Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Rukola

 

RUKOLA - ZOZNÁMTE SA S "PÚPAVOU ! ;)

Rukola  je nenáročná listová zelenina, ktorá silným spôsobom pripomína listy púpavy. Na rozdiel od nej má však vynikajúcu ostrú až kyslastú chuť. Vynikne v šalátoch, nátierkach a  na jednoduchom chlebe a maslom.

Rukola

Je bohatá na vitamín C a betakarotén, dokonca ich obsahuje viac, ako ostatné druhy listovej zeleniny. Vynikajúco podporuje chuť do jedla.
Rukolu si pokojne môžete vypestovať aj doma, bez väčších problémov, v kvetináči. Jej semienka sa dajú kúpiť v obchodoch, vašu prvú "úrodu  môžete zbierať cca. po 6 týždňoch.

Rukolový šalát s paradajkami a olivami

 

Rukola- 300 g rukoly
- 10 polené cherry paradajky
- 100 g čierne olivy bez kôstky
- 5 jarných cibuliek pokrájaných na jemné krúžky
- 150 g ovčí syr
- 1 ČL marhuľová marmeláda
- 2 PL pomarančová šťava
- 3 PL olivový olej
- 4 PL Balsamico ocot
- za dlaň bazalky
- soľ a korenie podľa chuti

Zmiešajte rukolu, paradajky, najemno nakrájaný jarnú cibuľku a syr na hlbšom tanier alebo v miske. Z octu, marmelády, oleja a šťavy vymiešajte dresing, osoľte a okoreňte ju a pridajte na šalát. Posypte bazalkou.


Rukolový šalát s paradajkami

- 1- 2 strúčky cesnaku
- 4 PL oleja
- 12 tenkých okrúžkov bagety (alebo chleba)
- 100 ml octu z bieleho vína
- 1 PL sušeného majoránu
- soľ, čierne korenie
- cukor
- 1 ČL horčice
- 75 g rukoly
- 50 ml olivového oleja
- 1 kg paradajok
- 100 g čiernych olív
- majoránky
- nastrúhaný parmezán podľa chuti

Príprava:

Očistený cesnak pokrájať nadrobno. Vo veľkej panvici nahriať olej, vložiť do neho kúsky bagety a opiecť z oboch strán do zlatova. Tesne pred skončením opekania pridať cesnak a majoránku a ešte raz kratučko opiecť, vybrať z oleja a nechať bokom.
Vínny ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu premiešať mixérom alebo trepátkom na sneh. Potom pridáte olivový olej a znovu premixujete.  Rukolu očistite, umyte vo väčšom site a nechajte dobre odtiecť. Paradajky očistite a nakrájajte na veľké kusy. Potom ich spolu s rukolou, olivami a kúskami bagety zmiešajte a pripravte na pekný tanier, alebo platňu.
Šalát polejte zálevkou, pridajte podľa chuti majorán a strúhaný syr.

 

Špagety s rukolou a paradajkami

RukolaNa 4 porcie potrebujeme:

- 400 g špagiet
- 250 g rucoly
- 4 veľké paradajky
- 2 strúčky cesnaku
- 1 červenú feferónku
- 6 PL olivového oleja
- 100 g čiernych olív
- soľ a korenie
- šťava z 1/2 citróna

Špagety uvarte. Rukolu opláchnite vodou, vytraste z nej vodu a nakrájajte. Krájajte na 1-2 cm kúsky.

Umyte paradajky a pokrájajte ich na malé kúsky. Očistite cesnak a nakrájajte na drobné kocky. Feferónku rozkrojte, odstráňte jadierka a polovičku z nej nakrájajte na drobné kúsky.

Špagety prelejte cez sito a zachyťte si do malého hrnca trochu horúcej vody. V tom istom hrnci ako ste varili špagety, ohrejte olivový olej. Pripravené ingrediencie a tiež olivy vložte do olivového oleja a za stáleho miešania popražte 1-2 minútky.

Pridajte uvarené šapgety, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dochuťte podľa potreby. Ak potrebujete, pridajte si k špagetám trošku odloženej vody zo špagiet.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Liek menom artičoka

Jedzte figy, budete mať dobrú náladu

Ďalšie zaujímavé články na tému Ovocie a zelenina

 

© WEBY GROUP

Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu DobraRada.sk alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti WEBY GROUP s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, kontaktujte nás na adrese info@dobrarada.sk

Foto: nasha-kuhnya.com, syl.ru, zaplara.ru

 

 
 

 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

VY EŠTE NEMÁTE REKLAMU NA DOBREJ RADE?

Možnosť textovej i banerovej reklamy pre vašu firmu či agentúru


 
obr.JPG

Jarné čistenie jazierka a odzimovenie bazéna


Jar prináša do biotopov nový život a očakáva od vás, že jazierko vo vašej záhrade pripravíte na ďalšiu letnú sezónu.


 
02.JPG

Ako uchovať medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie


V čerstvej podobe si ho môžeme vychutnať len približne jeden mesiac v roku. Preto je užitočné poznať rôzne spôsoby, ako si túto zdravú lahôdku uchovať pre použitie aj v iných ročných obdobiach.


 
obr.JPG

Drevo a kameň v kúpeľni na chalupe


Obavy z použitia dreva v kúpeľni snáď už medzi väčšinou chalupárov rozptýlil celý rad publikovaných dobrých skúseností, z ktorých vyplýva, že dreva v kúpeľni sa nemusíte báť. Avšak za dodržania určitých zásad.


 
01.JPG

Jednoduchý domáci balzam na pery


Pokožka pier je veľmi citlivá a treba ju chrániť nielen pred chladom, ale aj slnečnými lúčmi. Preto balzam na pery používate celý rok. Vyrobiť si ho pritom dokážete vlastnými rukami, v domácich podmienkach a celkom ľahko.


 

Bryndzový koláč

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu vyvaľkajte a dajte na plech. Z brynd ...

dnes je: 20.3.2019

meniny má: Víťazoslav, Klaudius

podrobný kalendár

25998526

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Víťazoslav, Klaudius | Streda 20.3.2019 |
ÚvodÚvodná stránka