Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3

Recepty na grilovaný špíz

 

Na naplnenie používame kapustné alebo viničové listy, ak chcete experimentovať použite listy chrenu alebo lopúcha. Listy pred naplnením blanšírujte vo vriacej vode, aby zmäkli. Do mletého mäsa pridajte soľ, koreniny, vajce alebo horčicu a nahrubo rozotrite (vrstva 2 až 4 cm) na polovicu listu.


Recepty na grilovaný špíz

 

Na bokoch si ponechajte voľný priestor 3 až 5 cm. Ak máte iba malé listy, naukladajte ich cez seba, aby dosiahli potrebnú veľkosť. Na stred poukladajte zeleninu (papriku, rajčiny, uhorky), klobásu alebo uvarené vajcia. Listy postupne zaviňte do bochníka s o priemere 7 až 15 cm. Dbajte na to, aby ste dôkladne uzavreli aj boky. Bochník potom obaľte alobalom grilujte zo všetkých strán podľa jeho hrúbky 15 – 25 minút. Nakoniec alobal roztvorte a bochník dogrilujte ešte 3 až 5 minút.

 

Grilovaný špíz

Na špízovú ihlicu alebo zaostrenú špajľu striedavo napichujte suroviny pokrájané na kúsky veľké približne 2,5 x 2,5 cm. Aké potraviny budete napichovať, záleží od vás: chudé aj prerastené mäso, slaninu, klobásu alebo salámu, cibuľu, zemiaky, papriku, paradajku (tvrdú), ale použiť môžete aj tvrdšie domáce či exotické ovocie (jablká, hrušky, ananás, broskyne, mango a podobne).

Jednotlivé potraviny napichujte tak, aby susedili mastné kúsky so suchými a aby neboli vedľa seba suroviny s výraznou arómou. Napríklad slanina, cibuľa, chudé mäso, avokádo, slanina, chudé mäso, jablko, zemiak, paprika, saláma, huba, prerastené mäso, zemiak atď. Pripravený špíz položte na mriežku rozpáleného grilu a opekajte nad pahrebou 12 až 15 minút. Ak ste mäso nakrájali na hrubšie kúsky alebo vaša pahreba nie je dostatočne rozpálená, opekajte špíz dlhšie.


Recepty na grilovaný špíz

 

Ak v špíze použijete syr alebo inú surovinu, ktorá sa teplom roztápa, podložte a grilujte ho na alobale.


Čevabčiči

Potrebovať budete 0,5 kg najemno zomletého bravčového mäsa, 2 –3 lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého korenia, soľ, nadrobno nakrájanú osmaženú cibuľu, 2 strúčiky roztretého cesnaku, prípadne 1 lyžicu hladkej múky, posekanú čerstvú petržlenovú vňať alebo iné koreniny (provensálske korenie, bazalku, tymián a podobne). Koreňte radšej menej, aby vynikla chuť mäsa. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte, mokrou rukou vytvarujtee menšie bochníčky alebo valčeky (asi 3,5 až 5 cm hrubé). Grilujte 10 až 15 minút z oboch strán. Mäsko môžete podávať s chlebom, horčicou a pokrájanou cibuľkou alebo so zemiakmi a zeleninovou prílohou.


Grilované párky, klobásy, špekačky

Klobásy na grilovanie stočte pred grilovaním do tvaru slimáka a zopnite ihlou.

Párky, klobásy a špekačky pred grilovaním dôkladne popichajte alebo opatrne ponakrojujte. Grilujte dovtedy, kým nie sú okraje rezov tmavohnedé. Príloha: chlieb, horčica, chren, nakladané feferóny alebo uhorky.


Kukurica pečená v pahrebe

Do pahreby (na grile do rozpáleného dreveného uhlia) vložte celé kukuričné klasy neočistené od šúpolia, prihrňte žeravými uhlíkmi a nechajte piecť asi 30 minút.
Ak chcete, aby sa vám kukurica skutočne podarilo, rozhrňte šúpolia a nalejte doň 2 - 3 centilitre osolenej vody. Kukuricu potom môžete natrieť olejom alebo maslom a okoreniť podľa vašej chuti. Napokon šúľok znovu zabaľte a tak vložte do pahreby. Ak sú vaše šúľky očistené zabaľte ich do alobalu a pečte o 5 minút kratšie.

 

Grilovaná kukurica

 

Recepty na grilovaný špíz

 

Jednoduchá grilovacia marináda

Chutnú grilovaciu marinádu si pripravíte z 1 lyžice jedlého oleja, 1 lyžice plnotučnej horčice, 1 lyžice worčestrovej omáčky, 1 lyžice sójovej omáčky, 1 čajovej lyžičky grilovacieho korenia, 2 strúčkov roztlačeného cesnaku, soli a 2 vaječných žĺtkov.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Zdravé marinovanie a recepty na marinády

Tipy pre grilovanie

Ďalšie rady a články na tému Mäso a ryby

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

 

Foto: katha-kocht.de, brutzler.ch, meine-grillparty.de, eatsmarter.de

 


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.jpg

Uvarte si žihľavové pivo. Je to jednoduchšie, ako si myslíte


Aj keď je ideálny čas na varenie tohto piva na jar, kedy sa zbierajú mladé výhonky žihľavy, možno ho pripravovať až do jesene. Základom však bude, že sa zbierajú len vrchné časti rastliny, ktoré nie sú staré.


 
obr.jpg

Páči sa vám kamenný krb?


Ak vám vo vašom dome chýba pekný krb a váš zrak sa stále častejšie rozhliada po peknom prírodnom kameni, prezradíme vám, aké výhody a nevýhody vykurovanie kamenným krbom má.


 
obr.jpg

Ako na čistenie umelého potoka


Hneď, ako vypneme vodný systém v potoku a odtok vody z neho, vyčistíme riečisko od kameňov a štrku. Kamene, ktoré vyberieme z potoka, bude potrebné pred ďalším použitím opláchnuť prúdom vody od bahna a nečistôt.


 
obr.jpg

Účinné prírodné lieky na bolesti žalúdka, gastritídu a pálenie záhy


Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život. Našťastie veľmi dobre dodnes fungujú rady našich babičiek. Vyskúšajte


 

Výborná nátierka

Maslo vymiešajte s horčicou, pridajte soľ a korenie, salámu, cibuľku a ...

dnes je: 18.7.2018

meniny má: Kamila

podrobný kalendár

24295491

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Kamila | Streda 18.7.2018 |
ÚvodÚvodná stránka