové víno III na zníženie krvného tlaku

Z 2 litrov púpavových kvetov, 2 litrov vody, 1 citróna, kôry z 1 pomaranča, 1 kg cukru, 2,5 cm koreňa zázvoru, ½ lyžice pivovarských kvasníc a ½ krajíčku ražného chleba pripravíte víno, ktoré podporí látkovú výmenu, prečistí krv a zníži krvný tlak. 

Príprava: vodu priveďte do varu a prelejte s ňou okvetné plátky, ktoré ste dali do smaltovaného hrnca. Potom hrniec prekryte plátnom a 3 dni nechajte stáť, len občas premiešajte. Po 3 dňoch vodu zlejte do iného hrnca a pridajte do nej cukor, nakrájanú kôru z vyumývaného pomaranča, na plátky nakrájaný umytý citrón a zázvor. Všetko spoločne varte 1/2 hodiny. Prevarenú tekutinu zlejte, ochlaďte a do vychladenej vložte kvasnice namazané na chlebe a 2 dni nechajte stáť. Prefiltrujte a dajte do súdka (demižóna) a zazátkujte. Dva mesiace nechajte víno zrieť a následne ho stočte do fliaš, ktoré uzavrite korkom. 

Púpavové šampanské

Recept je takmer navlas rovnaký, ako pri príprave púpavového vína II: budeme potrebovať 1 liter čerstvo nazbieraných púpavových kvetov (bez zelených, spodných častí), 1 a pol kilogramu kryštálového cukru, 2 chemicky neošetrené citróny, 2 chemicky neošetrené pomaranče a kocku droždia či 40 gramov vínnych kvasiniek. Kvety púpav sparíme v dvoch litroch vriacej vody a necháme vylúhovať 24 hodín. Precedíme a výluh nalejeme do päťlitrového demižóne alebo fľaše. Dva litre vody uvedieme do varu a prevaríme s jeden a pol kilogramom kryštálového cukru. Vychladíme a prilejeme k výluhu z púpav. Chemicky neošetrené citróny a pomaranče olúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme do demižóna. Nakoniec pridáme štyridsať gramov vínnych kvasiniek, alebo droždie. Fľašu alebo demižón omotáme celofánom a ihlou urobíme do celofánu malé vpichy. Na okne necháme približne 6 týždňov (kým pomaranče a citróny neklesnú ku dnu). Potom hadičkou stáčame do fliaš. V chlade necháme odležať po dobu 3 mesiacov. Po dvoch rokoch je púpavové víno jemne perlivé. Púpavové víno podávame ako aperitív alebo ako ingredienciu do koktailov. No dá sa piť aj po šiestich týždňoch (po stočení do fliaš). Len nebude perlivé.

 

02.jpg

 

Púpavový sirup

Pomáha pri srdcovo-cievnych problémoch, problémoch s dýchaním, posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Potrebujeme 300 gramov čerstvo nazbieraných kvetov, liter vody, kilogram cukru . Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín lúhovať. Precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý sirup nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.

Púpavový likér

Potrebujeme 15 gramov čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 gramov rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamómu a koriandra, 100 mililitrov medu a liter jablčnej šťavy. Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu. Pijeme pohárik denne.

Púpavová pálenka

Do zaváraninového pohára vložíme polámané sušené korene púpavy, trochu badiánu a sušeného zázvoru tak, aby spoločne zaberali necelú polovicu pohára. Zalejeme bielou pálenkou a necháme 4 - 6 týždňov stáť pri bežnej izbovej teplote. Alkohol si "to dobré" vytiahne do seba apo šiestich týždňoch môžeme pálenku precediť cez jemné sitko a naliať do fľaše. Užívame pred jedlom trikrát denne po malej lyžičke.

 

S ktorými problémami pomáha púpava?

  • Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy, rakoviny
  • Antiseptické a detoxikačné účinky
  • Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu
  • Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje ľadviny a močové cesty
  • Podporuje hojenie pokožky, poranenia a kožné choroby, dezinfikuje rany
  • Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene
  • Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prečisťuje krv, pôsobí ako prevencia a liečenie anémie
  • Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombináciou vápnika a vitamínov
  • Odstraňuje migrény, bolesti brucha a tiež kĺbov a svalov

 

03.jpgA na záver BONUS: OLEJ TLMIACI BOLESŤ:

Zmiešajte kvety púpavy s akýmkoľvek olejom a nechajte stáť po dobu dvoch týždňov. Následne ho môžete použiť na zníženie bolesti. Znižuje tiež bolesti kĺbov a svalov.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liečivý sirup z čiernej reďkovky

Žlčník

Ďalšie zaujímavé články, rady a návody na tému Žalúdok, žlčník & co

 


© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: gastronom.ru, agroflora.ru, 7dach.ru

Autor: Ivan Nôta


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Ako postupovať pri stavbe kúpacieho jazierka

Tzv. kúpacie jazierko je najkrajší a najinteligentnejší spôsob, ako sa pri kúpaní na vlastnej záhrade priblížiť čo najviac k prírode.


 
01.jpg

Ako si pripraviť to najlepšie čatní?


Čatní je tradičná pochúťka indickej kuchyne, ktorá dochucuje hlavné jedlo, doplňuje fádny pokrm a jasnou farbou zdobí stôl. Drvivá väčšina z vás sa s týmto pokrmom už stretla a receptov na jeho prípravu je na internete neúrekom. My máme ten naj! :)


 
obr.jpg

Kladenie vinylových podláh


Výhodou veľkoplošného PVC v roliach je podlaha bez škár a pomerne jednoduchá pokládka, ktorú zvládne každý šikovný domáci majster. Pod lepenú vinylovú podlahou musí byť špičkovo urobený podklad, pretože vinyl okopíruje každú nerovnosť.


 
01.jpg

Hubári, skúsili ste už takýto šalát?


Kombinácia fazule z konzervy s tepelne upravenými hubami a uhorkou je možno pre niekoho veľmi netradičná, no takýto šalát je nielenže úspešný, ale tiež jeho príprava trvá len pár minút. Vyskúšate? Tu je recept :)


 

Kuracie soté variant

Kuracie prsia umyte a pokrájajte na tenké rezance. Pripravené mäso zmi ...

dnes je: 16.8.2018

meniny má: Leonard

podrobný kalendár

24479200

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Leonard | Štvrtok 16.8.2018 |
ÚvodÚvodná stránka