Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Recepty na grilovaný špíz

 

Na naplnenie používame kapustné alebo viničové listy, ak chcete experimentovať použite listy chrenu alebo lopúcha. Listy pred naplnením blanšírujte vo vriacej vode, aby zmäkli. Do mletého mäsa pridajte soľ, koreniny, vajce alebo horčicu a nahrubo rozotrite (vrstva 2 až 4 cm) na polovicu listu.


Recepty na grilovaný špíz

 

Na bokoch si ponechajte voľný priestor 3 až 5 cm. Ak máte iba malé listy, naukladajte ich cez seba, aby dosiahli potrebnú veľkosť. Na stred poukladajte zeleninu (papriku, rajčiny, uhorky), klobásu alebo uvarené vajcia. Listy postupne zaviňte do bochníka s o priemere 7 až 15 cm. Dbajte na to, aby ste dôkladne uzavreli aj boky. Bochník potom obaľte alobalom grilujte zo všetkých strán podľa jeho hrúbky 15 – 25 minút. Nakoniec alobal roztvorte a bochník dogrilujte ešte 3 až 5 minút.

 

Grilovaný špíz

Na špízovú ihlicu alebo zaostrenú špajľu striedavo napichujte suroviny pokrájané na kúsky veľké približne 2,5 x 2,5 cm. Aké potraviny budete napichovať, záleží od vás: chudé aj prerastené mäso, slaninu, klobásu alebo salámu, cibuľu, zemiaky, papriku, paradajku (tvrdú), ale použiť môžete aj tvrdšie domáce či exotické ovocie (jablká, hrušky, ananás, broskyne, mango a podobne).

Jednotlivé potraviny napichujte tak, aby susedili mastné kúsky so suchými a aby neboli vedľa seba suroviny s výraznou arómou. Napríklad slanina, cibuľa, chudé mäso, avokádo, slanina, chudé mäso, jablko, zemiak, paprika, saláma, huba, prerastené mäso, zemiak atď. Pripravený špíz položte na mriežku rozpáleného grilu a opekajte nad pahrebou 12 až 15 minút. Ak ste mäso nakrájali na hrubšie kúsky alebo vaša pahreba nie je dostatočne rozpálená, opekajte špíz dlhšie.


Recepty na grilovaný špíz

 

Ak v špíze použijete syr alebo inú surovinu, ktorá sa teplom roztápa, podložte a grilujte ho na alobale.


Čevabčiči

Potrebovať budete 0,5 kg najemno zomletého bravčového mäsa, 2 –3 lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého korenia, soľ, nadrobno nakrájanú osmaženú cibuľu, 2 strúčiky roztretého cesnaku, prípadne 1 lyžicu hladkej múky, posekanú čerstvú petržlenovú vňať alebo iné koreniny (provensálske korenie, bazalku, tymián a podobne). Koreňte radšej menej, aby vynikla chuť mäsa. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte, mokrou rukou vytvarujtee menšie bochníčky alebo valčeky (asi 3,5 až 5 cm hrubé). Grilujte 10 až 15 minút z oboch strán. Mäsko môžete podávať s chlebom, horčicou a pokrájanou cibuľkou alebo so zemiakmi a zeleninovou prílohou.


Grilované párky, klobásy, špekačky

Klobásy na grilovanie stočte pred grilovaním do tvaru slimáka a zopnite ihlou.

Párky, klobásy a špekačky pred grilovaním dôkladne popichajte alebo opatrne ponakrojujte. Grilujte dovtedy, kým nie sú okraje rezov tmavohnedé. Príloha: chlieb, horčica, chren, nakladané feferóny alebo uhorky.


Kukurica pečená v pahrebe

Do pahreby (na grile do rozpáleného dreveného uhlia) vložte celé kukuričné klasy neočistené od šúpolia, prihrňte žeravými uhlíkmi a nechajte piecť asi 30 minút.
Ak chcete, aby sa vám kukurica skutočne podarilo, rozhrňte šúpolia a nalejte doň 2 - 3 centilitre osolenej vody. Kukuricu potom môžete natrieť olejom alebo maslom a okoreniť podľa vašej chuti. Napokon šúľok znovu zabaľte a tak vložte do pahreby. Ak sú vaše šúľky očistené zabaľte ich do alobalu a pečte o 5 minút kratšie.

 

Grilovaná kukurica

 

Recepty na grilovaný špíz

 

Jednoduchá grilovacia marináda

Chutnú grilovaciu marinádu si pripravíte z 1 lyžice jedlého oleja, 1 lyžice plnotučnej horčice, 1 lyžice worčestrovej omáčky, 1 lyžice sójovej omáčky, 1 čajovej lyžičky grilovacieho korenia, 2 strúčkov roztlačeného cesnaku, soli a 2 vaječných žĺtkov.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Zdravé marinovanie a recepty na marinády

Tipy pre grilovanie

Ďalšie rady a články na tému Mäso a ryby

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: katha-kocht.de, brutzler.ch, meine-grillparty.de, eatsmarter.de

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

9 tipov na vytvorenie skladovacieho priestoru pod schodmi


V článku 14 prekvapivých nápadov ako netradične využiť priestor pod schodiskom sme vám predstavili nečakané možnosti, pomocou ktorých zmeníte tento priestor na nepoznanie.


 
01.jpg

Ako naučiť malé dieťa čistiť si pravidelne zuby


V diskusiách na internete sa často objavuje názor, že čistiť mliečne zuby nie je až tak veľmi treba - veď i tak vypadnú. Toto je jeden z najväčších omylov rodičov, ktorí utekajú k zubárovi až vtedy, keď sa na mliečnom zúbku zjaví prvý kaz.


 
01.jpg

Vnútorné murovanie“ z drevených klátov


Na stránke portálu Stavebník sme vás zoznámili s výstavbou domov, pri ktorej boli tehly nahradené drevenými klátmi. Dnes sa pozrieme na dizajnovo iný a pritom vo všeobecnosti rovnaký druh takýchto stavieb. Opäť nás zmätie vonkajší pohľad.


 
01.jpg

Tinktúra z klinčekov vám pomôže nielen pri problémoch so žalúdkom


Klinček bol vždy veľmi cenený a je aj dnes. Používame ho pri varení aj v medicíne. Posilňuje srdce, pečeň, žalúdok aj hlavu. Zaháňa nechutenstvo a má mnohé liečivé účinky.


 

Koláč Haam

Múku a vajcia zmiešajte, pridajte maslo a práškový cukor. Prilejte mli ...

dnes je: 21.9.2018

meniny má: Matúš

podrobný kalendár

24840759

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Matúš | Piatok 21.9.2018 |
ÚvodÚvodná stránka